· · ·

Bremenin joulumarkkinat kuuluisien soittoniekkojen tuntumassa

Olimme saaneet vihiä, että Bremenissä on hyvät joulumarkkinat. Tämä muutamia vuosia sitten tekemämme pikavisiitin matkakertomus esittelee Bremenin vanhan kaupungin parhaita paloja ja kertoo joulutorin päällimmäiset salat. Annan myös pari matkavinkkiä.

Olen pyrkinyt antamaan lukijoillemme vinkkejä ja kokemuksia joulutoreista eri puolilla Eurooppaa. Tilastoista voi päätellä, että niitä luetaan mielellään. Sen vuoksi nostan vielä tämän jokunen vuosi sitten tekemämme Bremen-postauksen yhdeksi hyväksi vinkiksi.

Lensimme Bremeniin Ryanairilla, joka oli tuolloin edullinen valinta lähtöpaikkana Tampere. Hotelliksi valitsimme Ramadan, joka sijaitsee torin nurkalla vanhassa kaupungissa. Hinnaksi muodostui 103 eu/yö. Lisäksi aamiaisesta tulisi pulittaa 15 eu/hlö. Lueskelin hieman netistä hotelliarvioita ja etenkin aamiainen sai positiivista palautetta kuohuviineineen. Kuullosti meiltä.

Bremenin lentokentällä hyppäsimme ulosmenopaikan läheltä lähtevään raitiovaunu no 6:een. Ostimme  liput infotiskiltä aulasta, mutta ainakin siinä raitsikassa oli sisälläkin automaatti. Matkasimme noin 10 min ja saavuimme vanhaan kaupunkiin. Muutaman minuutin kävely ja olimme Ramadassa. Hotelli oli siisti, 3 tähden paikka. Huone oli tilava, untuvatyynyt ja –peitot tekivät kivan vaikutuksen. Ja mikä hienoa, aamiainen oli todella hyvä. Suosittelemme!

BREMENIN SOITTONIEKKOJEN JOULUTORI

Lähdimme hetimmiten tutustumaan Bremeniin, jossa olemme kerran käväisseet vuonna 1989, kun iltatähtemme Antti oli vielä odotuksessa. Muistimme, että kaupunki on viehättävä ja vaikutelma piti paikkansa. Pienellä alueella oli paljon kauniita keskiaikaisia rakennuksia, kuten vanhan Hansakaupungin ilmeeseen kuuluukin. Kaupunki valmistautui seuraavana päivänä avattaviin joulumarkkinoihin.

Heti ensimmäisenä törmäsimme kaupungin tunnusmerkkiin, Bremenin soittoniekkoihin.

Gluhwein-pisteet olivat jo auki, samoin bratwurstia ym. saksalaisia ”terveysruokia” myyvät kojut. Värikäs joulutorimaailma antoi jo aavistuksen tulevasta vaikka kyseessä oli vasta lähinnä kojujen varustamista kuukauden kestävään sesonkiin.

Kuljimme ristiin rastiin Bremenin vanhan kaupungin kävelykatuja, joista monet ovat katettuja. Tuli ihan kaipuu visioomme, jossa Lahden Aleksanterikatu olisi katettu kävelykaduksi. Onneksi viimevuotinen haaveemme gluhwein- ym.kojuista Lahden torilla toteutuu ensimmäistä kertaa tänä jouluna. Mitähän toivoisimme tällä kertaa?

Nautiskelimme ensimmäiset gluhweinit, kävimme syömässä keitot ja suuntasimme ajoissa hotelliin, jotta jaksaisimme kävellä seuraavana päivänä. Ilta kuluikin lehtiä lueskellen, kuoharia, juustoja ym. nautiskellen ja Spotify-suosikkejamme kuunnellen mukavissa merkeissä.

To 24.11. oli se päivä, jolloin tavoitteemme toteutuisi. Kävimme nauttimassa upean aamiaisen pitkän kaavan mukaan, lueskelimme vielä tovin kirjoja ja suuntasimme sitten joulutoreja ihmettelemään.

Kojut ovat levittäytyneet laajan torialueen kaikkiin osiin, joten niitä riitti. Ostettavaa meidän tarpeisiin oli niukasti, joten keräsimme lähinnä muistikuvia kokemuksestamme. Toki mukaan tarttui ikimisteli (tosin Karlstadin tavaratalosta), joululiina, parit lasikoristeet kuuseen yms. Ja pakko oli maistaa yksi bratwursti lämpimikseen, eikä hehkuviiniltäkään välttynyt.

Kävimme välillä lepäilemässä hotellilla, jonka jälkeen olikin aika kunnon kävelylle. Olimme onneksemme hakeneet kirjastosta Bremen-oppaan, sillä se paljasti pienen, viihtyisän alueen nimeltä Schnoor Viertel. Siellä on muutama hyvin kapea katu, joilla on paljon pikkubutiikkeja ja ravintoloita. Suosittelemme!

Sitten vaelsimme puistoaluetta pitkin pienen tekolammen rantaa rautatieasemalle, jonka kävimme mittailemassa tulevia visiittejämme varten. Kyseinen raitiovaunu n:o 6 ajaakin suoraan rautatieasemalle, joka on hyvä tietää lähinnä tulevia (?) junamatkoja varten. Muuten aseman ympäristö, jossa monet hotellit sijaitsevat, ei kiinnostanut. Toki sieltä on alle km:n matka vanhan kaupungin ytimeen, joten …

 

Joulumarkkinoiden avajaiset Bremenissä

 

Jälleen oli aika parin tunnin lepo- ja lukutuokion. Sitten suuntasimme rantaan, jossa tulisi olemaan ilotulitus joulumarkkinoiden avauksen kunniaksi.

Olipa hienoa, että oli ilotuliteilta, sillä muutoin olisi ehkä jäänyt rantakatu näkemättä.Siellä oli merirosvo- ja keskiaikahengessä varustettu erittäin viehättävä reilut puoli kilometriä pitkä rantakadun pätkä täynnä myyntikojuja. Alppitunnelmaan sisustetut gluhweinmajat olivat ehkä enemmistönä, mutta löytyi sieltä jos jonkinmoista muutakin myytävää käsitöistä villisikamakkaroihin. Valaistuksineen alue oli kiva kokemus.

Kävimme toki katsomassa joulunavausesityksen, jossa Peppi Pitkätossu hevosineen tuli pelastamaan isänsä ja kaupungin pormestarin ym. merirosvojen kynsistä. Onnistuneen operaation kunniaksi Bremenin kaupunki järjesti lähes 20 min kestäneen ilotulituksen, jossa laukaisupaikkana toiminut laiva taisi menettää lastistaan suuren osan. Raketteja ammuttiin nimittäin ennätyspaljon.

Tämän muuten niin miellyttävän päivän fiilistä painoi runsaasti alas saamani puhelu, jossa lääkärini Vesa Ilvesmäki ilmoitti ohutneulanäytteen tuloksen. Kilpirauhasessani ultrassa löytynyt liikakasvu osoittautui yli 4 cm hyvälaatuiseksi kasvaimeksi, joten jouduin samalla hetkellä leikkausjonoon PHKS:aan. Joulun tienoilla oli odotettavissa leikkaus. Ei niin kivaa ei! (Onneksi kaikki meni hyvin ja nyt elelen yhden kilpirauhasen ja lääkityksen voimin.)

Yritimme painaa huonot uutiset taka-alalle ja suuntasimme etsimään St Peter´s katedraaliin urkukonserttiin. Urkuri soitti kolmilla eri uruilla, jotka kirkosta löytyvät. Hän aloitti vanhoilla epävireisillä pienuruilla kirkon kryptassa. Tuosta esityksestä oli nautinto kaukana. Onneksi siirryimme vartin kuluttua yläkertaan kuuntelemaan Buxtehudia ym. Bach-uruilla soitettuna. Sitten vaihdoimme vielä kerran paikkaa ja urkuri päästi valloilleen todella suuret urut, joilla Regerin urkuteos sai kyytiä. Tämä oli erilainen kokemus meille maailman huippu-urkureita Lahden Urkuviikolla kuuntelemaan tottuneille urkumusiikkifaneille. Kirkon kylmyys tosin hieman madalsi nautintoamme eikä urkurikaan ollut mikään Kiviniemi.

Oli tullut aika etsiä ruokapaikkaa. Hyvästelimme matkalla Bremenin soittoniekat- patsaan ja kauniin joulutorin.

Päädyimme pienen kävelyn jälkeen lopulta hotellimme lähistöltä löytyneeseen thairavintolaan, ihan seuraavan matkamme kunniaksi. Jättikatkaravut osoittautuivat todella hyviksi, mutta broilerista olivat mausteet tainneet unohtua. Kokonaisuudessa kipoistamme löytyi kyllä maustetta sen verran, että meikäläinen pääsi taas näyttämään miten Suomi-poika hikoilee otsastaan ja niskastaan, kun sille päälle sattuu 🙂

Yö tuli ja meni. Aamulla pakkasimme vähäiset tavaramme, maksoimme laskun ja hyppäsimme raitsikkaan. Kävimme testaamassa lentokentän ainoan loungen. Lippu sinne piti lunastaa ala-aulasta erään matkatoimiston tiskiltä. Eipä tuotakaan olisi tiennyt ellemme katsoneet asiaa netistä ennen lähtöä. Saimme avainkortin ja menimme loungeen. Siellä ei ollut henkilökuntaa eikä muita asiakkaitakaan. Tarjoilimme itsellemme vaatimattomista valikoimista keksejä ja mehuja. Alkoholituotteita olisi saanut mielin määrin, mutta tyydyimme jakamaan pienen pullon valkoviiniä teen ja kaakaon lisäksi.

 

Summa summarum:

Bremen on kenttä, jonka kautta kannattaa etsiä jatkolentoja. Siirtyminen keskustaan on halpaa ja nopeaa, yhteyksiä on moneen suuntaan. Voi kokeilla junamatkaa tai vaikka lentoa Kanarialle tms. Ja mikä tärkeintä, kaupunki on todella viehättävä, osin jopa upea. Sinne vaan, uudestaan!

HUOM.!

Ellet ole vielä käynyt tykkäämässä Facebook-sivustoa ”Appa matkustaa”, tee se nyt. Saat tuoreeltaan tiedon uusista matkakertomuksista.

 

Tässä pari muuta joulutorivinkkiä:

https://appamatkustaa.fi/krakovan-joulutori-vierailun-vaartti/

Gdanskin joulumarkkinat ovat valojen juhlaa!

 

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *