· ·

Punkaharju on taiteen ja kulttuurin keskittymä

Punkaharju tunnetaan nykyisin taiteen ja kulttuurin keskittymänä. Vähän matkaa Johanna Oraksen Taidekartanosta Suomen kauneinta tietä ajettuaan satunnainen matkailija löytää majoitus- ja ravitsemuspaikakseen Saimi Hoyerin emännöimän Hotelli Punkaharjun. Toisen tien varressa on Luston asemalla sijaitseva ”maanviljelijäveljesten” luoma varsin eriskummallinen nähtävyys Aseman Taidelaituri, jonka vieressä on Lusto eli Suomen metsämuseo. Lisäksi alueella on mm. Punkaharju Resortin Kesämaa ja Seikkailupuisto. Punkaharjulla riittää touhua ja tarjontaa kaikenikäisille vauvasta vaariin.

(Tämä artikkeli on päivitetty ajan tasalle 9.7.2022. Alkuperäisestä poistettiin ne osat, jotka eivät ole enää toiminnassa.)

Tein kesällä 2020 juttua mm. Saimaan Taideluolasta (ent. Retretti) ja Kerimaan lomakeskuksesta. Ne ovat valitettavasti ainakin tällä hetkellä suljettuina, joten muokkasin jutut uusiksi niin, että poistin ne artikkelistani. Ehdin silloin tiukasta aikataulustani johtuen nähdä alueen mielenkiintoisista nähtävyyksistä ainoastaan pari kohdetta.  Tässä lyhyt katsaus niihin.

 

Johanna Oraksen 50-vuotisjuhlaa vietettiin teemalla “I´m Every Artist” Taidekartanossa

 

”Kuvataiteilija Johanna Oras vietti vuonna 2020  50-vuotisjuhlavuottaan näyttelyiden ja tapahtumien merkeissä ja uusimmat teokset olivat nähtävillä Saimaan rantojen syleilyssä ainutkertaisessa kartanomiljöössä Punkaharjulla.

Teemana on tänä vuonna I’m Every Artist, joka raotti salaperäisyyden verhoa Johanna Oraksen monipuolisesta tekemisestä ja multilahjakkaasta persoonasta.

Verhon takaa paljastuivat Oraksen signaturekukan, kallan uudet seikkailut sekä Kallan nousu täysin uudelle tasolle designmaailmassa. Onko tässä uusi klassikko?

Johanna Oras yhdistää taiteessaan ennakkoluulottomasti maalaustaiteen klassikoita, populaarikulttuuria, tulevaisuuden visioita ja luonnon harmoniaa sekoittaen näitä järisyttävän voimakkaalla estetiikan kaipuullaan.

Teosten takana kumpuilevat tarinat koskettavat, hauskuuttavat ja ärsyttävät katsojaansa. Johanna Oraksen taiteilijaelämä hakee vertaistaan kuvataidekentässä. Hän ei mahdu mihinkään valmiiseen muottiin, hän ei halua lokeroitua eikä kulkea valmiiksi tasoitettua polkua. Hän maalaa oman tiensä itse!”

(Lievästi ajantasaistettu lainaus Taidekartanon kotisivuilta.)

Punkaharju on Johanna ja Reijo Oraksen koti kesäisin. Siellä käy bussilasteittain väkeä reilun parin kuukauden aikana minkä taidekartano on auki kesäkautena.

Tutustuimme Johannan ja Reijon kanssa Tunisiassa vuonna 2003, kun satuimme lomailemaan samassa hotellissa. Minä vein silloin vanhempani lomailemaan ja Orakset olivat matkoilla tyttärensä Olivian kanssa. Sen jälkeen olemme tavanneet useita kertoja siellä täällä, viimeksi Matkamessuilla 2020. Onpa yksi Johanna tilaustyökin päätynyt kotiimme Lahteen.

Johanna Oraksen Taidekartano lienee Punkaharjun taidekeskittymän suosituimpia kohteita. Kukapa ei haluaisi nähdä maksutta kymmeniä upeita maalauksia. No, punaisella lapulla oli merkattu niin moni taulu, että aika monelle vierailu ei ollut kovin halpa. Johanna alkaa olla maailman tähti ja se näkyy hinnoissa.

Johanna kertoili, että koronakausi on ollut taiteilijan kannalta vilkasta kaupantekoa. Veikkaanpa, että monet ulkomaan matkoihin varatut rahat ovatkin muuttuneet taiderahoiksi. Olen seuraillut taiteilijan touhuja somen ym. kautta ja todennut, että on hän kova tyttö tekemään töitä. Ja somevideo paljasti, että monitaituri osaa myös tanssia 🙂

Johannan apuna myymälässä oli hänen ystävänsä Minna Kauppila ”Anfista”. Juttelumme meni pitkäksi aikaa matkailuun ja kohta paikalle tuli muutakin alan väkeä.

Johanna on laajentanut taidettaan designiin. Hänen tuotannossaan on monenlaista ”kallaa”, mm. kaunis mustavalkoinen oloasu, joka taipuu vaikka juhlavaatteeksi.

Kalla on Johannan kukka ja se näkyy nykyisin monissa hänen maalauksissaan. Mm. ”Pyhä ehtoollinen” on saanut uudet hahmot pöydän ääreen.

Tapasin myös Olivian, joka on auttelemassa vanhempiaan Taidekartanossa. Ei ollut suuri yllätys, että hän kertoi suuntana olevan ”teit isäin astumaan”. Hän on perustanut oman firman ja hänestä tulee taidegalleristi. No ainakin oppi-isä on huippua.

Hieman erilaista Johannaa…

Pienessä piharakennuksessa oli valloittava pukunäyttely, jossa esiteltiin Johannan juhla-asuja vuosien varrelta erilaisista gaalailloista yms.

Silmää löytyy ”nuorelta” rouvalta myös asujen valintaan.

Vuoden 2022 kesänäyttely

Johanna Oras – Usko.Taide.Rakkaus / Faith.Art.Love

on avoinna 14.8.20220 saakka.

 

 

Persoonallinen Aseman Taidelaituri

 

Aseman Taidelaituri on Hannu Huitin ja Mikko Ranta-Huitin kesämökki, jonka ovet ovat avoinna kaikille vierailijoille! Vanha Punkaharjun asema on entisöity galleriaksi piharakennuksia myöten. Näyttely on auki 1.6.2022 – 4.9.2022 ajalla päivittäin klo 10 – 17. Vapaa pääsy! (Lainaus Aseman Taidelaiturin nettisivulta)

Toinen taidekeskittymä on Luston edelleen käytössä olevan rautatieaseman vanhaan rakennukseen loihdittu Aseman Taidelaituri. Taiteen keräämistä harrastava maanviljelijäpariskunta osti sen aikoinaan saattaakseen keräämänsä taiteen kaiken kansan nähtäväksi. Sittemmin he ovat neuvotelleet yhteistyökuvioita tunnettujen ja vähemmän tunnettujen taiteilijoiden kanssa. Siellä on nykyisin vaihtuvia taidenäyttelyitä, joissa maalaukset vaihtavat omistajaa ja yleisö pääsee nauttimaan monipuolisesta taiteesta. Vierailevista tähdistä mainittakoon Minna Äkkijyrkkä ja  Hannu Palosuo, joiden taidetta on jäänyt taloon Taidelaiturin omistajien halutessaan niitä täydentämään jo muutenkin laajaa kokoelmaansa.

Kun astuu sisään Aseman Taidelaiturin näyttelytiloihin, vastassa tämä rautatievirkailija. Pääsymaksu näyttelyyn on 5 euroa, mutta jos kirjoittaa nimensä vieraskirjaan, maksua ei ole 🙂 Hyvä idea saada nimet talteen.

Kesän 2020 näyttelyn teemana oli Rakkautta Harjulla. Lisätietoa taiteilijoista tästä linkistä.

Näyttävästi siellä on esillä  Leonardo da Vilhu eli Risto Vilhunen. (Valitettavasti kaikki linkit sivustossa eivät toimi.)

Se ei selvinnyt, keitä taiteilijoita on esillä vuoden kuluttua, mutta mutta… Taiteilija Soile Yli-Mäyry oli syystä tai kolmannesta käymässä Taidelaiturissa ja… Saas nähdä. Tässä kuvassa hänen seurassaan ovat talon isännät Hannu Huitti ja Mikko Ranta-Huitti sekä kiuaskuningatar Sari Harvia-Jyllinmaa.

Aiempien vuosien taidenäyttelyihin ja osaan taiteilijoista voi tutustua tästä:

Aseman Taidelaiturin taidenäyttelyt

Odotussalin seinältä käy ilmi, että aika moni Hannu Palosuon näyttelystä on jäänyt ”maanviljelijäveljesten” omistukseen.

 

Aseman taidelaituri on myös museo

Osa huoneista toimii paitsi omistajien kesämökkinä myös museona.

Muissa huoneissa on näytillä runsaasti vanhoja muotokuvia.

Laitimmainen huone on kuin asuntomuseo, mutta taitaa olla edelleen omistajien käytössä, sillä hehän ostivat Luston asemarakennuksen aikoinaan kesämökikseen.

Tällaiset arvot ja ajatukset taitavat ohjailla myös Hannun ja Mikon elämää, sillä taulu löytyy rakennuksen seinältä.

 

Pihapiirissä on näyttelytiloja ja pieni kappeli

 

Myös Minna Äkkijyrkän taidenäyttelystä on unohtunut taidetta poikien omistukseen.

Kuvanveistäjä Juhani Vuorisalmi on näyttävästi esillä Aseman Taidelaiturissa.

Luston asemalla on myös pieni kappeli.

Viehättävä lehtipuukuja johdattelee kävijät kävelyllä kauniiseen Punkaharjun luontoon.

Ja kenties joku pääsee asemalta myös tällaisella kyydillä.

Jos aikaa olisi ollut, olisin käynyt viereisessä Lustossa eli Suomen metsämuseossa. 

Ja sen jälkeen olisin mennyt syömään Hotelli Punkaharjuun. Nyt oli muita suunnitelmia, joten se vierailu jäi toiseen kertaan.

Kävimme siellä edellisen kerran lounastelemassa ja tutustumassa hotelliin Reijo Oraksen kanssa vuonna 2016. Saimi Hoyer on tehnyt kulttuuri- ja matkailuhistoriaa nostaessaan vanhan arvostetun hotellin uuteen kukoistukseen.

 

Suomen kaunein maisema?

 

Punkaharju on käsite. Jo kouluaikana opimme, että se on Savonlinnan lähellä sijaitseva kuvankaunis paikka, jonka harjutie on pakko käydä katsomassa.

Kävin, jälleen kerran, ajelemassa Punkaharjun kauniin maisematien, jonka Suomen Tieyhdistys on valinnut vuosisadan tieksi.

Onhan se erinomaisen kaunis reitti, joka kannattaa ehdottomasti ajella vaikka molempiin suuntiin, jos siellä päin liikkuu.

Kauneus on katsojan silmissä. Voi hyvällä omalla tunnolla väittää, että Punkaharju olisi Suomen kaunein maisema. Meikäläinen lahtelaisena vetää tietysti kotiinpäin väittäessään, että sellainen löytyy Asikkalasta, jossa kävimme sauvakävelemässä keväällä 2020 Pulkkilanharjulla. Tällainen vaellusreitti todistelee, etten minäkään ole täysin väärässä.

Pulkkilanharjun kaunis luontopolku

 

Kannattaa huomioida, että alueella on myös mm. Punkaharju Resortin Kesämaa ja Seikkailupuisto. Punkaharjulla riittää touhua ja tarjontaa kaikenikäisille vauvasta vaariin.

 

Vuoden 2022 Punkaharjun vierailun satoa

 

Kävin kesäkuussa 2022 tyttäreni Maiju Lammen kanssa vierailulla Punkaharjulla. Tässä tuon upean vierailun satoa:

 

Punkaharjun voimanaiset Johanna ja Saimi kutovat matkailurihmastoa

Hotelli Punkaharju henkii kulttuuria ja kaunista luontoa

Parin päivän päästä aukeaa myös tämä artikkeli, joka esittelee Punkaharjun ja Savonlinnan alueiden muita mielenkiintoisia elämyksiä.

Tutustumista Punkaharjun ja Savonlinnan matkailuyrityksiin

Samankaltaiset artikkelit

2 Kommenttia

    1. Jep! Kuvataitelijoilla varmaan ollut hyvät oltavat, kun ihmisten matkarahoille piti löytää jotain käyttöä 🙂 Hyvät heille todellakin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *