Budapest Parlamenttitalo
· ·

Budapest kahdessa päivässä – Pestin puoli kävellen

Edellinen julkaisuni käsitteli tämän parin päivän pikapyrähdyksemme ensimmäistä päivää lähinnä Budan puolelta kaupunkia. Tässä osassa käveleskelemme Pestin puolella niitä must-kohteita ristiin rastiin. Tämä on #eläkeläiselämää parhaimmillaan. Ehdimme katsella parlamenttitaloa (Orszaghaz) ulkopuolelta, käveleskellä kuuluisaa Vaci-kävelykatua, käväistä Pyhän Tapanin kirkossa, kuljeskella Oopperatalon ohi Andrassy-katua pitkin maailmankuuluja muotimerkkiliikkeitä väistellen Varosligetiin eli kaupungin puistoon ja käväistä siellä sijaitsevan Szechenyin kuuluisan kylpylän aulassa. Siitä palasimme Budapestin vanhimmalla metrolinjalla takaisin Hilton City -hotelliimme ja olimme valmiit palaamaan Suomeen.

Koska edessä olisi jälleen pitkä kävelypäivä, söimme tukevan erinomaisella tuorepuristetulla appelsiinimehulla kruunatun aamiaisen viimeisten aamiaisvieraiden joukossa hitaasti nauttien.

Aitoutta lisäsi myös hunajakenno, josta hunaja valui pikkuhiljaa luonnonjogurtin makeuttajaksi. Hieno yksityiskohta!

 

Budapest kahdessa päivässä – Pestin puoli kävellen

Aamiaisen jälkeen oleilimme jonkin aikaa huoneessa,jonka jälkeen jätimme käsimatkatavaramme hotellin säilytykseen. Oli aika jatkaa matkaa ”Budapest kahdessa päivässä”. Vuorossa oli Pestin puoli kävellen.

Siirrätimme eläkeläisinä kuitenkin itsemme ikäihmisille maksuttomalla raitiovaunulla Tonavan varrelle, jossa vaihdoimme toiseen raitsikkaan, joka vei meidät Unkarin suurimman rakennuksen, 268 m pitkän Parlamenttitalon (Orszaghaz) pihamaalle. Tuo Budapestin symboli valmistui vuonna 1902 ja näöstä voi päätellä, että sen arkkitehtuuri perustuu Lontoon Parlamenttitaloon.

Loimme ensin katsauksen Budan puolella näkyvään, edellisen päivän kohteeseemme Linnavuoreen. Kuvan keskellä näkyy Matiaksen kirkko ja sen oikealla puolella osin vanhaan luostariin rakennettu, kiistanalaisen modernisti rakennettu Hilton hotelli. Ainakaan näin etäältä katsojan silmiin ei osu peruuttamatonta ristiriitaa.

Tiivis aikataulumme ei mahdollistanut kierrosta rakennuksen sisällä, vaan tyydyimme ihailemaan tuota valtavaa kompleksia ulkoa päin.

Jonkinlaisen käsityksen kokonaisuudesta sai pienoismallin avulla.

Mielipiteidensä johdosta vallankumouksellisten toimesta surmattu kreivi ja valtiomies Istvan Tisza on saanut hulppean patsaan Parlamentin viereen.

Onhan siinä näköä ja kokoa. Ei ihme, että tämä Imre Steidlin suunnitteleman uusgoottilaisen komeuden rakentaminen kesti 18 vuotta. Korkeutta sillä on 96 m ja huoneita peräti 691.

Mitä äidit edellä, sitä lapset perässä 🙂

Kapinallinen pääministeri Imre Nagy sai surmansa vuonna 1956 siirryttyään kommunistien puolelta kansan puolelle. Uroteosta napsahti hänellekin muistomerkki Parlamenttitalon vastapäätä pieneen puistoon. Vaikuttava ilmestys.

Radikaali runoilija Attila Joszef luotasi niin herkkätuntoisesti ihmisen henkistä tilaa, että päätti päivänsä oman käden kautta 32-vuotiaana vuonna 1937.  Laszlo Marton teki tämän vaikuttavan näköisen patsaan vuonna 1980.

Tämän jälkeen hyödynsimme jälleen 65-vuotta täyttäneiden EU-kansalaisten etuoikeutta eli maksutonta julkista liikennettä ja siirryimme Pestin ydinkeskustaan Elisabet-sillan kohdalle, josta kävelimme Vaci-kävelykadulle. Pystyimme taitavasti välttämään kaikki ostoskiusaukset ja sukkuloimme monia historiallisia rakennuksiakin laiminlyöden Pyhän Tapani kirkkoon (Szt.Istvan Bazilika).

Tämän Unkarin ensimmäiselle kristitylle kuninkaalle (Istvan) omistetun kirkon suunnitteli Joszef Hild uusklassiseen tyyliin ja kirkko valmistui vuonna 1905. Komea on tuo Unkarin suurin roomalaiskatolinen kirkko.

Kuningas Tapanin muumioitu Pyhä oikea käsi on Unkarin erikoisin pyhäinjäännös.

Jätimme tuon kauniin kirkon taaksemme melko lyhyen visiitin jälkeen ja lähdimme pitkälle vaellukselle kohti kaupungin puistoa. Andrassy-katua pitkin maailmankuuluja muotimerkkiliikkeitä väistellen Varosligetiin eli kaupungin puistoon.

Sankarien aukiolla on mm. massiivinen Tuhatvuotismuistomerkki.

Varosliget eli kaupunginpuisto on valtavan kokoinen puistoalue, joka ei näin varhain keväällä pääse oikeuksiinsa johtuen siitä, että altaissa ei ole vettä eikä puissa lehtiä. Se oi aikoinaan soinen kuninkaallinen metsästysalue, joka kuivattiin ja istutettiin 1700-luvulla Maria Teresian hallituskaudella. Varsinainen puisto siitä tehtiin englantilaiseen tyyliin 1800-luvulla ja valittiin Unkarin 1000-vuotisjuhlien keskipisteeksi 1896. Taustalla näkyy Taidemuseo, johon tutustuimme edellisellä reissullamme vuonna 2007.

Tämä patsas sijaitsee Vajdahunyadin linnan sisäpihalla. Se ei ole aito linna vaan eri tyylilajien satulinnasekoitus pienen järven rannalla. Se kuvastaa Unkarin 20 kuuluisinta rakennusta. 1000-vuotisjuhlia varten rakennettu kokonaisuus tehtiin ensin tilapäiskäyttöön, mutta kansa innostui siitä niin kovasti, että se tehtiin uudelleen tiilestä vuosina 1904-06.

Tämä vuonna 1903 valmistunut Nimettömän (Anonymus) patsas on yksi Budapestin kuuluisimpia muistomerkkejä. Tuon vaikuttavan ilmestyksen edustalla riitti kuhinaa. Joku ”entinen” viulu-ukko yritti vinguttaa sen edustalla viuluaan ja saada ihmisiä kuvauttamaan itseään hänen kanssaan. Kun kukaan ei suostunut, äityi herra aggressiiviseksi ja äänen käyttö sen mukaiseksi. Taisi olla huono tilipäivä sillä herralla.

Kävelimme linnasta muutaman sadan metrin päässä sijaitsevaan Euroopan suurimpaan kylpylään eli Szechenyin kylpylään.  Vuonna 1879 löydettiin porausten yhteydessä 970 metrin syvyydestä kuumia lähteitä, jotka tekivät tuosta entisestä suoalueesta vetovoimaisen matkailuvaltin. Pintaan nouseva vesi on hyvin mineraalipitoista, noin 74 asteista ja kylpijät ovat pysyneet terveinä sen jälkeen :-). Pitänee varata ensi kerralla pari päivää aikaa, jotta saisi kipeytyneet nivelet kuntoon.

Kävimme palkitsemassa itsemme kylpylän laidalla sijaitsevassa ravintolassa oluella ja virvoitusjomalla. Sitten olikin aika siirtyä Budapestin vanhimmalla metrolla keskustaan ja hotelliin hakemaan lentolaukkuja. Olimme valmiit palaamaan metrolla ja bussilla maksutta lentokentälle. Tarkempaa tietoa kulkemisista saa matkakertomuksemme 1. osasta.

Teimme vielä enne lähtöä pienen kierroksen West Endin ostoskeskuksessa. Kävi ilmi, että Lapuan Ruhasta kotoisin olevalla Marjatalla oli tuttu klinikka Budapestissa. Elämä on täynnä yllätyksiä.

Johtuen siitä, että olemme hankkineet Priority Pass -kortin, meillä on lounget käytössä kaikilla suurilla lentokentillä, niin myös Budapestin. Tästä johtuen matkamme alkavat ja päättyvät samalla tavalla eli kaikessa rauhassa (kuohu)viinin ym. juomien ja pienten purtavien merkeissä. Lomafiilis jatkuu ja jatkuu.

Olimme Norwegianin siipien voimin Helsingissä illalla klo 23 jälkeen ja bussi kuljetti meidät Lahteen odottamaan seuraavaa matkaa, joka onkin melko pian.

 

Tämän erinomaisen pikapyrähdyksen alkuosa töytyy alla olevasta linkistä.

 

https://appamatkustaa.fi/budapest-kahdessa-paivassa-onko-siina-jarkea-2/

 

Samankaltaiset artikkelit

4 Kommenttia

  1. Vahingossa löysin teidän blogin kolmatta Budapestin matkaa suunnitellessani. Sopivan informatiivinen, mukavaa suomen kieltä, ja positiivinen henki. Kivaa vastapainoa biletystä ja shoppailua painottaville matkablogeille! Palaan ehdottomasti myöhemmin lukemaan muistakin reissukokemuksistanne!

    1. Suurenmoiset kiitokset Satu! Jokainen meistä tykkää rapsutuksesta 🙂 Mahtavaa, että omat matkapäiväkirjamme antavat jotain muillekin. Sitä tavoittelen. Mikään ei tunnu paremmalta kiitokselta kuin se, että olen voinut auttaa lukijoita. Kiva, jos seuraat näitä. Lisää tulee nyt suhteellisen tiiviissä tahdissa, sillä olen päättänyt viimeistellä matkakertomuksia eri puolilta maailmaa. Tuolla on vasta pieni osa. Vie vaan yllättävän paljon aikaa.

  2. Hyvä blogi, hienosti otettuja kuvia näytti muuten olevan tosi kiinnostava blogi itse tykkäsin vaikka olen hyvin nuori mies suosittelen vain jatkaman tuo matkailublogien tekeminen ja olisi myös kiva nähdä suomestakin matkailu blogeja, koska olisi tosi kiinnostava sellainenkin tsemppiä.

    1. Suuri kiitos sinulle ”hyvin nuori mies” 🙂 Lämmittää kovasti vanhaa tuollainen palaute! Olen otettu!
      Jatkan entistä suuremmalla innolla matkablogien tekemistä, kun kansa tykkää.
      Tuo kotimaisten kohteiden lisääminen on hyvä idea. Tein aluksi pelkästään ulkomaisten vierailujen blogeja, mutta viime vuoden keväällä aloitin Luostolta ja sitten tein muutaman muunkin Suomesta. Löytyvät kategoriasta ”Suomi”. Tsemppiä sinne jonnekin myös!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *