· · · · ·

Turun parhaat paikat parissa päivässä

(Kaupallinen yhteistyö Holiday Club Caribian kanssa.)

”Turun parhaat paikat parissa päivässä” on melkoinen haaste, mutta otimme sen mielihyvin vastaan. Ehdimme tutustua Turun linnaan ja tuomiokirkkoon sekä vierailla Ars Nova -taidemuseossa sekä Wäinö Aaltosen museossa (WAM).

Turku on monimuotoinen, mielenkiintoinen matkailukohde, jossa riittää nähtävää ja koettavaa pitkäksi aikaa. Teimme sinne parin päivän pikapyrähdyksen, mutta ehdimme silti nähdä yhtä jos toista.

Olimme olleen edellisen päivän Rymättylässä, joten esittelen tässä postauksessa sieltäkin pari mielenkiintoista kohdetta. Rymättylä on yksi erittäin suositun Saariston rengastien kohteista.

Turun parhaat paikat parissa päivässä

 

Turun yli 700 vuotta vanha linna kannattaa käydä katsomassa

Aloitimme tutustumisen Turkuun vierailemalla sen ”suurimmassa ja kauneimmassa” kohteessa eli Turun linnassa. Se on yli 700 vuotta vanha ja maamme tunnetuimpia nähtävyyksiä.

Jälkikäteen voi todeta, että Turun oli linna tämän pikavisiittimme ehdottomasti paras kohde. Menimme sinne omalla autolla, sillä se sijaitsee lähellä satamaa muutaman kilometrin päässä keskustasta länteen.

Tämä linnan sisältä löytynyt pienoismalli antaa hyvän kuvan siitä kuinka valtavasta kokonaisuudesta on kyse.

Linnan näyttelyjen avulla pääsee mielikuvittelemaan kuinka mukavaa elämää linnan herrat ja rouvat ovat aikoinaan viettäneet. Ei huono.

Jokainen palatsi ja linna pitävät sisällään myös upeita saleja. No, eihän tämä mikään Versailles ole, mutta miellyttävä paikka pitää Turun kaupungin juhlia, konferenssien illallisia yms.

Saleissa on näytillä monenlaisia veistoksia. Linnan paksut kivimuurit ovat säilyttäneet myös alkuperäisiä maalauksia.

Kirkkosali on kaunis kokonaisuus.

Kaikilla ei ole ollut niin mukavaa. Linna on aina linna.

Turun linnassa on kattava kunniamerkkien, rahojen ym. näyttely, jossa saisi kulumaan pidemmänkin ajan.

Rahanäyttely on erinomainen katsaus rahan historiaan.

Yllä on vain pieni osa siitä kaikesta mitä Turun linnan museosta löytyy. Kannattaa käydä katsomassa!

 

Turun tuomiokirkossa kannattaa myös piipahtaa

Turun tuomiokirkko on kävelymatkan päässä majapaikastamme Holiday Club Caribiasta.

Villas-huoneiston parvekkeelta aukeaa näkymä Turun keskustaan ja kuvaa suurentamalla oltiin jo melkein tuomiokirkossa.

Ensimmäisen kerran pääsin käymään yli 700 vuotta vanhassa Turun tuomiokirkossa 1980-luvulla laulaessani Oulun NMKY:n mieskuorossa. Loistava kuoroakustiikka teki silloin lähtemättömän vaikutuksen nuoreen laulajaan. Kuoron sointikin parani kertalaululla. Pidimme varmaan yhden parhaista konserteistamme.

Meidät otettiin kirkkoon tyylikkäästi vastaan. Turun filharmoninen orkesteri oli harjoittelemassa Taiteiden Yö -illan konserttia varten ja meille tarjoutui mahdollisuus kuunnella lähes koko konsertti. Pienet katkot ja paussit eivät juurikaan haitanneet. Kiitos hienosta musiikkielämyksestä!

Komeat ovat puitteet Turun tuomiokirkossa.

Turun tuomiokirkkomuseo

Mielenkiintoista oli käydä myös tuomiokirkkomuseossa.

Pieta on tehty tammesta läntisessä Saksassa 1300-luvulla.

Meikäläistä pedakoomikkona kiinnosti eritoten tämä Mikael Agricolan Abckiria, jonka 1. painos julkaistiin vuonna 1543. En olisi muistanutkaan, että se on tehty papeille ja lukemaan opetteleville.

 

Ars Nova ja Wäinö Aaltosen museo

Koska meillä oli vain päivä aikaa kierrellä Turun kaupunkia, arvoimme tutustumiskohteiksi Ars Novan taidemuseon ja Wäinö Aaltosen museon. Jotenkin jäi sellainen tunne, että WAM:n olisi voinut jättää tällä kertaa väliin.

Turussa oli menossa Taiteiden yö, joten erilaisia esityksiä oli kaupungilla paljon. Myös Ars Novan pihalla tapahtui.

Ars Novassa esitellään pysyväisnäyttelyssä vanhaa Turkua. Maan alta löytyy mielenkiintoisia raunioita ja entisöityjä huoneita yms. Suositus tuolle paikalle.

Valokuvataiteilija Jorma Purasen näyttely oli harvinaista herkkua.

Jotain lumoavaa oli noissa Purasen valokuvissa, aivan kuin maalauksia. Kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa! Muitakin näyttelyitä siellä oli, mutta ne jäivät tällä kertaa Purasen varjoon.

Rakennus on arkkitehtonisestikin mielenkiintoinen kokonaisuus, johon kannattaa tutustua.

WAM eli Wäinö Aaltosen museo

Meillä oli suuret odotukset lähtiessämme katsomaan kuvanveistäjä Wäino Aaltosen nimikkomuseota. Ei olisi kannattanut, sillä ei sieltä juurikaan löytynyt Aaltosen töitä.

Eteisaulassa oleva naispatsas on ainoita Aaltosen töitä, valitettavasti.

Modernia taidetta oli näytillä, mutta jostain syystä se ei saanut meitä tällä kertaa innostumaan. Olemme ehkä tottuneet viime viikkoina liian hyvään kierrellessämme maan mainioita museoita ja näyttelyitä. Taideähky on tainnut iskeä. Liikaa ei pysty sulattamaan liian lyhyessä ajassa. Onneksi jokaisen oma maku on se paras, ratkaiseva apu.

Taiteiden yön ansiosta keskikaupungilla Aurajoen rannalla oli myyntikojuja, esityksiä, konsertteja yms. Luostarinmäellä kävimme piipahtamassa ja katsomassa pikkuputiikkeja.

Joulurauhan julistus on luettu Turussa lähes katkeamattomana perinteenä 700 vuoden ajan aina 1300-luvulta asti. Brinkkalan talon parvekkeelta joulurauha on julistettu vuodesta 1886 lähtien.

Tämä Brinkkalan talon parveke lienee Suomen kuuluisin parveke, sillä joka jouluaatto klo 12 sen edessä sotilassoittokunta soittelee Porilaisten marssin ja sen jälkeen luetaan Joulurauhan julistus.

Mitä muuta Turussa kannattaa käydä katsomassa, selviää ehkä parhaiten @visitturku sivuilta

http://www.visitturku.fi/

 

Turun saaristossa riittää näkemistä ja kokemista

 

Jos aikaa on, kannattaa Turun kävijän tehdä vähintäänkin päivän rengasajelu Naantalin seudulla, Kultarannassa, Muumimaailmassa jne. Ja miksipä ei kävisi vaikka Rymättylässä, kuten me teimme?

 

Rymättylän ”silakkapitäjän” parhaita paloja

 

Jos valitset päivämatkakohteeksi Saariston rengastien, päädyt matkalla, et Mäntsälään vaan Rymättylään. Naantalin kaupunkiin liitetty Rymättylä tunnetaan kalastuksesta, etenkin silakoista ja Boyfoodin jalostustehtaasta. Ei sovi unohtaa myöskään Terhi-veneitä, joiden kotisatama se on. Ja kukapa ei muistaisi, että varhaisperunat saapuvat keväällä juuri Rymättylästä.

Olemme joskus ajaneet Rymättylän läpi autoillessamme Turun saaristossa, mutta tällä kertaa meidät vei sinne Team Transitin tapaaminen. Tutustuimme ja ystävystyimme toukokuussa jokilaivaristeilyllä ja olemme kokoontuneet sen jälkeen jo useamman kerran eri puolilla Suomea. Tässä tuon nimen selitykseksi tarinaa siitä unohtumattomasta risteilystämme, josta ”kaikki” alkoi.

Rymättylän keskiaikainen kivikirkko on yli 500 vuotta vanha

 

Rymättylän monikymmenvuotiset kesäasukit, suhtkoht uudet ystävämme Raija ja Juha olivat järjestäneet meille monenlaista ohjelmaa. Kävimme tutustumassa mm. Rymättylän yksilaivaiseen keskiaikaiseen kivikirkkoon,  joka on kaunis kuin karamelli.

Meille oli järjestetty opastus kirkkoon ja saimmekin kuulla varsin mielenkiintoisia tarinoita seurakunnan entisen suntion tyttäreltä. Erinomainen tunteroinen oli se.

Kirkon kauniin maalaukset ja koristeet tekevät siitä todella vaikuttavan paikan, jossa kannattaa ehdottomasti pysähtyä.

Herkulliset yksityiskohdat ja kaunis värien käyttö miellyttivät satunniasen matkailijan silmää.

Vierailun jälkeen voi todeta, ettei ole mikään ihme, että Museovirasto on valinnut Rymättylän kirkon ”Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt Suomessa” -joukkoon.

 

Pentti Oskari Kankaan ”seinähullu” Herrankukkaro

Yksi tutustumispaikka, jonne meidät vietiin, oli muusikkona tunnetuksi tulleen ”seinähullun” opettajan Pentti Oskari Kankaan vähintäänkin seinähullu Herrankukkaro. Tuo kokous- ja virkispaikka on niin omalaatuisen näköinen erikoisine rakennuksineen ja Suomen suurimpine savusaunoineen, että pakkohan sellaisen on menestyä. Niin Herrankukkaro tekeekin.

Herrankukkaron rakennukset ovat kaikki ”niin persoonallisia”, että naurattaa.

Alue on laaja ja toimintoja on monenlaisia.

Vieraiden viihtyvyyden eteen on tehty yhtä jos toista. Herrankukkarosta löytyy neljä erilaista savusaunaa, joista tämä 124-paikkainen maasavusauna on kuulemma maailman suurin. Väittävät, että heillä on myös maailman pienin savusauna. Se lienee tosi pieni, sillä emme edes nähneet sitä.

Ravintolasalin seinällä oli valtava määrä kuvia kuuluisista vieraista, joiden joukosta löytyi useita presidenttejämme. Muistelen nähneeni siella ainakin Ahtisaaren, Kekkosen ja Niinistön kuvat. Varmaan myös Halonen on siellä ollut, kun miehensä kuva on tuossa seinällä.

Koulutustiloja, saleja ym. on paljon ja nukkumapaikat ovat osin varsin erikoisia, etten sanoisi persoonallisia. Seinähullua touhua kaikki tyynni ja siksi niin mainiota!

Aikomuksemme oli jatkaa saariston rengastietä Nauvon ja Paraisten kautta Holiday Club Caribiaan, mutta missasimme aikataulullisesti sopivan lautan emmekä ehtineet jäädä odottelemaan seuraavaa. Ajoimme siis suorinta tietä Naantalin kautta Turkuun.

 

Lisävinkkejä Turun ruoka- ja majoituspaikoista sekä nähtävyyksistä voit katsoa täältä:

Turku Travel Diary by Otto Lilja. Created with Wowanders app.

 

Majoituspaikaksi Holiday Club Caribia

 

Jutun alussa kerron, että teimme tämän matkan yhteistyössä Holiday Club Caribian kanssa. Toimin Holiday Clubin brändilähettiläänä ja tavoitteenani on tutustua mahdollisimman moneen Holiday Club Resorts OY:n kohteeseen.

Jos tarvitset hyvää majoituspaikkaa läheltä keskustaa, suosittelen Holiday Club Caribiaa. Uunituore hotelliesittely löytyy tästä linkistä:

Holiday Club Caribia on hyvä tukikohta tutustua Turkuun

 

Kaikki aiemmat Holiday Club Resorts -postaukset löydät täältä:

Holiday Club Resorts -postauksia

 

 

Samankaltaiset artikkelit

2 Kommenttia

    1. Kiitos Mikko! Turku on kaunis, monipuolinen kaupunki, jossa voisi vaikka asua 🙂 Tuo Portsa, oikeammin Port Arthur on minulle täysin tuntematon suuruus. Pitänee käydä joskus ajelemassa siellä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *