· · ·

Asuntoautoilua Etelä-Suomessa -muutama kohdevinkki

Pariviikkoisen Pohjois-Norjaan suuntautuneen asuntoautomatkan lopuksi teimme kierroksen eteläisimmässä Suomessa. Kävimme mm. Fiskarsin ruukkialueella, Hangossa ja Suomen kansallisen arkkitehtuurin helmessä Hvitträskissä Kirkkonummella. Alueella on myös muutamia kuntia, joiden vanhat kaupungit ovat varsin kiehtovaa katsottavaa kauniine taloineen ja kahviloineen.

(Osittain kaupallinen yhteistyö Touring Carsin kanssa.)

Kaksiviikkoinen Pohjois-Norjan matkamme sai hieman nolon lopun, kun jouduimme Lofooteilla myrskyn kouriin. 28 m/s  puhaltava tuuli ja ajoittaiset sateet oli ikävä yhdistelmä. Meillä oli tarkoitus kierrellä Lofooteilla pidempään, mutta syntymäpäiväni kunniaksi alkanut myrsky sai meidät etsiytymään saarelta pois niin kauan kuin pääsisi. Paikallinen rautakauppias kertoili, että pahimmassa tapauksessa siltoja joudutaan sulkemaan eli meillä oli vaara jäädä Lofooteille odottelemaan tuulen hellittämistä. Sitä emme halunneet, joten lähdimme katsomaan miten korkea asuntoauto käyttäytyy myrskytuulen puuskien lomassa. Onneksemme tuulen voima vaihteli ja sadekaan ei kestänyt koko päivää, joten selvisimme mantereelle ja olimme valmiit palaamaan Suomeen parempien säiden pariin.

Voit lukea matkakertomuksestamme Lofoottien vierailumme nousut ja laskut. Suurin nousu ihan konkreettisesti oli, kun nousimme Reinebringenille 1960 askelmaa, mikä oli yli 70-vuotiaille lähes mahdoton tehtävä. Ei ollut vaan siitä noususta ja laskusta tuli ikimuistoinen elämys, josta riittää kerrottavaa vielä lastenlastenlapsillekin.

Lofootit on pakko nähdä ja kokea! Onko?

Upean matkamme postaukset voit lukea tämän postauksen lopusta.

 

Asuntoautoilua Etelä-Suomessa -muutama kohdevinkki

 

Tämän noin 4700 km reissumme viimeiset kohteet sijoittuvat eteläiseen Suomeen. Niinpä annamme tässä muutaman kohdevinkin teille, jotka olette aikeissa harrastaa asuntoautoilua Etelä-Suomessa. Julkaisin aiemmin kirjoituksen, jossa kerroin muutamasta mielenkiintoisesta paikasta pohjoisemmassa Suomessa, lähinnä Pohjanmaalla.

Asuntoautoilua Suomessa – kohdevinkkejä Pohjanmaalta

Jätimme Jyväskylän taakse ja päätimme käväistä välillä mökillämme ja kotonamme heittämässä osan tavaroista pois helpottamaan auton luovutusta.

Meillä on mökki Ruotsalaisen rannalla ja olimme ottaneet sieltä mukaan kaasugrillin helpottamaan ruoan laittoa matkamme aikana. Grilli jäi mökille ja taisipa saunakin lämmetä ennen ajeluamme kotiin Lahteen.

Vaikka pohjoisessa oli ollut äärettömän kauniita maisemia, omaa mökkirantaa ei voita mikään. Sinne oli mukava palata taas parin päivän kuluttua lomailemaan ilman ajovelvoitetta ja myrskyjä. Oma maa mansilla, muu maa mustikka. Sanoisin, että molempi parempi!

Yövyttyämme kotona lähdimme ajamaan kohti eteläisintä Suomea. Ensimmäiseksi pysähdyspaikaksi valikoitui ilman suurempia ennakkosuunnitelmia Mustion linna ja puisto.

Mustion museo ei ollut avoinna, joten tyydyimme katselemaan rakennuksia ulkoa päin.

Kaunista puisto pääsimme sentään ihailemaan. Saimme myös pienen käsityksen Mustion kesäteatterin tulevasta esityksestä, sillä harjoitukset olivat menossa.

 

Fiskars Villageen tutustumiseen kannattaa varata aikaa 

Tiesimme jo aiemmista kokemuksistamme, että Fiskars Villageen tutustumiseen kannattaa varata aikaa: Se on laaja alue, jossa ”on vaikka mitä”.

Vanhalla Fiskarsin ruukkialueella on kaunista katseltavaa ja paljon pieniä putiikkeja, ravintoloita/kahviloita ym.

Fiskarsin ruukin alueella on useita taide- ym. näyttelyitä…
… ja kivoja kahviloita.
Kaikki putiikit eivät olleet vielä auki 30.5., mutta lasinpuhaltajan, aikamme sankarin, löysimme ahkeroimassa.
Mielenkiintoisia näyttelyitä riittää alueella.

Kuluvan kesän erikoisnäyttely aukesi vierailumme jälkeen ja on auki syyskuun loppuun saakka:

Arabian Taideosastoyhdistyksen nykykeramiikka löytää paikkansa Hvitträskin kansallisromanttiseen ympäristöön luodussa näyttelyssä – Suomen kansallismuseo

Fiskarsin ruukin alueella riittää näkemistä ja kokemista kaikille aisteille. Suuri suositus vierailla tuossa kauniissa kylässä. Tästä aukeaa sivu, josta näet mitä kaikkea siellä voi kokea:

Matkakohde kaikille aisteille – Fiskars Village

 

Hankoa etelämmäksi ei Suomessa pääse.

Yksi Suomen suosituimmista kesäpaikoista on maamme eteläisin kaupunki Hanko. Olimme olleet siellä vuotta aikaisemmin kummipoikamme häissä, mutta Hanko-nälkää emme ehtineet silloin tyydyttää. Siksi se kuului pakollisten kohteiden joukkoon tämän toiseksi viimeisen asuntoautomatkapäivämme ohjelmassa.

Kävimme nauttimassa pitsat paikallisessa ravintolassa, jonka jälkeen piti lähteä käveleskelemään Hangon kuuluisalle rannalle.

Joutsenet olivat kotiutuneet jälleen Hangon hiekkarannan alueelle. Epäselväksi jäi oliko se taustalla näkyvän pariskunnan reviiriä. Tämä yksinäinen kalastelija teki kanssani tuttavuutta.

Pysäköimme asuntoautomme rannan lähellä olevalle pysäköintialueelle ja päätimme viettää viimeisen matkayömme siinä pitsihuviloiden ym. kauniiden asuntojen kupeessa.

Seuraavana aamuna halusimme lähteä katsomaan mitä kuuluu Tammisaareen.

Käveleskelimme Tammisaaren kauniissa vanhassa kaupungissa.

Vanha kaupunki on kuuluisa kahviloistaan, joten pakkohan se oli käydä nauttimassa kaffeet ja bullat.

 

Suomen kansallisromanttisen arkkitehtuurin helmi Hvitträsk

 

Suomen kansallisromanttisen arkkitehtuurin helmi Hvitträsk valikoitui viimeiseksi matkakohteeksemme ennen kuin palauttaisimme auton.

Hvitträsk
Hvitträsk on Suomen kansallismuseon kohde.
Hvitträsk
Kauniit rakennukset ja puutarha ovat jo itsessään käynnin arvoisia.

Hvitträsk

Hvitträskin sisätilat, kalusteet ja näkymät ovat kuitenkin se JUTTU! Antaa kuvien puhua:

Hvitträsk

Hvitträsk
En perehtynyt asiaan niin paljon, että olisin selvittänyt mistä tämä muoto- ja värikieli ovat saaneet vaikutuksensa. Pitänee vähän lueskella. Jos tiedät, kerro kommenteissa.
Hvitträsk
Talo on taidenäyttely.
Hvitträsk
Eliel Saarisen maailmankuulut tuolit.
Hvitträsk
Niin Saarista, että…
Hvitträsk
Ikäisekseen harvinainen edellä kävijä. Niin, tarkoitan lähinnä tuota kuumavesisäiliötä.

Hvitträsk

Hvitträsk
Tuollaiset ristikkoaidat syntyivät aikoinaan taloomme edellisen Hvitträsk-vierailumme seurauksena.

Hvitträsk

Lisää tietoa arkkitehtien Gesellius, Lindgren & Saarinen kansallisromanttisesta arkkitehtuurista ja luonnon rauhasta Hvitträskin ateljeekodissa Kirkkonummella saat tämän linkin kautta:

Hvitträsk – Suomen kansallismuseo

 

Kaikki hyvä päättyy aikanaan

 

Olimme ajaneet lähes 4700 km asuntoautolla Altan kautta Senjan ja Lofoottien saarille. Matka oli ollut varsinaista kauniiden maisemien ilotulitusta. Valitettavasti se katkesi ennen aikojaan Lofooteille, sillä voimakas tuuli ja sade häätivät meidät parempien säiden toivossa takaisin Suomeen. Onneksi suunnitelmien muutos kannatti. Suomessakin riittää paljon nähtävää ja koettavaa.

Matkamme oli kokonaisuudessaan varsin onnistunut. Yllätti, että kilometreja tuli noinkin paljon, mutta kun liikkeellä olo oli pääsääntöisesti kauniiden maisemien ihailua, ajaminen ei väsyttänyt. Olimme koko ajan ”oman itsemme herroja”. Meillä oli ennen matkaa mielessä muutama kohde, joissa haluamme käydä, mutta joka päivä teimme päätökset perstuntumalta suhteessa omaan jatkamiseen, tulevien must-kohteiden säätä unohtamatta. Koimme olevamme vapaita liikkumaan ilman kiireitä. Ainoastaan kiireinen poistuminen Lofooteilta yllätti maailmanmatkaajat.

Mikäli innostuit asuntoautoilusta, sinun kannattaa lukea täältä vinkkejä ja kokemuksia asuntoautoiluun.

Onnistuneen asuntoautomatkan vaiheet alusta loppuun. Lue nämä vinkit ja kokemukset!

Haluamme kiittää yhteistyökumppaniamme Touring Carsia mahdollisuudesta toteuttaa tämä pitkäaikainen unelmamme käydä Lofooteilla, jossa ”kaikki” käyvät. Sen verran voimme vetää hommaa yhteen, että parinsadan kilometrin ajon päästä löytyy vähintäänkin yhtä mielenkiintoinen ja upea saari, Senja! Älä jätä sitä väliin!

Hyviä (asunto)automatkoja!

 

Asuntoautomatkamme kaikki matkakertomukset

 

Asuntoautomatkamme kaikki matkakertomukset aikajärjestyksessä löytyvät täältä:

Vinkit matkailuautolomalle – unelmaloma odottaa!

Asuntoautoreitti Jäämeren rantaa Altasta Lyngen-vuonolle on huikean kaunis

Onko Khao Lakissa Thaimaan parhaat varpaistelurannat?

Lofootit on pakko nähdä ja kokea! Onko?

Asuntoautoilua Ruotsin Lapissa – kohdevinkkinä Silverfallet ja Kiirunan tunturit

Asuntoautoilua Suomessa – kohdevinkkejä Pohjanmaalta

 

Samankaltaiset artikkelit

6 Kommenttia

    1. Hanko on hieno paikka, mutta jäänyt meille vähän vieraaksi. Nyt parina kesänä yhden yön visiitti, mutta varsinaiseen tutustumiseen emme ole vielä yltäneet. Käveleskelty kyllä siellä ja täällä eli kokonaiskuva syntynyt. Ja olivathan ne kummipojan häät Casinolla elämys 😉

  1. Roadtripeillä tärkein taitaa olla se road 🙂 – mutta pari kohdevinkkejä kohdevinkkeihisi kuitenkin kun nämä ovat lähes jokakesäisiä kohteitaimme. Hangossa kannattaa hakeutua Suomen eteläisimmälle luontopolulle ja sen myötä (lähes) Suomen eteläisimpään kolkkaan. Itämeren portin ravintola saattaa olla Suomen eteläisin ravintola ja veneilyseuran saarella ilmentää Hangon olemusta hienosti. Tammisaaressa on uusi museo, Chappe, jota en tuossa kaupungissa jättäisi kokematta. Mustion linnan ravintolaan ajetaan kevyesti sata kilometriäkin vaan aterian tähden, on nimittäin sen verran tasokas fine dining -paikka. Lisäksi, jos tasapaino kestää, kannattaa kesäisin kiertää lummepolku, jotain ihan ainutlaatuista sekin. Etenkin Hangosta blogistamme löytyy useita juttuja, myös tuosta luontopolusta ja Hangon ravintoloista.

    1. Kiitos vinkeistä Pirkko. Meille tosiaan päällimmäiseksi jäi road, kun aikaa oli ilta ja yö 🙂 Laita tuohon viestiisi mielellään linkit niihin blogipostauksiisi. Voin ne siirtää siitä sitten myös artikkeliini.

  2. Hvitträskin tämän kesän juttu on muuten Ateljee-elämää -näyttely, joka esittelee Arabian Taideosastoyhdistyksen nykykeramiikan tekijöiden töitä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *