Food Tour Prahassa maistui rahastus

Osallistuin Prahan matkallani ensimmäistä kertaa eläissäni Food Tourille, jossa erinomaisesti järjestetyn ruokamatkan jälkimakuna maistui rahastus. Ikävä juttu, sillä konsepti on todella hyvä ja netistä löytyvät arvioinnit kokonaisuudesta vielä paremmat. Kierroksen järjestäneen firman sivuilla ja ennakkokirjeissä hehkutettiin, että kannattaa tulla tyhjin vatsoin mukaan, jotta selviää siitä kaikesta mitä tullaan tarjoilemaan. Todellisuus oli hieman toista ja jäin miettimään, että miksi pilata hyvä konsepti pihistelemällä ruoasta ja juomasta, jotka etenkin tuolla tourilla eivät olleet edes hintavia. Jos ajattelet osallistua vastaavalle yli 100 € maksavalla matkalle, lue ensin tämä juttu ja päätä sitten.

Food Tour Prahan ennakkoinfo ja opastus toimivat hienosti

 

Vuodesta 2011 pyörineen Prahan Food Tourin oli suunniteltu niin, että siihen sisältyy 5 ravintolaa. Kävi ilmi, ettäkohteet ovat toimineet maksimissaan 7 vuotta eli nuoret yrittäjät mainostivat samalla uudehkoja paikkojaan. Hieno kikka, kuten myös retken hintaan kuulunut ravintola-/kahvila & shoppailuopas ”Taste of Praque”, joka toimii samalla matkakohdeoppaana. Siinä on useita vinkkejä kävelyreiteistä ja niiden varrella olevista matkailunähtävyyksistä. Kirjaan oli haastateltu tiimin jäseniä, joten heidän ravintolansa, lihakauppansa ja jopa puolisoiden businekset tulevat taitavasti markkinoiduksi. Kyllä tiimi osaa 🙂

Kaikesta huomasi, että Food Tour Prahan konsepti on mietitty tarkkaan. Riittävän hyvät nettisivut ja ennakkoinformaatio saivat aikaan tunteen, että noin 110 € sijoituksella saa varmasti vastineen. Odotukset olivat korkealla saapuessani kohtaamispaikkaan, jossa jo muutama ranskalainen kohtalotoveri odotti. Kun mukaan liittyi vielä pari englantilaista, oli 1+7 hengen seurueemme kasassa. Kierros alkakoon!

Erinomainen oppaamme Martin tuli sovittuna aikana paikalla ja piti meille hyvin valmistellun esityksen tsekkiläisestä ruokakulttuurista.

 

Food Tour Prahassa alkoi melko pian maistua rahastus

 

Tämän tammikuussa 2020 toteuttamani Food Tourin ensimmäinen pysähdyspaikka oli tapaamispaikkamme nurkalla. Kävelimme sisään olutkapakkaan suurin odotuksin. Tunnelma oli alusta lähtien korkealla.

Ravintola oli lähes täynnä, mutta onneksi meillä oli pöytävaraus, kuten hyvin järjestettyyn hommaan kuuluukin.

Ensimmäisessä kohteessa eteemme kannettiin Tsekin ”kansallisjuomaa” olutta, josta Martin piti meille esitelmän. ”Three Pours of Pilsner Urquel” oli esitelmän nimi ja vaahdon määrä olutkolpakossa oli se juttu, jolla saadaan erilaista suuntuntumaa ja lähes täynnä vaahtoa oleva ”The Milk tastes sooo good”. Enpä ala huonona oluen tuntijana selittämään tätä enempää. Meille tuotu ”regular” maistui kuitenkin ihan riittävän hyvältä 🙂

Haettuamme suuntuntumaa ja ylisteltyämme oluen makua eteemme kannettiin maistelumenu-annoksia. Pöytään kannettiin useita tsekkiläisiä ”herkkuja” eli nakkeja, muutama maistelupala suolakalaa, kuorrutettua lämmintä juustoa etc. Ihan hyvä idea kikki tyynni, mutta… Miksi tuoda 3 erilaista nakin palaa, jotka piti sitten jakaa pöydässä 4 hengen kesken? Tuo taustalla näkyvä sillilautanen oli tarkoitettu koko 8 hengen ryhmälle, joten siinä kävi niin, että meidän päässä pöytää sitä päästiin tuskin edes maistamaan. Ei varmaan kukaan porukassa osannut varautua tuollaiseen säännöstelyyn. No, ei hätää, sillä tämähän oli vasta 1. paikka.

Sitten lähdimme kuolaamaan nurkan takana oleva lihakauppaan, jossa Martin on osakkaana. Herkullisen näköisesti olivat lihat ja makkarat esillä ja pienessä kaupassa kävi kuhina.

Ylpeänä esitteli Martin putiikkiaan ja sen jalostusosastoa.

Seisoskelimme ulkona ja kuuntelimme luentoa lihakaupasta tovin, kunnes eteemme kannettiin tarjottimella illan maukkaimmat annokset. Saimme jokainen maisteltavaksi palan makkaraa, maukkaat tartarpihvit leivän kanssa sekä erinomaisen hyvät lihamurekepaistokset kera suolakurkkujen. Ehdottomasti illan maukkaimmat maistiaiset.

 

Food Tour Prahassa maistui myös viini

 

Seuraava kohde oli jälleen nurkan takana pihasyvennyksessä oleva viinitupa.

Tämä viiniravintola oli sen verran piilossa sisäpihalla, ettei sinne eksy kovin helposti ilman opastusta.

Meidät ohjattiin istumaan pöytään, jossa saimme maistaa, kuten kuvasta näkyy, noin 4 cl puna- ja valkoviiniä. Ei haluttu ainakaan humalaan juottaa tätä ryhmää. Maistuivathan nuo tsekkiviinit kera juttujen.

Sitten meidät ohjattiin raitiovaunuun ja matkasimme jonkin matkan päähän uuteen kohteeseen.

Eteemme kannettiin tällainen ravioli(?)annos ja pullo punaviiniä, joka jaettiin tasan 8 henkilölle.

Laitimmainen kohde oli 300 metrin päässä.

Varsin mielenkiintoisessa miljöössä toimivassa 2-kerroksisessa ravintolassa oli avokeittiö ja myymälä.

Tällä kertaa saimme eteemme leipää ja levitettä sekä tervetuliaisdrinkin. Palan painikkeeksi tarjottiin vettä.

Hiilillä paistetut perunat tarjoiltiin kastikkeen kera. No joo…

Jälkiruoaksi saimme näitä kermatäytteisiä kakkuja.

Kun erinomainen ja miellyttävä oppaamme Martin ilmoitti tässä vaiheessa, että kierros on nyt loppu, jäi makeasta herkusta huolimatta jälkimauksi rahastus. Ei olisi ollut monen euron satsaus laittaa tarjolle syötävää sen verran, että raavailla miehillekin jää 4 tunnin kierroksesta kylläinen olo.

Pikkuisen jäi myös kaipuu siihen tsekkiläiseen keittiöön. Jos tuo oli läpileikkaus siitä, niin ei ollut kovin hyvää mainosta maalle se. Aivan kuin jotain olisi jäänyt uupumaan.

Voi olla, että lähdin liikkeelle väärin odotuksin. Kun ennakkomainoksissa niin kovasti korostettiin, että ei kannata tulla vastasyöneenä reissulle, niin ei vastannut odotuksia ruokapuoli. Muutama kymppi lisää satsausta ryhmää kohti ei veisi firmaa konkkaan, mutta sillä saisi porukalle paremman ja ehkä myös hilpeämmän mielen vaikka tunnelma olikin hyvä johtuen mukavasta porukasta.

Kiitos kumminkin! Valitettavasti en voi liittyä siihen 5 tähden laulukuoroon, joka nettisivuilta löytyy. Ja se jäi kiinni niin pienestä… Toivottavasti joku tiimistä sattuu lukemaan tämän ja vie viestin perille.

 

Tässä samaisen matkani edellinen postaus:

Vysehrad unohtuu Prahan matkaajilta

Ja mikäli haluat tutustua Prahan parhaimpiin nähtävyyksiin, kannattaa lukea tämä postaus:

Prahan matkaopas ja kokemuksia kauniista kaupungista

 

Comments

 1. Reissu-Jani says:

  Todella kova hinta Prahan hintatasoon nähden – no toisaalta firman kate on varmaankin kohdallaan ja olihan tuossa opas. Olisinko lähtenyt Food Tourille… en.

 2. Niinpä Jani. Kyllä tuollaisesta kokemuksesta mielellään maksaa, mutta rajansa kaikella. Hyvällä markkinoinnilla tuote tuntuu kuitenkin kantavan.

 3. No huh, tulipa suupaloille hintaa! Hyvä tietää, että millainen tämä kierros todellisuudessa on. Samalla rahalla kiertää omatoimisesti todella monta paikallista ravintolaa ja saa kunnolla syödäkseen. Harmillista, että näin on, tuo infopuoli tarinoineen kyllä kiinnostaisi tällaisessa kierroksessa.

  1. Niinpä Päivi! Kuulin tästä ystäväni kautta. Hän ilmoitti, että heillä oli 1,5 vuotta sitten ollut ihan eri luokan tarjoilut. Saas nähdä onko ahneella kakkanen loppu? Toivottavasti yritys palaa entiselle tielle.

 4. Cilla says:

  Olipa kallis keikka! Kävin viime syksynä Prahassa ja tykkäsin itse kaupungista, mutta petyin linnakierrokseen. Se oli tosi huonosti suunniteltu ja oikeastaan todella tylsä, joten jätin sen kesken. Pettymys oli myös keskustan ruokakojujen alue, mistä ostin patongin sisään laitetun kanavartaan yli 8 euron hinnalla. Osa kananpaloista oli raakoja, eikä annos muutenkaan ollut tuon arvoinen. Trdlo-kermamunkki sen sijaan oli niin tuhti, että sillä lähti nälkä useammaksi tunniksi!

  1. Näin oli. Niin se vaan on, että kun vauhtisokeus iskee, niin ahneus seuraa hyvin helposti. Tuonkin porukan kannattaisi keskittyä asiakastyytyväisyyden ylläpitämiseen eikä röyhistellä sillä, että ”emme tarvitse markkinointia”, kuten kuulin kaverin toteavan. Ylpeys käy lankeemuksen edellä.

 5. Johanna says:

  Komppaan kommenttia ylempää eli Prahan hintatasoon nähden kyllä aikamoinen hinta tuolle vastineelle. Vähän näyttää kuin pääruoka olisi jäänyt kyydistä kokonaan pois ja varmasti makkaroiden lisäksi olisi tsekkiläisellä keittiöllä muutakin tarjottavaa. Kasvispainotteiselle syöjälle olisi saattanut jäädä kurniva nälkä 😀 Mukavaa, että opas kuitenkin oli asiantunteva. Olisinpa tiennyt tuosta viinibaarista Prahan reissulla, olisi mennyt meidän käyntilistalle!

  1. Asko Leppilampi says:

   Enpä olisi Johanna kuitenkaan halunnut maksaa opastuksesta suolaisia hintoja vaikka kuinka hyvä olisi. Kieltämättä tuo ruoan pihistys oli ikävä kokemus. Taustalla oli vielä keskimääräistä suuremmat odotukset, kun kaveri oli 1,5 vuotta aiemmin osallistunut kierrokselle ja mukana oli ollut 3 ruokalajin juttu Michelin-ravintolassa. Kertoo jotain siitä, että rahastus on mennyt järjen edelle.

 6. No kieltämättä aika pihiltä tarjonnalta kuulostaa. Toivottavasti jätitte palautetta Tripadvisoriin tai muualle. Me ollaan käyty ruokakierroksilla ainakin Ateenassa ja Ho Chi Minh Cityssä, ja etenkin tuo Vietnamin kierros oli loistava. Täytyykin kirjoittaa siitä tässä lähiaikoina.

  1. Asko Leppilampi says:

   Enpä ole Anna jättänyt viestiä Tripadvisoriin, jossa arvioinnit ovat lähes poikkeuksetta vitosia. Pitääkin ottaa ohjelmaan. Kiitos vinkistä! Kiva, kun annoit lisää vaihtoehtoja. Laitahan tänne viestiä, kun saat kirjoituksesi valmiiksi.

 7. INDIVUE says:

  Itse hämmästyin, miten helppoa Prahassa on pistää museo pystyyn – vähän niinkuin taidenäyttelyn olisi pystyttänyt Suomessa. Tripadvisorin avulla sitten houkuttelivat asiakkaat pieniin museoihinsa.

  Mutta, seuraavaa Prahan matkaasi varten kannattaa lukea blogistani menovinkkini kasvissyöjälle 🙂

  1. Asko Leppilampi says:

   Kiitos kommentista Indivue. Tuon Tripadvisorin arviointeihin en luota pätkääkään. Olen suunnistanut muutamaan ravintolaan eri puolilla maailmaa ”asiakaspalautteiden” perusteella ja pettynyt raskaasti. En oikein tiedä miten niitä palautteita ostetaan, mutta…
   Kiitos myös blogivinkistäsi. Pitääpä tutustua vaikken mikään kasvissyöjä olekaan. Kyllä kasvikset silti kuuluvat suosikkeihini.

 8. Onpa ollut melkoinen opaskierros. Mutta eikös juuri Prahassa tuoda kaikenlaista purtavaa pöytään ja sitten laskutetaan, jos erehdyksessä satut vaikka leipään koskemaan. Olisi kyllä edes luullut, että jokaiselle olisi varattu edes yksi per laji.

  1. Asko Leppilampi says:

   Kiitos kommentista Sari! Tuosta lisälaskutuksesta kirjoitinkin edellisen Prahan reissumme kokemuksena näin:
   ”Nälkä näykki niin paljon, että harhauduimme syömään kolmen ruokalajin lounaan katukuppilassa. Sisäänheittohinta oli mukava 220 korunaa, mutta loppulasku yllätys. Selvisi, että maan kansallisylpeys Urquel-olut maksoi siellä peräti 110 kr 0,33 litraa ja lasi viiniä melkein saman verran. Hinnat olivat kolminkertaiset keskimääräisiin ravintoihin verrattuna. Ja ruokakaan ei saanut meiltä yhtään tähteä, ehkä muutaman miinusmerkkisen kyllä. Parasta olivat alkukeitot, mutta loput voi unohtaa. Kun laskun loppusummaan lisättiin vielä perunalastut (jotka tiesimme maksullisiksi, mutta suolan himo ei laskenut korunoita) ja 10 % tarjoilu- tms. lisä, huomasimme syöneemme katukahvilassa reissumme kalleimman aterian. Olisihan tuo pitänyt tarkistaa ennakkoon, mutta… No, emme menneet konkurssiin.”

   https://appamatkustaa.fi/praha-4-7-8-2012/

 9. Sandra says:

  Mikään ei suututa niin paljon kuin rahastuksen maku! Ja kyllähän tuo sitä oli Tsekin hintatason huomioiden. Ja vaikka ei välttämättä voi odottaa noilta kierroksilta, että kaikki paikat olisivat kulinaristisia helmiä, kyllä silti pitäisi raavaiden miestenkin lähteä vatsat pullollaan ja posket sopivasti alkoholista punoittaen (en tarkoita humalassa kuitenkaan).

  1. Asko Leppilampi says:

   Sandralla on nyt oikea asenne 🙂 Olen täysin samaa mieltä, että mieluummin vähän yli kuin paljon alle. Se oli laitimmainen ruokakierros meikäläiseltä Prahassa. Ehkä uskallan kokeilla muualla, ehkä en 😉

 10. Olipas huonosti toteutettu. Tosiaan, kuten yllä on jo moneen kertaa todettu, niin kova hinta kierroksella. Tai ei siis kova, jos rahalle saa vastinetta, mutta jos fiilis on sellainen, että ruokaa ei ole riittävästi ja sekin vähän sinne päin, niin ymmärrettävästi asiakas on pettynyt.

  1. Asko Leppilampi says:

   Näin oli Anna! Mielestäni homma pelasi kaikilta muilta osin hyvin paitsi sen tärkeimmän eli ruoan. Heillä on erinomainen konsepti, jolla olisi hyvä tulevaisuus ilman turhanpäiväisiä pihistyksiä ruoassa ja juomassa. Saas nähdä kokeilenko enää muualla.

 11. Prahan hinnoilla olisi tosiaan odottanut että 100 eurolla saisi vähän enemmän syötävää eteensä. Mikään ei ole kauheampaa kun että jää nälkä ruokakierroksen jälkeen. Harmillinen juttu ja huonosti toteutettu. Kai jätit palautetta asiasta?

 12. Ihme että kuvaamallasi hinta-laatusuhteella kyseiset kierrokset ylipäätään vielä pyörivät. Olen pari kertaa miettinyt ruokakierroksille osallistumista, mutta kasvissyöjänä pelkään aina, että rahoille ei saa vastinetta. Mutta näemmä niin voi käydä ihan sekasyöjällekin. Harmillista!

  1. Asko Leppilampi says:

   Ihmettelen tuota itsekin jälkikäteen, Noora. Taustalla oli, että yksi niistä piti oleman Michelin-ravintola kera 3 ruokalajin illallisen. Kaverini oli saanut sellaisen samaisella kiertueella. Opaskin oli sama, mutta ruokahuolto pudotettu minimiin. Näin maailma muuttuu.

 13. Juha says:

  Hurja hinta!! Kun asuin vuosituhannen alussa Prahassa, opin jo silloin, että täytyy olla hyvin kriittinen mistä maksaa. Mutta oli kyllä sikti mukava lukea vanhan kotikaupungin tunnelmia. Pientä koti-ikävääkin tässä nousi pintaan.

  1. Asko Leppilampi says:

   Niin minustakin Juha! Hurja oli, mutta odotukset olivat jossain muualla kuin mitä kiertue tarjosi. Aina ei voi voittaa, ei edes joka toinen kerta. Ai olet sinä entinen prahalainen? Uskon, että olet viihtynyt tuossa kauniissa kaupungissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *