Vapriikki on Tampereen sykkivä museosydän
Nyt se on todistettu: Vapriikki on Tampereen sykkivä museosydän, jossa riittää nähtävää moneksi päiväksi. Tällä hetkellä siellä on 14 näyttelyä, joista 8 pysyvää. Sieltä löytyy mm. Suomen jääkiekkomuseo ja Finlaysonin 200-vuotisnäyttely sekä erityisen kiinnostava Kivimuseo. Tilapäisnäyttelystä Ostia, portti Roomaan on must-kohde Rooman vallan historiasta kiinnostuneille.
Tampereen vierailumme tavoitteena oli tutustua sen päänähtävyyksiin. Julkaisin upeasta matkastamme jo postauksen, jossa pyörimme lähinnä Finlaysonin alueella. Koska raportoitavaa riitti, päätin tehdä erillisen kirjoituksen Vapriikin museokeskuksesta.
Kokemiemme kolmen vuorokauden jälkeen Tampere aukesi meille täysin uudessa valossa. Siellähän voisi vaikka asua 🙂 Tervetuloa katsomaan miksi.
(Tämän matkan teimme yhteistyössä @visittampereofficial kanssa.)
Vierailumme tausta
Tampereen kaupungin Visit Tampere on luonut erinomaisen konseptin, jossa media-alan vaikuttajilla on mahdollisuus tutustua kaupunkiin ja muuhun Pirkanmaahan. Yhteistyössä on mukana mm. Forenom ja monet hotellit majoittajana sekä käytännössä lähes kaikki tamperelaiset museot, taidehallit, tapahtumat ja tapahtumapaikat unohtamatta yliopistoja ja oppilaitoksia, kauppoja, yhdistyksiä ym. Upea juttu! Tällainen #MyHomeTampere konsepti on loistava osoitus alueellisesta yhteistyöstä.
Kaikki yhteistyökumppanit löytyvät tästä osoitteesta:
Visit Tampere Partners -verkoston kumppanit
Edellinen postaukseni vaiherikkaasta Tampereen vierailuistamme löytyy täältä:
Vapriikki on Tampereen sykkivä museosydän
Tampereen kävijän kannattaa ehdottomasti tutustua Tampellan alueen Vapriikkiin. Siellä on tällä hetkellä menossa 8 pysyvää ja 6 vaihtuvaa näyttelyä, joten suurin haaste on valita niistä itselleen sopivimmat. Onneksi Vapriikin näyttelyiden hyvät nettisivut auttavat valinnassa.
Kaupungilta tullessa käynti Vapriikkiin tapahtuu tämän komean portin läpi.

Näistä näyttelyistä voit valita, kun mietit missä haluat käydä.
Vapriikin näyttelyt elokuussa 2o2o.
Tarkan pohdiskelun jälkeen päädyimme näihin näyttelyihin:
Ostia, portti Roomaan
Ostia, portti Roomaan, aukeaa heti lipunmyynnin vierestä oikealta. Se oli siksi luonnollinen aloituskohta ja muutenkin listamme kärjessä. Meillä on ollut mahdollisuus vierailla mm. Pompeijissa, joten oli mielenkiintoista nähdä mitä suomalaiset tutkijat ja näyttelyn suunnittelijat ovat saaneet kasatuksi näin kauaksi Italiasta.
Eipä ollut meillä aiemmin tiedossa, että Roomalla oli tällainen ”oma” satama.
Anteeksi, että tätä juttua tulee, mutta uskon lukijoiden ymmärtävän niiden avulla paremmin mistä on kyse.
Pieniä olivat veneet, joilla vilja- ym. tavara aikoinaan siirtyi Roomaan ja Roomasta.
Sivistystä oli tarjolla tuolloin mm. tässä muodossa. Ja kaiken varalta käyttöohjeet 2600 vuoden takaa 🙂 Kannattaisiko ottaa oppia?
Näyttelystä löytää paljon mielenkiintoista, hyödyllistä tietoa lähes 3000 vuoden takaa. Vaikea kuvitella, että lääkärin instrumentit olisivat olleet jo silloin noin korkeatasoisia.
Summa summarum
Ostia, portti Roomaan – näyttelystä on vaikea saada riittävän hyviä kuvia, jotta siitä saisi käsitysta. Se kannattaa käydä katsomassa. Tässä innoitukseksi traileri näyttelyyn:
Finlayson 200 – tehtaasta brändiksi
Kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa myös näyttely Finlayson 200 – tehtaasta brändiksi. Finlaysonin kankaat ovat näkyneet vahvasti läpi koko elämämme, joten oli varsin nostalgista palautella mieleen eri vuosikymmeniä kankaiden valossa.
Tällaisilla vimpaimilla homma laitettiin liikkeelle.
Näyttelyssä on hauska virtuaalinen nukkekoti, jossa voi käydä kurkkimassa ikkunoista videoilta mitä Kuusvooninkisen tehdasrakennuksessa aikoinaan touhuttiin. Valaiseva oivallus.
Näyttelyssä on oletettavasti lähes täydellinen valikoima kankaita kaikilta sen vuosikymmeniltä. Ainakin kokoelma on Suomen ehdottomasti suurin.
Tässä vielä traileri, josta selviää mistä näyttelyssä on kyse:
Ja näyttelyssä kannattaa käydä katsomassa mikä on ”Pikku pässi”.
Suomen jääkiekkomuseossa ovat näytillä mm. Suomen MM-pokaalit
Suomen Jääkiekkomuseon perusnäyttely esittelee suomalaisen jääkiekon huippuhetket ja kokoelmien helmet. Mielenkiintoisimpia ainakin meikäläisen näkövinkkelistä oli nähdä MM-pokaalit ja SM-liigan kiertopalkinto Kanada-malja nimikilpineen.
Oli mahtavaa päästä näkemään se ensimmäinen eli vuoden 1995 maailmanmestaruuden palkintopokaali.
Ja toki siellä ovat myös seuraavat.
Kanada-maljassa on melko monta nimeä.
Jääkiekkoleijonien Hall of Fame on komeaa nähtävää. Kuvia riittää monelle seinälle. Tässä niitä ensimmäisiä.
Kuuluisia ja merkittäviä paitoja roikkuu vitriineissä.
Uusin mitali ja pokaali. Onhan se hieno!
Ja nuorisoa kiinnostaa varmasti se, että museossa on laukaisusimulaattorin lisäksi uusi maalivahtisimulaattori, jossa pääsee torjumaan virtuaalisia kiekkoja Tampereen jäähallin eli Hakametsän jäälle.
Valloittava Kivimuseo
Ehkä suurin yllätys oli Kivimuseo, jossa on 8000 kivinäytettä yli 80 maasta.
Hattu nousee tällä kertaa Paavo Korhoselle, joka innostui kivikokoelman keräämisestä vuonna 1980 vieraillessaan Eräjärvellä kivimuseossa. Sen jälkeen ”se oli menoa”. Paavolle eivät riittäneet kotimaiset kivet vaan hän keräsi niitä kaikkialta maailmasta.
Kivet ovat todella upeita. Tuosta näyttelystä ei meinaa malttaa lähteä pois, sillä vitriinit ovat täynnä toinen toistaan kauneimpia kiviä. Kuvat puhukoon puolestaan:
Onneksi tuo näyttely on pysyvä, sillä siellä kannattaa käydä!
Luonnontieteellinen museo
Kivimuseosta matka jatkui luonnontieteelliseen museoon, mutta silloin alkoi jo olla kiire seuraavaan paikkaan, joten tässä vain pari kuvaa siitä kiirehtimisestä johtuen.
”Tampereen luonnontieteellinen museossa voi tutustua elämän historiaan, alueen luonnon monimuotoisuuteen eri aistien avulla tai seurata ajankohtaisia luontoilmiöitä.”
Näyttely on varsin laaja. Veikkaan, että etenkin lapset viihtyvät tuossa Luonnontieteellisen museon näyttelyssä.
Muut näyttelyt Vapriikissa ja jotain maakunnastakin
Mitä muita näyttelyitä Vapriikissa on menossa tällä hetkellä selviää tästä linkistä:
Vapriikin näyttelyt
Tampereen osuus on nyt käsitelty. Jatkoimme matkaa Vesilahdelle, jossa oli vuorossa
Tutustuminen Laukon kuuluisaan kartanoon
Teimme vielä tutustumisvierailun Laukon kuuluisaan kartanoon ja sen näyttelyihin kartanonrouva
Liisa Lagerstamin vieraina. Tapasimme Liisan kuplivien kera kartanon päärakennuksella, jossa hän kertoili meille kartanon historiasta. Merkittävää on, että Liisa on asunut lapsuudessaan Laukon kartanossa ja palannut nyt juurilleen kartanon valtiattareksi. Siitä visiitistä voitte lukea myöhemmin täältä samalta sivustolta.
Koska päivää oli vielä jäljellä, ehdimme poiketa vielä yhdessä museossa:
Visavuori Valkeakoskella on osa Emil Wikströmin elämäntyötä
Kävimme myös Visavuoressa Valkeakoskella tutustumaan Emil Wikströmin suunnittelemaan ja rakennuttamaan upeaan ateljeekotiin. Sieltä löytyy myös hänen tyttärensä lapsen Kari Suomalaisen syntymän 100-vuotistaidenäyttely.
Näihin palaamme siis siinä vaiheessa, kun ehdini työstää jutut loppuun. Käy tykkäämässä Appa matkustaa -Facebook-sivua, jotta näet heti, kun postaukset ilmestyvät.
https://www.facebook.com/appamatkustaa
MAISTUISIKO HYVÄ RUOKA JA JUOMA?
Huomaa, että tein jo aiemmin ensimmäisen postaukseni tältä Visit Tampereen kanssa yhteistyössä tekemältäni matkalta. Kirjoitin tamperelaisista ravintoloista ja jutut löytyvät täältä: