· · · ·

Tutustumista Punkaharjun ja Savonlinnan matkailuyrityksiin

Kävimme tyttäreni kanssa tutustumassa muutamaan Punkaharjun ja Savonlinnan alueen  matkailuyritykseen. Kolmen päivän tiiviin vierailumme perusteella meille heräsi ajatus, että Punkaharjun ja Savonlinnan matkailuyhteistyö voisi rihmastoitua entisestään.

Tapasimme useita alan yrittäjiä ja esim. Hotelli Punkaharjun ja Taidekartano Johanna Oraksen yhteistyö on erittäin tiivistä ja hedelmällistä. Samaa ei voi valitettavasti sanoa kuin muutamasta muusta yrityksestä. Jokainen taaplaa tyylillään ja yrittää aivan liian yksin.

Tein erillisen postauksen voimanaisten Saimin ja Johannan toiminnasta ja nyt esittelen vielä muutaman merkittävän yrityksen toimintaa.

On sanomattakin selvää, että jokaisen itseään kunnioittavan ja menestystä hakevan yrittäjän kannattaisi satsata yhteistyöhön ja markkinointiin. Yhdessä kaikki tulee halvemmaksi ja lopputulokset paremmiksi. Lähdimme Maiju Lammen kanssa ottamaan selvää verkostoitumisen nykytilasta ja ideoimaan rihmastoitumisen kehittämistä. Visiomme on, että Punkaharjun ja Savonlinnan alueella on paljon yrityksiä, jotka hyötyisivät yhteistyöstä. Palaamme ideoihin tulevaisuudessa, mutta katsotaan ensin muutamaa tulevaa (toivottavasti) yhteistyökumppania.

 

Höyrylaivaristeily S/S Punkaharjulla Savonlinnassa 

 

Savonlinnan kesän yksi suosituimmista elämyksistä on höyrylaivaristeily S/S Punkaharjulla Savonlinnassa, yksi VIP Cruise -yhtiön tarjoamista palveluista. Meillä oli Maijun kanssa mahdollisuus käydä kokemassa tuo risteily yhdessä tuttavapariskunnan kanssa.

S/S Punkaharjun kapteeni Janne Leinonen oli ottamassa vieraita vastaan laivan edessä.

Pyysin Jannelta pientä haastattelua, jotta saisimme hieman käsitystä siitä millaisesta laivasta on kyse:

Höyrylaiva S/S Punkaharjun kaunis salonki.
Noin 1,5 tunnin risteilyn aikana voi nautiskella esim. munkkikahvit. Tarjoilija kävi myös yläkannella, joten matkailijat voivat keskittyä ihailemaan kaunista luontoa.

Tyttäreni Maiju Lampi toimii yrittäjänä omassa yrityksessään Design by Lampi. Minä olen ollut jo pitkään eläkeläinen, mutta yrittäjyys jatkuu. Toimin työyhteisövalmentajana yrityksessämme Asko Leppilampi Oy ja harrastajabloggaajana. Blogissani Appa matkustaa on jo noin 450 matkakertomusta ympäri maailmaa.
S/S Punkaharjun risteilyreitti on kaunis.
Vierailuni luonteesta johtuen kävin jututtamassa laivan kapteenia Janne Leinosta ja meillä olikin erinomainen juttutuokio Savonlinnan ja Punkaharjun alueen matkailun nykytilanteesta ja kehittämisestä.
Jokaisella kunnon kapteenilla on oma olut!
Risteilyn loppuvaiheessa kävimme katsomassa Savonlinnan Oopperajuhlien pitopaikkaa Olavinlinnaa.

Tässä vielä ammattimainen katsaus risteilyyn. S/S Punkaharju risteilee myös Punkaharjulle. Videolla kohteena on Hotelli Punkaharju, johon video vie katsojansa ja laiva matkustajansa:

 

Tarjolla myös luksusristeilyä Paul Wahlin kyydissä

Lähtiessämme höyrylaivaristeilylle kiinnitti huomioni sen vieressä oleva laiva Paul Wahl. Kävi ilmi, että se on yksi VIP Cruisen laivoista. Paul Wahl on kunnostettu vuonna 2021 ja siinä on kolme hyttiä matkalaisten yöpymiseen ja lomailuun.

Laivan kapteeni Janne Leinonen lupasi esitellä meille höyrylaiva Paul Wahlin risteilymme jälkeen ja niin tapahtui. Tässä piipahdus laivan salonkiin.

Amerikkalaispariskunta oli juuri poistunut vuorokauden risteilyltään, joten sängyt olivat petaamatta 🙂

Yhteistyökumppanin, taiteilija Johanna Oraksen taidetta oli jokaisen hytin seinällä.

Veikkaan, että appa ja mammukin viihtyisivät tuollaisessa höyrylaivassa. Rajoittavana tekijänä on ainoastaan hinta, sillä laivan vuokraaminen maksaa 6500 €/vuorokausi ja ruoka-, juoma- ym. palvelut päälle.

Tässä lyhyt videokatsaus laivaan:

 

Luksusristeilylle voi mennä myös muilla tavoilla. Varaa vaikka helikopterilento Helsingistä ja risteile höyrylaivassa. Hinnat ja vaihtoehtoiset risteilyt sekä lisää kuvia laivasta löytyy tästä linkistä:

Höyrylaiva S/S Paul Wahl – VIP Cruise

Tässä vielä ammattilaisvideo höyrylaiva Paul Wahlista:

Jukka Rintalan muotia Savonlinnan ytimessä

 

Tuttavapariskuntamme oli järjestänyt meille yllätysohjelmaa ja sopinut, että käymme moikkaamassa muotisuunnittelija Jukka Rintalaa, jonka kesänäyttely on avoinna Savonlinnan sataman tuntumassa Hotelli Seurahuoneen kulmassa (Kauppatori 4–6).

Tämän elämyksellisen näyttelyn ”Viivasta unelmaksi” Jukka Rintala on toteuttanut yhdessä kumppaninsa, visualisti Matti Vaskelaisen kanssa.
Jukka Rintalan tuotantoon ovat tulleet myös kangaskorut ja laukut.
Jukka ja Maiju olivat tuttuja vuosien takaa, kun Maiju oli ollut mallina näytöksessä, jossa esiteltiin mm. Jukan tuotantoa.
Nämä kankaat ovat syntyneet Jukka suunnittelupöydällä hänen aloitellessaan työuraansa Marimekolla.

Jukka Rintalan monipuolisuus taiteilijana tulee näyttelyssä hyvin esille. Siellä on nähtävissä muotiluomusten lisäksi kankaita, kattauksia, vuodevaatteita, koruja ym. Monipuolinen herra tuo Rintala, viivan mestari.

Näyttelyssä on mukana muutama Jukka Rintalan suunnittelema iltapuku. Tämän asun hän suunnitteli Maria Lundille.

Tästä aukeaa video, jossa Jukka Rintala esittelee vuoden 2022 kesänäyttelyä:

 

Jukka Rintalan kesänäyttely Savonlinnassa on auki 15.6.-15.8.2022. Sieltä voi ostaa myös hänen elämänkertakirjaansa ”Elämänviiva”.

Jukka Rintala – Elämänviiva julkaistaan pian – Fashion Designer Jukka Rintala | Muotitaiteilija ja suunnittelija

 

Wanha koulu -ravintola ja Muotikuu Punkaharjulla

 

Taidekartano Johanna Oraksen  kesäkauden avajaisten juhlaillallinen oli järjestetty Wanhalle koululle, joka sijaitsee kävelymatkan päässä Hotelli Punkaharjusta.

Saimi ja Maiju päättivät, että skoolataanpa hyvälle päivälle ennen illallisia. Niin teimme.

Muotikuu yllätti

On pakko myöntää, että Wanha koulu yllätti. Astuessamme sinne sisään meitä odotti vanhaan luokkahuoneeseen tyylikkäästi sisustettu myymälä Muotikuu.

Muotikuu-brändillä on kesämyymälä Wanhan koulun tiloissa.

 

Illalliset Wanhalla koululla

Huikean hienon Taidekartano Johanna Oraksen kesänäyttelyn avajaispäivän kruunasi illalliset Wanhalla koululla.

Alkudrinkit nautittiin koulun terassilla hyvässä seurassa.

Päivän emännät Johanna ja Olivia Oras

Talon emäntä kävi kertomassa illan menuun, jonka jälkeen mars pöytiin, olkaa hyvä.

 

Wanhan koulun erinomainen ravintola

Illan aikana kävi ilmi, että Wanhan koulun ravintola on erinomainen ruokapaikka.

Illallistervehdyksen ja onnittelut upealle taiteilija Johanna Oraksen kesänäyttelylle piti Etelä-Savon maakuntajohtaja Pentti Mäkinen.

Pakko myöntää, että herkullisen kuhan söin. Lähiseudun raaka-aineista tehdyt ruoat olivat todella hyviä.

Johanna, Reijo ja Olivia Oraksen hymyt paljastavat, että kesäkausi on nyt saatu onnellisesti avatuksi. Kiitos kokemuksista, ystävät!

 

Aseman Taidelaiturissa kesän taiteilijavieraana mm. Andy McCoy

 

Aseman Taidelaiturissa on kesän 2022 taiteilijavieraana mm. muusikko/taiteilija Andy McCoy.

Vuonna 2022 päätaitelijat ovat Andy McCoy ja Tommi Toija. Lasitaitelija on Heikki Viinikainen. Kesän 2022 nuori taiteilija on Erno Beuker. Maalauksia on esillä Pekka Lappalaiselta. Tini Sauvo tuo näyttelyyn installaatioita ja taideseppä Antti Nieminen veistoksia. Kokoelmanäyttelyinä on Ilmari Huitti ja Kaapo Wirtanen ” Interiöörit” sekä prof. Pentti Papinahon veistokset. Leonardo da Vilhulta saimme esille ” POP Ikoneja”. Kesän 2022 näyttelyn nimi on ” Asema Rokkaa”.

Punkaharjun vanha asema on päässyt arvoiseensa jälkikäyttöön, kun Aseman Taidelaituri avattiin sinne.  Isäntäpariskunta Hannu Huitti ja Mikko Ranta-Huitti ostivat sen vuonna 2016. He myös asuvat siellä kesäaikana.

Kesän 2022 yhtenä taiteilijana on muotoilija Heikki Viinikainen, jonka lasitöitä on myynnissä Aseman Taidelaiturissa. Tässä kuvassa Mikko Ranta-Huitti ja Maiju Lampi poseeraavat taideteosten ympäröimänä.

Yläkuvissa otoksia näyttelyalueen monipuolisista taide-elämyksistä, jotka vaan ”pitää” käydä katsomassa. Taiteilijoiden sielun maisemaan on vaikea ellei mahdoton päästä sisään, joten vastuu siirtyy katsojalle.

Lisää kuvia Aseman Taidelaiturista löytyy tästä postauksestani, jonka tein vuonna 2021 edellisen vierailuni aikana.

 

Punkaharju on taiteen ja kulttuurin keskittymä

Suomen Metsämuseo Lusto on etenkin ryhmämatkojen suosikki

 

Suomen Metsämuseo Lusto näytti olevan etenkin ryhmämatkojen suosikkikohde. Näin päättelin, sillä siellä oli useita linja-autoja pihalla. tehdessämme sinne pikavierailun.

Oppaat kiertelivät ryhmiensä kanssa ympäri modernia näyttelytilaa. (Kuvan henkilöt ovat kiertelemässä itsenäisesti eli väkeä riitti.)
Entisenä oululaisena olin erityisen kiinnostunut tervanpolton saloista.

Otin nämä kuvat lähinnä siksi, että voin rauhassa tutustua mikä ero on tervanpoltolla ja miilunpoltolla.

Vaikutti siltä, että Lustoon voisi mennä uudelleen ajan kanssa.

 

Cafe Rantakivi on pieni, mutta suosittu ruokapaikka

Café Rantakivi on ainutkertainen yhdistelmä á la cartea, kahvilatuotteita, mieleenpainuvia yksityiskohtia ja lämminhenkistä palvelua upealla paikalla.

Saapuessamme Hotelli Punkaharjulle oli lounasaika jo ohi, joten kyselimme terassilla istuvilta veneilijöiltä mukavaa kahvipaikkaa. Kertoivat, että Cafe Rantakivi on sellainen. Otimme neuvosta vaarin ja ajelimme parin kilometrin päähän tutustumaan paikkaan.

Kauniilla paikalla rannassa päätien varrella sijaitseva Cafe Rantakivi osoittautui pieneksi kahvila- ja ruokapaikaksi. Syömään emme varsinaisesti alkaneet, mutta lasit viiniä ja juustolautanen saivat kelvata huikopalaksi ennen illallisia hotellilla.
Olihan se lenheettiä istua Maijun kanssa rantaterassille maistelemaan viiniä ja juustoja.

Onko matkailurihmasto tulevaisuuden avainsana Punkaharjulla?

 

Tämän matkamme päätehtävä oli tutustua Punkaharjun matkailuun ja pohtia sen kehittämistä. Kun kesän kiireet hellittävät, kokoonnumme miettimään tulevaisuutta. Yritämme haalia kasaan mahdollisimman laajan verkoston jo suunnitteluvaiheeseen. Ideat ovat muhimassa ja tavoitteet korkealla.

Tässä vielä muistutus siitä millaista yhteistyö on parhaimmillaan. Ainakin tänne kauemmaksi Punkaharjun matkailu näkyy tällä hetkellä ainoastaan näiden kahden voimanaisen toimintana. Ei kai se niin voi olla?

Voisiko matkailutoimintaa moninkertaistaa yhteistyöllä ja laittaa pystyyn ainutlaatuinen Rihmasto-matkat, jossa alueen yrittäjän kutovat matkailuverkkoja yhdessä yrittäen?

Punkaharjun voimanaiset Johanna ja Saimi kutovat matkailurihmastoa

Samankaltaiset artikkelit

2 Kommenttia

  1. Tuo höyrylaivaristeily S/S Punkaharju pitää kyllä joskus kokea. Useampana kesänä ollaan oltu Savonlinnassa, mutta tuo on vielä kokematta. Toki Savonlinnassa on kyllä paljon muutakin koettavaa yhä edelleen.

    1. Niinpä. Toisaalta meillä on Lahdessakin omat ”höyrylaivamme” eivätkä ne nyt maisemina jää kauheasti jälkeen Savonlinnasta. Olavinlinnaa voi katsella maaltakin 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *