Pietarin parhaita paloja muutamassa tunnissa
Jos haluat nähdä Pietarin parhaita paloja muutamassa tunnissa, lue tämä postaus. Tämän matkakertomuksen ydinsanoma on kokemus siitä, mitä ehtii nähdä Pietarissa opastetun kierroksen aikana yhden päivän aikana.
Saimme tämän opastetun kierroksen aikana ihan mukavan käsityksen tuosta valtavan ison kaupungin keskustasta. Laiva rantautui Vasilin saarelle, josta kierros suuntautui noin 5 km päähän ydinkeskustaan.
Tervetuloa Pietariin!
(Yhteistyössä Moby SPL:n kanssa)
Olin mukana 16 hengen mediaryhmässä, jolle esiteltiin Pietarin parhaita paloja osana Moby SPL:n järjestämää ”Päivä Pietarissa” -viisumivapaata risteilyä. Enimmillään viisumivapaalla risteilyllä voi olla 72 tuntia Pietarissa eli kaksi yötä maissa ja kaksi yötä laivalla.
Olimme yöpyneet Moby SPL:n laivassa m/s Princess Anastasia. Millaisena sen koin, selviää tästä matkakertomuksesta.
https://appamatkustaa.fi/apan-testissa-viisumivapaa-risteily-pietariin-kannattaako-lahtea/
Syötyämme hyvän aamiaisen laivalla kokoonnuimme porukalla infotiskin eteen valmiina lähtemään Pietarin valloitukseen.
Passintarkastus on pullonkaula Pietarissa
Olimme ns. parempaa väkeä eli kuuluimme matkustajaryhmään, jolla on priority exit eli pääsimme ulos laivasta muita ennen ja eri reittiä kuin keskivertomatkaaja. Varttitunnin odottelun jälkeen risteilyemäntä tuli ilmoittamaan, että maihinnousulupa on tullut. Hän ohjasi meidät laivan käytäviä pitkin ulosmenoon, jossa muut odottivat, että etuoikeutetut menevät ensin, joten olimme passintarkastuksessa ensimmäisten joukossa. Mukana oli jonkin verran muitakin matkaajia, jotka hyttiluokkansa ansiosta tai 20 euron erillismaksua vastaan pääsivät tuohon armoitettuun laillisten etuilijoiden joukkoon.
Passintarkastus Venäjällä on tuskastuttavan hidas operaatio. En osaa sanoa mitä kaikkea siinä tarkistetaan, mutta aikaa kuluu useita minuutteja matkailijaa kohden. Aivan käsittämättömän hidasta touhua! Kävi ilmi, että mikäli laiva on täynnä, viimeiset pääsevät passintarkastuksen läpi vasta 3 tuntia sen jälkeen, kun laiva on tullut satamaan. Kannattaa siis maksaa ylimääräistä tai ottaa vähintään deluxe-luokka, mikäli on vain päivä aikaa katsella Pietaria.
Pikkubussilla katsomaan Pietarin parhaita paloja
Selvisimme priority exit -oikeudellamme passin tarkastuksista oletettua nopeammin, sillä opas tuli sovitusti vasta klo 10. Odottelimme siis häntä puolisen tuntia.
Pitihän sitä edes yksi poseerauskuva ottaa. Vasemmalta hyvä ystäväni Keijo Vikman, jonka sain Venäjän ja Italian asiantuntijana kaverikseni matkalle. Keke on asunut yhteensä yli 2o vuotta Italiassa ja Venäjällä, joten hänen mukaan tulonsa Pietariin italialaisessa omistuksessa ja komennossa olevalle laivalla nauttimaan italialaisesta keittiöstä oli toki lähes must-juttu :-). Keken vieressä matkamme primus motor, Tarja Valde-Brown , joka Moby SPL:n edustajana vastasi mediamatkamme järjestelyistä. Kari Martiala on Moottori-lehden ja monen muun lehden toimittaja eli hän oli mukana ”monissa housuissa”. Oikealla toimituspäällikkö Anu Virnes-Karjalainen Oma Aika -lehdestä.
Saimme opastajaksemme erinomaisen oppaan. Hyvää suomea puhuva Bair Irintšev on syntynyt ja asunut Vasilinsaarella. Kotikunnaita oli siis helppo esitellä.
Laivamme m/s Princess Anastasia ankkuroitui noin 4 km pitkän Vasilinsaaren länsirantaan. Kiertelimme kartalla näkyvällä alueella noin 7 tunnin ajan.
Vasilinsaarella ohitimme upeita uusia ja vanhoja rakennuksia.
Ensimmänen pysähdyspaikkamme oli Vasilinsaaren itärannalla sijaitsevien majakoiden juurella. Sieltä sai hyvän käsityksen Pietarin suurkaupungin keskustasta. Tämä Nevajoen rannalla sijaitseva linnoitus on suosittu vierailukohde.
Samaisesta paikasta Nevajoen toiselle rannalle katsottaessa aukeaa Pietarin suosituin nähtävyys Eremitaasi. Kuvassa yksi sen viidestä osasta, Talvipalatsi.
”Eremitaaši koostuu viidestä yhteen liitetystä rakennuksesta[2] – Talvipalatsista, Pienestä Eremitaašista, Vanhasta Eremitaašista, Uudesta Eremitaašista ja Eremitaašin teatterista. Rakennukset rakennettiin vuosien 1754–1851 välisenä aikana, ja niiden suunnittelusta vastasivat eri arkkitehdit, lukuun ottamatta Juri Felteniä, joka oli mukana kahden rakennuksen suunnittelussa.[3] ” (Wikipedia)
Lähdimme kiertämään pohjoisen kautta paria siltaa hyödyntäen kohti Verikirkkoa. Matkalla ydinkeskustaan ohitimme mm. sotamuseon ja sen pihalla säilytettävät ohjukset.
Verikirkon vaiheilla Pietarin ytimessä
Talvipalatsin ohessa yksi kuvatuimmista kohteista Pietarissa on Verikirkko.
Verikirkon historiasta voit lukea Wikipediasta.
Onhan se upea kokonaisuus!
Verikirkon vieressä on suuri puistoalue Mikhailovsky Garden.
Puiston ympärillä olevat aidat ovat taideteoksia.
Aitojen eteen on hyvä pystyttää toisenlaisia taideteoksia myyntiin.
…tai järjestää toisenlaista taidetta.
Verikirkkoa vastapäätä kadun toisella puolella on mielenkiintoinen ilmentymä. Kanavan silta on symmetrisistä syistä päätetty tehdä niin, että vasemmalla on silta vaikkei siitä mene kanava alta. Ne silta-arkkitehdit! 🙂
Lounas upeassa Pribaltiyskaya-hotellissa
Mediaväen ohjelmaan oli merkitty kevyt kenttälounas paikallisessa hotellissa.
Palasimme takaisin Vasilinsaarelle lähelle satamaa messukeskuksen ”LENEXPO” vieressä. Sieltä löytyi ruostsalaisen Skanskan 1970-luvulla rakentama hotelli, joka kantaa tällä hetkellä nimeä Pribaltiyskaya.
Hotellin ylin johto oli ottamassa meitä vastaan saapuessamme lounaalle. Turkkilainen hotellinjohtaja oli tullut uusiin haasteisiin vasta pari viikkoa aiemmin.
Varsin näyttävät tilat odottivat meitä hotellissa. Tämä on kuulemma Radisson-ketjun lippulaiva, joten niin pitää ollakin.
Tässä näytteitä ”kevyen lounaan” alkupaloista. Lämmin buffetpöytä oli sitten erikseen, tietysti 🙂
Johtajat tulivat seurustelemaan kanssamme lounaalle ennen kuin hotellin esittely alkoi.
Hotellin ylimmistä kerroksista oli varsin mukavat näkymät.
Huoneita oli monentasoisia ja -laisia. Jätin perinteisemmät kuvaamatta. Tässä on menossa sviitin esittely, jossa kuulimme tarinaa Park Inn ja Radisson -hotelleista.
1500-paikkainen kongressisali on tyylikäs kokonaisuus, joten hotelli tarjoaa loisteliaat puitteet isommillekin tapahtumille.
Viereinen kerrostalo ei ollut pysynyt ihan mukana remonteissaan. Aikamoinen vastakohta.
Automies Kekelle hotellin pihassa seissyt Rolls-Royce taisi olla mielenkiintoisin nähtävyys. Olihan se upea. Utelin johtajalta, että oliko se hänen työsuhdeautonsa? Ei kuulemma ollut 🙂 Vai olisiko ollut oma? No ei!
New Hollandin saari on Pietarin uusimpia nähtävyyksiä
Oppaamme halusi näyttää meille vielä Pietarin uuden matkailukohteen, New Hollandin saaren.
Nämä seiniä pitkin kiitävät etanat ottavat vieraat vastaan tuolle erittäin suositulle vapaa-ajanviettoalueelle.
Pienet opastukset ja sitten kiertelemään.
Varsinainen tapahtumapaikka on vanha pyöreä rakennus Butilka, jonka keskustorilla oli menossa jotkin kirjamarkkinat. Erään lähteen mukaan (josta kiitos!) tämä olisi ollut aiemmin vankila:
”Uusi Hollanti eli Novaja Gallandija. Se on saari, joka oli aiemmin suljettu sotilasalue. Keskellä oleva pyöreä rakennus, Butilka, on entinen vankila. Nimensä saari on saanut hollantilaisten uudisasukkaiden ja merenkulkijoiden mukaan. He asettuivat sinne asumaan aikoinaan.”
Keskusaukiota kiertää käytävä, jonka varrella on lukuisia ravintoloita ja toisessa kerroksessa pikkubutiikkeja.
Rakennuksen toisella puolella aukeaa varsinainen kansalaisten suosikkipaikka. Ihmiset olivat siellä lueskelemassa, lepäilemässä, pelailemassa. Lapsille oli oma leikkipuisto. Kasvillisuus oli tyylikäs kokoelma.
Erinomaisen alueen olivat rakentaneet New Holland saarelle ja se näytti olevan vielä keskeneräinen. Suuri suositus!
Eremitaašin alue ja Talvipalatsi
Viittasin jo aiemmin Eremitaasiin, joka on Pietarin suosituin nähtävyys. Siellä on loistelias taidenäyttely, johon ei kannata oppaamme mukaan kesäaikana mennä valtavasta ihmismäärästä johtuen. Tai sitten pitää tykätä jonottamisesta. Olin käynyt siellä aiemmin, joten nyt ei kiireessä kannattanut edes harkita visiittiä siellä vaikka näytti, että jonot eivät olleet älyttömän pitkät.
Lähestyimme Keken kanssa suurta aukiota Nevski Prospek -pääkadun kautta.
Onhan se hieno portti!
Talvipalatsi on sen suurin rakennus. Se rakennettiin vuosina 1754–1762 italialaissyntyisen arkkitehdin Francesco Bartolomeo Rastrellin piirustusten mukaan.
Se on siinä!
Jatkaessamme matkaa ohitimme nämä varsin erikoiset WC:t.
Kiertelyä Pietarin keskustassa
Saavuimme paikallisten laulumiesten talon edessä olevalle sillalle.
Pakkohan siinä oli päästää serenaadi valloilleen.
Ja toinen vielä laulumiesten talon portin pielessä. Pietarin venäläisen musiikkikeskuksen avaaiskonsertti olisi 18.9., mutta se jäin nyt kokematta. Kokeilin tässä 1. kertaa puhelimeni kamerassa olevaa Bixby Visionin käännösohjelmaa. En ota siis käännöksestä mitään vastuuta 🙂
Lähdimme tapaamaan paikallisen inkeriläisseurakunnan piispaa. Keke on kyseisen Inkerin kirkon pappi.
Kovin tutulta näytti tuo suomalaisten kunnostama kirkkosali. Piispa oli valitettavasti tärkeässä kokouksessa, joten tyydyimme vain moikkaamaan.
Kävelimme kohti pääkatua eli Nevski Prospekia, jossa bändi oli alkamassa soittohommat.
Palasimme Pietarin yhdelle tunnetuimmista nähtävyyksistä eli Iisakin kirkolle.
Iisakinkirkko (ven. Исаакиевский собор, Isaakijevski sobor) on Pietarin tunnetuimpia nähtävyyksiä. Ortodoksisen Iisakinkirkon rakentaminen kesti neljäkymmentä vuotta 1818–1858, mistä suomen kieleen on jäänyt ikuisuushanketta tarkoittava ilmaisu: ”rakentaa kuin Iisakinkirkkoa”. Kirkolla oli aikoinaan katedraalin asema.
Iisakinkirkko on maailman neljänneksi korkein kupolirakennus (101,5 metriä), Rooman Pietarinkirkon, Lontoon St Paulin katedraalin ja Firenzen Santa Maria del Fiore -tuomiokirkon jälkeen, ja sen joka puolelta kaupunkia näkyvään kultakupoliin on käytetty sata kiloa kultaa. Rakennus edustaa uusklassismia ja korinttilaista tyyliä. Se on ulkonaisesti kreikkalaisen ristin muotoinen keskeiskirkko, mutta sisätilaltaan keskeiskirkon ja basilikan välimuoto. (Wikipedia)
Ohitimme Iisakin kirkon takana odottavan bussiimme ja palasimme laivaan. Hieno kokemus takana.
KIITOS MOBY SPL, TARJA & CO!
Pietari muiden bloggaajien silmin
Toisen näkemyksen tästä risteilykokemuksesta saa ystäväni Keken tekemän vieraskynäkirjoituksen kautta:
https://appamatkustaa.fi/viisumivapaa-risteily-pietariin-by-keijo-vikman/
Tutustuin matkalla ruokabloggajana toimivaan Alexander Trivediin. Hän näki matkan näin:
Samalla matkalla oli mukana Avun toimittaja, jonka juttu Pietarista on luettavissa täältä:
https://www.apu.fi/artikkelit/venajan-risteily-ilman-viisumia-kuin-euroviisut-suomenlahden-laineilla-ja-sukellus-pietarin-historiaan
Bloggaajakollegani Rami Rajakallio on myös tehnyt erinomaisen koosteen Pietarista. Täältä löytyy monenlaista mukavaa Pietarin matkaa suunnitteleville:
Tässä myös mentorini Anna Koskelan postaus samaisesta kaupungista.
Ja sitten vielä toisen mentorini Pirkko Schildtin näkemys vuorokaudesta Pietarissa. Kiinnitä huomioita myös Pirkon esittelemään taksihuijaukseen, kun lähdet liikkeelle. Opi siitä!
Hyvää matkaa Pietariin!