·

Teerenpeli Yhtiöt loihti maailman parhaan viskin!

Uskomatonta, mutta totta! Lahtelainen 1994 perustettu Teerenpeli Yhtiöt nousi maailman maineeseen vuonna 2020 voitettuaan arvostetun Worldwide whisky producer -palkinnon maailman parhaana viskin tuottajana. Miten tällainen on mahdollista? Päätimme ottaa siitä selvää.

(Tämä artikkelin on tehty yhteistyössä Visit Lahden kanssa.)

Meillä oli mahdollisuus tutustua näihin yhtiöihin ohjattujen kierrosten ja tastingien kautta.

Teerenpeli pomppasi viskillään maailmantähdeksi

Teerenpeli Yhtiöt on lahtelainen, 1994 perustettu perheyritys, joka on syntynyt intohimosta viihtyisää ravintolakulttuuria ja laadukkaita panimo- sekä tislaamotuotteita kohtaan.

Aloitan lahtelaisten panimoiden esittelyn Teerenpelistä, joka pomppasi viskillään maailmantähdeksi vuonna 2020.

Teerenpeli Yhtiöiden kehitysjohtaja Marianne Pyysing ja toimitusjohtaja Anssi Pyysing ovat tämän perheyhtiön omistajat.

Mallasjuoma on merkittävä osa lahtelaista historiaa, mutta samalla tiellä on myös toinen Lahteen perustettu panimo Teerenpeli, joka täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Tuskin edes yhtiön perustaja Anssi Pyysing osasi mielikuvitella villeimmissäkään unelmissa, että Teerenpeli pomppaisi viskillään maailmantähdeksi ja saisi arvostetun ”Worldwide whisky producer” -palkinnon tultuaan valituksi vuoden 2020 parhaaksi viskin tuottajaksi maailmassa! Aivan käsittämätön saavutus maalle, jossa ei aiemmin ole viskiä tislattu muualla kuin Ilmajoen Koskenkorvan tehtailla . Joskus luova hulluus kannattaa!

Kävin kuuntelemassa Lahden Matkailuparlamentissa yrittäjä Anssi Pyysingin pitämää esitystä ja nostin sieltä esiin muutaman hänen mielestään tärkeän pointin:

 • Yhdessä tekeminen kannattaa. Hän nosti siitä esimerkkinä esiin viljaklusterin, jossa ovat mukana yrittäjien lisäksi virkamiehet ja poliitikot.
 • Yrittäjille hän antoi seuraavanlaisia terveisiä:
  • Ole ylpeä siitä, että ravintolapalvelut tuottavat myös vientituloja.
  • Luota siihen, että makumatkailu on kasvava matkailutrendi.
  • Määrittele hinta riittävän korkeaksi voidaksesi kehittää toimintaa.
  • Rakenna toiminta aina olemassa olevan ylivoimatekijän varaan. Lahdessa se on puhdas vesi.
  • Tunnista potentiaalisi ja mahdollisuutesi. Ole kriittinen, vahvista intuitiosi kulkemalla maailmalla.

Anssi Pyysing heitti vielä kuulijoiden makusteltavaksi ideansa, että Lanun aukiolle Lahdessa pitäisi rakentaan maksuton vesipiste, josta jokainen kulkija voisi käydä täyttämässä juomapullonsa maailman parhaalla vedelle.

Pääsin esityksen jälkeeen haastattelemaan Teerenpeli Yhtiöiden toimitusjohtajaa, yrittäjä Anssi Pyysingiä ja selvittämään hieman mikä on maailman menestykseen nousseen yhtiön salaisuus. Tässä hän avaa asiaa ja valottaa myös hieman yhtiön tulevaisuutta:

Anssi Pyysing antaa tällä videolla ohjeita yrittäjälle, kertoilee syitä Teerenpeli Yhtiöiden maailmanvalloitukseen ja valottaa hieman yhtiön tulevaisuuden näkymiä.

Kierros Teerenpelin vierailukeskuksessa

Teerenpelin tuotantoon on mahdollista tutustua sen vierailukeskuksessa, joka sijaitsee Lahden Lotilassa (Liimaajankatu 5). Siellä pääsee tutustumaan panimon ja tislaamon tuotantoon sekä tuotteisiin ohjatuilla kierroksilla ja tasting-tilaisuuksissa.  Aukioloajat ja hinnat löytyvät tämän linkin kautta:

Teerenpeli > fi > Panimo & Tislaamo > Visitor Center

Meillä oli mahdollisuus päästä tuolle kierrokselle sitä kautta, että teemme yhteistyötä Visit Lahden kanssa ja se mahdollisti tämän vierailun. Halusin enemmän väkeä mukaan kierrokselle, joten saimme luvan kutsua mukaan muutamia ystäviämme. Oletus siitä, että kierroksesta saa enemmän irti, kun on useampia ja osaavampia kysyjiä mukana, osui täysin oikeaan.

Teerenpelin arvot, periaatteet ja laadun tae käyvät ilmi tästä kuvasta. Vastuullisuus on tärkeä tekijä kaikessa toiminnassa.

Heti esittelykierroksen alussa kävi ilmi, että nyt ollaan tekemisissä maailman luokan tuotteiden kanssa. Hyvä Teerenpeli! Hyvä Lahti!
Oppaana kierroksellamme oli Senior Ambassador Jussi Oinas.

Esittelykierroksen jälkeen pääsimme maistelemaan viskejä ja pyynnöstämme myös mietoja juomia, jotka osoittautuivat erinomaisiksi lisiksi arjen ruokailu- ja juomahetkiin. Jotkin tuotteet yllättivät niin positiivisesti, että niistä tuli meidän kavereita. Ja jos olen ihan rehti, ostin valikoiman juomia, joiden testaamiseen pääsemme käsiksi vasta kesällä mökkisaunan merkeissä.

Kuvassa näytillä osa tähän mennessä tuotannossa olleista viskeistä , siidereistä ja oluista.
Tässä Teerenpelin vakituisessa tuotannossa olevat viskit ja osa niiden saamista palkinnoista. Ei Huono! Nimistä voi jo päätellä jotain siitä millaisia makuelämyksiä oli odotettavissa.

Tällä kertaa pääsimme maistamaan paria mietoa juomaa ja viskiä.

Suurenmoinen kiitos yhteistyöstä Jussi Oinas! Meille lahtelaisille kävi ilmi, että meidän on syytä olla ylpeitä siitä, mitä olette saaneet aikaan 30 vuodessa. Ja tarina on vasta alussa!

Esittelykierros ja tasting Taivaanrannan tislaamossa

Minulla oli mahdollisuus osallistua vuonna 2022 Taivaanrannan ravintolan alakerrassa esittelykierrokselle ja viskin maisteluun tislaamossa Lahden ydinkeskustassa senioriopettajien joukossa. Tässä muutama kuva tuosta kierroksesta:

Kuparipannuissa tapahtuu tislaamisvaihe myös Taivaanrannassa.
Vuonna 2002 aloitettiin viskin tislaaminen Taivaanrannan autotalli/kellaritiloissa ja muistan, että muutamat viskin ystävät ostivat rohkeina maistelijoina osuuksia ensimmäisiin viskitynnyreihin. Se on mahdollista edelleen. Kysy tynnyriasiasta lisää Taivaanrannan ravintolasta.
Legendan mukaan viskitynnyrien ostajille järjestetään ajoittain tilaisuuksia, joissa heidän on mahdollista käydä kuolaamassa ja maistamassa miten oma viski kehittyy. Maltti on valttia tässäkin asiassa, sanoo viskintekijä. Ja ”oikeasta” tammesta tehdyssä oikeassa lämpötilassa säilytetyssä kellarissa kypsyy oikeanlaatuinen viski.
Tässä lienevät kaikki Teerenpelin viskilaadut?
Näitä pääsimme maistamaan…
Ei se määrä vaan laatu!
Kippis ja kulaus!

Mikäli homma kiinnostaa, varaa itsellesi ja seurueellesi esittelyaika tämän sivuston kautta:

Maista palkittuja tislaamotuotteita – Ravintola Taivaanranta

Samankaltaiset artikkelit

2 Kommenttia

 1. Eikö Beer Huntersin viski ollut Suomen ensimmäinen. Olen Porista kotoisin, niin kyseisen tuottajan tarina on Teerenpelin ohella tullut tutuksi. Olen itsekin ollut tutustumassa Teerenpelin tislaamossa. Vaikuttavaa toimintaa molemmilla.

 2. Olet oikeilla jäljillä. Alkohan teki myös viskiä Koskenkorvan tehtailla 89-luvulla, kuten haastattelussa mainitsen. Pyysing oikaisee, että he tekivät 1. single-maltviskin. Sovitaan ii 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *