· · · ·

10 vinkkiä Tahkon lomaan kesäaikana (vinkit 5-10)

(Kaupallinen yhteistyö Holiday Club Resorts Oy:n kanssa.)

Saat tämän ja edellisen matkakertomukseni avulla 10 vinkkiä Tahkon lomaan kesäaikana. Tahkovuori tunnetaan lähinnä laskettelukeskuksena, mutta tämä vierailumme paljasti, että se on myös täysipainoinen kesälomakeskus, jossa riittää toimintoja ja palveluita jokaiselle vauvasta vaariin.

Omat kokemuksemme 5 vuorokauden pistäytymisestä tuossa pienessä lomakylässä romuttivat täysin ennakkoluulomme. Palaamme sinne mielellään uudelleen ja uudelleen, jos vaan eläkeläisten matkailukalenterista löytyy tilaa oikeaan aikaan 🙂 No, nämähän ovat valintakysymyksiä.

Toivottavasti nämä vinkit innostavat sinuakin testaamaan Tahkon monipuolisia mahdollisuuksia.

10 vinkkiä Tahkon lomaan kesäaikana

 

Keräsin pariin postaukseeni 10 hyvää vinkkiä siitä miten lomailusta Tahkolla saisi mahdollisimman upean, täysipainoisen kokemuksen. Majoituspaikka on ainakin meille eläkeläisille se Number 1. Muut jutut seuraavat perässä, mutta toki luonto ja liikkuminen ovat listalla korkealla unohtamatta, että hyvää lomaan kuuluu hyvä ruoka. Meille se merkitsee mahdollisuutta laittaa ruoka itse tai syödä hyvässä ravintolassa. Molempia tarvitaan, sillä jatkuva syöminen ravintoloissa käy kummasti lompakon päälle.

Ensimmäiset 4 vinkkiä löytyvät tästä postauksesta:

https://appamatkustaa.fi/vinkit-lomailuun-holiday-club-tahko-spassa/

Sitten vielä loput 6 vinkkiä:

5. Sauvakävele Tahkovuoren rinteillä ja nauti!

 

Olemme intohimoisia sauvakävelijöitä. Siksi sauvat olivat jälleen kerran mukanamme. Harmittavasti sateet tulivat häiritsemään eläkeläisten vapaa-ajan viettoa ja jouduimme pitämään jopa yhden päivän sadetta upeassa huoneistossamme. Tuossa tapauksessa tilava huoneisto osoittautui jälleen kerran loistovalinnaksi vaikka pärjäämmekin erinomaisesti keskenämme 😉

Heti kun sade hellitti, keräsimme sauvat autostamme ja lähdimme tutustumaan ympäristöön. Sauvailusta Tahkovuoren rinteillä tulikin rattomme ja syy selviää, kun lukaiset tämän vinkkiosion.

Vaellusreitti Tahkon rinteille on hyvä aloittaa tämän jarvenlahden yli menevän ponttonisillan kautta. Ainakin me halusimme nousta vuorelle Suomen korkeimpia portaita, Tahkon portaita, pitkin, joista on seuraavana erillinen vinkki n:o 6.

Vaihtoehtoisia nousureittejä löytyy. Me nousimme toisella kertaa laskettelurinteen pysäköintipaikan kohdalta ”luotisuoraa” polkua pitkin ylös ja jouduimme taas kerran ottamaan itsestämme todella mittaa. Onneksi oli sauvat mukana, sillä loppumatkasta askel alkoi kummasti horjua väsymyksestä.

Palkintona odotti sen vaelluksemme pääkohde, uudehko näköalatorni, josta aukeaa tällainen näkymä.

Tässä linkki tornin esittelyyn:

Tahkon näköalatorni

Nuo muut olivat väsähtäneet noususta vieläkin enemmän kuin minä. Milloin lie nousseet, mutta eivät vieläkään jaksaneet lähteä jatkamaan. Ehkäpä jonottivat vaan Pehku-ravintolaan vai sen saunaan?

Pehku-ravintolassa varoitukset on tehty Ameriikan malliin 🙂
Tästä tanssijasta ei jäänyt kuin mono. Mitenkähän hänen kävi?

Näkötornin vieressä on siis tämä Pehku  ja ”vuoren” huipun toisessa päässä näköalaravintola Panoraama Bar.

Hymy oli vaeltajilla herkässä porrasnousun jälkeen, kun pahin oli ohi ja juomat odottivat ravintolassa. Enää vähän kävelyä, portaat alas ja kohti uusia seikkailuja.

Tähän Panoraama-baariin pääsee kesälläkin Maisemahissillä.

6. Nouse ja laske (kävele tai juokse) Tahkon portaat!

 

Nilsiän kaupunki liittyi Kuopioon vuonna 2013. Sitä pitää kiittää hienosta liikuntakulttuuriteosta, kun se rakennutti Tahkovuoren rinteeseen Tahkon portaat.

Kuten kuvasta käy ilmi, Tahkon portaissa on nousua 800 metriä ja korkeutta 188 m. Jonkin saamani tiedon mukaan niissä olisi peräti 1400 askelmaa, mutta se tieto osoittautui ankaksi. Ehkä askelia tulee nousussa tuon verran, sillä välillä on myös portaattomia osuuksia. Tätä kirjoittaessani varmistin asian ja sain selville, että portaita on ”vain”  1054. Silti ne ovat Suomen pisimmät.

Nouse ja laske (kävele tai juokse) Tahkon portaat! Näimme, että jotkut todellakin juoksivat portaita ylös alas. Hullun (tai kovakuntoisen) hommaa!

Portaat ovat todella jykevät ja riittävän leveät.

Noin puoliväliin on tehty pysähdyspaikka penkkeineen. Se tuleekin todella tarpeeseen, kuten kuvasta voi päätellä. Siinä nousussa otettiin Leppilammen pojasta mittaa.

Levähdyspaikasta avautui tällainen näkymä.

Tässä vielä video porraskävelystä:

 

7. Vuokraa frisbeegolfkiekot, pyörä, sublauta, vene,… tai ajele vaan hissillä!

 

Jokaisen lomakylän liiketoiminnan ydin ovat ne palvelut, joita siellä tarjotaan. Niinpä Tahkollakin riittää jos minkälaista maksullista houkutusta.

Tahkon portaiden yläpäästä aukeaa Suomen upeimpiin kuuluvan frisbeegolfradan väylä n:o 13.

Tahkovuoren DiscGolfParkin ratojen pituus on 2406 metriä ja kävelyä siirtymisineen tulee yli 6 km. Liekö Suomen rankin frisbeekenttä, sillä nousua ja laskua on todella paljon, jos (ja kun) korkeusero on lähes 200 m.

Näimme paljon pyöräilijöitä. Vuokrapiste löytyy kylältä ja elleivät normaalit pyöräilyreitit riitä, mene tänne:

https://www.tahkonrinteet.fi/bikepark/

Niin, sen hissin tiedot löytyvät tästä:

https://www.tahkonrinteet.fi/tietoa/maisemahissi/

Jos jäi tunne, etteivät nuo esittelemäni jutun vinkit riitä,  tästä linkistä löydät lisää aktiviteettejä:

https://www.kuopiotahko.fi/suunnittele-matkasi/?filters=tahko,aktiviteetit

Kartoista tykkäävälle täältä niitä löytyy:

Tahkon kartat

 

8. Pelaa golfia Suomen kauneimmalla (?) kentällä!

 

Edellisen vierailun aikana 2000-luvun alussa minulle oli jäänyt mielikuva erittäin kauniista Tahkon golfkentästä. Halusin kokea tuon kentän uudelleen, mutta eipäs sinne mennäkään noin vaan. Keskiviikolle oli odotettavissa sadetta, joten ainoa mahdollisuus oli päästä pelaamaan tiistaina. Onnistuin saamaan peliajan ainoastaan uudelle Forestille ja Lakelle. molemmat 9-reikäisiä kenttiä, joihin varataan peräkkäiset ajat. Old Course oli nimittäin täpötäynnä, joten se ihailu jäi ainoastan pienen iltakävelyn varaan.

Nämä pari kuvaa Tahko Old Coursen kentältä todistavat, ettei kyseessä ole lainkaan Askompi paikka.

Tahko New Coursen on uudehko kenttä, joka poikkeaa pelattavuudeltaan tuntuvasti Old Coursesta. Sen väylät kaartelevat alueelle rakennettujen vesistöjen ja vaihtelevan metsistön reunoilla. New Course –kentän korkeuserot, vesistöt ja kapeammat väylät lisäävät peliin mielenkiintoa, joskin vaativat pelaajilta huomattavasti enemmän tarkkuutta kuin mitä on totuttu vanhalla kentällä.

Kierros loppuu golfklubille, josta löytyy ravintola, saunat sekä kaikki klubipalvelut.

Oma kokemukseni oli, että kirjoitukset kapeista väylistä kummastuttavat. Riippuu tietysti mihin vertaa. Itse koin, että väylät olivat ajoittain lähes yhtä leveitä kuin pitkiä 🙂 Harrastelijapelaajana nautin suunnattomasti, että tilaa oli lyödä vähän epätarkemmallakin sihdillä. Ruohon leikkaus ja kunnostustyöt ansaitsevat todella paljon pisteitä. Kiva kenttä!

Ja onhan sekin kaunis!

Nämä vekkulit villieläimet kävivät tervehtimässä meitä kierroksen aikana. Hyvin pelasi perheessä järjestys.

Upeasti jonossa menivät kävellessä ja uidessa nämä joutsenet, vanhemmat edessä ja takana. Valloittava tapaaminen oli tuo. Birdietäkään ei tullut, kun eivät menneet lyöntiväylälle.

Tämä Tahko Golf Clubin kuvapankista lainattu kuva näyttää, että alueelle on rakennettu valtavasti myös majoitustiloja. Upea alue!

Kävimme sadepäivän kunniaksi lounaalla Old Coursen kauniissa Wanha Klubi -ravintolassa. Läskisoosi maistui yllättävän hyvälle!

 

9. Käy syömässä gourmet-ravintola Rehdissä tai jossain muussa lukuisista ravintoloista!

 

Vaikka sviitissämme oli täysin varusteltu keittiö, halusimme vapauttaa lomareissulla välillä itsemme kokkaamiselta. Saimme ”sisäpiiriviestin”, että kylältä löytyy erinomainen Ravintola Rehti.  Pakkohan sitä oli luottaa sisäpiirivihjeeseen, kun ei ollut pörssikaupasta kyse.

Kävimme luonnollisesti tiedustelumatkalla eli kävelemässä ja vakoilemassa paikkaa ennen päätöksentekoa.

Kohtasimme perheravintolan toisen omistajan, nuorempaa polvea edustavan Suvin, joka kertoili auliisti ravintolan historiaa ja tarinaa.

Olimme liikkeellä sellaiseen aikaan, ettei ravintolassa ollut tungosta. Söimme kaikessa rauhassa täydellisen 3 ruokalajin menuun.

Alkuun otimme paikallisen ”mojiton” eli kurkkua, kiiwiä yms. Mielenkiintoinen kokemus.

Mammu söi alkuruoaksi maistuvaisen palsternakkakeiton uppomunalla. Minä söin ei-niin-yllättäen sinisimpukat. Yllätys oli sen sijaan sen avecina tarjotut ranskalaiset ja sahrami-aiolikastike, joka meinasi viedä kielen mukanaan.

Ravintolan omat erikoisviinit olivat se piste i:n päälle mainiossa illallisessa. Ja kiitos hyvästä palvelusta!

Mammun pääruokana oli paikallinen kuha kera hyvän kastikkeen ja vihannesten ym. Kun kysyin miltä maistui, hän vastasi, että ”todella, todella hyvää”. Kun hän sanoo niin, sen täytyy olla todella hyvää 🙂 Sen verran pääsin maistamaan kuha-annosta, että se kannattaa laittaa mieleen!

Minä maistelin sisäfilettä, perunakakkua, parsaa, Marsala- ja choronkastiketta ja scampin pyrstöjä. Maukas, hyvä yhdistelmä, johon laittaisin toisen scampin pyrstön aveciksi 🙂 Yhden pienen vinkin voisin antaa kokille 🙂

Kauniisti asetellut, maukkaat jälkiruoat kruunasivat erinomaiset ravintolaillan. Nyt kyllä pääsi yllättämään ravintola Rehti meidät erittäin positiivisella tavalla.

Suuri suositus ravintola Rehdille!

Me emme käyneet tällä kertaa muissa ravintoloissa syömässä. Alueella niitä kyllä riittää yllin kyllin. Tuntuu, että joka kulmalla on ravintola, jopa Tahkon huipullakin kesällä 2 auki.

Tahkon ravintolat

PS.

Jos innostut käymään Nilsiässä, kannattaa piipahtaa erinomaisella hampurilaisella, jossa hinta ja laatu kohtaavat.

Ehdimme lyhyesti tavata Nilsiässä mökkeilevää pitkäaikaista ystäväämme, lastenlääkärinä elämäntyönsä Tansaniassa tehnyttä Leena Pasasta ennen hänen paluutaan Jyväskylään. Leena vei meidät syömään kylän parhaaseen hampurilaispaikkaan, Syvärin Helmeen.

Jos olen ihan rehti, niin hintansa haukkui (eikä pelkästään siitä syystä, että Leena maksoi.). Yllättävän hyvä hampurilaiseksi 🙂 Ja Syvärin rannalla tulee harvemmin syödyksi hampurilaista ja käydyksi muutenkaan. Tämä oli 1., mutta ei välttämättä viimeinen kerta.

 

10. Tutustu Nilsiän nähtävyyksiin!

 

Keräsin tähän loppuun vielä joitain vinkkejä Nilsiästä, jossa Tahko sijaitsee.

Nilsiän nähtävyydet

Nilsiän vierailukohteet

Aholansaari  

Nilsiän kirkko

https://www.kuopionseurakunnat.fi/kirkot-ja-tilat/kirkot/nilsian-kirkko

 

Varsin kattava tietopaketti Tahkolta löytyy täältä:

Tahkovuori Travel Diary by Suomihelmiä – Taru & Maija (FI). Created with Wowanders app.

Bonusvinkki: Mene Tahkolle laskettelemaan!

 

Kuten huomaat, Tahko on Lomakeskus isolla L:llä kesälläkin. Ja totuushan lienee, että Tahko sai alkunsa siitä syystä, että Luoja on sattunut jättämään jääkauden seurauksena sinne ”vuoren”, joka on vertaansa vailla, kun vertaa sitä muihin eteläisen Suomen alueita. Koli on kohtuullisen lähellä, mutta siellä ei ole laskettelukeskusta. Messilä taas ei pärjää rinteiden pituudessa ja sitten pitääkin mennä pitkälle pohjoiseen, jos aikoo löytää parempia laskettelukeskuksia. Holiday Club Katinkulta on kasvanut hiihtokeskuksen kupeeseen, mutta vasta Holiday Club Ruka voi ylpeillä paremmilla rinteillä.

Tässä osa rinteistä. Vuoren takaa löytyy lisää. Tahkolla on peräti 24 rinnettä ja 15 hissiä. Lisäksi sieltä löytyy mm. Snowpark.

https://www.tahkonrinteet.fi/tahko-snowpark/

 

Huomioi tämä:

Nyt on korkea aika yrittää varata Tahkolta majoitusta ensi kevätkauden laskettelusesongille.  Jos et onnistu RCI-jäsenenä löytämään vapaata viikkoa Holiday Club Tahkolta, kokeile tätä kautta ja nappaa 15 % alennus:

Holiday Club lupasi, että saat -15 % alennuksen koodilla ASKO15 Holiday Clubin verkkokauppaan. Tarjous on voimassa 30.6.2022 saakka ja koskee kaikkia lomia saatavuuden mukaan.

https://www.holidayclubresorts.com/fi/store/?&code=ASKO15

 

Brändilähettiläisyydessä on mielenkiintoisia puolia

 

Holiday Club Tahko Spa valikoitui lomakohteeksemme siksi, että saimme erinomaisen mahdollisuuden tutustua Holiday Club Resorts Oy:n kohteisiin tultuani valituksi heidän brändilähettilääkseen.

Appa matkusti Holiday Clubin brändilähettilääksi!

Otin tehtävän vastaan suurena kunnianosoituksena.  Se toki velvoittaa minua tutustumaan lomakohteisiin aivan erilaisella valikoivalla tarkkaavaisuudella kuin että jos olisin ”tavallisella” lomalla. Minun odotetaan esittelevän kohteita mahdollisimman aidosti ja luotettavasti. Koen olevani muiden matkailijoiden palvelija kertomalla mitä näen ja koen, mikä on hyvää, mitä voisi kehittää?

Nyt minulla on tunne, että olen saanut kerätä rusinat pullasta, kun olen esitellyt sivuillani Katinkullan, Saimaan ja Tahkon. Se jää nähtäväksi, sillä ensi viikolla piipahdamme Caribiassa. Syksyllä olisi tavoitteena käväistä vielä Rukalla ja/tai Sallassa, jos korona suo.

Samankaltaiset artikkelit

2 Kommenttia

  1. Kiitos hyvistä vinkeistä! Itse on tullut käytyä vain talviaikaan, mutta nyt olemme suunnitelleet Tahkoa myös tulevan kesän kesälomakohteeksi. Hieman alustavasti tutkailin majoitus-vaihtoehtoja, mutta noihin aktiviteettimahdollisuuksiin en ole kerennyt perehtyä. Ainakin tuolla näkötornissa pitää käydä, se on aiemmilla reissuilla nimittäin jäänyt välistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *