· · ·

(Matkailu)autolla Pohjois-Norjaan – parhaat vinkit unelmamatkalle

Yksi unelmamme on jälleen toteutumassa. Lähdemme matkailuautolla Pohjois-Norjaan toukokuun lopulla. Valmistaudumme reissuun keräämällä vinkkipankkia jokaiselle, joka on lähdössä (matkailu)autolla noille kulmille. Tästä löytyy kohdevaihtoehtoja, jos olet aikeissa lähteä valloittamaan Lofootteja ja sen ympäristöä.

(Osittainen yhteistyö Touring Carsin kanssa.)

HALUAN OSALLISTAA/HAASTAA SINUT MUKAAN SUUNNITTELEMAAN MAHDOLLISIMMAN HYVÄN REITIN. KUULEN MIELELLÄNI MIELIPITEITÄNNE, MUTTA KÄYTÄN VETO-OIKEUTTA PÄÄTTÄÄ MITÄ OTAN JA JÄTÄN LOPULLISEEN VERSIOON. KIITOS AVUSTA! 

Postailen matkamme varrelta tunnelmia somen välityksellä ja kirjoitan sitten kokemuksistamme artikkelin tai pari. Koska olemme matkalla asuntoautolla, majoitusvinkkejä on turha odottaa.

 

Matkailuauton valinnasta se alkaa

Tein matkailuauton valinnasta erillisen postauksen, jonka voit lukea täältä:

Vinkit matkailuautolomalle – unelmaloma odottaa!

 

Esimerkkireitti Suomesta Pohjois-Norjaan

KOKOSIN TÄHÄN MUUTAMIA BLOGIPOSTAUKSIA, JOTKA SATTUIVAT SILMIINI. MINULLE SAA EHDOTTAA NIITÄ LISÄÄ. POIMIN NIISTÄ OSAN NÄIDEN LISÄKSI. SISÄLTÖ ELÄÄ SEN MUKAAN MITKÄ KATSON TÄHÄN PARHAITEN SOPIVIKSI ILMAN, ETTÄ VALIKOIMA KASVAA LIIAN SUUREKSI.

Meidän tapauksessa haemme auton käyttöömme Vantaalta, ajamme Lahden kautta ja otamme tarpeelliset matkavarusteemme mukaan kotoamme. Vaihtoehtoina olisi ajaa Norjaan Tukholman kautta ja nauttia Keski-Norjan kuvankauniista maisemista, mutta koska olemme olleet siellä muutaman kerran ja kun kohteenamme on Pohjois-Norja, on luontevaa ajaa Suomen halki. Matka on lyhyempi ja säästyy turhilta lauttakustannuksilta.

Keräsin tähän alkuun muutaman blogiartikkelin. Aloitetaan reittien suunnittelun niiden avulla.

 

Lyngenin vuono ja vuoristomaisemat

 

Sain kaveriltani vahvan suosituksen, että kannattaa käydä Lyngenissä tutkailemassa Lyngenvuonon maisemia. Niinpä etsin siihen liittyviä postauksia, joista tässä jotain.

Kerran elämässä -blogin kirjoittajat ovat käyneet Pohjois-Norjassa ja kirjoittaneet sieltä useita matkakertomuksia. Siksi nostelen niitä esiin. Nuo 9 maailmanmatkaajaa tuntuvat osaavan asiansa, joten kannattaa lukea mitä heidän kirjoittajansa kertovat näistä kohteista.

Lyngen – Pohjois-Norjan Alpeilla odottavat upeat vuoristomaisemat

Lyngenin paikallissivusto Visit Lyngenfjord kannattaa myös käydä katsomassa reittiä suunniteltaessa:

https://www.visit-lyngenfjord.com/

 

Lofootit on monen mielestä se must-kohde

 

Suuri enemmistö on sitä mieltä, että Lofootit on Pohjois-Norjan reissun must-kohde vaikka siellä on kuulemma kesäaikana valtavia ruuhkia. Toisaalta jotkut sanovat, että se on ylimainostettu kohde ja että Senjasta löytyy vastaavia maisemia. No, ken näkee ja kokee, osaa osallistua myöhemmin keskusteluun kokemuksen syvällä rintaäänellä. Siispä perehdytään siihen ja luodaan oma mielikuva aineiston perusteella.

La Vida Loca –matkabloggaaja Sari Venäläinen on kirjannut Lofootti-kokemuksensa alkuun myös käytännön vinkkejä matkan suunnitteluun ja toteuttamiseen.

https://sarrrri.com/lofootit-autolla/?fbclid=IwAR0nMiY8gEJ-fWdVU-F8NTFjnfWNGes6aLxT0-ewdDG1nJX0l4y-7NZSX-U

Kerran elämässä -blogi esittelee Lofootteja näin:

Lofootit-matkaopas – vinkit Norjan upeimpaan kohteeseen

La Vida Loca –matkabloggaaja Sari Venäläinen on tehnyt mainion kirjoituksen, jossa edetään Kilpisjärveltä Lofooteille ja sitten saaret päästä päähän:

https://sarrrri.com/2018/07/matkapaivakirja-lofootit-paasta-paahan/?fbclid=IwAR23nKJOFRnq-wIasdZiS2BbL5n_B5bYWiRVo54PVsjjs73moOZnXgsYiNo

Matkalla lähelle tai kauas -blogin Sari on kirjoittanut tänne kohteiden lisäksi käytännön vinkkejä

Road trip Lofooteille – kyliä, rantoja ja luontoreittejä

Sari kuvailee Hennigsvaeria Lofoottien Venetsiaksi.

Henningsvær -Lofoottien Venetsia

 

 

Senja on Pohjois-Norjan suosikkisaari

 

Kuten tuossa aiemmin jo vähän vihjailin, Senjasta on tullut Pohjois-Norjan suosikkisaari. Kerran elämässä -veljet kirjoittavat näin:

Enää Senja ei ole salaisuus. Se suorastaan räjähti Instagramin kauneuskuningattareksi koronakesänä 2020, kun tuhannet suomalaiset (ja norjalaiset) suuntasivat ”paremman puutteessa” kesälomalle pohjoiseen. Ja mitä sieltä sitten löytyi? Lyhyesti: niin käsittämättömiä maisemia, että moni noista kesän 2020 ensikertalaisista jätti seuraavanakin vuonna väliin trendikkäät kaupunkilomat, ja suuntasi uudestaan seikkailemaan Pohjois-Norjaan – jos ei Senjalle, niin sitten naapuriin Lofooteille, syrjäisemmille Tromssan saarille, tai ihailemaan Lyngenin alppimaisia huippuja.

Tuossahan tämä kaikki on pähkinänkuoressa. Katsotaanpa kuitenkin tarkemmin, mitä kaverit ovat löytäneet Senjan saarelta.

Senja – opas Pohjois-Norjan suosikkisaarelle

 

Pohjois-Norja bloggaajien silmin

 

Tässä vielä jokunen postaus, joissa bloggaajat esittelevät Pohjois-Norjan parhaita kohteita tekemiensä koosteiden avulla.

Sara Ticklen tekemä yhteenveto vangitsee paitsi tekstillään, kauneilla kuvillaan. Siitä saa mainioita vinkkejä reitin suunnitteluun.;

10 päivää Norjassa: LOFOOTIT, ANDOYA & SENJA

Tässä vielä Kerran elämässä -kooste Pohjois-Norjasta

Pohjois-Norjan parhaat nähtävyydet – nämä maisemat on pakko kokea kerran elämässä

Toisiin maisemiin -blogin Hanneli Mäkinen on tehnyt varsin konkreettisen koosteen omasta matkastaan, jonka kohteet ovat täsmälleen samat mitä olemme miettineet.

https://toisiinmaisemiin.com/autolla-norjaan-lofootit-senja-lyngen/

Autolla Norjaan – Lofootit, Senja ja Lyngenfjord – TOISIIN MAISEMIIN

Löytöretkiä ja tutkimusmatkoja

 

Lukijoiden kokemuksia ja vinkkejä

 

Olen saanut Facebook-ryhmiin valtavan määrän kokemuksia ja vinkkejä Pohjois-Norjan matkailuun liittyen. Tulen keräämään niistä tähän joitain mielestäni teemaan sopivia kommentteja. Tämä vaatii sen verran paljon aikaa, ettei edes eläkeläisellä ole haluamallani tavalla. Onneksi valmiissa maailmassa ei ole kiire!

 • Tie/tunneli/siltamaksut hoituu kätevästi kirjautumalla norjalaiseen Autopass-sovellukseen. Norjassa asuva kaveri sano että voi tulla isokin lasku jos ei sopimuksia ole.
 • Tuolta https://www.vegvesen.no/trafikk/… löytyy karttaa zoomaamalla kaikki liikennetiedot, tietyöt, suljetut tiet, lautat, tietullipaikat, levähdyspaikat jne. Kartan oikeassa yläreunassa on ” kartinnhold” josta voi valita mitä kartalla näkyy. Kartalla olevaa merkkiä klikkaamalla saa lisää tietoa esim. suljetusta tiestä, lautasta jne. Sivu on muistaakseni ollut englanniksi, mutta nyt ei antanut yhtä kattavaa sillä kielellä, mutta onhan olemassa Google-kääntäjä jos sellaista tarvitsee
 • Lofoottien alueen lauttalippuja ja aikatauluja löytyy täältä. https://www.torghatten-nord.no/ Kannattaa tarkistaa lauttahinnat aina etukäteen, ettei tule yllätyksiä.
 • Ollaan oltu useita kertoja Norjassa vaunulla ja asuntoautolla. Jos lautoilla haluaa matkustella, kannattaa ostaa Autopass. Sen jälkeen on helppoa ja edullista matkustaa. ”Käyttämätön” raha palautui nopeasti takaisin tilille https://skyttelpass.no/en/
 • Kvalvika Beach on huikea.
 • Rottenvikvatnet ja Rottenvikfossen Lyngenissä ovat upeat.
 • Lofootit ovat nykyään yliarvostettu, hidas reitti Å:hon ja varsinkin takaisin. Jos menee, palatessa kannattaa poiketa lautalla mantereelle Lodingenista Bognesiin. Mantereella paremmat maisemat. Toukokuussa vielä kylmää, Geirangerissakin mutta maisemat mahtavat. Suosittelen etelää ohi Lofoottien. Lofoottien tukkoinen tie turruttava. Senjassa kurjat tiet, nähtävää vain tien päässä.
 • Me on nyt kierretty asuntoautolla vuodesta 2006 Pohjois- Norjassa 20 kertaa ja parhaat kokemukset ja paikat ovat olleet ne, joihin olemme ”eksyneet” sattumalta. Minkään kartan perusteella emme koskaan olisi osanneet lähteä sellaisille pikkuteille, joilla olemme käyneet emmekä olisi löytäneet sellaisia maisemia ja yöpymispaikkoja kuin olemme löytäneet näiden vuosien aikana. Pääkommenttini on kuitenkin että kannattaa välttää E6 ja muita isoja teitä ja ajella pikkuteitä.

Tämä luettelo päivittyy sitä mukaan, kun ehdin lukea kommentteja Facebookista.

 

Kiitos teille, jotka lähdette tekemään kanssani maailman parasta Pohjois-Norjan (matkailu)auto-opasta! Tämän lopputulos voi olla toukokuussa aivan toisenlainen kuin nyt sen näen sielujeni silmin. Jos se muuttuu parempaan suuntaan, kiitän siitä teitä. Jos se huononee, moitin itseäni huonoista valinnoista 🙂

 

 

Samankaltaiset artikkelit

6 Kommenttia

 1. Voisi olla teidän juttu tuo asuntoautoilu, joka on mielestämme paras tapa reissata. Pääsisitte helposti rakastamiinne luontokohteisiin ja voisitte yöpyä missä haluatte. Eikä ole hinnallakaan pilattu, kun esim. Norjassa asuminen ei ole kaikkein edullisinta.

 2. HEI! Tuossa valmistautumislistassasi olen yhdestä kohdasta täysin eri mieltä Norjaan suunnatuissa matkoissa. Eli kohta 5: Suunnittele reitti ennakkoon. Me on nyt kierretty asuntoautolla vuodesta 2006 Pohjois Norjassa 20 kertaa ja parhaat kokemukset ja paikat ovat olleet ne, joihin olemme ”eksyneet” sattumalta. Minkään kartan perusteella emme koskaan olisi osanneet lähteä sellaisille pikkuteille, joilla olemme käyneet emmekä olisi löytäneet sellaisia maisemia ja yöpymispaikkoja kuin olemme löytäneet näiden vuosien aikana. Ajattelin luetella niitä tässä, mutta siitä tulisi liian pitkä lista. Pääkommenttini on kuitenkin että kannattaa välttää E6 ja muita isoja teitä ja ajella pikkuteitä.

  Toinen vinkki ekaa kertaa Norjaan lähtijälle on että kaikenlaista vaatetusta mukaan toppavaatteista, pipoista ja hanskoista hellevaatteisiin. Kesälläkin voi olla 5 astetta ja kylmä tuuli kuten meillä on heinäkuussa 2015 kun oltiin Senjalla. Toisaalta voi olla 27 astetta jolloin autossa lämpö nousi 35, kuten oli viime kesänä Lyngenissä.

  1. Hei Tiina! Olin kiinnittänyt samaan asiaan huomiota ja muuttanut jo tekstin toiseen versioon. Nyt se on tässäkin sillä tavalla, kun sen itse olemme aiemmilla reissuilla hyväksi havainneet. Kiitos kommentistasi!

 3. Mä asun Lyngenissä ja voin kertoa muutaman hyvän vaellus kohteen.Täällä Lyngeniin keskustassa ei ole leirintäalueita.Lähin Svensbyyssä.Nepalin miehet tekivät kiviraput vuorelle.Reitti lähtee keskustasta ja perillä ylhäällä upea näköala.Blåisvann on hieno paikka mutta reitti hyvin kivinen.Rottenvikfossenille helppo reitti.Lämpimästi suosittelen Rottenvikvanille menoa.Todella kaunis paikka.Sinne pääsee niitä rappuja pitkin ja jatkaa vain matkaa niin tulee vastaan.Helppo kulkea siellä ylhäällä.Multa voi kysyä kaikesta täältä alueelta.Olen asunut täällä 11 vuotta.

  1. Voi kiitos Pirjo! Olen saanut vihiä, että Lyngenin vuono on must-kohde tällä reissulla ja sinne tulemme. Saanko lähestyä sinua yksityisesti saadakseni lisävinkkejä matkaamme. Meillä on tarkoitus tehdä tästä matkasta sellainen matkapäiväkirja, jonka avulla kuka tahansa sinne tuleva saisi parhaat mahdolliset vinkit omalle reissulleen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *