·

Appa testasi Lahden suosituimman kirpputorin

Lähdimme yhteistyöhön Visit Lahden kanssa ja sitä kautta saimme muutaman kohteen, joihin kannatti tutustua osana nostalgiaviikkoa. Yhdeksi valikoitui Kisälli, joten appa ja mammu matkustivat sinne ja testata miten pärjäämme kirpputorimyyjinä. Moni ystävämme, joille kerroimme tästä projektistamme väitti, että Kisälli on Lahden suosituin/paras kirpputori . Kerromme tässä artikkelissa lyhyesti paitsi Kisällistä ja sen historiasta, omista kokemuksistamme kirpputorimyyjinä eli mitä tuosta muutaman viikon kokeiluista jäi käteen? Oliko se siinä vai innostuimmeko kirpputoreilusta?

(Tämä artikkeli on tehty yhteistyössä Visit Lahden ja Kirpputori Kisällin kanssa.)

Kisällin tiskin takana seisova Esa Salminen ei ole mikään oppipoika. Esa on jo yli 30 vuotta kestäneen antiikkikauppiaan uransa lisäksi meklannut myös reilut 1500 huutokauppaa. Ennen antiikin aikoja Esa valmistui kultasepäksi Lahden Kultaseppäkoulusta. Kirpputori Kisällin isäntänäkin on ehtinyt vierähtää jo yli 10 vuotta. ”

Kisälli on paitsi kirpputori myös eräänlainen lahtelainen legenda. Sen taustalta löytyy Antiikkikauppa Juhokusti, jonka kultaseppä Esa Salminen päätti laittaa pystyyn kotitilalleen vuonna 1990.

Yrittäjä Esa Salminen kertoo haastattelussa Kirpputori Kisällin taustasta.

Antiikkikauppa Juhokusti ja sen aputoiminimi Kisälli toimivat kiinteistön alakerrassa, josta löytyy valtaisa määrä kuolinpesistä ym. kulkeutunutta tavaraa.

Kisälli ei olekaan mikään ihan tavallinen kirpputori. Se on vintagefanien aarreaitta ja kirpputorikansan pyhiinvaelluskohde. Kisällistä löydät lapsuuden muistoja pikkurahalla sekä Bukowskinkin kauppaamia Franckeja, Stillejä tai Tynellejä vähän suuremmalla. Yhtä kaikki – täällä asiakasta tai pöytäpaikan vuokrannutta palvellaan ja jokainen ostos on Kisällissä hymyn arvoinen.

Meillä ei ole aiempaa kokemusta kirpputorimyynnistä, mutta nyt päätimme kokeilla. Sovimme, että vuokraamme Kisällistä myyntipöydän kuukaudeksi ja laitamme kotoamme löytyvää ylimääräistä tavaraa myyntiin. Myyntipöytä viikoksi maksaa Kisällissä 29 €, mutta muita kuluja myynnistä ei mene. Varasimme pöydän neljäksi viikoksi ja testi oli valmis alkamaan.

Keräsimme kotonamme myyntiin valitsemamme tuotteet pöydälle ja hinnoittelimme ne pääosin valmiiksi nopeuttaaksemme esillepanoprosessia kirpparilla. Käytimme erilaisia nettikirppareita ym. apuna hinnoittelussa. Myyjän kannattaa hakea hinnoittelulaput ennakkoon Kisällistä, jotta aikaa hinnoitteluun ei kulu kirpputorilla.
Juhokustin luoja, yrittäjä Esa Salminen perehdytti meidät Kisallin toimintaan.

Olemme kohdanneet Esa Salmisen kanssa ensimmäisen kerran 1990-luvulla käydessämme ostamassa puisen arkun Juhokustista, joka toimi silloin hänen kotitilansa tiloissa. Sittemmin teimme hänen kanssaan kauppaa, kun Esa osti tätini omaisuutta hänen muutettua Jenkkeihin tyttäriensä luokse.

Tämän pöytämme täyttö sujui ripeästi hyvän ennakoinnin ansiosta. Lisäilimme tavaraa sitä mukaan kun tilaa tuli. Kokeilimme vähän kaikenlaista.
Tavaroiden myynti on myös ”tiedettä”. Hinta kannattaa selvittää Facebookin markkinapaikasta tai esim. Torilta. Arabian vuosilautanen on hyvä esimerkki siitä kuinka pienestä homma on kiinni. Vuosilautasten keskihinta netissä on 10-15 €, mutta ”oikea” vuosi nostaa hintaa. Tämä lautanen sattui olemaan sitä oikeaa vuosikertaa, sillä ostajalta puuttui juuri tämä. Hän siis maksoi mitä pyysimme eli 59 €. Sen jälkeen häneltä puuttui koko kymmenien lautasten sarjasta enää yksi, joka löytyi sattumoisin myös Kisällistä. Vuosikymmenten keräysurakka täyttyi siis samalla viikolla. Sarja tuli täyteen ja keräilijä iloitsi!

Päätimme laittaa hinnat kohtuullisiksi, mutta aluksi tarkoituksella vähän yläkanttiin. Kävimme katsomassa myynnin edistymistä 2-3 päivän välein huomataksemme, että ei ole helppoa myynti ei. Joitain pieniä tuotteita oli mennyt kaupaksi ja euroja tippui kassaamme hitaasti, mutta varmasti. Kisällissä on erinomainen seurantajärjestelmä eli pöydän numeron perusteella saa kassalta tiedon myynnistä ja voi samalla katsoa lipukkeista mitä on mennyt kaupaksi.

Teimme jossain vaiheessa selkeän linjamuutoksen eli päätimme laittaa pöytään lapun ”Kaikki tuotteet tästä pöydästä -30 %”. Sillä ei kuitenkaan ollut juurikaan vaikutusta. Olisikohan pitänyt laittaa -50%, kuten muutamassa pöydässä näkyi olevan? No, pöydässämme oli mm. ilmaisia CD-levyjä, mutta eivät kelvanneet nekään. Muut saa selittää.

Kävimme vielä viikkoa ennen jaksomme loppua viemässä uusia tuotteita myyntiin ja otimme samalla alennuslapun pois.

Vaikea sanoa mikä vaikutti mihinkin. Kokeilimme sellaistakin, että laitoimme Facebookiin ja Instragramiin kuvia/viestejä myynnistä olevista tuotteista ja kerroimme, että ne voi käydä lunastamassa Kisällistä pöydästä n:o x.

Kun kirpputorikausi oli ohi, jatkoimme myyntiä vielä Facebookin kautta. Lohdullista on, että sieltäkin vaihtoi vielä moni tavara omistajaa, kun hinnan laittoi kohdalleen. Ja sillä tiellä aiomme jatkaa. Esine kerrallaan ilman kuluja kannustaa jatkamaan nurkkien tyhjentämistä. Voi siis sanoa, että kirpparikirppu puraisi, ehkä pysyvästi.

Tässä lopuksi vielä yhteenveto siitä, mitä olemme nostalgiaprojektimme aikana saaneet aikaan:

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *