· · · · · · ·

Kreetan pohjoisrannan parhaita paikkoja – Iraklion

Tämän matkamme tavoitteena oli tutustua Kreetan pohjoisrannikkoon ja etsiä sen parhaita paikkoja. Olimme viettäneet vuorokauden Rethymnossa ja seuraavanan oli vuorossa saaren pääkaupunki Iraklion. Esittelen tässä postauksessa sen parhaita paloja ja annan mukavan hotellivinkin vanhan kaupungin reunalla lähellä arkeologista museo, joka on Iraklionin must-kohde.

Tässä linkki matkamme ensimmäiseen artikkeliin:

Kreetan pohjoisrannan parhaita paikkoja – Rethymno ja pari majoitusvinkkiä

 

Noin 80 km päässä Rethymnosta sijaitsee saaren pääkaupungi Iraklion.

Lähellä meren rantaa kulkevan maantien varret ovat kreetalaiseen tapaan täynnä punaisia ja valkoisia oleantereita.

 

Legacy Gastro Suites on kelpo hotelli Iraklionissa

 

Yhden vuorokauden kokemuksella voimme nyt todeta, että Legacy Gastro Suites on kelpo hotelli Iraklionissa. Sijainti vanhan kaupungin reunalla on mitä mainioin. Siitä on helppo pyrähtää tutustumaan vanhan kaupungin nähtävyyksiin ja käydä välillä lepäämässä hotellilla.

Huoneistomme parveke sijaitsi kuvan oikeassa reunassa merelle päin ja maksoimme siitä 133 € aamiaisineen. Varsin kohtuullinen hinta eli oli hintansa väärtti.
Tyylikkäässä hotellihuoneessa oli parveke, josta aukeaa hieno näkymä vanhaan kaupunkiin ja satamaan.

Kyllä kelpasi apan ja mammun majoittua tässä huoneessa.
Hotellin katolla on upea ravintola, josta aukeaa kauniit näkymät kaupungin ylle.
Ravintola oli jostain syystä avattu vasta nyt tälle kesälle, joten asiakkaat eivät olleet sitä vielä löytäneet.
Jossain palautteissa oli kovasti kehuttu hotellin aamiaista, joten odotimme kenties liikaa. Leivonnaisia ja kreetalaisia juustopiirakoita oli tarjolla yllin kyllin, mutta… Liekö ravintoloilla tuollakin puute ammattitaitoisista tarjoilijoista koronan jälkeen sillä kaikki ei mennyt ihan nappiin. No, nälkä lähti.

Iraklionin pääkohteet ovat arkeologinen museo ja viehättävä vanha kaupunki

 

Iraklion (Heraklion) on Kreetan pääkaupunki on saaren suurin ja Kreikan kuudenneksi suurin kaupunki (noin 174 000 asukasta).

Vuonna 1204 neljännen ristiretken jälkeen Kreeta joutui ristiretkeläisten haltuun, lopulta vuonna 1211 venetsialaisille. Venetsialaiset kohensivat huomattavasti kaupungin varustuksia ja kutsuivat kaupunkia italialaisittain Candiaksi. Nimeä Candia käytettiin myös koko Kreetan saaresta, joka muodosti oman venetsialaisen Kreetan kuningaskuntansa (Regno di Candia). Kaupunki oli sen keskus koko venetsialaisvallan ajan 1600-luvulle saakka.[8] (Wikipedia)

Lyhyen tutustumisen perusteella meille jäi sellainen käsitys, että Iraklionin pääkohteita ovat arkeologinen museo ja viehättävä vanha kaupunki. Tässä pieni kurkkaus niihin kuvien, tekstin ja videoiden avulla.

Sen verran varoituksen sanana autoilijoille, että Iraklionista oli ainakin iltapäivällä lähes mahdotonta löytää parkkipaikkaa. Löysimme sellaisen kuin ihmeen kaupalla noin 300 m päästä hotellistamme. Tosin huomasimme myöhemmin, että sitä vastapäätä on maksullinen pysäköintialue, josta löytyy tilaa kohtuullista korvausta vastaan. Talutimme matkalaukkumme hotelliin ja kokeilimme, josko pääsisimme viemään ne hotellihuoneeseen alkuiltapäivästä.

Olimme kuitenkin tulleet Iraklioniin sen verran ajoissa, ettemme vielä saaneet hotellihuonetta käyttöömme.

Arkeologinen museo

Jätimme matkalaukkumme säilytykseen hotellin vastaanottoon ja riensimme muutaman sadan metrin päässä olevaan Iraklionin arkeologiseen museoon. 

Iraklionin arkeologinen museo on hotellihuoneemme parvekkeelta otetussa kuvassa vasemmalla näkyvien puiden takana.

Museo sijaitsee Iraklionin vanhan keskustan itäosassa. Museorakennus edustaa modernia arkkitehtuuria. Museossa on 27 näyttelyhuonetta, jotka esittelevät Kreetan historiaa pääosin aikajärjestyksessä. Osa huoneista on keskittynyt johonkin teemaan, kuten seinämaalauksiin. Rakennuksessa on näyttelytilojen lisäksi tutkimustiloja ja laboratorioita, erillinen tieteellinen kokoelma, kirjasto, museokauppa sekä kahvila. Museorakennuksessa järjestetään erilaisia kulttuuritapahtumia. (Wikipedia)

Nykyinen museorakennus on rakennettu vuosina 1937–1940 ja se avattiin toisen maailmansodan jälkeen vuonna 1952. Rakennusta laajennettiin vuonna 1964, ja se uusittiin kokonaan vuosina 2006–2013

Museon kokoelmiin kuuluu noin 15 000 esinettä. Ne sijoittuvat noin 5 000 vuoden ajanjaksolle neoliittiselta kivikaudelta roomalaiselle kaudelle saakka. Suurin osa esineistä on minolaiselta kaudelta, joka oli Kreetan esihistoriallista pronssikautta. Näihin lukeutuu keramiikkaa, kivestä veistettyjä esineitä, sinettisormuksia ja -leimasimia, pienoisveistoksia, metalliesineitä, koruja sekä seinämaalauksia. Esineet ovat pääosin minolaisista palatseista, asutuksista, pyhäköistä, luolista ja haudoista keskiseltä ja itäiseltä Kreetalta, mukaan lukien KnossosFaistosAgía TriádaKáto ZákrosMália ja Kamáresin luola.[4][5]  (Wikipedia)

Faistoksen kiekko on museon merkittävimpiä esineitä.
Käärmejumalatar lienee museon kuvatuin esine.

Lähes 3500 vuotta vanha Agia Triadan sargofagi on huikea löytö, joka tehtiin vuonna 1903.

 

Iraklionin arkeologinen museo on käsittämätön hyppäys tuhansien vuosien taakse.

Hattu nousisi, jos olisi, arkeologeille siitä taidosta, millä he ovat kasanneet kaikki ne ruukut ym. esineet osin pienistäkin palasista. Mitenhän tuotakin ruukkua on jaksettu liikutella, kun se on ollut täynnä vettä tms.?

Hattua voisi nostaa myös kuvanveistäjille, jotka ovat saaneet ikuistetuksi tuollaisia ilmeitä malleistaan.

Parin tunnin museokierroksen kokemana voimme ehdottomasti todeta, että käykää katsomassa Iraklionin arkeologista museota!

Tässä vielä pieni videon pätkä arkeologisesta museosta:

 

Iraklionin vanha kaupunki

Iraklionin vanha kaupunki

Morosinin lähdekaivo (Leijonakaivo) on rakennettu venetsialaisvallan aikana vuonna 1628. Kaivon vesi tuli 15 kilometriä pitkää akveduktia pitkin Gioúchtas-vuorelta. Tuo sillan kaltainen vesijohto toi kaupunkilaisille 1 000 tynnyriä vettä päivässä.

Morosinin lähdekaivon ympärillä on paljon ravintoloita, joten alue muuttuikin illan pimetessä vilkkaaksi kohtaamispaikaksi.

Venetian Loggia toimii nykyisin Iraklionin kaupungintalona.
Ortodoksikirkko Agios Titos Iraklionin vanhassa kaupungissa.

Muita nähtävyyksiä kaupungissa ovat mm. satamassa sijaitseva Iraklionin linnoitus.

Innostuin kuvaamaan vanhassa kaupungissa lähinnä videokuvaa osin siitä syystä, että törmäsimme siellä erinomaiseen kitaristiin. Katso video loppuun saakka ja nauti:

 

JATKOA SEURAA…

Seuraavassa artikkelissa olemme matkustaneet Kreetan itärannikolle. Autoilemme kaunista rantatietä pitkin kohti Agios Nikolaosta, joka on Kreetan suosituimpia turistikohteita. Voimme paljastaa, ettemme yöpyneet siellä vaan löysimme sen reunoilta kaksi matkamme parasta hotellia. Pysy linjoilla niin saat erinomaisia vinkkejä lomailuun Kreetan kauniilla saarella.

 

LISÄÄ NÄHTÄVYYKSIÄ IRAKLIONISSA

Iraklionin nähtävyydet | Kreikkaan

Iraklion, Kreikka: parhaat nähtävyydet – matkaopas ja tekemistä (matkailublogi.org)

Iraklion (Heraklion) – Matkaopas Kreetan pääkaupunkiin (lomaeuroopassa.fi)

Ja Knossosta ei kannata jättää väliin. Sinne pääsee helposti bussilla Iraklionista.

Knossos – Wikipedia

 

OSITTAINEN KAUPALLINEN YHTEISTYÖ NORWEGIANIN KANSSA.

Tämän matka liittyy yhteistyöhön Norwegianin kanssa. Olemme sopineet, että tutustumme eri reitteihin ja kerromme niistä kokemuksiamme.

Suosittelemme Norwegianin suoria lentoja Haniaan ja 20 muuhun kohteeseen Euroopassa.

Lentoyhtiö Norwegianilla suorat lennot 21 kohteeseen Helsingistä

Samankaltaiset artikkelit

2 Kommenttia

  1. Tuo arkeologinen museo kuulostaakin kiinnostavalta. Näyttää myös, että englanninkielistä tekstiä on varsin mukavasti luettavissa. Itseä aina harmittaa, jos englanninkieliset infot puuttuvat kokonaan. Tällöinhän valtaosa kaikesta jää ymmärtämättä.

    Myös vanha kaupunki on varmasti näkemisen arvoinen kohde, kuten useimmiten muuallakin.

    1. Niinpä Mikko! Iraklionissa kannattaa piipahtaa, jos menee Kreetalle. Ilmankin pärjää, mutta onhan se mukava tutustua uusiin paikkoihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *