· ·

Vinkit matkailuautolomalle – unelmaloma odottaa!

Yksi unelmamme on jälleen toteutumassa. Olemme lähdössä matkailuautolla Pohjois-Norjaan toukokuun lopulla. Valmistaudumme siihen keräämällä tähän artikkeliin vinkkipankkia jokaiselle, joka on lähdössä lomailemaan (matkailu)autolla. Tästä löytyy kaikki se tärkeä tieto, jota tarvitset, jos olet aikeissa lähteä unelmalomalle matkailuautolla.

(Tätä artikkelia on muokattu 30.4.2023)

(Osittainen yhteistyö Touring Carsin kanssa.)

Olemme varanneet itsellemme asuntoauton pariksi viikoksi ja haluamme valmistautua matkaan perusteellisesti parviälyä ja muiden matkailijoiden kokemuksia hyödyntäen. Kohteenamme tulee olemaan Pohjois-Norja ja aiomme käydä tutustumassa ainakin Lofooteille, Senjaan ja Lyngeniin. Millaiseksi lopullinen reitti muotoutuu, selviää viimeistään matkalla, joka alkaa 18.5.2023.

Valitsimme automme Touring Carsilta syystä, että pääsimme sopimukseen pienimuotoisesta yhteistyöstä. Postailemme matkamme varrelta tunnelmia somen välityksellä ja kirjoitamme sitten kokemuksistamme artikkelin tai pari. Itseni tuntien veikkaan, että niitä tulee useita. Tavoitteeni on kertoilla tuntemuksistamme matkan aikana, mutta ennen kaikkea esitellä matkakohteitamme ja antaa lukijoille mahdollisimman hyviä vinkkejä riippumatta siitä onko liikkeellä matkailuautolla tai henkilöautolla. Toivomme, että Touring Carsin muutkin asiakkaat hyötyvät postauksistamme, sillä kirjoituksiamme tullaan julkaisemaan myös vuokraamon sivustolla.

Olemme reissanneet matkailuautolla useita kertoja ensisijaisesti Keski- ja Etelä-Euroopassa 1980- ja 90-luvuilla, kun lapsemme olivat sen verran pieniä, että kulkivat mukanamme. Yhden matkan teimme kahdestaan 2010-luvulla ja sen upeita kokemuksia voi lukea täältä:

Asuntoautolla Itävallan kautta Sveitsiin

Tältä pohjalta kirjoitin tämän artikkelin toiveena, että matkailuautoilu saisi uusia ystäviä. Rohkeasti kokeilemaan vaan!

 

Kaikki alkaa matkailuauton valinnasta

 

Yhteistyökumppanimme löytyi Lahden Caravan-messuilta syyskuussa 2022. Kyselimme yhteistyömahdollisuutta  muutamalta toimijalta ja ehdotukseemme tarttui Vantaalla ja lukuisissa muissa toimipaikoissa eri puolilla Eurooppaa toimiva suomalainen Touring Cars.

Tourign Cars
Tapasimme Touring Carsin Station Managerin Lauri Hellenin kanssa Lahdessa ja nyt jälleen Matkamessuilla Helsingissä. Yhteinen tavoite ja toimintatapa löytyi melko helposti.

Tämän autovalinnan taustalla ovat aiemmat kokemuksemme asuntoautomatkailusta. Ratkaisevaa on, että se on matkaajien tarpeisiin sopivan kokoinen. Matkailuauton kohdalla tämä tarkoittaa meille sitä, että siinä on riittävästi tilaa, mutta auto pitää saada pysäköidyksi myös kaupungilla. Olimme aikoinaan vähintäänkin lirissä, kun ahnehdimme liian pitkän auton silloin nelihenkiselle perheellemme. Kuvitelkaa itsenne etsimässä parkkipaikkaa Pariisin keskustasta niin ymmärrätte mistä on kyse. En suosittele. Siksi 6,5 m alkaa olla äärimitta.

Touring Cars
Valitsimme Pohjois-Norjan matkallemme auton, jonka pituus on noin 6,5 metriä ja jota voi kuljettaa B-ajokortilla.
Touring Cars
Koska matkustamme kahdestaan, arvostamme sitä, että käytössämme on mahdollisimman mukava oleskelutila. Kääntyvät etuistuimet säästävät tilaa oikeaan tarkoitukseen.
Touring Cars
Tarvitsemme ainoastaan 2 makuupaikkaa, joten päädyimme tällaiseen ratkaisuun, jossa kulku vuoteeseen on helppoa.
Touring Cars
Toimiva keittiö ja suuri jääkaappi auttavat arjen rutiineissa.
Touring Cars
Hyvä wc-suihkutila on asuntomatkailijan kaveri. Se mahdollistaa yöpymisen periaatteessa missä vaan.

Touring Cars

Oletuksemme on, että emme tarvitse reissulle kovin paljon tavaraa, joten taidan ottaa matkaan sähköpyöräni ja parkkeerata sen tuonne. Hmm, ehkä golfbägi mukaan myös, kaiken varalta. Sen lisäksi siellä tulee olemaan pari kokoon taittuvaa tuolia ja puutarhapöytä sekä grilli. Myös auton sisällä on runsaasti säilytystilaa, joten niistä ei tule uupeloa. (Ks. alla oleva erillinen lista mukaan otettavista tavaroista.)

Asuntoautoilua Keski-Euroopassa juhannuksena 2012. Näitä hetkiä odotellessa.
Muotoilu, tekniikka, varusteet ym. ovat kehittyneet jo 10 vuoden aikana niin paljon, että edessä on vuoden odotetuin matka.

 

Mitä tulee huomioida, kun on lähdössä matkailuautolla liikenteeseen?

 

Noiden matkojemme  perusteella meillä on jo varsin hyvä käsitys asuntoautoilusta, joten voimme lähteä hyvillä mielin ajelemaan kohti Pohjois-Norjaa. Tässä kuitenkin joitain ajatuksia valmistautumisesta tuollaiselle huippumatkalle.

 1. Varaa matkailuautoa luotettavasta liikkeestä, jolla on kokemusta ja osaamista vuokraustoiminnasta. Me päädyimme yhteistyöhön Touring Carsin kanssa paljolti sen vuoksi, että firma on toiminut pitkään ja heidän nettisivunsa tekivät meihin vaikutuksen. Lisäksi tapasimme yhtiön edustajia Lahdessa Caravan-messuilla ja vakuutuimme siitä, että Touring Carsin kanssa kannattaa lähteä yhteistyöhön.
 2. Varmista, että vakuutus- ym. asiat ovat kunnossa sekä autolla että matkustajilla. Vakuutuksia on kahdenlaisia. Vuokraavat yritykset tarjoavat omia vakuutuksiaan, ja markkinoilla on myös kolmannen osapuolen vakuutuksia.
 3. Selvitä mitä vuokraukseen kuuluu. Perusvuokrauksen paketissa on kaikki välttämätön. Kuitenkin kannattaa tarkistaa kuuluvatko ruokailuvälineet ym. vuokrauspakettiin. Lakanat ja pyyhkeet eivät siihen yleensä kuulu. Mikäli haluat mukaan retkituoleja, grillin ym. selvitä, saako niitä ja millä ehdoilla. Jos tarvitset mukaan pyöriä, surffausvälineitä tai kenties moottoripyörän, valitse auto sen mukaan, että se on mahdollista.
 4. Harkitse tarvitsetteko mukaan invertterin. Sen avulla 12 V tupakansytyttimestä voidaan ottaa virtaa tavalliseen pistorasiaan. Siitä voi sitten latailla puhelimet ja tietokoneet. Autoista löytyy yleensä myös USB-pistokkeita, joista voi puhelinta ladata. Esim. Touring Carsilta sellaisen voi vuokrata erikseen.
 5. Matkailuautoissa kaasu on merkittävässä roolissa. (Veden)lämmitys ja ruoanlaitto tapahtuu kaasulla. Joissain autoissa on kaksi kaasupulloa, mutta ellei niin ole, voi olla järkevää ottaa oma varapullo mukaan syystä, että kaasupullojen kanssa on eroja maiden välillä. Suomen kaasupulloissa on erilaiset liittimet kuin Norjassa (ja Ruotsissa), joten pulloa ei voi siellä matkustaessa vaihtaa. Niitä voi Suomen ulkopuolella kuitenkin täyttää, ja täyttöpisteet löytyvätkin nettisivulta https://www.mylpg.eu/stations/norway/ 
 6. Varaa Norjaan ja Ruotsiin jonkin verran käteistä rahaa. Myös kolikoita tarvitaan, mikäli haluaa käyttää siellä kaikkien leirintäalueiden suihkuja.
 7. Suunnittele matkareitti riittävän hyvin ennakkoon, mutta älä ahnehdi liikoja. Matkailuautoilussa kauniilla seudulla on kuvattavia paikkoja vähän joka kulman takana, joten matka sujuu odotettua hitaammin. Ja esim. Norjan jyrkillä ja kapeahkoilla teillä pitää varautua ruuhkiin. Itse olemme lähdössä sillä mielellä, että lopullinen reitti määritellään aina tilanteen ja fiiliksen mukaan. Ja kukapa tietää vaikka saat matkan varrella vinkin kohteesta, josta et voi kieltäytyä.
 8. Selvitä tarvitaanko kohdemaassa erityisiä moottoritie- tms. maksuja. Jos reissulle sattuu lauttamatkoja, niistäkin kannattaa ottaa selvää ettei tule yllätyksiä. Tullimaksuista kannattaa ottaa selvää etukäteen, sillä jos maksut menevät vuokrayrityksen kautta, siihen tulee usein lisäksi toimistomaksu.
 9. Varmista miten toimia mahdollisissa onnettomuustilanteissa tai jos auto syystä tai toisesta lopettaa yhteistyön matkan aikana.

MITÄ TÄRKEÄÄ TUOLTA LISTALTA PUUTTUU? KERRO KOMMENTEISSA.

Tässä pari Touring Carsin ohjeistusta asioista, jotka kannattaa tehdä ennen matkaa:

Touring Cars | Matkailuautovaraukset

Touring Cars | Ennen Matkailuauton Noutoa

Huomioi myös tämä Sara Ticklen tekemä erinomainen kooste matkailuautoilusta. Kannattaa lukea lisävinkkejä siitä. Löydät mm. video-ohjeita wc:n tyhjennyksestä kaasupullojen vaihtoon ja kaikkea siltä väliltä.

Matkailuautolla Norjaan – miksi, miten ja minne?

Mitä mukaan matkalle?

Lainasin Saran postauksesta luettelon, jota muokkasin ja täydennän sitä mukaan, kun mieleen tulee.

 • Lakanat, makuupussi, tyyny ja pyyhkeet.
 • Lattiaharja, tiskiharja, saippua, tiskiaine, muutama käsipyyhe ja ämpäri
 • Henkareita
 • Muovilautaset ja -mukit, muovirasioita, kattila, paistinpannu, leikkuulauta (Tarkista kuuluvatko perusvarustukseen.)
 • Muovipusseja
 • Ensiapupakkaus
 • Kynnysmatto
 • Pari kestokassia (kengille yms)
 • Trangia tms. retkikeitin patikointimatkoja varten.
 • Termoskannu ja muovisia vesipulloja.
 • Vesikanisteri “hanaominaisuudella”
 • Retkituolit ja -pöytä (Voi vuokrata matkailuautofirmalta.)
 • Viltit ulkohengailua varten
 • Kaasugrilli
 • Polkupyörät
 • Golfmailat
 • HDMI-kaapeli
 • Latureita
 • Invertteri
 • Vaelluskengät ja kävelysauvat
 • Tuulen- ja vedenpitävä takki sekä lämmintä vaatetta. Älä myöskään unohda hellevaatteita.

 

Lukijoiden kokemuksia ja vinkkejä

 

Olen saanut Facebook-ryhmiin valtavan määrän kokemuksia ja vinkkejä matkailuautoiluun liittyen. Tässä joitain poimintoja niiden joukosta. Lisää tulee, kun lueskelen Facebookia.

 • Norjassa tie/tunneli/siltamaksut hoituvat kätevästi kirjautumalla Autopass-sovellukseen.
 • Liikennetiedot, tietyöt, suljetut tiet, lautat, tietullipaikat, levähdyspaikat jne. löydät täältä:  https://www.vegvesen.no/trafikk/… Kartan oikeassa yläreunassa on ” kartinnhold” josta voi valita mitä kartalla näkyy. Kartalla olevaa merkkiä klikkaamalla saa lisää tietoa esim. suljetusta tiestä, lautasta jne.
 • Kannattaa tarkistaa lauttahinnat aina etukäteen ettei tule yllätyksiä. https://www.torghatten-nord.no/
 • Jos lautoilla haluaa matkustella, kannattaa ostaa Autopass. Sen avulla on helppoa ja edullista matkustaa. ”Käyttämätön” raha palautui nopeasti takaisin tilille https://skyttelpass.no/en/
 • tämäkin listaa päivittyy…

Kiitos teille, jotka autatte meitä matkailuautoilijoita tekemään reissuistamme ikimuistoisen hienoja elämyksiä. Kommentoikaa rohkeasti tähän perään tai laittakaa yksityisviestejä, jotka noteeraan täällä tarpeen mukaan.

 

Seuraavan matkamme suunnittelua

 

Tässä vielä vinkkejä seuraavaan Pohjois-Norjan matkaamme liittyen. Sekin elää koko ajan, kun saamani informaatio lisääntyy ja paranee.

(Matkailu)autolla Pohjois-Norjaan – parhaat vinkit unelmamatkalle

 

Samankaltaiset artikkelit

2 Kommenttia

 1. Tämä reissu kuulostaa kyllä todella hienolta. Norja ylipäätään on upea matkakohda. Ollaan nyt parin vuoden aikana oltu kolmeen kertaan Pohjois-Norjassa, niin itseäni kiinnostaisi vielä enemmän eteläisempi Norja, mutta Norja joka tapauksessa kiinnostaa edelleen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *