· ·

Maailman kaunein Guggenheim-museo sijaitsee Bilbaossa

Maailman kaunein Guggenheim-museo sijaitsee Bilbaossa Espanjan pohjoisrannikolla. Meillä ei tosin ollut sen suhteen juurikaan odotuksia, sillä olimme käyneet edellisenä vuonna New Yorkissa Guggenheim-museossa ja pettyneet perusteellisesti. Olihan tuo Bilbaon kuuluisuus pakko nähdä siitä syystä, että se on kuulunut pakollisiin kohteisiimme osana #eläkeläiselämää. Ja kun se sattui vähän niinkuin ”matkan varrelle”. Onneksi menimme, sillä yllätyimme todella positiivisesti!

Jotain Bilbaon Guggenheim-museon suosiosta kertoo, että tuo vuonna 1997 valmistunut kauneus toi viiden ensimmäisen toimintavuotensa aikana Baskimaahan rahaa yli miljardi dollaria eli enemmän kuin kymmenen kertaa museon rakennuskustannukset. Lisäksi se toi yli 190 miljoonaa dollaria paikallisina verotuottoina. Vuonna 2010 museo toi tuloja lähes 300 miljoonaa dollaria.

Nuo luvut puhuvat puolestaan eli kannattaa suunnata Bilbaoon katsomaan tuota ihmerakennusta!

(Uusi 11.12.2020 muokattu versio.)

Bilbao tuli matkakuvioihimme vähän yllättäen siinä vaiheessa, kun etsimme paluulentoa Fuerteventuralta syksyn 2016 Kanarian matkallamme. Elämme usein hetkessä. Nytkin olimme ottaneet edullisen lennon Kanarialle, mutta paluumatka oli auki. Onhan se tässä eläkeläiselämässä jännää, kun ei tiedä mistä löytää itsensä osana matkaa.

Tuota matkaa suunnitellessamme havaitsimme, että kannattaa katsastaa Ranskan rannikko samalla reissulla Kanarian saarten kanssa. Olimme haaveilleet siihen tutustumista jonkin aikaa ja nyt se putkahti yllättäen esiin, kun kartoitin eri paluumahdollisuuksia. Päätimme iskeä taas kerran niitä kuuluisia kärpäsiä koko kämmenpohjalla. Pääsyy oli toki Guggenheimiin tutustuminen.

Tästä pääset kurkkaamaan millaista oleilua koimme Fuerteventuralla ennen lentoa Bilbaoon.

https://appamatkustaa.fi/fuertevenetura-jandian-rantaparatiisi-2/

”Juoksutaksi” ensimmäistä kertaa eläissämme

 

Saavuimme Bilbaoon Fuerteventuralta Vuelingin lennolla (67 €)  sen verran myöhässä, että viimeinen maksuton shuttlekuljetus Holiday Inn Express -hotellimme oli juuri mennyt. Ihmettelimme sen verran kauan tilannetta, että taksijono ehti tulla jo turhan pitkäksi. Koska muuta mahdollisuutta ei ollut, asetuimme kärsivällisesti odottamaan.

Vajaan puolen tunnin odotuksen jälkeen tuli vuoromme. Istuimme taksiin ja kerroimme menevämme lähellä sijaitsevaan lentokenttähotelliin. Se ei ollut paras mahdollinen info hänelle. Lyhyestä matkasta (1 km) johtuen en poikkeuksellisesti kysynyt hintaa. Sitten tein toisen virheen, kun en huomauttanut, että taksimittari ei ole päällä. Huomasin, että kaveri ajoi todella ripeästi hotelliin. Kun tulimme perille, hinta oli 15 €! Ihmettelin hintaa, kun olimme Kanarialla kulkeneet 5 km 5:llä eurolla. Sanoin, että olen valmis maksamaan 10 euroa, jos annat kuitin. Samalla kyselin, miksi mittari ei ollut päällä. Otin kaverista kännykällä kuvan ja ilmoitin, ettei asia jää tähän ellei hinta tipu. Silloin kuski hermostui, käski minut ulos (Marjatta oli jo mennyt ja ottanut laukkumme), veti oven kiinni ja ajoi tiehensä. Hän kurvasi kovaa kyytiä pois ja sadatteli vielä ikkunasta yöhön poistuen. Olin ilmeisesti inhottava asiakas. Olimme tahtomattamme ottaneet juoksutaksin juoksematta metriäkään J

Holiday Inn Express -hotelli osoittautui mainioksi valinnaksi. Yö maksoi noin 80 € aamiaisella. Palvelu oli erinomaista, uudehkon hotellin huone hieno ja aamiainen riittävän hyvä tuoreine croissantteineen, hedelmineen ja salaatteineen. Tuoremehukin oli sitä itteään. Maksuton Shuttle-kuljetus ajeli nonstoppina noin 15 min välein kentälle. Hyppäsimme siihen klo 9 maissa ja siirryimme lentokentälle. Vastaanottovirkailija oli opastanut meille mistä siellä lähtee sitten bussi kaupunkiin. Lentokentällä oli lipunmyyntipiste lähtevien bussien vieressä terminaalin aulassa. Ostimme noin 2 euron tiketit ja hyppäsimme bussiin, joka vei meidät Bilbaon keskustaan. Matka kesti reilun vartin.

Bilbaoon saapuessamme ohitimme Guggenheimin museon, jonne olimme menossa. Meillä oli sen verran aikaa, että ajoimme vähän ohitse Frederico Moyua Plazaa vilkaisemaan.

Kävelytimme laukkumme sieltä takaisin museolle ja kuvailimme kaunista rakennusta ulkoa päin. Aikaa oli hieman ennen kuin museo aukeaisi.

 

Maailman kaunein Guggenheim-museon arkkitehtuuri oli positiivinen yllätys

 

Maailman kaunein Guggenheim-museo oli ennen kaikkea arkkitehtuuriltaan positiivinen yllätys.  Olimme varanneet lippumme 7,5 euron eläkeläishintaan netistä jo viikkoja aikaisemmin heti museon aukaisuhetkeen klo 10.

”Museorakennuksen on suunnitellut kanadalais-yhdysvaltalainen arkkitehti Frank Gehry. Se sijaitsee Nerviónjoen rannalla 16 metriä kaupungin yleistä katutasoa alempana. Yksi rakennuksen sivuista on joen suuntainen, toinen lähes nojaa La Salve -siltaan. Museon ulkomuoto on erikoinen: sen seinät on päällystetty puolen millimetrin paksuisilla titaanilevyillä ja muodot ovat joustavia sekä kaarevia. Museo on suunniteltu kokonaan tietokoneella, sillä lujuuslaskelmia ei olisi voitu tehdä perinteisillä menetelmillä.” (Wikipedia)

Guggenheim rakennuksena on taideteos vailla vertaa. Ainutlaatuinen, tyylikäs, moderni, kiehtova,… Mahtavaa arkkitehtuuria! Kuvat puhukoon puolestaan.

Voi vain kuvitella miten arkkitehdit ovat naattineet piirtäessään tuota kaunista luomusta. Tekniset ratkaisut ovat sitten toinen juttu, kun puhutaan työn mukavuudesta.

Tämä valtaisa yhdysvaltalaisen kuvataiteilijan Jeff Koonsin Flowerbedkukkaiskoira tervehtii tulijoita museon edessä.

Nämä alla olevasta linkistä aukeavat veijarit löytyivät Guggenheim-museon pihalta. Oliot olivat erinomainen oivallus siitä, kuinka helposti saa kansan syömään toisen kädestä. Yksinkertainen show oli niin mukaansa tempaava, että pakkohan heitä oli muistaa lanteilla. Alla on pieni videopätkä hauskaa esitystä. Hieno oivallus!

KATSO VIDEO:

https://www.facebook.com/groups/720325418112418/permalink/919853431492948/

 

Guggenheimin museon näyttelyt vaihtuvat jatkuvasti

 

On täysin ymmärrettävää, että tuollaisen modernin taiteen museon Guggenheimin näyttelyt vaihtuvat jatkuvasti. Muutenhan väki ei vaivautuisi sinne uudelleen ja uudelleen. Toki noin kaunista rakennusta voi käydä katsomassa parikin kertaa, mutta…

Hieman ennen klo 10:tä väki alkoi kokoontua ovelle. Ennakkoon ostetut pääsyliput oli hyvä juttu.

Aulatila on huikea luomus.

Nämä Jeff Koonsin kukat (Tulips) museon terassilla ovat kerrassaan kauniita.

Museossa näyttelyt vaihtuvat, mutta yksi pysyvä (Richard SerrasinThe Matter of Time) on osin tehty valtavan suurista metallielementeistä labyrentteineen. Vaikuttavaa!

(Tähän liitän myöhemmin videon, josta yllä olevan kuvan juoni paljastuu. Sorry, että vaiheessa.)

Guggenheimin näyttelyt vaihtuvat muutaman kuukauden välein. Tällä kertaa oli juuri auennut irlantilaisen Francis Baconin näyttely, jossa oli mukana häneen vaikuttaneiden aikalaistensa, mm. Picasson töitä. Hyvä niin! Tuo näyttely oli ehdottomasti katsomisen arvoinen. Harmittavasti siellä ei saanut kuvata, mutta netistä löytyy…

Tämän Anselm Kieferin työn kuvasin vähän ”vahingossa” ja kaukaa. Sen kolmiulotteisuus ja erilaiset materiaalit hukkuvat huonon kuvan mukana.

 

Bilbaon kaupunkiin tutustumassa

 

Lähellä Ranskan rajaa sijaitseva Bilbao tunnetaan ennen kaikkea Guggenheim-museostaan. Ilman tuota museota emme varmaankaan tietäisi tuosta rantakaupungista mitään. Halusimme nähdä onko se yhtä huono kuin New Yorkissa. Tämän ainutkertaisen kokemuksemme perusteella voimme nyt todeta, että Bilbaon museossa kannattaa käydä.

Kaupunki, etenkin sen vanha osa, on muutenkin ihan katsomisen arvoinen paikka. Vietimme siellä ainoastaan yhden vuorokauden, joten sen perusteella emme osaa sanoa kannattaako Bilbaoon lentää ellei matkaan yhdistä jotain muutakin. Meille piipahdus siellä oli osa upeaa kokonaisuutta, joka selviää lukemalla postauksiamme tuolta mainiolta matkalta. Linkin muihin kohteisiin löytyvät artikkelin lopusta. Mutta tervetuloa Bilbaoon!

Muutaman tunnin kiertelyn jälkeen lähdimme katsomaan miltä kaupunki näyttää.

Guggenheimin museon vieressä oleva moderni silta sopi hyvin museon arkkitehtuurin rinnalle.

Bilbaolaiset portaat…

Vanhaan kaupunkiin saapuessamme meidät otti vastaan Iglesia de San Nicolasin katedraali.

Korttelien sisällä oli viehättävä aukio, jota reunustivat kahvilat, tottakai!

Espanja on kuuluisa tapaksistaan, eikä suotta. En voinut vastustaa kiusausta maistella niitä viinilasillisen toimiessa kyytipoikana. Mahtava makuelämys! Eikä hintakaan Askompi.

Olihan se yllätys, kun kiittävät ihan henkilökohtaisesti:-) Baskinkielellä ”eskerrik” tarkoittaa ”kiitos” ja ”asko” on ”monet” eli ”kiitoksia paljon!” Hauska havainto.

Välipalan jälkeen hieman kiertelyä vanhassa kaupungissa ja kohti rautatieasemaa.

Santiago katedraali oli valitettavasti kiinni.

Vanha kauppahalli Mercado se la Ribera on yksi Bilbaon nähtävyyksistä.

Tämän jälkeen olikin aika suunnistaa vanhan kaupungin toisessa laidassa olevalle Atxeran rautatieasemalle. Ostimme automaatista noin 7 euroa maksaneet biletit ja menimme porttien läpi junaan. Pientä päänvaivaa tuli, kun Marjatan lippu tipahti junan alle. Virkailija totesi, ettei sitä enää tarvita, mutta oli väärässä. San Sebastianissa sen avulla avautui portti, mutta kerrankos sitä pari eläkeläistä menee liukkaasti samalla portin avauksella. Emme jääneet ihmettelemään, mitä muut siitä tuumasivat 🙂

 

Seuraava matkakertomus aukeaa tästä alta. Se on valitettavasti vielä pdf-muodossa, mutta korjaan tilanteen lähipäivinä:

https://appamatkustaa.fi/2018/07/09/san-sebastian-baskimaan-helmi-espanjan-rannikolla/

Ellet ole vielä käynyt tykkäämässä Facebook-sivustoa ”Appa matkustaa”, tee se nyt. Saat tuoreeltaan tiedon uusista matkakertomuksista.

 

Samankaltaiset artikkelit

2 Kommenttia

  1. Kiva, että Guggenheim-kokemus Bilbaossa oli mukavampi kuin New Yorkissa. New Yorkista täytyy muuten suositella luonnontieteen museota. Se taitaa olla omasta mielestäni paras museokokemukseni. Viihdyttiin aukeamisesta sulkemiseen ja oltaisi viihdytty kauemminkin. Sen jälkeen ollaan joissain luonnontieteen museoissa käyty ja aika laimeita ovat kokemukset tuohon verrattuna olleet.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *