· · · · · ·

Itä-Kreeta – Erinomaista oliiviöljyä ja huippuhotelli Eloúndassa

Itä-Kreeta oli meille täysin tuntematon paikka ennen heinäkuuta 2023. Nyt olimme asettaneet matkamme päätavoitteeksi käydä katsomassa mitä tarjottavaa sillä on matkailijalle. Aloitimme tutustumismatkamme oliivitilalta, jotta voisimme nähdä miten syntyy eräs maailman parhaista oliiviöljyistä. Löysimme myös erinomaisen hotellin, jota voimme suositella kaikille matkaajille. Selvitimme myös mitä muuta Eloúndan alue tarjoaa.

Toteutimme tämän helteisen lomareissumme heinäkuun alussa 2023. Sen verran opimme, että se oli laitimmainen (= ensimmäinen ja viimeinen) matkamme Kreetalle heinäkuussa. Ei sellaista kuumuutta kestä naapurin Erkkikään.

Yksi syy valintaan oli, että testailemme osittaisessa kaupallisessa yhteistyössä Norwegianin suoria reittejä (yht. 21) Euroopassa. Olimme jo lentämässä Pristinaan Kosovoon, mutta levottomuudet maassa saivat meidät muuttamaan suunnitelmiamme. Valitsimme Kreetan, jonka kauneuteen olimme ihastuneet aiemmilla matkoillamme. Nyt katsoisimme siellä sellaisia seutuja, jotka ovat aiemmin jääneet väliin.

Olen julkaissut tältä matkaltamme jo pari matkakertomusta:

Kreetan pohjoisrannan parhaita paikkoja – Rethymno ja pari majoitusvinkkiä

Kreetan pohjoisrannan parhaita paikkoja – Iraklion

Tämän matkakertomuksen reitti:

Tutustumista maailman parhaan (?) oliiviöljyn valmistukseen

 

Meille oli muodostunut käsitys, että Kreetalle tehdä erinomaista oliiviöljyä. Olimme nähneet edellisessä majapaikassamme esitteen, jossa mainostettiin oliiviöljytilaa ja sen maksuttomia tutustumiskierroksia. Tartuimme tarjoukseen päästäksemme tutustumaan maailman parhaan (?) oliiviöljyn valmistukseen

Vassilakis Estate sijaitsee noin 50 km päässä Iraklionista sopivasti matkamme varrella (yllä kartalla nuolen kohdalla), joten laitoimme sinne sähköpostia ja varasimme tutustumisajan. Ehdimme tehdä siellä tunnin kierroksen ennen majoittumistamme varaamaamme hotelliin Elountassa.

Satojen vuosien ikäisen oliivipuun runko muistuttaa siitä, että tilalla on pitkä historia.

Saimme oppaaksemme tämän puolattaren, joka oli tullut kesätöihin tilalle. Hän kertoili meille asiantuntevasti oliiviöljyn valmistusprosessista.
Oliiviöljy valmistuu valtaisan kokoisissa terästynnyreissä.
Kehitys on kehittynyt.

Oliiviöljy on vain osa niistä tuotteista, joita valmistetaan tilalla.
Pääsimme kierroksemme lopuksi maistelemaan tuotteita huomataksemme, että oliiviöljyjä on moneen makuun. Lisäksi siellä valmistetaan erilaisia balsamicoöljyjä, liköörejä ym.

Vaikka  kierros oli maksuton, se kannatti tehtaalle. Ostimme luonnollisesti kotiinviemisiksi pari litraa meidän makuumme parhaiten istuvia neitsytoliiviöljyjä ja mukaan tarttui myös yksi pullo erinomaista balsamicokastiketta.

 

Eloúnda on Itä-Kreetan suosituimpia loma-alueita

 

Olimme lukeneet, että Eloúnda on Itä-Kreetan suosituimpia loma-alueita. Se oli hyvä peruste etsiä sieltä meille sopiva mahdollisimman hyvätasoinen hotelli. Olimme tällä matkalla sillä ajatuksella, että elämme päivän kerrallaan eli etsimme tulevat majapaikat vasta edeltävänä päivänä. Tälläkin kertaa tuo taktiikka puri, sillä valikoimissa oli hyviä hotelleja tuntuvilla alennuksilla. Päädyimme valitsemaan Eloúndasta luksushotellin, jonka majoitushinta aamiaisineen pysyi asettamiemme hintaraamien sisällä.

Viiden tähden Royal Marmin Bay Boutique & Art Hotel

Tällä kertaa valitsimme majapaikaksemme edullisen viiden tähden Royal Marmin Bay Boutique & Art Hotellin. Onnistuin löytämään Stayforlongin kautta sen verran hyvän tarjouksen, että otin meille huoneen pariksi yöksi  pariksi hintaan 156 €/yö (ovh. 478 €).

Viiden tähden hotellin tyyliin kuuluvasti meille tarjottiin heti saavuttuamme kylmät juomat tervetulomaljana.

Virkailija kysyi haluammeko ns. tavallisen huoneen sijaan käyttöömme uima-altaallisen huoneiston 50 € lisämaksulla. Lupasimme harkita asiaa ja haluaisimme ensin nähdä huoneiston.

Koska hotelli sijaitsee jyrkässä rinteessä, siellä on maksuton golfautokuljetus huoneistoihin. Lähdimme tutustumaan tarjolla olevaan huoneistoon, jotta voisimme päättää haluammeko maksaa lisää saadaksemme uima-altaallisen asunnon.

Royal Marmin Bay Boutique & Art Hotellin normaalihinta omalla uima-altaalla aamiaisineen on 702 €/yö, joten asiaa ei tarvinnut paljoa miettiä. Uhrauduimme maksamaan tuosta huoneesta 206 €. Sitkeä etsintä oli jälleen tuottanut hedelmää.

Nämä uima-altaalliset huoneistot sijaitsevat korkealla viimeisten asuntojen joukossa.
Onneksi pienessä vuokra-autossamme oli sen verran puhtia, että se jaksoi viedä meidät jyrkkää rinnettä huoneistorivin parkkipaikalle käytyämme vahvistamassa valinnan.
5 tähden hotellin palveluihin kuuluu usein myös jotain ekstraa. Tällä kertaa se oli maksuton vesi ja punaviini.
Kylpyhuoneesta on verholla tarvittaessa suojattava näkymä merelle.
Huoneisto oli joka suhteessa riittävän hyvä kokonaisuus kattamaan 6 euron ylityksen matkoille asettamallemme 200 €/yö maksimirajan.
Päästyämme huoneistoon oli ensimmäinen tehtävä päästä helteisessä säässä drinkille ”omaan” uima-altaaseen.

Nautimme tuosta huoneistosta. Molempina aamuina oli pakko nousta katsomaan auringonnousua klo 6 jälkeen. Siinä oli se jokin! PS. Spinalongan saari näkyy taustalla vasemmalla.

 

Yleiset tilat ovat 5 tähden hotellin arvoiset

Uiskentelun jälkeen lähdimme tutustumaan hotelliin. Pian kävi ilmi, että myös yleiset tilat ovat 5 tähden arvoiset.

Käyskennellessämme alas kohti vastaanottoa ja rantaa näkymätkin olivat varsin asialliset.

Uima-allasalue on hotellin kokoon nähden riittävän iso. Ei ollut ruuhkaa ei.

Hotellin aamiainen on erinomainen ja aamiaissali todella viihtyisä.

Monivärinen herkullinen valikoima teki tästäkin aamiaisesta päivän tärkeimmän aterian.
Kuvien välistä voin paljastaa, että tämänkin 5* hotellin aamiaisella tarjottiin kuohuviiniä, kuten asiaan kuuluu. Otimmeko sitä, jää lukijan arvattavaksi 😉 Tuorepuristettu mehukin maistui todella hyvältä.

Rannalle pääsee myös hissillä

Kun asiat on ajateltu ja toteutettu viimeisen päälle, rannalle pääsee myös hissillä. Se onkin varsin tarpeellista, sillä korkeuserot ovat suuria.

Alas mennessä on käytettävissä 3 hissiä/kaapelivaunua.
Kaapelivaunumatkan vaihtoasemalla on pieni kaunis kappeli.
Hotellin oma rantaravintola.
Hiekkaranta ei ole suuren suuri, mutta tarjoaa erinomaisen uintimahdollisuuden.

Kokemuksemme Royal Marmin Bay Boutique & Art Hotellista olivat niin positiiviset, että rohkenemme suositella sitä Kreetan matkaajille.

Eloúnda on viehättävä pikkukaupunki

 

Hotellista on noin kilometrin  rantabulevardikävely Eloúndaan, joka on eläväinen rantakaupunki satamineen ja lukuisine ravintoloineen.

Kaupungin rantabulevardin varrella oli kaunista katseltavaa.
Aurinkokuivatut tomaatit valmistuivat tangossa.
Tämä Vachus-ravintola oli hinta-laatusuhteeltaan ehkä matkamme paras.

 

Tästä merellisestä lautasesta riitti hyvin syötävää kahdelle. Ja se salaattikastike!!!

Eloúndan edustalla on saari, jonne pääsee pientä siltaa pitkin ihmettelemään. Löysimme paikan kartalta ja päätimme käydä katsomassa.

Sanoisin, että kannattaa miettiä kaksi kertaa lähteekö ajelemaan tuolle kapealle tielle. Vastaan tulevien autojen ohittaminen oli ajoittain centtipeliä.
Tiedostamatta mitä tuleman pitää ajelimme pari kilometriä ja aloimme lopulta etsiä kääntymispaikkaa päästäksemme takaisin. Löysimme lopulta sellaisen, mutta koska siitä oli lyhyehkö kävelymatka Chapel of Saint Luken kappeliin, päätimme piipahtaa tuon lukitun kappelin pihalla. Ei ollut käynnin väärtti.

 

Entinen leprasiirtola Spinalonga Plakassa on suosittu nähtävyys

Matkaoppaita selatessa kävi ilmi, että muutaman kilometrin päässä sijaitseva entinen leprasiirtola Spinalonga Plakassa on suosittu nähtävyys. Niinpä päätimme hypätä autoon ja käydä katsomassa sitä.

Vachus-ravintolan seinällä oli tämä maalaus.
Spinalonga linnanraunioineen sijaitsee lyhyen venematkan päässä Plakasta. Venetsialaiset hyödynsivät saarta rakentamalla sinne vuonna 1579 linnakkeen, jota pidettiin lähes mahdottomana valloittaa.

Kreikan hallitus päätti tehdä saaresta leprasiirtolan, jonka vuoksi osmanit joutuivat poistumaan sieltä. Kreetan saarelta ja muualta Kreikasta saarelle tuotiin noin 400 lepraa sairastavaa potilasta. Spinalóngan vanhat venetsialais- ja osmaniajan talot kunnostettiin ja kanojen ja vuohien käyskentelypaikoiksi perustettiin puutarhoja. Myös linnoituksen vanhat varastot peruskorjattiin. Näin Spinalóngalle muodostui pieni kylä, jossa oli tavernoita, myymälöitä sekä kirkko. Vuonna 1937 saarelle rakennettiin lisäksi sairaala. Leprasiirtola suljettiin vuonna 1957 ja viimeiset potilaat vietiin sairaalaan Ateenaan.[2] (Wikipedia)

Plakan kylä on pieni viehättävä paikka, josta tällä kertaa ei jäänyt kuvallisia muistoja.

 

HUOM!

Seuraavaksi matkaamme hieman etelään Agios Nikolaokseen ja käymme tutustumassa toiseenkin hienoon  hotelliin, jota kehtaamme suositella majoituskohteeksi.

 

HUOM 2!

Jos etsit edullisia suoria lentoja Eurooppaan, katso löytyisikö täältä:

Lentoyhtiö Norwegianilla suorat lennot 21 kohteeseen Helsingistä

 

 

 

 

 

 

 

 

Samankaltaiset artikkelit

4 Kommenttia

  1. Norwegian on monessakin mielessä varsin mieluinen lentoyhtiö itselle. Ja ilmeisesti yhtiö on nyt lisäämässä Euroopan lentoja Helsingistä entisestään, joten mikäs sen parempaa. Varsin miellyttävältä kuulostava tuo hotellikin.

    1. Olet oikeassa Mikko. Huikeaa on sekin, että Norwegian on aloittanut yhteistyön Norsen kanssa, joten noiden lentoyhtiöiden kautta pääsee nyt myös Yhdysvaltoihin.

  2. Samoissa maisemissa olimme toukokuussa. Eloundassa oli pari tiukkaa tilannetta auton kanssa, eikä kaupunki päässyt kyllä suosikkilistalle. Sen sijaan Spinalonga oli minulle sellainen elämys, mistä tulen kirjoittamaan erillisen artikkelin. Ehkä asiaan vaikutti se, että olin juuri kuunnellut siitä kertovan ”Saari”-kirjan.

    1. Kiitos viestistä, Raija! Elounda ei tehnyt meihinkään erityistä vaikutusta. Ilman upeaa hotellia ei seudusta olisi jäänyt lapsenlapsille kerrottavaa 🙂 Spinalonga jäi meiltä väliin syystä, ettemme ehtineet viimeiseen lauttaan sinä päivänä, kun siellä kävimme. Toisaalta helteinen sääkään ei innostanut kävelemään kuivalla saarella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *