Lehmien taistelu Triftalpin pikkukylässä (Saas-Fee, Sveitsi osa 1/X)

Meillä oli ainutlaatuinen mahdollisuus päästä Triftalpin kylässä Sveitsissä todistamaan, kun Herens-lehmät päästetään 1. kertaa laitumelle pitkän talven jälkeen. On vaikea kuvitella kuinka hirveä määrä energiaa vapautuu lehmistä siinä vaiheessa, kun ne päästetään vapaaksi. Lehmien kuolemiltakaan ei aina vältytä ja apuna olevat miehet saattavat saada pahojakin ruhjeita estääkseen lehmiä vahingoittamasta toisiaan. Taistelun lopputuloksena yksi kamppailijoista saa kuningattaren tittelin kesäksi.

Taistelu lehmien kuningattaren paikasta

 

Kaikissa Sveitsin ”lehmäkylissä” toistuu joka kesä varsin erikoinen näytelmä, kun The Herens –lehmät päästetään ensimmäistä kertaa laitumelle. Ne ovat täynnä patoutunutta energiaa, joka pitää päästää pois heti kun mahdollista.

Lehmiä oli muutama kymmen ja kaikki olivat numeroitu, jotta yleisö pääsisi paremmin jännittämään suosikkinsa puolesta. Sitä en selvittänyt, löivätkö he vetoa voittajasta.

Laitumella on valmiina jokaiselle lehmälle oma kuoppa, jossa se pääsee päästämään suurimmat patoutumat maata kourien. Videolta näet tämän erikoisen hetken.

Kun pahimmat höyryt on päästetty ulos lehmät lähtevät ottamaan mittaa toisistaan. Ne käyvät muutaman päivän aikana läpi kaikki ”kilpailijansa”. Pomo löytyy lopulta ja se saa sitten kulkea porukan keulilla syksyn saakka aina, kun lauma siirretään navettaan ja takaisin laitumelle.

Välillä käy niin, että lehmät tarttuvat toisiinsa kiinni. Tässä tapauksessa toisen sarvi meni toisen pannan alle ja jäi kiinni. Miehillä meni lähes 10 minuuttia saada monisatakiloiset kaverit irti toisistaan. Aina eivät miehetkään säily ilman vaurioita. Katsohan filmiltä millaista peliä tuo irroitus on. En haluaisi olla noissa hommissa. Hotellimme vastaanottovirkailijan isä on yksi noista ja etenkin 1. päivänä kädet ovat ristissä ettei auttajille tapahtuisi mitään. Virkailija kertoi, että kylällä on isot juhlat 1. päivän iltana.

Alla avautuvasta videosta pääset näkemään mitä kaikkea tuossa kyläjuhlassa sattui ja tapahtui.

Tässä vielä tarkempaa tietoa tuosta lehmien taistelusta:

https://www.valais.ch/en/activities/culture-customs/cow-fights

 

Jumalanpalvelus alkuun

 

Lehmien taistelu on koko päivän kestävä kyläjuhlan paikka. Ennen lehmien vapaaksi päästämistä Triftalpin pienen kirkon pihassa pidettiin Jumalanpalvelus, jossa ruokoiltiin mm. turvallista taistelua sekä lehmille että miehille,

Pappi saarnasi kirkon pihalle pystytetyn tilapäisalttarin takaa. Matkalla kirkkoon ohitimme tämän maidon jäähdytyspaikan. Jääkylmää vettä riittää Alpeilla.

Kylässä ei varmaan asu montakaan henkilöä, ainakaan näissä todella vanhoissa taloissa.

Varsin viehättävän kylän kaikkien rakennusten katot on tehty liuskekivistä.

Lyhyt katsaus perinnekylään ja Jumalanpalvelukseen löytyy yllä aukeavalta videolta.

 

Tämän huippuhyvän matkamme toinen bloggaus löytyy täältä:

Sunstar Hotel Saas-Fee on vaeltajan mainio valinta (Saas-Fee, Sveitsi osa 2/X)

 

Lisää videoita ja matkakertomuksia upealta matkaltamme tulee lähiaikoina. Kannattaa seurata, sillä matkamme oli lähes täydellinen lomareissu.

Seuraavissa matkakertomuksissa esittelemme Saas-Feen alueen parhaita vaellusreittejä. Olimme täydellisen innoissamme niistä. Kävelimme keskimäärin 18 000 askelta päivää kohti korkeuseron ollessa parhaimmillaan 500 m. UPEAA SEUTUA!

 

Mikäli haluat saada viestin heti, kun matkakertomuksia ilmestyy, käy tykkäämässä Facebook-sivua ”Appa matkustaa”. 

Comments

  1. Anne says:

    No huh, olipas teillä taas jännittävää!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.