· · ·

Onnistuneen asuntoautomatkan vaiheet alusta loppuun. Lue nämä vinkit ja kokemukset!

Kerromme tässä artikkelissa Pohjois-Norjaan suuntautuneen onnistuneen asuntoautomatkamme vaiheet A:sta Ö:hon. Lue nämä vinkit & kokemukset ja ala suunnitella omaa matkaasi!

(Muokattu 30.9.2023)

Teimme tämän kahden viikon matkan osittaisessa kaupallisessa yhteistyössä Touring Carsin kanssa.  Lupasimme raportoida matkastamme sekä kertoa asuntoautovuokrauksen vaiheet alusta loppuun.

Yhteenvetona voimme paljastaa heti aluksi, että 1980-luvulla herännyt asuntoautointoilumme heräsi prinsessa Ruususen unesta kertalaakista pitkän tauon jälkeen. Karavaanarihenki nosti päätään ja pahoin pelkään, että kohta taas mennään.

Kaikki alkoi siitä, kun tapasimme syksyllä 2022 Lahden Caravan-messuilla Touring Carsin edustajia ja päädyimme keskustelujen jälkeen yhteistyöhön heidän kanssaan.

Tein matkakuumeen kourissa itseämme ja muitakin varten vinkkipankin, jossa on hyviä ja tärkeitä neuvoja ja huomioon otettavia seikkoja matkailuautolomalle. Se oli meille tärkeää luettavaa, jotta osasimme ottaa huomioon ne ”tuhannet” seikat, jotka pitää noteerata, kun suunnittelee unelmalomaa asuntoautolla.

Kun harkitset asuntoautoilua tai olet jo sopinut sellaisen vuokraamisesta, kannattaa sinun lukea tämä artikkeli:

Vinkit matkailuautolomalle – unelmaloma odottaa!

 

Hyvällä suunnittelulla varmistat, että osaat toteuttaa mielekkään matkareitin

Oletan, että tuolla edellä olevalla listauksella ja ohjeistuksella onnistunut matkailuautoreissu on tekemistä vaille valmis. Silti kannattaa alkaa elää tulevaa reissua suunnittelemalla sitä ja mielikuvittelemalla mihin haluaa matkustaa. Me käytimme apunamme netistä löytyvää materiaalia, etunenässä blogikirjoitukset, joissa matkailijat kertovat kokemuksistaan.

Tässä esimerkkinä meidän koosteemme, joka toteutui lopulta melko mukavasti:

(Matkailu)autolla Pohjois-Norjaan – parhaat vinkit unelmamatkalle

Kannattaa muistaa, että googlaamalla löytää nykyisin lähes kaiken. Matkablogit ovat erinomainen lähde löytää hyviä matkavinkkejä, kysellä matkan aikana muiden kokemuksia mielenkiintoisista paikoista ym. matkaan liittyvistä asioista. Katso esim. www.blogit.fi, josta voi hakea kokemuksia hakusanalle sekä lukuisat karavaanareita ja (Pohjois-)Norjaa käsittelevät Facebook-sivut. Tässä joitain:

 

Valitse itsellesi räätälöity varustepaketti 

 

Autoa vuokratessasi sinulla on mahdollisuus valita lisämaksullisesta varustepaketista itsellesi sopivat lisävarusteet. Näihin kannattaa tutustua ennakkoon ja ilmoittaa varausta tehdessä millaisen lisäpaketin haluaa. Varustepakettia voi vielä säätää autoa hakiessa, jolloin myös näkee mitä mikin elementti pitää sisällään.

Löydät Touring Carsin lisävarusteiden hinnaston tästä:

LISÄTUOTTEET JA -PALVELUT hinnasto

Vinkkimme on, että harkitse nuo lisävarusteet tarkkaan. Kahdelle matkaajalle tilaa on yleensä riittävästi, joten tilat sietävät kyllä melko hyvin suurpiirteistäkin suunnittelua. Meillä ainakin tuli otetuksi melko paljon turhaankin tavaraa.

Ennakkoon kannattaa myös miettiä tarvitseeko varauksen peruutusturvan, joka mahdollistaa helpon matkavarauksen peruuttamisen aina 48h ennen matkan alkua.

Olimme toivoneet autoa, joka olisi mahdollisimman sopiva kahdelle henkilölle ja polkupyörille. Sen vuoksi siinä piti olla riittävän iso takaluukku.

Autoamme kotipihassa pakatessa tulimme toisiin aatoksiin pyörän suhteen eli päätimme jättää ne kotiin. Tavaraa oli kertynyt sen verran paljon, ettei ollut järkeä ahtaa enää pyöriä takakoppiin. Myöhemmin meille selvisi, että asuntoautoissa isot pyörät kuljetaan yleensä takaosan pyörätelineissä, joita löytyy useista automalleista.  Osassa autoissa tavaransäilytystila on niin suuri, että sinne mahtuu lastenpyörien lisäksi aikuistenkin malli, joihinkin jopa skootteri. Nyt emme pyörätilaa testanneet vaikka oletamme, että olisi saattanut mahtuakin, mutta hankalaksi olisi homma mennyt pyörien kanssa. Etenkin sähköpyörä on sen verran raskaskin, että taisimme tehdä viisaasti, kun emme ottaneet pyöriä mukaan. Tosin matkalla selvisi, ettei meillä olisi ollut sellaiseen edes aikaa, sillä säät sääsivät matkaamme niin, että mentävä meidän oli…

Matkailuautoa varatessa on hyvä mielikuvitella reissun vaiheet sen verran hyvin, että voi ostaa tarvittavat perusvuokraan kuulumattomat lisävarusteet mukaan. Olimme ruksittaneet lisävarusteista mm. grillin hiilineen ym. tarvikkeineen (grillaustarvikepaketti), pari retkituolia ja -pöydän (retkeilysetti).

Tietotekniikan suurkuluttajana aivan must-varuste oli invertteri, joka muuntaa akkujännitteen 230V vaihtojännitteeksi.

Lisäksi kannattaa sopia erikseen loppusiivouksesta, kaasupulloista yms. Mikäli haluat mahdollisimman vaivattoman loman, voit jättää siivouksen Touring Carsin huoleksi ostamalla joko siivouspaketin tai   TC Essential Plus lisäpaketin, johon sisältyy myös wc-kemikaali ja yksi vaihtokaasupullo. (ks. tarkemmin alempaa kohta Auton luovutusprosessi)

Millaisen vakuutuksen haluat?

Samassa yhteydessä, kun käy läpi auton kuntotarkastusta, voi keskustella vakuutuksesta ja mahdollisesta omavastuun vapautusta. (Normaali  TC Basic omavastuun perustaso 2800 € per vahinko.) Jotkin luottokortit (esim. OP Platinum) kattavat tuon summan, joten lisävakuutusta ei tarvitse. Sen lisäksi kannattaa erikseen miettiä tarvitseeko tuulilasi-rengasturvaa?

 

Vuokra-auton noutoprosessi on matkan tärkeimpiä vaiheita

 

Onnistuneen loman tärkeimpiä vaiheita on auton noutaminen. Kävimme hakemassa auton Touring Carsin Helsingin pisteestä Tiilenlyöjänkujalta Petikosta ja voimme nyt kokemuksen syvällä  rintaäänellä vakuuttaa, että vuokra-auton varustepaketin valinta ja luovutusprosessi asiakkaalle ovat matkan tärkeimpiä vaiheita. Kannattaa kysyä ja varmistaa kaikki mahdollinen, ettei sitten  matkan aikana tarvitse pyöritellä peukaloita ihmeissään. Omasta kokemuksesta sanomme, että tarkistakaa, ovatko kaasupullot täynnä, ettei tule yllätyksiä. Lähes kaikissa muissa maissa ovat erilaiset kaasupullojen liittimet, joten vaihtopulloja ei saa.

Huolehdi, että saat kunnon perehdytyksen autoon

Olimme saaneet ohjeeksi tulla hyvissä ajoin, sillä perehdytys autoon veisi aikaa jopa pari tuntia. Jälkeen päin ajatellen tuo oli varsin viisasta ajattelua, sillä asuntoautoilussa voi tulla vastaan monenlaista mutkaa muutakin kuin maanteillä.

Touring Carsin Station Manager Lauri Hellen piti meille varsin perusteellisen perehdytyksen autoon. Kävimme läpi kaikki mahdolliset kohteet auton kuntoa, naarmuja ja kolhuja unohtamatta. Huolimatta perusteellisesta perehdytyksestä aina voi tulla haasteita ja kysymyksiä vastaan. Sen vuoksi Touring Carsilla on  ympärivuorokautinen 24/7-puhelinpäivystys. Se on erinomainen juttu. Jouduimme matkamme aikana soittamaan (myös herättämään) päivystäjän pari kolme kertaa syystä, että lämmityslaite alkoi temppuilla tai jääkaappi varoitteli toimintahäiriöstä. Aina saimme ohjeet ja selvisimme eteenpäin, josta suuri kiitos.

Autoa hakiessa kannattaa selvittää mistä löytyy ohjeet mahdollisille virhekoodeille ym., joita voi tulla vastaan autoa lämmitettäessä. Myös jääkaappi-pakastimessa on tuollainen mittaristo, jonka koodikielen ohjeet on hyvä olla käsillä.

Touring Carsille kiitos siitä, että on koonnut ja on edelleen kokoamassa vinkkipankkia siitä, miten selvitä tiettyjen koodien ilmaantuessa näyttöihin. Ainakin meille oli kovin haastavaa löytää useasta vieraskielisestä ohjekirjasta toimintaohje ongelmaan, jossa suomenkielelläkään ei välttämättä pärjäisi. Tekniikka on ihmeellistä. Onneksi Touring Carsilla on tekeillä myös QR-koodien avulla toimivat ohjekirja, jossa selvitään kuvan ja tekstin (ehkä myös videon?) avulla miten selvitä ongelmista. Ehkä pääsemme testaamaan sellaista jo seuraavalla matkallamme.

Ajaminen suurella autolla

Kun edellisestä asuntoautomatkastamme oli kulunut jo kymmenkunta vuotta, oli ajaminen isolla 3500 kg painavalla autolla aluksi pientä varovaista opettelua. Äänikin autossa oli sitä luokkaa, että hybridiautoilija ihan säikähti. Onneksi ääneen tottui ja tuhansien kilometrien matkalla se alkoi tuntua jo mukavalta hyrinältä, sillä nykyautot ovat kyllä melkoisia voimanpesiä.

Jos olen  ihan rehti niin musiikkia emme viitsineet kuunnella ajon aikana niistä kaiuttimista. Taitaa olla asuntoautoilla haaste edessä tässä suhteessa. No, keskityimme maisemien ihailuun ja seurusteluun, kun radiota eikä edes äänikirjaa viitsinyt kuunnella niiden desibelien keskellä. Olemme varmaan irtautuneet arjesta tässä äänimaailma-asiassa 😉

Onneksemme vuokraamassamme autossa oli sen verran tehokas moottori, ettei meillä ollut missään vaiheessa ongelmia sen kanssa jaksaako auto nousta mäkeä tai kiihtyykö se ohitustilanteessa riittävästi. Kyllä lähti!

 

Auton luovutusprosessi ja siihen valmistautuminen

 

Auton luovutusta kannattaa miettiä jo ennen matkaa. Esim. matkailuauton siivous loman jälkeen on prosessi, jossa saat valita oman siivouksen tai ostaa täyden palvelun siivouksen (Loppusiivous lisäpalvelu).

Ennen matkailuauton palauttamista vuokraajan tulee huolehtia seuraavista asioista:

  • Yleissiisteys tulee olla hyvä.
  • Tyhjentäkää roskakorit.
  • Tyhjentäkää ja pyyhkikää jääkaappi.
  • Puhdistakaa liesitaso ja pöytätasot.
  • Tyhjentäkää ja huuhdelkaa WC-kasetti.
  • Tyhjentäkää harmaavesisäiliö.
  • Jättäkää makean veden säiliö 1/3 täyteen.
  • Ravistelkaa kaikki matot ajoneuvon ulkopuolella.
  • Erotelkaa kaikki vuokratut tyynyt, pussilakanat, liinavaatteet ja pyyhkeet eri pinoihin sängylle.

Muista myös, että polttoainetankki tulee olla täysi autoa luovutettaessa.

Luovutusprosessin aikana Touring Carsin edustaja käy läpi auton päältä ja sisältä tarkastaen, että kaikki on kunnossa. Auto tarkastetaan perusteellisesti sen takia, että seuraavalle asiakkaalle annetaan varmasti ehjä ja toimiva auto. Varaa tähän prosessiin aikaa mielellään noin tunti.

 

 

Huomioita asuntoautomatkasta Norjaan

 

Keräsimme tähän loppuun vielä joitain yleisiä huomioita asuntoautomatkastamme Norjaan:

  • Meidät yllätti se, että autolla sai ajaa nopeusrajoitusten mukaisesti eli parhaimmillaan 120 km/h.
  • Vaikka Norjassa on maksullisia tunneleita, emme koskaan joutuneet kaivamaan korttia tai käteistä esiin syystä, että olimme ostaneet ennakkoon netin kautta autopassin. Meille olikin pieni yllätys, kun luottokortista oli matkamme aikana veloitettu peräti  78 €. Ajattelin ensin, että isoveli valvoi ja laskutti isolla kädellä. Totuus oli kuitenkin toisenlainen. Meiltä oli laskutettu parin edellisen vuokraajan maksamatta jääneet laskut. Tosiasiassa meidän osuus oli vain muutaman euron. Olen nyt syyskuun loppuun mennessä yrittänyt hoitaa asiaa huonolla menestyksellä. Norjan viranomainen ei ole vieläkään palauttanut rahoja.
  • Norjassa karavaanarit on huomioitu erinomaisesti. Teiden varsilla on liikennemerkein ilmoitettu esim. sellaiset levähdysalueet, joissa on maksuton wc:n tyhjennyspaikka. Myös käyttövettä sai noista paikoista ja niissä oli kunnon wc:t.
  • Levähdysalueita on kohtuullisen paljon ja kauniiden maisemapaikkojen kohdalla on yleensä pysäköintialue.
  • Tarkista, että sinulla on varmasti kaksi täyttä kaasupulloa matkatessasi ulkomaille. Touring Carsilla jokainen auto on varustettu kahdella täydellä kaasupullolla. (Auto tulee myös palauttaa täysin pulloin, jolloin voit joko ostaa vaihtopullot vuokraamolta tai huoltoasemalta matkan varrella).  Mikäli siirryt reissullasi Suomen rajojen ulkopuolelle, vaihda tyhjä kaasupullo täysinäiseen jo Suomen puolella, sillä ulkomailla liittimet ovat erilaisia.
  • Jos syystä tai kolmannesta tarvitset lisää kaasua Norjassa, tässä on luettelo täyttöasemista. https://www.mylpg.eu/stations/norway/
  • Norjassa on paljon tunneleita, joista meidän reissullamme pisimmät olivat muutamien kilometrien pituisia. Ne ovat kuitenkin pääsääntöisesti leveitä ja valaistuja, joten niissä ajaminen on helppoa. Yksi poikkeuskin löytyi (ks. Senjan matkakertomus), mutta siitäkin selvittiin.
  • Leirintäalueita on riittävästi ja niissä varustetaso on yleensä erittäin hyvä.
  • Norjassa selviää käymättä yhdelläkään leirintäalueella johtuen siitä, että wc:n tyhjennys- ja veden täyttö- paikkoja on riittävästi.
  • Varaudu siihen, että keskinopeus Norjassa on paljon alle sen, mihin totut Suomessa. Mutkaiset, osin kapeahkot tiet ja lomakauden runsas liikenne voivat hidastaa matkantekoa huomattavasti.
  • Norjassa maisemat ovat niin upeita, että matka etenee ajoittain kovin hitaasti, kun pitää koko ajan pysähtyä kuvaamaan. ”Onneksi” siihenkin turtuu…
  • Varaudu ankariin sään muutoksiin. Tuuli oli esim. meidän matkamme aikana ajoittain 28 m/s ja päällä uhka, että joitain siltoja joudutaan sulkemaan joksikin aikaa.
  • Huomaa, että asuntoauton pinta-ala on sen verran suuri, että puuskittainen tuuli ottaa siihen herkästi. Se nappasi meidänkin autoa pari kertaa, mutta onneksi ei liikaa. Autoa palauttaessamme kuulimme, että edellisellä viikolla oli pari Touring Carsin autoa kaatunut Islannissa, jossa oli peräti 40 m/s tuuli. Siellä tuulirajaksi on määritelty ainoastaan 15 m/s, mutta vuokraajat eivät näköjään siitä piitanneet. Norjassa rajana on oma järki sarjassa ”kyllähän kätees tunnet”.
  • Lofooteilla ja Senjassa pääsee siltoja pitkin useimpiin paikkoihin. Me selvisimme ilman lauttaa koko 4700 km matkan.
  • Jos haluat siirtyä saarelta toisella lautalle, varaudu siihen, että voit joutua odottamaan tuntikausia mahtuaksesi lautalle.
  • Älä ylläty, jos kalastajakylässä ei ole myytävänä tuoretta kalaa.
  • Norjassa pärjää luottokortilla, mutta silti on hyvä vaihtaa jonkin verran Norjan kruunuja.
  • Ainakin meidän autossamme oli pidempi sänky kuljettajan puolella. Kuulimme tämän tosin vasta autoa palauttaessamme, jolloin se oli jo myöhäistä 🙂 Nyt tällainen 192 cm pitkä köriläs ei sopinut nukkumaan suorana varakuskin puolella. Ensi kerralla sitten…
  • Matkailuauton hyvä puoli on sekin, että voit pysähtyä keittämään kahvit tai syömään melkein missä vaan ja ottaa samalla pienen lepohetken. Lomalla ei saa olla kiire (ellei huono sää puske päälle, kuten meillä.) Onneksi säätiedotukset ovat kohtuullisen luotettavia.
  • VAROITUS: Asuntoautoilu on niin mukavaa, että siihen jää helposti koukkuun. 😉 Jo pelkästään se, että ajaessa saa istua niin korkealla ja näkee paremmin muuta liikennettä, on pieni hyvä juttu.

Tässä vielä Touring Carsin erinomainen blogi matka-autoilusta Norjassa:

Vinkkejä matkailuautoloman suunnitteluun Norjassa | Touring-autot (touringcars.eu)

 

VUOKRAA ASUNTOAUTO TÄÄLTÄ:

Mikäli kiinnostuit asuntoautoilusta, varaa auto Touring Carsin nettisivulta https://www.touringcars.eu/fi tai laita sähköpostia osoitteeseen helsinki@touringcars.eu.

Huomaa, että vuokraamossa on menossa 40 % kesäalennus, joten tartu tilaisuuteen!

Erikoistarjoukset: Suomi ja muu Eurooppa | Touring Cars

Asuntoautomatka Pohjois-Norjaan vaihe vaiheelta

 

Jos olet kiinnostunut siitä miten 4700 km pituinen, kaksi viikkoa kestänyt asuntoautomatkamme Pohjois-Norjaan sujui, voit lukea sen tästä vaihe vaiheelta. Tein siitä matkakertomukset karttoineen ja kerron kokemuksemme, hyvässä ja pahassa.

Kaikkea mahtuu mukaan etenkin, kun kohteena on Pohjois-Norja, jossa säätkin vähintäänkin vaihtelevat 🙂

Tervetuloa nojatuolimatkalle asuntoautoilun kiehtovaan maailmaan!

Asuntoautolla läpi Suomen kohti Pohjois-Norjaa

Asuntoautoreitti Jäämeren rantaa Altasta Lyngen-vuonolle on huikean kaunis

Senjan saari on kaunis karkki, jota ei kannata ohittaa

Lofootit on pakko nähdä ja kokea! Onko?

Asuntoautoilua Ruotsin Lapissa – kohdevinkkinä Silverfallet ja Kiirunan tunturit

Asuntoautoilua Suomessa – kohdevinkkejä Pohjanmaalta

Asuntoautoilua Etelä-Suomessa -muutama kohdevinkki

Tässä vielä yksi reitti, jota olisi kiva joskus ajaa asuntoautolla:

Rengastie

Samankaltaiset artikkelit

16 Kommenttia

  1. Varmasti tuo suunnittelu on kyllä erittäin keskeinen asia, usein kyllä muutenkin reissussa. Toisaalta tärkeää on myös, että suunnitelmat ovat sellaiset, että niitä pystyy tarvittaessa myös muuttamaan. Näppäriä vinkkejä muutenkin!

  2. Matkailuautoilu kiinnostaa mutta samalla jännittää.. ja meitä olisi neljä ja koira, voi olla ettemme mahtuisi viikoksi saati kahdeksi yhteen autoon. Tuo matkailuauton tuoma vapaus kyllä kiinnostaisi hyvin paljon

    1. Moi Tanja. Mahdutte toki, kun otatte hieman isomman auton. Ei ongelmia. Suosittelen lämpimästi.
      PS. Kiitos erinomaisesta artikkelista Tallinnan museoreissultamme.

  3. Olipa hyvä koonti! Vaikken juuri nyt olekaan vuokraamassa autoa, tiedän mihin kirjoitukseen palata, jos tilanne muuttuu. Itse kuulun siihen porukkaan, jota kuljetettiin perheen lapsena 70-luvulla joka kesä ympäriinsä yöpyen ensin vankkuriteltassa, sittemmin huvilateltassa siirtyen perävaunupohjaisen huvilateltan kautta asuntovaunuun. Asuntoauto-vaiheeseen ei koskaan siirrytty, kun reissaaminen tuolla tavalla loppui. Mutta kyllä tuli nähtyä Suomea ja eurooppaa ja olihan siinä oma hohtonsa, vaikkei aina mentykään niihin paikkoihin, joihin itse toivoi (eihän joka kaupungissa ole huvipuistoa tai hiekkasärkkiä, hehe) . Hienoja muistoja joka tapauksessa. Nykyään tietenkin kaikki on niin paljon kehittyneempää, että ei vaadi niin paljon sissihenkeä ja voisi kynnys lähteä olla matalampi.

    1. Kiitos Hannele! Hyvä, jos kolisi. Minunkin mielestäni se on hyvä paketti asuntoautoilusta kuolaaville 😉 Kannattaa ottaa tavoitteeksi. Ainakin me jatkamme asuntoautoilua.
      Meillä oli 80-luvulla sama meininki, että joka kesä piti päästä asuntoautoilemaan Keski-Eurooppaan. Lapsille erinomaista perehdytystä maailman matkailuun ja kyllä puri. Reissaavat nyt kovasti omien lapsiensa kanssa. Se on elämää se!

  4. Hyvä tietopaketti! 👍 Asuntoautoilu hiipii mieleen aina silloin tällöin, mutta toistaiseksi ollaan päädytty toisella tavalla toteutettaviin reissuihin. Mutta kyllä se päivä vielä tulee, että kokeillaan asuntoautoilua, ja silloin on kaikki neuvot ja vinkit tervetulleita. 🙂

    1. Kiitos Kati! Minunkin mielestäni tuossa on asiaa 🙂 Onhan se hyvä olla haavelistalla aina jotain mukavaa asuntoautoilusta voi sanoa, että ”ei Askompaa”. Sitä päivää odotellessa hyvää kesää!

  5. Tämä oli tosi hyvä ja kattava postaus! Muistutti itseäni (taas jälleen kerran) suunnittelun tärkeydestä! Mä oon ite vähän sellanen ”soitellen sotaan” -tyyppi, eikä siis tekisi yhtään pahaa joskus hetkeksi hieman pysähtyä.

    1. Kiitos Eveliina. Olen kiitollinen, jos sinä ja monet muut koette tästä olevan hyötyä. Auttaahan se meitäkin seuraavan reissumme suunnittelussa.

  6. Hyvin suunniteltu ja valmistauduttu säästä monelta ikävältä yllätykseltä, varsinkin reissun ollessa tavallista vieraampi.

    Olet koonnut tosi kattavan paketin ideoineen ja ohjeineen. Näidän kanssa on helppo lähteä asuntoautoilemaan ja reittikohteista lukemalla saada vinkkiä Norjan suuntaan.

    Itsellänikin on ollut monesti mielessä asuntoautoilun kokeminen täällä Keski-Euroopan suunnalla. Vielä en ole saanut edes hintaa kysytyksi 🙂 No, joku päivä ehkä majoittaudutaan kulkuvälineessä.

    1. Kiitos! Parhaani tein ja minunkin mielestä se on melkoisen kattava. Kyllä tuolla liikkeelle pääsee ja itse voi kehittää lisaa huomioitavaa. Suosittelen lämpimästi asuntoautoilua. Sitä on tullut harrastetuksi siellä Itävallassakin useasti.

  7. Matkailuautolla reissaaminen vielä kokematta. Olemme miettineet paljon sitä, että tuntuuko iso auto vaikealta ajettavalta. Entä onko sillä haastavaa ajaa esimerkiksi huonokuntoisilla teillä eli kannattaako pysytellä vain pääväylillä? Myös se on mietityttänyt, että onko parkkipaikan löytäminen kaupungeissa hankalaa. Ehkä pitäisi huolien sijaan enempi suuntautua ajattelemaan matkailuautolla reissaamisen hyvä puolia 🙂

    1. Kannattaa kokeilla. Aluksi tuntuu oudolta, mutta kohta kulkee… siihen tottuu nopeasti. Hyvä puoli, että näkee muuta liikennettä korkealta hyvin. Ohjaustehostin ja vetävä moottori helpottavat ajoa. Kun on ajanut tunnin pari, alkaa tuntua helpolta. Tottakai pitää oppia hahmottamaan auton koko ja mitat. Pikkuteillekin uskaltaa, kun kokemusta on tullut, mutta en suosittele ihan alkuun. Kaupungeista löytyy parkkipaikkoja ellei ota kovin pitkää mallia. Olimme joskus pidemmällä autolla Pariisissa ja siellä tuli parkkipaikoista uupeloa. Suuri suositus. Siihen jää koukkuun.

    1. Kiitos Sari. Ainakin yritin parhaani 🙂
      Leirintäalueita löytyy, tosin emme käyttäneet niitä kahden viikon aikana lainkaan, kun ilmankin pärjäsi oikein hyvin. Asuntoauto on siinäkin mielessä hyvä vaihtoehto.
      Pienet mutkatiet taitavat olla enemmänkin puhetta vaan. Kyllä tiet ovat nykyään hyviä ja riittävän leveitä. Ainoastaan yksi tunneli Senjalla oli ahdistava kokemus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *