· · ·

Urkuyö ja aaria – musiikkikesän houkuttelevin festivaali Espoossa

Musiikkikesän 2024 houkuttelevin festivaali Urkuyö ja aaria järjestetään Espoossa. Korkeatasoinen ohjelmisto kokoaa jälleen kerran kotimaisia ja ulkomaalaisia huippumuusikoita esiintymään tähän 1986 perustettuun tapahtumaan. Avajaiskonsertit ovat to 6.6. ja pe 7.6.2024 klo 19 Tapiolan kirkossa. Sen jälkeen konsertit pidetään torstai-iltaisin klo 21 Espoon tuomiokirkossa. Varaa siis torstai-illat hyvälle klassiselle musiikille!

(Tämä artikkeli on kirjoitettu osittainen yhteistyössä Urkuyö ja aaria -festivaalin kanssa.)

Urkuyö ja aaria -festivaalin esittely

Toiminnanjohtaja Tuomas Katajala

1986 perustetun festivaalin taiteellisena johtajana toimii Suomen tämän hetken tunnetuin tenori Tuomas Katajala, joka kiertää hengästyttävällä vauhdilla ympäri maailman oopperalavoja ja valmistautuu tällä hetkellä Savonlinnan Oopperajuhliin.

Tästä aukeaa lyhyt Urkuyö ja aaria -festivaalin esittely:

Urkuyö ja Aaria – Urkuyö & Aaria (urkuyofestival.fi)

Annetaanpa Tuomaksen kertoa mitä tänä kesänä on odotettavissa:

– Olen halunnut edelleen kirkastaa festivaalin ydintä monipuolisena, yllättävänä ja tunnetasolla puhuttelevana konserttisarjana, jonka punaisena lankana kulkee rakkaus laulumusiikkiin sen monine ilmentymineen.

Kesän pääteoksina avajaiskonsertin Händelin Messias ja päätöskonsertin Kuningas on kuollut! -teoskokonaisuus ovat eräänlaisia peilikuvia toisilleen. Messias on täynnä valoa ja toivoa, kun taas Peter Maxwell Daviesin hullun kuninkaan monologit yhdistettynä Olivier Messiaenin Aikojen lopun kvartettoon väläyttelevät ajankohtaisestikin mietityttäviä näkyjä ympäröiviin ilmiöihin. Halusin tutkia teosten ulottuvuuksia dramatisoinnin avulla ja olen kiitollinen, että sain jatkaa yhteistyötä viime kesän kiitetyn Kuovijoki -oopperan ohjaajan, huippulahjakkaan ja syvällisesti ajattelevan Aleksi Barrièren ja hänen taiteilijakollektiivinsa kanssa. Molempien teosten esiintyjät ovat kansainvälisesti arvostettuja taiteilijoita.

Kesällä 2024 festivaalille saapuu jälleen korkeatasoisia kansainvälisiä artisteja. Maailmankuulu English Chamber Orchestra Ensemble syventyy Chaussonin ja Mozartin kamarikonserttojen hienostuneeseen maailmaan. Grammy-palkittu virolainen huippukuoro Vox Clamantis luo meditatiivisen konserttikokemuksen Arvo Pärtin musiikin ympärille kootusta virolaissäveltäjien musiikista.

Festivaali saa ilokseen jatkaa yhteistyötä myös Suomen kansallisoopperan orkesterin kanssa romantiikkaa huokuvassa ja suurta runoutta juhlivassa ohjelmassa Tapiola-salissa. Kapellimestarina toimii Hannu Lintu ja solisteina esiintyvät itävaltalainen sopraano Astrid Kessler ja baritoni Tommi Hakala.

Olen halunnut tuoda festivaalille vuosittain uuden suomalaisen kantaesityksen. Tänä kesänä on urkuteoksen vuoro. Kantaesityksenä kuullaan Jyrki Linjaman säveltämä De Profundis III sopraanolle ja uruille, jonka esittävät itävaltalainen sopraano Ursula Langmayr ja urkutaiteilija Jan Lehtola.

Avajaiskonserttina Händelin Messias 6.6. ja 7.6. klo 19

Urkuyö ja aaria -festivaali käynnistyy komeasti, kun ohjelmistossa on 6.6. ja 7.6.2024 Händelin Messias.

Messias (1741) on G.F. Händelin lukuisten oratorioiden ja oopperoiden joukossa siten poikkeuksellinen, että teoksen neljällä roolihahmolla ei ole nimeä tai identiteettiä. Libretisti Charles Jennens on koonnut heidän laulamansa tekstit raamatullisista fragmenteista, jotka muodostavat uuden ikuisesti ajankohtaisen tarinan ja meditaation. Neljän uupuneen hengen ryhmä odottaa tapahtumaa, jonka kautta maailman vääryydet saattaisivat loppua – heidän toivonsa kiteytyy lapsen syntymän avaamaan mahdollisuuksiin. Mutta onko odotus ohi lapsen syntymän jälkeen?  

G. F. Händelin Messias esitetään ohjaaja Aleksi Barrièren ja hänen taiteilijakollektiivinsa toteuttamana dramatisoituna versiona. Tässä ohjaaja Aleksi Barrièren esittely illan teoksesta:

https://www.facebook.com/share/v/1zeQvKV9U7cEtGY

Esiintyjälista on komea:

Clara Kim, sopraano
Francesca Ascioti, kontra-altto
Nick Pritchard, tenori
Cornelius Uhle, basso 

Aapo Häkkinen, kapellimestari
Aleksi Barrière, ohjaaja

Tapiola Sinfonietta
EMO Ensemble, kuoronjohtaja Pasi Hyökki

Avajaiskonsertti – Messiah – Urkuyö & Aaria (urkuyofestival.fi)

Urkuyö ja aaria -festivaalin ohjelmisto ja esiintyjät

Edellä Tuomas Katajala esitteli jo ydinkohtia kesän 2024 huippuhienosta ohjelmistosta, mutta tässä vielä koko ohjelmistokalenterin esittely:

Konsertit 2024 – Urkuyö & Aaria (urkuyofestival.fi)

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *