· · · · · ·

Asuntoautoilua Suomessa – kohdevinkkejä Pohjanmaalta

Suomi on erinomainen asuntoautoilumaa. Pääsimme nauttimaan sen kohteista vähän vahingossa syystä, että jouduimme lähtemään Pohjois-Norjasta ennenaikaisesti huonojen säiden vuoksi. Aikaa jäi siis enemmän kotimaalle. Käytimme nuo ylimääräiset päivät tutustumiseen muutamaan Suomen kohteeseen ja aloitamme kohde-esittelyn Pohjanmaalta. Käväisemme mm. eräässä Suomen parhaista kesälomakohteista eli Kalajoen Hiekkasärkillä. Piipahdimme myös mm. Vaasassa, jossa vingutimme jokaisen seniorimatkaajan suosikkia museokorttia.

(Osittain kaupallinen yhteistyö Touring Carsin kanssa.)

Olimme ajaneet noin 3500 km asuntoautolla Altan kautta Senjan ja Lofoottien saarille. Matka oli ollut varsinaista kauniiden maisemien ilotulitusta. Valitettavasti se katkesi ennen aikojaan Lofooteille, sillä voimakas tuuli ja sade häätivät meidät parempien säiden toivossa takaisin Suomeen. Onneksi suunnitelmien muutos kannatti.

Voit lukea reissukokemuksemme Norjasta ym. tämän artikkelin kautta. Ei Askompaa!

Onnistuneen asuntoautomatkan vaiheet alusta loppuun. Lue nämä vinkit ja kokemukset!

Olimme yöpyneet edellisen yön Kukkolankosken rannalla Ruotsin puolella mukavassa paikassa. Se missä tuo levähdysalue sijaitsee, käy ilmi edellisen artikkelin viimeisestä postauksesta.

Koska meillä oli nyt ylimääräistä aikaa ennen asuntoauton palautusta, päätimme  käydä moikkaamassa ystäviämme matkan varrella sikäli mikäli he sattuisivat olemaan maisemissa. Lähestyessämme entistä kotikaupunkiamme Oulua, soitimme Riitta-Liisalle ja Rikulle. Onneksi hyvät ystävämme olivat kotosalla, joten tilasimme itsellemme kahvit ja hyvää seuraa.

Pari tuntia entisten kollegojeni Riitta-Liisan ja Rikun luona vierähti rettekästi vanhoja hyviä aikoja muistellessa. Meillä on paljon yhteisiä muistoja 70-80-luvuilta ja ystävyys kantaa. Kiitos ystävät!

Ylivieskassa kasvoin ja kehtaan sanua

”Sitten tulee Kokkola Ylivieska, jossa on mainio maitorieska” laulettiin aikoinaan jossain laulussa. Maitorieskat ovat vaihtuneet ohrarieskoihin, joita ei valitettavasti saa Lahdesta. Sen vuoksi niitä lähtee aina muutama mukaan, kun käymme entisessä kotikaupungissani. Siellä vietin lapsuuteni ja nuoruuteni, sieltä lähdin maailmalle. Siellä asustelee vielä 90-vuotias äitini, joten muutama kerta vuodessa tulee käydyksi tuossa hyvien muistojen pikkukaupungissa.

Kalajoki halkoo Ylivieskan keskustan. Tätä siltaa olin rakentamassa tutustuessani työelämään ylioppilaskirjoitusten jälkeen. Taustalla Ylivieskan uusi kirkko, joka on rakennettu poltetun kotikirkkomme paikalle.
Pyhän kolminaisuuden kirkko on tällä hetkellä Ylivieskan suosituin nähtävyys. Kannattaa käydä tutustumassa. Siellä on päivittäin vapaaehtoiset (mm. äitini) esittelemässä kaunista kirkkoa.
Asuntoautomme löysi seuraavan majapaikan Kalajoen Suvannon rannasta äitini pihakuusien varjosta.
Ex-kotini lähimaastossa on Suvannon hautausmaa, jonne vuonna 2019 97-vuotiaana kuollut isäni on haudattu. Siellä piipahdamme joka kerta, kun käymme Ylivieskassa. Äiti-Kainolle se on päivittäisen kävelyretken kohde.

Kalajoen Hiekkasärkät on Suomen suosituimpia kesälomakohteita

 

Käsityksemme mukaan Kalajoen Hiekkasärkät on Suomen suosituimpia kesälomakohteita. Tuo ainutlaatuinen varpaisteluparatiisi kuhisee kesäaikana matkailijoita, joten sitä oli jälleen pikkupakko käydä katselemassa asuntoautoilijan silmin.

Taustalla näkyvät upeat talot valmistuivat vuoden 2014 loma-asuntomessuille.
Hiekkasärkkien rantamaisemassa loma-asuntomessualuetta vastapäätä on vanhoja, viehättäviä kesämökkejä, jotka ovat yksityiskäytössä.
Taustalla näkyy pitkä hiekkasärkkä, jota pitkin voi lähteä varpaistelemaan kohti Ruotsia.
Kuinka monet kerrat olemmekaan käyneet tuolla upealla rannalla yhdessä vuodesta 1973 lähtien varpaistelemassa. Hiekkasärkät on huikea suomalainen lomaparatiisi, jossa kesälomailijoiden kannattaa ehdottomasti käydä.

Kalajoen Hiekkasärkkien leirintäalueella on varattu paikkoja myös luksusalueelle lähelle meren rantaa. Varaukset täältä: https://kalajokicamping.fi/
Seikkailupuisto Pakka on etenkin lasten ja nuorten mieleen, mutta vanhemmatkin tuntuvat siellä viihtyvän 🙂

Alueelta löytyy myös vesiuisto JukuPark, monitoimihalli SuperPark kartingrata, lasersotapaikka ym. ym. Katso valikoima täältä:

Tekemistä ulkona Kalajoella – Seikkaile luonnossa – Visit Kalajoki

Aikuisten seikkailupuistoksi kelpaa vaikka Kalajoki Golf, joka sijaitsee lähellä leirintäaluetta.

Ravintola Pihvitupa on maakunnan paras pihvipaikka

Vuosien kokemuksen perusteella uskallamme väittää, että Ravintola Pihvitupa on maakunnan paras pihvipaikka. Sen vuoksi sinne jälleen.

Pihvitupa sijaitsee Hiekkasärkkien ytimessä keskustorin, kylpylän ja JukuParkin kupeessa.
Pihvituvassa on sisätiloissa 40 asiakaspaikkaa ja lisäksi upea lasitettu terassi, jossa tarkenee myös viileämmällä kelillä lämmittimien ansiosta.
Marjatta, Kaino-mummi ja Tarja

Ravintola Pihvitupa on perheyritys. Tarja, Jemina, Matti (keittiömestari) ja Johanna olivat palvelemassa asiakkaita. Astuessamme sisään oli Tarja pitämässä viinikurssia, joka on tilattavissa Pihvituvalta.

Ravintola Pihvituvan Facebook-sivu

Tässä pari blogipostausta, joissa esitellään lisää Hiekkasärkkien tarjontaa:

Ravintola Pihvitupa, Kalajoki – paras pippuripihvi ikinä! – TUNTEMATON TURISTI (rantapallo.fi)

Hiekkasärkät Kalajoella on Suomen upein varpaistelupaikka

Kaikki Hiekkasärkkien ja Kalajoen ruoka- ja juomapaikat löydät täältä:

Kalajoen ravintolat, baarit ja kahvilat – Syö & juo – Visit Kalajoki

Majoitukset ym.  löydät täältä:

Loma Kalajoella – Kalajoen Hiekkasärkät kutsuvat – Visit Kalajoki

 

Piipahdus Etelä-Pohjanmaalle, pääkohteena Vaasa

 

Kun pihvit oli syöty, jatkui matkamme. Saimme jälleen tien päällä oivalluksen, että mahtaisivatko Julia ja Joonas olla kotosalla. Meillä tärppäsi, sillä nuoripari oli juuri tulossa kotiin. Siispä kaffeelle.

Julia. Emma ja Joonas asustelevat kesällä paljon myös kesätilallaan, jossa Joonaksella on myös mehiläistarha.
Emma on varsinainen ilopilleri.
Kelpaisi varmaan Emmallekin tuo asuntoautoilu. Istuuko tuossa tuleva asuntoautoilija?
Saimme Joonakselta vinkin käydä Vattajanniemellä, jossa on useiden kilometrien mittaiset upeat varpaistelurannat. Suositus!

Matka jatkui ja yövyimme Kokkolan ja Pietarsaaren välissä levähdyspaikalla. Kannattaa unohtaa tie numero 8 ja ajaa tuon        7 sillan tien kautta.

Pietarsaari jäi sateesta johtuen vähälle huomiolle. Vanha kaupunki piti käydä vilkaisemassa.

Yliopistokaupunki Vaasa on ennen kaikkea museokaupunki

Etelä-Pohjanmaan ”pääkaupunki” Vaasa on kaunis rannikkokaupunki, joka jää helposti väliin etelään matkatessa ”syrjäisen” sijaintinsa johdosta. Pitää ihan erikseen lähteä käymään ja tehdä lenkki rannikolle päästäkseen Vaasaan.

Nyt jälkeenpäin voi todeta, että kannattaisi käydä useimminkin. Kaunis kaupunki, sikseen!

Olimme päättäneet, että katsomme muutaman museon voidaksemme hyödyntää museokorttia.

Vaasan kaupungintalon alakerrassa (toisella puolella taloa) sijaitsee Vaasan taidehalli, jossa on vaihtuvia näyttelyitä. Ilmainen sisäänpääsy.
Vaasan kirkko sijaitsee kaupungintalo vieressä.
Tikanojan taidekodissa oli kesän kiehtovin näyttely.
Tekstiilitaiteilija Kaarina Heikinheimo oli paikalla, joten pääsimme hieman haastattelemaan tekijää.

Tämä kuparilangasta tehty työ on Heikinheimon upea oppilastyö.

Voi sanoa, että suumme loksahtivat hämmästyksestä nähtyämme tekstiilitaiteilijan töitä. Vau!

Töitä riitti useaan huoneeseen. Suuri suositus käydä ihailemassa Kaarina Heikinheimon töitä.
Teimme pienen kierroksen merenrantaan, jonka lähettyvillä oli pari (taide)museota.
Kuntsin modernin taiteen museossa on pari erilaista näyttelyä.

Pohjanmaan museossa järjestetään vuosittain noin 3-5 vaihtuvaa näyttelyä. Vaihtuvien näyttelyiden lisäksi esillä on kolme pysyvää kokoelmanäyttelyä, jotka liittyvät museon keskeisiin toiminta-alueisiin. Hedmanin kerroksessa on esillä antiikkiesineitä ja taidetta, Vaasa 400 on kaupunkihistoriallinen näyttely ja Terranova-näyttely esittelee Merenkurkun luontoa sekä maailmanperintöä.

Oli pakko kuvata lepakko.

Pakko oli myös jatkaa matkaa ja seuraavaksi päätimme kokeilla olisiko Marjatan velipoika Martti maisemissa. Olihan hän.

Marjatankin entinen koti Lapuan Ruhassa on nykyään Martin ja Kaarinan kesäpaikka.
Kaffeellehan me halusimme mennä ja kahvia saimme. Kaarina taikoi taas kerran jostain yllätysvieraille leivonnaiset.

Sitten olikin jo aika jatkaa matkaa. Päätimme yllättää seuraavaksi Keskisen Kyläkaupan henkilökunnan ja mennä katsomaan miten voi tuo Tuurin kuuluisuus, Suomen suurin tavaratalo.

Hirveän suurta kauppaa en alkanut kuvailemaan, mutta pitihän minun ikuistaa nämä Keskisen Vesan Ferrarit. Kaupasta löytyy monia muita autokeräilijän luksusautoja.
Tämä Onnela palvelee karavaanareita edullisella hinnalla.
Emme tarvinneet sähköä tms., joten säästimme sen 20 € ja yövyimme kyläkaupan parkkipaikalla.

Aamulla teimme vielä pienen kierroksen suuressa kaupassa ja jatkoimme matkaa. Nyt soitimme Marjatan siskolle Jyväskylään ja saimme kutsun mennä lounaalle uuteen ravintolaan.

Jyväskylän satamaan on valmistunut uusia saunaravintolakokonaisuus Sataman Viilu.
Sataman Viilun ravintolassa saimme nauttia Maisan ja Laten tarjoaman herkullisen lounaan. Suositus tuollekin paikalle.

Nyt siis hyppäsimme jo pois Pohjanmaalta Keski-Suomeen, mikä ennakoi sitä, että matkamme jatkuu kotia kohtia. Koska meillä oli vielä ylimääräinen päivä jäljellä, päätimme käväistä eteläisimmässä Suomessa eli Hangossa. Pakollinen pysähdys tehtiin myös Fiskarsin ruukissa Raaseporissa, kansallisromanttisen arkkitehtuurin helmessä Hvitträskissä ja parissa muussakin paikassa. Niistä kertova postaus ilmestyy noin viikon kuluttua.

Tämä Rengastie ei sattunut nyt matkamme varrelle, mutta laitanpa tämän vinkiksi (asunto)autoilijoille:

Rengastie

 

Samankaltaiset artikkelit

2 Kommenttia

  1. Porista kotoisin olevana olen sitä mieltä, että ei ole Suomessa Yyterin voittanutta rantaa. 🙂 Pari vuottta sitten käytiin Kalajoen Hiekkasärkillä ensimmäistä kertaa, ja pakko myöntää, että on kyllä upea paikka sekin. Viihdyttiin mainiosti.

    1. Olet oikeassa Mikko. Yyterissä on myös upeat varpaistelurannat. Olemme käväisseet siellä pari kertaa varpaistelemassa, mutta on sen verran syrjässä reiteiltämme, että Kalajoki houkuttelee enemmän. Ja onhan Hiekkasärkät palveluissaan omaa luokkaansa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *