· ·

Onko tamperelainen Ravintola C tuleva Michelin-ravintola?

Onko Tampereen keskustassa sijaitseva Ravintola C tuleva Michelin-ravintola? Sellainen näky nousi mieleemme nautittuamme pitkän illallisen tuossa pienehkössä ravintolassa vastapäätä Tampereen rautatieasemaa.

Teimme yhteistyössä Visit Tampereen kanssa tutustumismatkan Tampereen nähtävyyksiin ja ruokapaikkoihin. Erinomaisen makumatkan kärkeen nousi Ravintola C, joka oli loihtinut hienon illallisen juomineen ja yllätyksineen. Illassa oli paljon samaa mitä olemme kokeneet muutamassa käymässämme Michelin-ravintolassa.

Tässä aistimuksia ja tunnelmia upeasta illastamme.

(Toteutimme matkan yhteistyössä @visittampereofficial kanssa.)

Meille avautui ainutlaatuinen tilaisuus päästä kurkkaamaan Tamperetta pintaa syvemmälle ammattimaisen suunnittelun ja opastuksen avulla. Aloitin vierailun esittelyn makumatkalla eli testaamiemme ravintoloiden ja kahviloiden esittelyllä. Jätin siitä tarkoituksella Ravintola C.n vain maininnalle syystä, että haluan esitellä sitä muita syvällisemmin.

Makumatka Tampereella

 

Onko Ravintola C tuleva Michelin-ravintola?

 

Tamperelainen ravintola C on valittu Vuoden Ravintolaksi 2011. ”Suomen Gastronomien Seuran valinnan perusteena on C:n laadukkaita raaka-aineita arvostava linja, sesonkeja noudattava huolellinen ruuan valmistus sekä ruuan ja viinien tarkka yhteensovittaminen”, perustelee Suomen Gastronomien Seuran puheenjohtaja Raili Koroma.

Kuten alussa jo kirjoitin, illallinen aikaansai vahvasti kysymyksen ”Onko Ravintola C tuleva Michelin-ravintola?”. Minulla ei ole tiedossa niitä kriteereitä joilla noita valintoja tehdään, mutta aavistus kylläkin. Kaiken pitää natsata. Ruoka, sen esittely, esillepano ja palvelualttius ovat varmaankin se juttu, mutta myös ravintolan sisustus/miljöö, viinilistat ja juomien sopivuus tarjottuun ruokaan, välipalayllätykset ja keittiön & WC:n siisteys ym. vaikuttavat.

Kiinnostuin tästä Michelin-asiasta sen verran, että lueskelin siitä juttuja netistä. Lopputuotos oli, että jos minä olisin ravintoloitsija, unohtaisin tähtiin kurkottelun välittömästi. Googlaa ja päättele itse!

Oli miten oli, emme olleet etsimässä Michelin-ravintolaa vaan elämyksiä kaikille aisteille. Olimme ymmärtäneet, että Ravintola C on Tampereen huippuravintoloita ja joidenkin mielestä Suomen parhaita. Näin sen koimme ja näimme.

Yhteistyökumppanimme Visit Tampere oli varannut meille pöydän, joten meidän tarvitsi ainoastaan saapua oikeaan aikaan oikeaan paikkaan. Googlasimme paikan, mutta silti piti etsiä pari kertaa, että löysimme oikean katunumeron Rautatienkatu 20. Ravintola ei erotu joukosta vaan esiintyy vaatimattomasti.

Astuessamme sisään ensitunnelma oli ehkä vähän yllättynytkin. Viihtyisä, mutta pieni (40 asiakaspaikkaa) ravintola, jonne meidät toivotettiin lämpimästi tervetulleiksi.

Koska ravintola oli täynnä asiakkaita, en laita sieltä ottamaani kuvaa tänne vaan nappasin härskisti kuvan heidän Facebook-sivultaan.

Esteetikko-Appa bongaili välittömästi nämä erikoiset kattovalaisimet ravintolasalin katossa. Pakkohan meidän oli selvittää mistä on kyse.

Saimme selville, että valaisimet ja nämä juomakannut on tehnyt tilaustyönä Ravintola C:lle lasitaiteilija Dylan Katz Katztudiosta Tampereelta.

Kunnon käsien pesu ennen illallista kuuluu asiaan. Sillä visiitillä törmäsin tällaiseen puusaippuaan. Hauska yksityiskohta. Kaikkeen sitä törmää, kun riittävän vanhaksi elää.

 

Gourmet-illallinen Ravintola C:ssä oli herkkua kaikille aisteille

Mukava ruokapaikka. Valmistamme hyvää ruokaa ihmiselle herkullisten viinien ja huomaavan palvelun kera. Huomioiden valinnoissamme ekoloogisuuden, eettisyyden, luomun ja biodynaamisen tuotannon.”

Aloittelimme illan jäävedelle ja tervetuliaismaljalla, kuten asiaan kuuluu. Sitten edessämme olikin jo menu.

Nämä ruoat ja niihin vimpanpäälle tarkoin valitut viinit tulivat pitämään huolta siitä, että 2,5 tuntia tulisi kulumaan erittäin miellyttävissä merkeissä. Esittelen tässä muutamia hauskoja, värikkäita ja maustuvia paloja pitkän kaavan illallisesta.

Tämä hitsin maistuva alkuyllätys oli erinomainen ratinoitu ruokahalun herättäjä kera hyvän viinin.

Ihanan rasvainen 🙂 lihayllätys oli yksi illan maukkaimpia paloja. Ei terveysintoilijoille vaan herkuttelijoille!

Yksinkertaisen hyvää…

Kirsikkatomaattia kera pihasaunion ym. söi sekä silmillä että suulla halulla hartahalla.

Pyhäjärven siikaa ja grillattua voita 🙂 Grillattua voita!?? Muut saa selittää!

On taito saada salaatti näyttämään kukalta.

Jo illallisen puolivälissä piti kysyä hiljaa itseltään, että ”pitäisikö olla huolissaan?”

Kyyttövasikka oli ainoa ruoka, jonka kohdalla mureusaste ei ollut kohdallaan. Tuossa erässä oli varmaan jotain pielessä ja keittiöstä tuli viesti, että selvitetään. Hyvä niin.

Metsämustikka ja punajuuri. Erinomainen yhdistelmä!

Nam nam!

Olipa lahtelaisena kiva, kun pöytään kannettiin jälkiruokaviininä hollolalaisen Ainoa-viinitilan Aho-viiniä, joka on valmistettu mansikkaviinin ja toisen suomalaisomisteisen Bordeauxissa sijaitsevan viinitilan Chateau Carsinin Sauvignon Blancin sekoituksesta.

Illallinen alkaa olla loppuminuuteilla siinä vaiheessa, kun kaffee kannetaan eteen. Eivät loppuneet yllätykset vieläkään, sillä kylkeen kannettiin taas yllätys.

 

Summa summarum

Olipa hieno ilta. Erinomaisen tamperelaisen makumatkan huippu löytyi Rautatienkadulta. Voimme lähes 70-vuotisella kokemuksen syvällä rintaäänelle sekä omien maku- ja näköaistiemme lahjomattomilla kriteereillä suositella Ravintola C:tä kaikille hyvän ruoan ystäville. Onhan se todettava, että halvalla sieltä ei menua saa eteensä nautittavaksi, mutta jokainen äänestää lompakollaan.

Suuri kiitos Ravintola C:n henkilökunta siitä, että piditte meistä hyvää huolta ja erityisesti kokeille siitä, että olette todellisia ammattilaisia. Ehkäpä taas joskus kohdataan.

Kaikkea hyvää teille! Ehkä kannattaa toivoa, että Michelin-arvioijat ajavat jatkossakin ohi 🙂

 

Erinomainen kirja myynnissä ravintolassa

 

Kiinnitin ravintolassa huomiota myynnissä olevaan kirjaan. Ravintolan keittiömestari Ilkka Isotalo on tehnyt Santeri Vuosaran kanssa kirjan ”Säilö ja kokkaa”. Selailin sitä ruokailun lomassa ja yllätyin positiivisesti tuosta erilaisesta ruokakirjasta. Siinä on oivallisia reseptejä, joita kotikokki haluaa ehdottomasti kokeilla. Erityisen suuri painoarvo lankeaa myös kijran säilöntäosuudelle. Kannattaa tutustua ja hankkia, tai päinvastoin!

Muutamia poimintoja kirjan sisällöstä saat tästä artikkelista:

https://www.iltalehti.fi/pippuri/a/2016081722152053

Kirjaa voi ostaa Ravintola C:stä tai tilata täältä:

https://webshop.jyu.fi/julkaisut/muut-kustantajat/s%C3%A4il%C3%B6-kokkaa

Lisää Ravintola C:stä:

Facebookissa: https://www.facebook.com/ravintolac

Tästä pääset vielä kurkkaamaan Ravintola C:n Instagram-sivulle:

https://www.instagram.com/p/Btx2nTxBjoz/

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *