Geirangerin vuono
· · · · · · · ·

Norjan parhaat nähtävyydet

Norja on yksi kauneimmista maista maailmassa ja sen vuoksi haluamme matkata sinne yhä uudelleen. Olen tehnyt sieltä useita matkakertomuksia ja päätin koota ne kaikki yhteen helpottaakseni omaa ja muiden matkailua. Tervetuloa nojatuolimatkalle Norjaan!

On mahdotonta laittaa Norjan kuvankauniita maisemia paremmuusjärjestykseen. On ehkä parasta tunnustaa, että menit mihin päin tahansa, kohtaat aina huikeita maisemia, joiden katseluun ei kyllästy. Yritän kuitenkin luokitella ja arvioida kokemusmaailmaamme varsin subjektiivisin, väritetyin lasein. Paikan kauneus on kiinni monista asioista eikä sää ole niistä vähäarvoisin. Kauneinkin paikka menettää hohtonsa, jos sää on sateinen ja myrskyinen.

Olen kerännyt tähän artikkeliin kaikki tähän mennessä kirjoittamani postaukset Norjasta. Yritän esitellä kohteet etelästä pohjoiseen, mutta joudun välillä sahaamaan ristiin rastiin saadakseni kaikki artikkelini mukaan. Yritä pysyä vauhdissa vaikkapa karttojen avulla.

Aloitan matkakertomustemme esittelyn Etelä-Norjasta alla olevan kartan alueelta. Tässä alla aukeavat Etelä-Norjan huippupaikat tähän mennessä. Nyt kesällä 2024 olemme lähdössä tuonne jälleen ja kohteet tulevat lisääntymään oletettavasti useilla upeilla paikoilla. Mm. Bergen on sellainen, jossa olen käynyt joskus työmatkalla ja ajatellut, että sinne vien joskus rakkaan vaimoni. Veikkaan, että nyt se tapahtuu.

Tässä 1. artikkelissa matkaamme Geirangerista etelään ja pääsemme haukkomaan henkeämme ajellessamme huikean kauniiden vuonojen reunamilla luonnon luomaa kauneutta ihaillen. Aloitamme esittelyn Sognevuonolta, josta jatkamme Aurlandsfjordenin kautta ohi Norjan kauneimman junareitin Vås-Bergen, jonka varrella on mm. Flåmin ja Vossin välinen maisemarata. Etelään matkatessa ohitamme käsittämättömän upeita valtoimenaan kuohuvia putouksia ja puikkelehdimme lumisten vuoristojärvien läpi. Kuvat artikkelissa puhukoon puolestaan.

(by Appa)

Todelliseen tunnelmaan matkastamme pääset katsomalla tästä artikkelista aukeavaa videota. HUI mikä matka!

Vaikka tuon tieosuuden 300 km olivat äärimmäisen kauniit, Geiranger lumoaa meidän kaikki kauneudellaan. Siellä on huikeita näköalapaikkoja ja vierailun huipennus on lauttamatka Geirangerin ja Hellesyltin välillä 7 sisaren putouksineen. Aivan mieletöntä!

”Oslon jälkeen kuljimme läpi Jotunheimenin kansallispuiston, katsastimme Riddersprangetin upeat kosket, etenimme läpi Fantesteinin, yövyimme Lomin kylässä, jossa ohitimme yhden norjalaisten hiihtäjien kesäharjoittelupaikoista.” 

Oslon ja Geirangerin välinen osuus ei vedä vertoja edellä esittelemiimme kohteisiin, mutta löytyy sieltäkin katsottavaa ja koettavaa:

Oslo on nykyisin helposti saavutettavissa, sillä mm. Norwegian lentää sinne päivittäin edullisilla suorilla 1,5 tunnin lennoilla. Automatkailijalla on edessään noin 500 km ajomatka Tukholmasta. Meidän suosikkimme Oslossa on Vigelandin puisto, mutta kyllä sieltä löytyy muutakin mielenkiintoista nähtävää. ”Pakollisena” kohteena pidämme Kansallismuseota, jossa pitää ehdottomasti käydä katsomassa ainakin Edvard Munckin ”Huuto”.

Katso tästä artikkelista mitä muuta Oslossa kannattaa katsoa:

Vigelandin patsaspuisto on varsin valloittava paikka. Saas nähdä toistaako historia itseään? Olimme tuolla juhannussunnuntaina 10 vuotta sitten. Nyt olemme jälleen juhannuksena samoilla kulmilla.

Kuten alussa mainitsen, Norjan kauniita nähtävyyksiä on mahdotonta laittaa paremmuusjärjestykseen. Kauneus on katsojan silmissä ja toisaalta jokainen matka on oma elämyksensä ja jokainen kaunis kohde saattaa sillä hetkellä tuntua ”maailman parhaalta paikalta” tunnetilasta, säästä ym. syistä johtuen. Siksi onkin hyväksyttävä se, että kuvaan ja arvioin kutakin kohdetta sen hetkisen kokemuksen pohjalta.

Lofootit ovat Norjan ehkä suosituin matkakohde, mutta onko se tuon määritteen arvoinen? Varmaan, mutta on ehkä monelle yllätys, että todellinen karkki löytyy sieltä 100 km pohjoiseen eli Senjan saaret. Lue alla olevat matkakertomukseni ja tee niiden pohjalta omat johtopäätöksesi. Sen verran voin sanoa, että ”älä jätä Senjaa väliin, kun liikut pohjoisessa”.

Onhan Lofootteja hehkutettu kaikista tuuteista niin paljon, että se oli asuntoautomatkamme pääkohde. Siinä mielessä kohde oli hyvä, että sieltä jäivät pariviikkoisen reissun paras ja huonoin muisto. Huh huh ja vielä kerran huh! Lue artikkelista mitkä ne olivat:

Kuten tuossa jo vihjailin, Senjan saari on jopa Lofootteja kauniimpi paikka, joka kannattaa laittaa reitille, kun matkaat noille kulmille. Lue perustelut väittämälle tästä artikkelista:

Eivät ne kauniit maisemat lopu sittenkään, kun matka jatkuu kohti Jäämerta. Eritoten Lyngenvuonon rinteillä kulkeva tie on ajoittain henkeäsalpaavan kaunis. Siis sitä samaa, mitä se on koko Norjassa 🙂

On hyvä huomata, että kun otsikkona on ”Jäämeren rannan parhaat nähtävyydet”, kokemuksemme perustuvat vain pariin matkaan. Paljon kaunista on siis jäänyt vielä näkemättä. Mutta tähän mennessä kokemamme perusteella ne ovat nämä alla esiteltävät paikat.

Olimme kuulleet luokkakaveriltani Roopelta, että ”suomalaiskylä” Pykeija on paikka, jossa kannattaa ehdottomasti käydä. Niinpä otimme sen ensimmäisen Jäämeren reissumme pääkohteeksi ja se kannatti:

Kun sitten lähdimme jatkamaan matkaa Jäämeren rantaa kohti länttä ja Altaa. Kauniita maisemia löytyi tuoltakin reitiltä.

Suurin kimmoke tämän koosteartikkelin kirjoittamiseen oli se, että olemme jälleen kerran suuntamassa Norjaan. Asuntoautoilu on mielestämme paras tapa matkustaa ja sen vuoksi olemme taas lähdössä pari viikon reissuun. Lennämme Tukholmaan ja vuokraamme sieltä asuntoauton Touring Carsin toimipisteestä. Sen jälkeen suunnaksi Norja, eli luonnollisesti Geiranger ja siitä sitten ensisijaisesti etelä.

Jos huomaat, että tästä koosteesta puuttuu jokin must-kohde, kerro siitä kommenteissa tai/ja laita oma postauksesi tuohon alle vinkiksi meille kaikille. Lupaan sitten kirjoitella matkakertomuksia kokemuksistamme. Ellemme välttämättä tiedä millainen reissu meille on tulossa, olettakaamme, että siitä tulee erinomainen!

Jos matkamme edistyminen kiinnostaa ja haluat tulla kannustamaan & vinkkailemaan, seuraa reissumme etenemistä täältä:

Asko Leppilampi/appamatkustaa (@appamatkustaa) • Instagram-kuvat ja -videot

tai täältä:

Facebook

Teemme tuon seuraavan matkamme osittaisessa kaupallisessa yhteistyössä seuraavien firmojen kanssa:

Touring Cars

Norwegian Airlines

Lentoparkki

Samankaltaiset artikkelit

18 Kommenttia

 1. Norja on maailman paras maa jos multa kysytään! Juuri palattu Skotlannista ja ei voita Norjaa. Uusi-vuosi korkataan Uudessa-Seelannissa, siellä kuukausi, saa nähdä mitä mieltä olen siitä. Siis kaikki upeita, mutta Norjaa ei voita. Olen kirjoittanut 12 blogijuttua Norjasta: https://www.maailmakotina.fi/category/norja/ . Näissä suht paljon vaellusjuttuja. Muuten pakko kommentoida, että vaelluskohteena Lofootit voittaa Senjan 5-0🤷‍♀️. Eteläistä Norjaa (Bergenin alapuolella) tai Pykeijaa en ole kokenut

 2. Bergenin ”perusjuttujen” ohella voisin suositella vaikka Norsk Trikotasjemuseumia, joka kertoo paitsi tekstiiliteollisuudesta myös kylän ja koko maan historiasta hienolla tavalla. Fløibanenilla voi aloittaa, ylhäältä saa kuvan koko kaupungista. Opus XVI-hotellin aamiainen on (kalliinkin) hintansa arvoinen, Vuororisteilyjä voi tehdä myös Bergenistä vaikka tietysti koko Geiranger-vuonon mittainen vuonoristeily Ålesundista on omaa luokkaansa.

  Geiranger-vuonoon liittyen, vuonoristeilyn varrella voi nähdä myös Yksineläjä Severinin tilan, josta kertova sarja taitaa olla Yle Areenassa edelleen nähtävissä. Ennen Geirangeria on tietysti katsottu elokuva The Wave, jolle taitaa nyttemmin olla jo jatko-osakin.

  Ålesundia voi katsella ylhäältä Aksla-vuorelta, joskin sinne on vähän kiipeämistä (pääsee myös autolla melkein huipulle). Uræd-pelastusveneellä, löytyy niin museosta kuin satamastakin (käytössä oleva!) on menty Atlantinkin yli. Operaatio Gunnersideenkin kannattaa Ålesundissa paneutua Joachim Rønnebergin patsaalla. Tuostakin on joku elokuvakin olemassa.
  Moljan majakassa olisimme mielellämme yöpyneet, jos olisimme tienneet siitä etukäteen – noin viimeisenä päivänä oli jo liian myöhäistä. Alnesin meriakvaario on ihan eri juttu kuin peruseläintarhat tai akvaariot, eli oikeasti upea paikka.

  En tiedä osuuko Røros reitillenne, mutta vanha kaivoskylä kuonakasoineen, joiden päälle voi kiivetä on myös upea ja sen kaivosmuseo mitä parhain!

  Kaikista näistä lisää Meriharakka-blogin Norja-osiossa.

  1. Kiitos vinkeistä Pirkko. Kävinkin jo katsomassa joitain postauksianne. Etenkin Bergenistä ja Ålesundista hyviä huomioita. Kiva lähteä reissuun, kun on riittävästi aikaa eli voi seudulla arpoa säiden ym. muun mukaan mihin seuraavaksi asuntoautonsa suuntaa.

 3. Meillä on kokemusta vain Pohjois-Norjasta, mutta sillä alueella ollaankin käyty useita kertoja, ja tykätään kyllä kovasti. Muutenkin maa kyllä kiinnostaa ja siellä tulee varmasti jatkossakin reissattua. Tuleva matkanne kuulostaa todella hienolta!

 4. Jostain syystä ”kaikki” ovat käyneet vain Pohjois-Norjassa vaikka parhaat maisemat löytyvät Keski-Norjasta. Ottakaahan tekin seuraavan kerran kohteeksi se. Seuratkaa reissuamme Facebookissa ja Instassa. Päivityksiä tulee ja juttuja tänne sitten myöhemmin.

 5. Mäkin yhdyn siihen, että Norjaa ei oo voittanutta! Sinne tahdon minäkin yhä uudelleen palata. Viime kesänä pyörittiin Keski-Norjassa ja tykättiin, toki ei samanlaista kuin pohjoisessa ja etelän vuonoilla ei olla vielä käyty. Ihanaa Norjan reissua! Pohjoisessa ollaan pyöritty aina pala kerrallaan.

  1. Moi ELina. Anteeksi, että kommenttisi oli jäänyt matkamme jalkoihin. Terveiset täältä Norjan vuoristosta. Tulimme juuri Haukelifjälliin vuoristojärvelle lumien keskelle. Grilli päälle ja katkaravut & broilerit grillaantumaan. Uskomattoman hyvä reissu, josta viikko kulunut. Onko sinulla juttuja Keski-Norjasta? Laita tähän, jos on. Tänne vaan taas!

 6. Meillä on kokemusta vain Pohjois Norfasta ja ennen Geirangeria. Siitä tuli mieleen, että yksi varteenotettava tie on Atlantic road Norway. 8km pätkä on ajamisen arvoinen ja siitä ylöspäin rantareitti.

  1. Kiitos, kun muistutit. Luin tuosta vuosi sitten lähtiessämme Pohjois-Norjaan. Nyt se on kohtuullisen lähellä, joten pitääpä panna harkintaan.

 7. RV 7 pitkin Bergeniin ja siitä etelää kohti. Rosendal, Stavanger,Brusand,Steinsnes ja jatkamme vielä eteläisimpään kärkeen. Hiekkarantoja, vaelluspolkuja ja ihania pyöräilyteitä lampaitten ja lehmien seassa ihanissa maalaismaisemissa jylhien vuorten seassa. Magma Geopark.

 8. Sinulla onkin todella paljon Norja-postauksia. Niihin on ehdottomasti palattava, kunhan saamme aikaiseksi lähteä kiertelemään Norjaa autolla. Olen käynyt vain Oslossa ja tykästyin kyllä siihen kovasti.

  1. Kiva, jos kiinnostus Norjaan herää. Nyt olemme taas viikon ihmetelleet sitä kaikkea kauneutta mitä täältä löytyy. Toinen viikko alkamassa. Säät valitettavasti hieman alkavat kääntyä viileämmäksi ja sateisemmaksi. Onneksi tähän saakka ollut oikein hyvät kelit. Juttua tulee, kun appa ehtii kirjoittaa… Jonoa on muutenkin 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *