· ·

Dürnstein – helmi Tonavan rannalla Itävallassa ja Wachaun kaunis viinilaakso

(Tämä risteily toteutettiin yhteistyössä Kristina Cruisesin kanssa.)

Tämän matkakertomuksen tähti on Wachaun laaksossa sijaitseva kaunis pikkukaupunki Dürnstein, joka on tullut tunnetuksi linnastaan, jossa oli vangittuna mm. Englannin kuningas Rickhard I. Toinen merkittävä asia on, että sieltä tulee kuuluisa itävaltalainen viini Grüner Weltliner.  Dürnstein oli jokilaivaristelymme pieni suuri kohde, joka jäi erittäin positiivisena yllätyksenä mieleen.

Kristina Cruisesin järjestämän Tonavan risteilymme neljäs aamupäivä oli vapaata kuljeskelua Wienissä. Meillä oli ollut ohjelmantäyteinen päivä Wienissä. Matkakertomus siitä löytyy täältä:

https://appamatkustaa.fi/2019/05/30/wien-on-aina-wien-stopover-itavallan-paakaupungissa-osana-tonavan-risteilya/

Puolilta päivin matka jatkui kohti Dürnsteinia , joka on erittäin suosittu päiväretkikohde Wienistä. Saavuimme sinne illan suussa niin, että meillä oli mahdollisuus käydä kävelemässä tuossa pikkukaupungissa ennen illallista.

Helppoa oli ihmisten kuljeskella kylillä, sillä kaupat olivat kiinni ja ruuhkat ohi tuolta päivältä.

 

Vierailu Dürnsteinin linnan raunioilla

 

Hyvin nukutun yön jälkeen lähdimme koko 60-päinen risteilijäjoukko oppaidemme johdolla laivaltamme tutustumaan vajaan 500 m päässä sijaitsevaan kaupunkiin.

Päästyämme kaupungin keskustaan erotteli matkanjohtaja Tapio Reingoldt porukastamme ”jyvät akanoista”. Hänen mukaansa lähtivät ne, jotka halusivat kivuta ylös vanhan linnan raunioille toteamaan mistä kuningas Rickhard I oli joutunut ihailemaan Tonavan näkymiä kaltereiden takaa. Olimme valmiit nousemaan puolisen tuntia päästäksemme ihailemaan maisemia.

On pakko myöntää, että nousu otti lämpimässä säässä miehestä mittaa. Ainakin hiki irtosi. Mutta tuo kaikki kannatti…

Ylhäältä pääsimme todistamaan, että tuo pieni kaunis kaupunki osoittautui varsinaiseksi jokihelmeksi.

Tapsa myhäili tyytyväisenä. Taitaa tykätä olla töissä Kristina Cruisesilla vai mistä on kyse 🙂

Nyt kun linna oli saavutettu, voisi antaa sen historiasta hieman tietoa.

Dürnstein was first mentioned in 1192 when, in the castle above the town, King Richard I of England was held captive by Leopold V, Duke of Austria after their dispute during the Third Crusade. Richard the Lionheart had offended Leopold the Virtuous by casting down his standard from the walls at the Battle of Acre, and the duke suspected that King Richard ordered the murder of his cousin Conrad of Montferrat in Jerusalem. In consequence Pope Celestine III excommunicated Leopold for capturing a fellow crusader. The duke finally gave custody of the king to Henry VI, Holy Roman Emperor, who imprisoned Richard at Trifels Castle. (Wikipedia)

 

Me teimme sen!

Edessä oli reittimme kaunein osuus pitkin Wachaun kaunista laaksoa, josta sai esimakua linnan raunioilla. Marjatta ja matkaoppaamme Ralf Löfström  suostuivat malleiksi.

Ei ollut matkamiehillä kiire alas. sillä maisemat olivat vähintäänkin kauniit.

Kävelimme helpompaa reittiä alas kaupunkiin. Matkalla oli historian oppikirjan sivuja, joissa kerrottiin kuinka merkittävästä alueesta Euroopan historiassa on kyse.

Tämän ”konserttisalin” funktio jäi hieman hämäräksi.

 

Kaunis hautausmaa

 

Keskustassa oli houkuttelevan näköinen hautausmaa, jossa halusimme poiketa.

Poikkeavathan nuo hieman suomalaisista hautausmaista. Ainakin tuoreimmista haudatuista löytyi jopa kuvia.

Pieni, mutta vaatimaton, on hautausmaan kappeli.

Tällainenkin huone sieltä löytyi.

 

Kävelyä Dürnsteinin keskustassa

 

Teimme myös kierroksen Dürnsteinin keskustaan.

Varsinaista tungosta ei kaupungilla ollut vaikka se onkin risteilylaivojen pysähdyspaikka. Taisimme olla kiivaimpana aikana linnareissulla.

Dürnsteinin luostari oli kuulemma erittäin kaunis nähtävyys. Se jäi meiltä nyt väliin, sillä parempaa oli tulossa seuraavana päivänä. Ei makeaa mahan täydeltä.

Makeaa sen sijaan halusimme käydä maistelemassa myymälöissä ja viinitilalla. Kaupunki on kuuluisa luonnollisesti viineistään, mutta eniten siellä myytiin makeita liköörejä. Makuja riitti joka lähtöön. Lisäksi oli kaikenmaailman hilloja, karamelleja ym. ym. Niitä putiikkeja oli keskusta täynnä. Kävimme sen verran maistamassa, että hyvää olivat, mutta hinnat eivät kohdanneet odotustemme kanssa.

Taustalla äsken valloittamamme linnan rauniot ja edessä Wachaun laakson kulta eli alueen kuuluisin viinirypäle Grüner Weltliner kasvamassa kohti syksyn satoa. Tässä hieman tietoa siitä kuinka suuresta asiasta alueen talouden kannalta on kyse:

Wachau Wine Country, Austria

Olin katsellut kartalta, että vajaan kilometrin päässä olisi viinitila. Suussani alkoi tuntua siltä, että siellä kannattaisi vielä käydä ennen laivamme lähtöä.

Sylki alkoi tulla suuhun jo köynnökset nähtyämme 🙂

Niinhän siinä sitten kävi, että pääsimme maistelemaan paria alueen valkoviiniä. Hintapolitiikka oli kuitenkin sellainen, ettemme viitsineet lähteä kuljettamaan niitä Suomeen. Sen sijaan mukaamme tarttui puolen litran pullo alueen kuuluisaa aprikoosilikööriä.

Sitten olikin aika kävellä kohti laivaa. Sadekin alkoi vähitellen, joten ajoitus oli vähintäänkin hyvä.

Eli ei kun menoksi. Luostari näkyy Tonavan suunnasta tässä kuvassa. Hyvästi kaunis Dürnstein.

 

Kappale kauneinta Tonavaa – Wachaun laakso

 

Jätettyämme Dürnsteinin taaksemme oli odotettavissa reittimme kaunein osuus. Wachaun laakso on saanut UNESCOlta tunnustusta kauneudestaan. Odotukset olivat korkealla tällä iltapäiväristeilyllä, jolla satsasimme kaiken huomiomme maisemien ihailuun., ainakin aluksi.

Wachaun laakson varrella on korkeahkoja rinteitä, joilla näkee paljon linnoja, kirkkoja, pieniä kaupunkeja ja kyliä. Odotuksemme olivat sen verran korkealla, että yhdistettynä sateiseen säähän ne eivät valitettavasti nyt täyttyneet.

Niin usein matkoillamme olemme sen todistaneet, että auringolla on erittäin suuri vaikutus vähän kaikkeen. Liekö tämä uimari Spitzin kotisatama 🙂

Mikäpä hienompaa kuin kylpeä Swiss Diamond -laivan porealtaassa ja käydä välillä vilvoittelemassa ja katselemassa kaunista laaksoa. Herroilla on herrain huvit…

… ja rouvilla naisten metkut. Maisemia ihaillessa ei ainakaan tullut hiki, valitettavasti.

Pakkohan se on silti myöntää, että upeat olivat maisemat: komeita linnoja, kauniita kyliä ja rakennuksia, valtaisa määrä viiniviljelmiä, molemmin puolin jokea myötäilevät auto-/pyörätiet.

Tonavan yksi kauneimmista reiteistä alkoi olla kuljettu. Edessä oli jotain muuta kaunista sillä olimme lähestymässä Melkin kaupunkia. Siellä on kuulemma todella kaunis luostari. Siitä sitten seuraavassa matkakertomuksessa, joka ilmestyy muutaman päivän kuluttua.

 

Upea jokilaivaristeilymme kokonaisuudessaan pähkinänkuoressa löytyy täältä:

Kristina Cruisesin jokilaivaristeily Tonavalla oli huippukokemus

 

Jos kiinnostuit risteilystä, on hyvä huomioida tämä tarjous:

https://appamatkustaa.fi/2019/05/17/kristina-cruises-etutarjous-appa-matkustaa-blogin-lukijoille/

Samankaltaiset artikkelit

2 Kommenttia

  1. Kiitos taas!
    Durnstein täytyy laittaa korvan taakse, piti oikein kartalta etsiä missä noin kaunis paikka sijaitsee. Upea! Sää näytti suosivan tällä retkellä👍

    1. Niinpä Anne! Se on sellainen yhden yön pysähdyspaikka osana pyörä-, auto- tai laivaretkeä. Ja viinimaistajaisissa kannattaa käydä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *