· · · ·

Opastettu kaupunkikierros Budapestissa osana Kristina Cruisesin jokilaivaristeilyä

(Tämä matka tehtiin yhteistyössä Kristina Cruisesin kanssa.)

Olimme toukokuussa 2019 mukana Kristina Gruisesin järjestämällä Tonavan risteilyllä. Pääsimme kokemaan mitä on olla mukana opastetulla kaupunkikierroksella Budapestissa. Kiertelimme sekä Budan että Pestin puolella ja saimme nähdä niiden päänähtävyyksiä. Tässä matkakertomuksessa esittelen lyhyesti kierroksemme antia.

Olimme tulleet edellisenä päivän¨Budapestiin lähteäksemme 4 maan jokilaivaristeilylle Unkarin, Slovakien ja Itävallan kautta Saksaan. Hyvin nukutun yön jälkeen oli aika lähteä ensimmäiselle yhteiselle retkelle. Laivamme Swiss Diamond oli ankkuroitu Pestin puolelle lähelle upeaa kauppahallia.

Tämä näky tuli tutuksi viikon aikana. Oppaamme Pirjo ja/tai Ralf pitivät lippua tai Kristina Cruisesin kylttiä väsymättömästi kädessä metri metriltä. Kyllä he jaksoivat 🙂 Hyvä niin!

Lähdimme kohti Pestiä ja Linnavuorta, mutta Budapestin ylivilkkaassa liikenteessä sukkulointi vie aikaa. Ennen kuin pääsimme kohteeseemme kiersimme melko pitkä (etenkin ajallisesti) lenkin, mutta onneksi matkalla riitti nähtävää.

Budapestin kierroksella oli tarjolla ”harvinaista herkkua!. Tämä paikallisoppaamme Fodor Tunde puhui hyvää suomea, jota yliopistossa on mahdollisuus opiskella pääkielenä. Sieltä juontaa hänen hyvä suomen kielensä. Saimme aimo annoksen tietoa Budapestista, sellaistakin, jota ei ihan kaikille kerrotakaan 🙂

Budapestin ehkä kuuluisin silta jäi tällä kertaa ajamatta, mutta sain kuvatuksi sen aiemman kävelyreissumme aikana.

Ohitimme tämän valtaisan kauppahallin vieressä loikoilevan ”valaan” bussillamme toiselta puolelta. Siinä on useita ravintoloita, taidemyymälöitä yms., mutta omistajavaihdoksesta johtuen (kaupunki osti sen) se etsii vielä hieman itseään.

Maailman toiseksi suurinta synagogaa (sisään mahtuu 3000 henkilö) pääsin kuvaamaan ainoasta bussin ikkunasta. Sen vieressä on  erittäin vaikuttava juutalaisten museo ja hautausmaa.

Piispa Gellertin muistopatsas on vaikuttava kokonaisuus. Historian kirjojen mukaan hänet työnnettiin vuorelta tynnyrissä alas. Ei ollut helppoa olla kristitty silloin.

Tämä Linnavuoren ali menevä tunneli on kuulemma varsinainen pullonkaula ruuhka-aikana. Sen  ymmärtää, kun katseli Budapestin liikennettä keskellä kirkasta päivää.

 

Gellertin vuori ja Linnavuori

Aloitimme jalkapatikoinnin Gellertin vuoren näköalapaikalta. Oppaamme Fodor ja Kristina Cruisesin opas Ralf Löfström pitivät huolen, ettei taatusti kukaan eksy joukostamme.

Gellert-vuorelta aukeaa huikeat näkymät Budaan, Tonavalle ja Pestiin.

Tutustumista Linnavuoreen

 

Tämä kuva Linnavuoresta on otettu Kristina Cruisesin laivalta Swiss Diamondilta siinä vaiheessa, kun lähdimme Tonavan valloitukseen eli aloitimme risteilyn kohti Passauta Saksassa. Näkymää hallitsee Budan linna. 

Siirryimme bussilla Linnavuorelle, jossa teimme pidemmän kävelyretken.

Matiaksen kirkon (Kruunajaiskirkko) edustalla sijaitseva Fisherman’s Bastion (Kalastajalinnake) on mielenkiintoinen nähtävyys.

Tästä kartasta saa kokonaiskäsityksen Linnavuoresta.

Olimme tulossa merkittävään paikkaan, jonka UNESCO on nostanut yhdeksi maailmanperintökohteeksi.

Tästä ja muista Linnavuoren nähtävyyksistä saa lisätietoa oppaasta

Budapest – pieni matkaopas

Tämä on Linnavuoren vanhimpia, ellei vanhin, talo.

Paikallinen kylpevä Venus.

Matiaksen kirkko

 

Matiaksen kirkon kellot toivottivat meidät tervetulleiksi. Muutkin ovat sen huomanneet, sillä kirkon lippuluukulla oli jonoa kuten EU-vaalien ennakkoäänestyspaikalla 🙂

Matiaksen kirkko

Budan Linnavuoren toinen kuuluisa maamerkki on Mátyás Templom eli Matiaksenkirkko, jonka kaunis torni näkyy kauas. Paikalla oli kirkko jo 1200-luvulla, mutta tämä versio sai nykyisen muotonsa vuosien 1874-1896 restauroinnissa. Tämä uusgoottilaista tyyliä edustava kirkko on nimetty keskiajalla Unkarissa hallinneen kuninkaan Matthias Corvinuksen mukaan. Kirkkoa kutsutaan myös kruunajaiskirkoksi, sillä saksalainen Frans Joosef I kruunattiin täällä Unkarin kuninkaaksi vuonna 1867. Kirkko on yleisölle avoinna ma-su klo 9-17, siellä on katolinen messu klo 18 ja sen ympäristössä pyörii koko kesäkauden ajan valtava määrä turisteja. (Budapest – Pieni matkaopas)

 

 

Kalastajalinnake

 

Kalastajalinnake lienee Linnavuoren kuvatuin kohde.

Kalastajalinnakkeen muurilla on suosittu kahvila…

…josta aukeaa upeat näkymät.

Noita näkymiä voi ihailla paremmin tämän videon avulla:

Tämä Cityscope lienee ensimmäisiä lajissaan…

Matiaksen kirkon aukion vieressä olevalta poikkikadulta löytyy viehättävä vanha kahvila.

Historian siipien havinaa…

Onneksi leivonnaiset vaihtuvat päivittäin vaikka kahvila onkin perustettu jo vuonna 1827.

 

Kiertelyä Budapestin kaupungilla

 

Paluumatkalla Pestin puolelle Kellertin vuoren vapauden patsas näyttäytyi bussin ikkunasta näin. Alhaalla yksi monista kylpylöistä.

Tämän kauniin Szechenyin ketjusillan ylitimme tuon edellisen kuvan ottohetkellä. Silta oli ensimmäinen pysyvä riippusilta Tonavan yli ja se otettiin käyttöön 1849.

Viimeisen päälle upea Parlamenttitalo näkyi bussista, mutta laivan kannelta se aukeni näin komeana. Budapestin pieni matkaopas esittelee sen näin:

Kossuth Lajosin aukion laidalla Tonavan rannalla sijaitseva Budapestin uusgoottilaista tyyliä edustava parlamentti eli eduskuntatalo [kartalla] on hyvin näyttävä kupoleineen ja torneineen. Se on yksi Euroopan hienoimmista parlamenttitaloista ja äärimmäisen suosittu vierailukohde kaupungissa vierailevien keskuudessa. Tämä nykyään maailman kolmanneksi suurin, vuonna 1896 valmistunut parlamenttitalo on kaupungin suurin rakennus. Siinä on 691 huonetta ja 20 kilometriä portaita, ja se on Pyhän Tapanin tuomiokirkon tavoin 96 metriä korkea. Parlamenttitalossa kokoontuu Unkarin eduskunta, ja tänne tehdään 45 minuuttia kestäviä opastettuja kierroksia silloin, kun siellä ei ole istuntoa. Lippuja saa X-portilta, mutta jonojen takia ne on hyvä hankkia etukäteen. Tietoa parlamenttitalossa käymisestä saa sen verkkosivuilta, joilla myös kerrotaan lippujen hankkimisesta etukäteen – joskaan niitä myyvät jegymester-sivut eivät aina toimi.

Sankareiden aukiota katselimme tällä kertaa ainoastaan bussin ikkunasta. Millenium monumentti näkyy kuvassa. Aukion laidalla on myös taidemuseo. Tämän kadun alla kulkee Manner-Euroopan vanhin metrolinja, jonka asemia kannattaa käydä katsomassa ja toki ajella vaikka muuten vaan.

Sankarien aukiolta alkaa kaunis City Park -puisto, josta löytyy myös pieni järvi. Alue on suosittu kävelypaikka ja tekemistäkin riittää.

Monipuolinen Városliget eli kaupunginpuisto on ehdoton vierailupaikka kenelle tahansa. Erityisen suositeltavaa sinne on mennä lapsiperheiden, kylpylään aikovien ja niiden, jotka haluavat mennä suureen puistoon ja sen ympäristöön katselemaan merkittäviä nähtävyyksiä ja harrastamaan kaikenlaista. Kaupungin kuuluisin kylpylä sijaitsee puiston metroaseman vieressä. Puiston alueella on yhdistetty eläintarha ja kasvitieteellinen puutarha, siellä on viikonloppuisin suuri kirpputori ja siellä on kaikenlaista muutakin, erikoisesta linnakkeesta tekojärveen ja sirkukseen. Puiston kummassakin päässä olevien metroasemien yhteydessä on vielä kaiken lisäksi museoita ja muita merkittäviä nähtävyyksiä, ja Hősök tere eli Sankarien aukio kuuluukin kaupungin tärkeimpiin vierailupaikkoihin. (Budapest – pieni matkaopas)

Metrolinjan päätepysäkki on tämän Széchenyin kylpylän kohdalla.

 

Runsaasti lisää kuvia ja yksityiskohtia kaupungin puiston alueesta, Parlamenttitalon alueesta, Pyhän Tapanin kirkosta ym. on tässä edellisen matkamme kertomuksessa:

https://appamatkustaa.fi/2019/05/06/budapest-kahdessa-paivassa-pestin-puoli-2/

 

Bussiajelun jälkeen piipahdimme vielä viereisessä kauppahallissa, jonka lähettyviltä kauppakorkeakoulun edestä löytyi tällainen patsas.

Tästä Euroopan yhdestä vanhimmästä kauppahallista löytyy lisää tarinaa edellisen matkamme kertomuksesta:

https://appamatkustaa.fi/2019/05/06/budapest-kahdessa-paivassa-onko-siina-jarkea-2/

 

Opastettu kaupunkikierros oli hyvin avartava kokemus. Oppaamme Fodor Tunde ja Ralf Löfström olivat läksynsä lukeneet. Etenkin Fodorin omakohtaiset kokemukset Unkarin yhteiskunta- ja talouspoliittista asioista olivat erittäin kiinnostavia. Ei ole aina helppoa upeassa Budapestissakaan. Missäpä olisi?

Kiitos Kristina Cruisesille tästä kierroksesta, joka oli siis osa upeaa Tonavan risteilyä. Mitä muuta tuo kokonaisuus piti sisällään, selviää tästä matkakertomuksestani:

Kristina Cruisesin jokilaivaristeily Tonavalla oli huippukokemus

Erillinen matkakertomus Swiss Diamond -laivasta löytyy täältä:

https://appamatkustaa.fi/2019/05/19/jokilaivaristeily-tonavalla-swiss-diamondin-kyydissa/

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *