· · ·

Vaeltelua maailman kauneimmassa kylässä Grindelwaldissa

Esittelen tässä matkakertomuksessani vaeltelua maailman kauneimmassa kylässä Grindelwaldissa. jossa nautimme maanpäällisestä paratiisista yli 2 km korkeudessa.

Olimme lähteneet yli 15 vuoden paussin jälkeen asuntoautoilemaan Alpeille. Ajoimme juhannuksena 2012 asuntoautolla Itävallan ja Davosin kautta huikean kauniita solia pitkin vuorten läpi. Noiden kuvankauniiden maisemien jälkeen saavuimme pääkohteeseemme Grindelwaldiin, joka sijaitsee eteläisessä Sveitsissä, Interlakenin kaupungin kupeessa. 

(Muokattu 28.12.2020)

Tämän eräänlaisen unelmamatkamme alkuosa kulki Itävallan kautta Sveitsin Davosiin, josta edelleen Interlakeniin ja sitten kohti päätavoitettamme, Grindelwaldia. Maisemat olivat koko ajan odotetun kauniit, mutta huippua oli Flüelapass-solan ylitys.

Asuntoautolla Itävallan kautta Sveitsiin

Vaeltelua maailman kauneimmassa kylässä Grindelwaldissa

 

Juhannusaattona lähdimme nauttimaan tämänkertaisen matkamme pääkohteesta. Ajelimme asuntoautolla Grindelwaldiin, maailman kauneimpaan kylään. No, sellainen mielikuva meillä on tullut vuosikymmenien aikana. Aurinko porotti jo täysillä, kun ohitimme Interlakenin. Emme kuitenkaann malttaneet jääda ihailemaan tuota kaunista kaupunkia  vaan jatkoimme suoraan Grindelwaldiin.

Perille päästyämme menimme turistitoimistoon, otimme muutamat kartat ja esitteet, jonka jälkeen suuntasimme lähimmälle leirintäalueelle varaamaan autolle paikkaa. Löytyihän sieltä tilaa. Hinta oli reilut 40 frangia (eli n. 37 eu) yöltä. Positiivista oli, että alueella on wlan-yhteys, joten saatoimme hieman päivittää nettiasioita. Nokian Lumia 900 ei suostunut nimittäin toimimaan vaikka otin pakettiyhteyden käyttöön. Syy ei selvinnyt tämän reissun aikana, mutta selvitetään, kun päästään kotiin.

Leiriytymisen jälkeen emme malttaneet jäädä paikalleen vaan teimme eväät ja kävelimme vajaan 1 km päässä olevalle Firstin hissin ala-asemalle tavoitteena lähteä valloittamaan huippua. Petyimme, kun monitorit kertoivat pilviverhon peittävän Firstin.  Ei siis kannattanut lähteä vaan siirtää matka seuraavaan päivään.

Päätimme hyödyntää leirintämaksuun sisältyvän ilmaisen kaupunkibussilipun ja ajaa bussilla mahdollisimman korkealle. Siirryimme reilun parin km päässä sijaitsevan hotelli Wetterhornin parkkialueelle ja aloitimme siitä vaelluksen. Päätimme ottaa kohteeksi lähellä leirintäaluettamme olevan Phingstegin kaapelihissin yläaseman.

Reitti osoittautui todella ”hintansa väärtiksi” eli toiveemme ylittyi selvästi. Panoraamapolku parin ravintolan välillä oli  odotetun kaunis.

Kukkia oli reitillä riittävästi.

Grindelwaldin laakso avautui täydessä loistossaan rinteeltä ja matkalle sattui mm. noin 100 m tunneli.

Laskeuduimme laaksoon lyhintä reittiä, mikä ei välttämättä ollut järkivalinta. Polku kulki metsän keskellä ja oli todella jyrkkä. Olisi ehkä kannattanut satsata vähän pidempään ja helpompaan reittiin. Pohkeet alkoivat nimittäin huutaa hoosiannaa ja ajoittain piti kulkea taaksepäin selvitäkseen eteenpäin.

Jaloissa tuntui viimeiset metrit jo melko tavalla, mutta leirintäalueella kylmä olut ja kunnon suihku maistuivat sitten sitäkin paremmilta.

 

Grindelwald First on ykkönen!

 

Juhannuspäivä valkeni aurinkoisena ja suuntasimme ajoissa liikkeelle.

Nousimme Firstille (32 frangia/hlö) ja ihailimme loittonevan Grindelwaldin kylän kauniita maisemia.

Päästyämme yläasemalle voimme onneksemme todeta, että pilvet olivat vielä meitä korkeammalla.

Aloitimme vaelluksen kohti pääkohteemme Bachalpseen pieniä järviä (2265 m korkeudella)

Reitti on vähintäänkin HUIKEAN HIENO!

Tämä on sitä, jota lähdimme hakemaan. Kerrasta toiseen haluamme palata noille seuduille, kuten olemme jo usein tehneet.

Jaksaa jaksaa! Vaikka Pringlesien voimalla.

 

Bachalpsee on onnellisten ihmisten vaelluskohde 

 

Mistähän tulikin mieleeni, että ”Bachalpsee on onnellisten ihmisten vaelluskohde”. Ajatus nousi tällaisena vasta vuosien kuluttua päivittäessäni tätä postausta. Sellainen tunne nousi aivojeni sopukoista, sillä tuo vaellus oli tehnyt minuun todella syvän vaikutuksen. Onneksi vastaavaa on luvassa vuoden 2021 elokuussa, mikäli korona saadaan kuriin. 

 

Bachalpseen korkeudella vuoret olivat jo osittain pilvien peitossa. Se ei kuitenkaan himmentänyt iloamme. Olimme kävelleet noin tunnin hissiltä ja päässeet perille.

Tässä ovat ne onnelliset ihmiset.

Oli aika korkata kuohuviinipullo! Nautimme lasilliset kera hyvien eväiden, ihailimme kauniita vuoristomaisemia ja olimme onnellisia. Voimme suositella!

(Huomaa kuvassa olevat teleskooppisauvat, jotka ovat kulkeneet mukanamme usealla matkalla. Niille on käyttöä noissa maisemissa.)

Vajaan puolen tunnin kuluttua aloitimme laskeutumisurakan. Reitti oli todella kaunis ja vaihteleva.

Kuljimme Waldspitzin ravintolan kautta ja nautimme siellä kahvit.

Niin kaunis on maa!

Sen jälkeen alkoi jyrkin osuus kohti Bortin hissiasemaa ja ravintolaa. Laskeuduimme aluksi metsässä ja ennen hissiasemaa ylitimme vuolaan vuoristopuron, jonka varrelle oli tehty grillauspiste kauniille niitylle.

Jatkoimme Bortilta ”potkulautatietä” kohti Grindelwaldia. Tuo asfaltoitu reitti vie reilun tunnin kylään ja saimme tämän tästä väistellä ohikiitäviä potkulautailijoita (ks. merkki kuvassa), jotka perhekunnittain painalsivat kovalla vauhdilla ohitsemme. Voimme kuvitella, että jälkikasvumme olisi valinnut sen huvin, sillä sen verran hauskan näköistä homma se oli.

Ohitimme mehiläistarhan, jossa isäntä oli keräämässä satoa.

Väsyneinä, mutta onnellisina, saavuimme asuntoautollemme vajaan 5 tunnin kävelyn jälkeen. Voimme vakuuttaa, että viimeiset sadat metrit ottivat jo lujille.

Kahtena päivänä peräkkäin kunnon vaellusurakat olivat kokeneillekin kävelijöille kova haaste, sillä olimme nousseet Firstistä yli 1000 m korkeammalle, josta laskeuduimme Bachalpseelle. Se jälkeen tulimme vielä yli 1,2 km lähemmäs meren pintaa 1034 m korkeuteen. Oli siinä yli 60-vuotiaille tekemistä. Suihkut, oluet ja pienet venyttelyt eivät estäneet lainkaan sitä, että parina seuraavana päivänä kävelystä puuttui kaikki nautinto 🙂 Mutta me teimme sen!

Tässä vielä tiivistettynä pakettina 5 tunnin vaelluksemme videon muodossa:

Paluumatka Metzingerin ja Münchenin kautta kotiin

Tämän matkamme loppupuolella kävimme tyhjentämässä loput matkakassastamme Metzingenin Outlet-kylässä sekä huuhtelimme vielä matkan pölyjä kuuluisassa Hochbräuhausin olutkuppilassa.

 

Asuntoautolla Alpeilta Metzingenin outlet-kylän kautta Hofbräuhausin oluttupaan

 

Huikean hienon matkamme 1.osio löytyy alla olevasta linkistä.

Asuntoautolla Itävallan kautta Sveitsiin

Mikäli haluat tuoreeltaan tutustua uuteen matkakertomukseen, käy tykkäämässä Facebook-sivustoa Appa matkustaa.

 

Samankaltaiset artikkelit

2 Kommenttia

  1. Grindewald on upea, mutta oikeastaan sama koskee koko Jungfraun seutua. Itse ainakin tykkään kovasti eikä ole kovin paljoa väliä missä yöpyy, sillä välimatkat ovat lyhyitä junalla pääsee liikkumaan paikkojen välillä. Mürren itsessään on omasta mielestäni todella kaunis. Ja tuo First on tosiaan hieno kohde. Ensimmäisellä kerralla siellä ollessamme oli varsin hurja ilma kun salamoi, mutta sittemmin on saatu nauttia kivatakin säästä.

    1. Totuushan on, että Sveitsin Alpeilla on useita vastaavia kauniita kyliä. Kävin parina vuonna peräkkäin Sunstar-ketjun hotelleissa Saas Feessä ja Klostersissa. Niilläkin reissuilla tuli ihan ähky siitä kauneudesta. Tuolla Grindelwaldissa on jostain syystä tullut rampatuksia jo kolmella vuosikymmenellä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *