· · ·

Onko Khao Lakissa Thaimaan parhaat varpaistelurannat?

Parin vierailun kokemuksella voin vakavasti kysyä onko Khao Lakissa Thaimaan paras varpaisteluranta? Ehkä, ehkä ei. Jos pitää nimetä kaikista kokemistamme paikoista yksi, jonne haluamme ehdottomasti palata varpaistelemaan uudelleen ja uudelleen sekä viettämään #eläkeläiselämää, valitsemme Khao Lakin, joka sijaitsee noin 100 km Phuketista pohjoiseen. Olimme siellä ensimmäisen kerran pari vuotta ennen tsunamia ja toisen vuonna 2014. Parempia rantoja on vaikea löytää eikä turismi näy kaikilla rannoilla vielä ylitarjontana. Siispä sinne!

Kertokaahan matkailijat, miten Khao Lak voi nyt koronan jälkeen? Onko elämä palannut entiselleen? Suositteletko reissua sinne?

(Korjattu ja uudelleen julkaistu 15.1.2023)

Lautalla, busseilla ja lavataksilla Koh Samuilta Khao Lakiin

Olimme viettäneet upeaa aikaa Thaimaassa, viimeksi Koh Samuilla, josta tein tällaisen postauksen:

Thaimaan Koh Samuilta löytyy upea varpaisteluranta

Pääsimme tälläkin reissulla kokemaan, että matkailu Thaimaassa on jatkuvaa seikkailua eikä aina kovin helppoa. Ainakaan tuolloin matkojen varaaminen ei ollut yksinkertaista. Saimme asiat kuitenkin sovituksi ennakkoon. Pienoisbussi tuli hakemaan meidät klo 6.30 ja vei meidät satamaan. Siellä meidät ohjattiin vanhaan linja-autoon, jolla köröttelimme satamaan. Puolentoista tunnin lauttailun jälkeen olimme jälleen mantereella.

Bussivanhus kuljetti meidät turvallisesti Surat Thaniin, jossa meidät jätettiin ensin keräilyasemalle. Sieltä lavataksilla keskustaan ja jälleen bussin vaihto. Se versio oli sentään suhteellisen uusi tapaus. Pitkä matka kohti Khao Lakia alkoi. Sekään ei nimittäin ollut mikään express-bussi vaan poimi kaikki mahdolliset ja mahdottomat kyytiläiset mukaan. Tööttä soi tämän tästä, jotta kyytiin tulijat varmasti kuulisivat ja tiellä liikkuvat pyöräilijät ja kaikki autoa pienemmät luikkisivat pientareelle pakoon. Väkeä oli liikenteessä aivan tolkuttomasti.

Kansallispuistoon päästessämme bussissa seisoi jo väkeä käytävän täydeltä ja lisää otettiin jatkuvasti. Onneksi jokunen ymmärsi jäädä poiskin, jotta kaikki mahtuivat kyytiin. Jäimme aikataulusta noin tunnin, mutta se ei estänyt bussia pitämästä vielä 20 minuutin paussia 15 km ennen Khao Lakia. Siinä vaiheessa aloimme jo varmistella, että meidät jätettäisiin oikeassa paikassa pois. Bussi-isäntä eli rahastaja ei innostunut selvittämään hotellimme paikkaa, mutta onneksi kuljettaja tiesi sen.

Tämä oli sitä meille ah-niin-tyypillistä #eläkeläiselämää. Meillä on aikaa ja turhankin suuri halu kulkea edullisesti. Tällainen elämäntapa ei varmaan monelle sovi, mutta näemme näillä reissuillamme paljon sellaista, josta jäisimme muuten paitsi. Ja mikä tärkeää eläkeläisen näkövinkkelistä, kustannukset jäävät erittäin pieniksi.

Toiseen ääripäähän lomailumukavuudessa pääsimme heti, kun saavutimme majapaikkamme. Kyllä lähtee!

 

Hotelli Sentido Graceland Khao Lak Resortissa oli luksusta tarjolla

Ensirakkautemme Khao Lakin rantoihin syttyi vuonna 2002, jolloin majoituimme Blue Village Pakarang -hotellissa. Tuo hotelli tuli erityisen tunnetuksi pari vuotta myöhemmin, kun tsunami tuhosi sen täysin. Peräti 106 siinä asunutta suomalaista kuoli tai katosi tuolloin. Sen vieressä olleessa  South Sea Pakarang -hotellissa asui silloin nykyinen tasavaltamme presidentti Sauli Niinistö poikiensa kanssa. He onnistuivat pelastautumaan kiivettyään lähistöllä olleeseen helintolppaan.
Laitan tuosta vuoden 2002-03-matkastamme myöhemmin erillisen kuvakertomuksen ja linkitän sen tähän. Sen nähtyäsi ymmärrät, miksi rakkaus Khao Lakiin roihahti niin voimakkaasti, että halusimme palata sinne uudelleen 11 vuoden kuluttua
Olimme tällä kertaa varanneet majapaikaksemme Khao Lakin kylästä reilun 10 km päässä olevan uuden Sentido Graceland Khao Lak Resort -hotellin. Soli tuolloin uusi luksushotelli, mutta puutteitakin löytyi. Kertomuksestamme löytyy samalta rannalta hotellille hyvä vaihtoehto, johon voisimme ainakin itse joskus mennä.

Meidät jätettiin noin kilometri päässä hotellista tien poskeen, josta rullauttelimme laukkumme hotelli Sentido Graceland Khao Lak Resortiin. Taksista ei ollut tietoakaan noilla kulmilla, mutta onneksi jäimme pois, sillä siitä oli keskustaan vielä 15 km. Hikisinä, mutta tyytyväisinä kirjauduimme hotelliin ja saimme todella upean huoneen tästä ranskalaisomisteisesta edellisenä elokuuna valmistuneesta suurhotellista.

Tyylillä oli tehty tämäkin hotelli. Kyllä siinä kelpasi jatkaa lomaa.

Kokoa ja näköä siinä kompleksissa oli, mutta kaikki ei ollut vielä kondiksessa. Lähes 10 hotellirakennuksen välissä olevan ison puutarhan meren puoleisessa päässä oli kymmenkunta villaa, joista oli suora yhteys veteen. Ongelmana on, että vesi oli siinä vain veden vuoksi eikä uimista varten. Siitä seurasi, että jo puolen vuoden jälkeen se alkoi näyttää epäpuhtaalta ja likaiselta sementtipohjan päällä. Puhtaanapito oli ilmeisesti mahdotonta. Tästä kaikesta oli seurauksena, että hotellin parhaat ja kalleimmat huoneistot olivat kaikki tyhjillään. Oikein suunnittelun kukkanen.

Uima-allasalueita oli muutama ja niin, että alakerrassa asuvat pääsivät suoraan huoneesta uimaan. Veden lämpö oli tosin matalasta altaasta ja kuumasta säästä johtuen varmaankin lähellä 30 astetta, joten vähäksi jäivät meidän allasuinnit.

Jos joku väittää, ettei hunaja ollut tuoretta, puhuu vastoin parempaa totuutta. Edellisen kerran törmäsin tuohon vimpaimeen Michelin-ravintolassa Alsacen alueella Ranskassa.
Aamiaiset olivat ”vimpan päälle” tuossa hotellissa.

 

Onko Khao Lakissa Thaimaan parhaat varpaistelurannat?

 

Parasta tuossa hotellissa oli kaikesta luksuksesta huolimatta ranta. Hienon hienoa, vaalea hiekkaa riitti 10 km pituiselle kaistaleelle, jonka eteläpää oli melko lähellä Blue Village Pakarangia, jossa majoituimme vuonna 2002.  Se on samainen hotelli, jossa presidentti Niinistö oli poikiensa kanssa tsunamin iskiessä Tapaninpäivänä 2004. Selvisivätten siitä hotellin tuhonneesta katastrofista kuin ihmeen kaupalla kiivettyään lähialueella olevan sähköpylvääseen ja odottaen siellä veden laskeutumista.

Ymmärrettävistä syistä sitä upeaa hotellia ei ole, mutta sen tilalle on rakennettu entistä ehompi. Tuolloinen hotelli sijaitsee kuvassa näkyvän niemen takana ja tämä hotelli sijaitsee siitä vajaa 10 km pohjoiseen. Rannat ovat samaa luokkaa eikä tungoksesta ole tietoakaan. Paljon olemme nähneet erilaisia rantoja ja kokemustemme mukaan Khao Lakin rannat kuuluvat maailman parhaiden rantojen joukkoon.

Luonnon taidetta 1
Luonnon taidetta 2
Varjotaidetta

Kävelimme todella paljon ja söimme vähän. Elimme ne viisi päivää lähes aamiaisilla tavoitteena pudottaa painoa. Aamiainen oli tosin niin hyvä, että tavoitteen saavuttaminen ei ollut helppoa. Onneksi opimme välttämään rasvoja ja tulemaan toimeen runsailla hedelmillä ja vihanneksilla.

 

Mitä lomaa tämä on, kun koko ajan vaan kävellään ja kävellään?

 

Tuo veljeni Jukan lapsena heittämä legendaarinen lausahdus tuli mieleeni, kun kirjoittelin tätä matkakertomusta. Niin paljon tulee metrejä ja askelia lomillamme.

Ensimmäisenä kokopäivänä hyppäsimme hotellin shuttle-bussiin ja menimme tutustumaan Khao Lakin keskustan nykyilmeeseen. Matka kesti peräti 25 min (17 km). Meille jäi vajaat 3 tuntia aikaa tutustua rantaan ja sen hotelleihin. Totesimme, että hotellimme Sentidon ranta on aivan omaa luokkaansa keskustan alueen rantaan verrattuna.

Ei Askompaa…

Kävelimme siellä 1,5 tuntia, joimme erään hotellin ravintolassa mangoshaket, kävimme kaupassa ostamassa juomia ja snakseja ja palasimme hotelliin. Ilta meni hotelliin tutustuessa ja lueskellessa. Minä tein pois vähäiset työasiat, jotka oli pakko hoitaa ja tietenkin sähköpostiohjelma alkoi oikutella. Sain tärkeät työpostit lähtemään lopulta toisen tilini kautta. Onneksi oli tuollainen tullut hommatuksi, sillä muuten olisi saattanut mennä jokunen koulutuspäiväpyyntökin ohi.

Keskiviikkona 12.2. lähdimme aamukävelylle tutustumaan rannan pohjoispäähän. Kävelimme parin kilometrin päässä olevan niemen nokkaan todetaksemme, että tsunami oli tehnyt siellä paljon vahinkoa alueen koralleille.

Korallien päällä ei tavallinen eläkeläismatkaaja halua kävellä.

Niitä oli rikkoutunut valtavasti ja viimeinen puoli kilometriä olikin jo vaikeasti käveltävää korallien suuresta määrästä johtuen. Kävelimme kuitenkin sitkeästi päähän saakka ja totesimme, että niemen nokan takaa alkaa jälleen uusi hiekkaranta. Niinpä tietenkin!

Kilometrien mittaiselle hiekkarannalle mahtui monenlaista käveltävää alustaa. 

Luonnon taidetta 3.

Seuraavana päivänä aamiaisen jälkeen päätimme tehdä jälleen kunnon kävelyn sillä upealla rannalla. Kävelimme 6-7 km päässä sijaitsevaan Beyond Resortiin saakka nähdäksemme millaisia muita hienoja hotelleja rannalla on. Se osoittautui olevan todella varteenotettava majapaikka, jos tulemme tänne joskus uudelleen. Kävi ilmi, että 103 eurolla olisi saanut ihan hyvän villan tuolta todella kauniilta hotellialueelta, jossa etenkin uima-allasalue oli parhaita mihin olemme törmänneet missään. SINNE PITÄÄ JOSKUS MENNÄ!

Kävimme Beyondissa kuokkimassa sen verran, että testailimme altaita ja niissä olevia poresuihkuja jonkin aikaan. Erinomainen paikka.

Tätä yksitoikkoista näkyä riitti joka paikassa.
Aiemman reissumme kokemuksesta tiesimme varautua siihen, että joskus joutuu turvautumaan tällaiseen menoiluun.

Tsunamitragedian jälkeen on Khao Lakin alueelle rakennettu muutamia pelastautumisasemia, joihin kansan kehotetaan pakenemaan, jos varoitus tulee. Muutenkin teiden varsilla oli viittoja turvapaikoille.

Tässä taas pieni luonnon taiteen pläjäys…

Pannapa tuohonkin äkkinäinen…

Liekö tuo ylempi maisema ollut mallina, kun virolainen taiteilija maalasi taulun, joka löytyy olohuoneemme seinältä? Ainakin värimaailma on aivan sama. Kaunista!

Tässä vielä videon pätkä samaiselta rannalta:

Sitten kävelimme omalle hotellille ja saatoimme todeta, että päivän aikana tuli otetuksi yli 25 000 askelta. Merkittävä määrä! Päätin testata rannalla olevaa hierojaa (Tom noin 200 m oikealle), jota joku suositteli netissä. Noin 50-vuotias ”Tom” hoitikin homman hienosti. Maksoin 500 bathia tunnin urheiluhieronnasta, joka venähti 1,5 tunniksi, kun asiakas oli niin iso J  Ammattitaitoinen oli tuo hieroja! Jälleen lueskeltiin ja kirjoiteltiin. Marjatta taisi saada päätökseen jo 10.:n kirjansa tällä matkalla.

Torstai ja perjantai menivät lähinnä loikoillen ja lueskellen, ja toki kävellyksikin tuli. Keilaamassakin kävin. Heitin pari kierrosta, josta toisessa löytyi jo sihti ja tulos 158 tyydytti. Samalla kertaa kävimme myös kuntosalilla, jossa Marjatta, pyöräilyn vastustaja n:o 1, ajeli kuntopyörällä ja minä kiusasin lähinnä ylävartaloa. Päätteeksi kävimme vielä nauttimassa ilmaisen noin 10 min hieronnan.

Vaihdoimme jopa huonettakin tyypilliseen tapaamme. Yläpuolellemme muutti iäkäs ketjupolttaja, joka esti nautiskelumme parvekkeella totaalisesti. Hyppäsimme ojasta allikkoon, sillä illalla huomasimme, miltä tuntuu istua parvekkeella, kun vastapäätä huonetta oli ravintolan keittiön ilmastointilaite. Ei sitä kestänyt, joten Asko-Toursin palaute lähti respaan. Olisimme saaneet jälleen vaihtaa huonetta, mutta emme viitsineet tehdä sitä yhden yön takia vaan annoimme palautteen myös kirjallisena ja ilmoitin, että netistä näkyy. Sen verran tympäisi, kun olin pyytänyt rauhallista huonetta. Hedelmät anteeksipyyntönä eivät kolahtaneet riittävästi.

Hotellin uima-allasalue on kyllä tyylillä toteutettu, myös iltavalaistuksessa.

Oli se hotelli hieno! Hieman syrjäinen sijainti ja vähän vielä prosessi kesken, mutta voimme suositella!

Seuraavana päivänä oli aika vaihtaa jälleen maisemia. Nyt oli edessä perikunnan kohtaaminen eli rakas tyttäremme Anne on rakkaan perheensä kanssa tullut Phuketiin, Bangtao Beachille. Siellä tavataan! Mutta siirtyminen sinne oli jälleen oma seikkailunsa, jonka voi lukea seuraavasta matkakertomuksestamme. (Huomasin, että se oli rikkoontunut palvelimen vaihdon yhteydessä, joten jouduin poistamaan sen. Ilmestyy piakkoin…)

Ellet ole vielä käynyt tykkäämässä Facebook-sivustoa ”Appa matkustaa”, tee se nyt. Saat tuoreeltaan tiedon uusista matkakertomuksista.

 

Samankaltaiset artikkelit

6 Kommenttia

 1. Enpä ole Thaimaassa ikinä käynyt, yhden yön stopoveria lukuun ottatammatta. Varsin kauniilta näyttävät kuitenkin Khao Lakin rannat ja enpä siis ryhdy kiistämään, etteikä olisi maan parhaimmat varpaisteluun!

  1. Parhaista tiedä, mutta ovat aivan erinomaiset. Etenkin se löytämämme hotelli, jossa kävimme tutustumassa, vaikutti todella hyvältä. Luulen, että teille luontoihmisinä Thaimaastakin löytyy paljon mielenkiintoisia kohteita.Katso sivustoani Thaimaa-kategoriasta ja ihmettele.

 2. Juuri palattiin Khao Lakista ja edelleen se on yhtä ihana paikka! Meillä nuo pitkät rantakävelyt on vielä tulevaisuudessa, lapset kun ovat tuota mieltä ”että mikä loma se on kun koko ajan kävellään” 😀

  1. Kiitos terveisistäsi Marika. Voit arvata, kuinka tuli ikävä Khao Lakiin, kun korjailin tuota artikkelia. Ehkäpä sinne vielä pääsisi jossain vaiheessa.

 3. Jos Khao Lakissa aikoo käydä, niin suosittelen ottamaan selvää mihin rahansa siellä laittaa. Khao Lakin alkuperäiset asukkaat on ajettu pois omilta mailta että on saatu turisteille infraa.
  Erityisesti The Chao Ley (merimustalaiset) on ajettu ahtaalle, ja heidän perinteisestä elämäntyylistä on tehty mahdotonta.
  Eli jos Khao Lakista haluaa nauttia, niin koittakaa laittaa rahaa alkuperäisten saarelaisten taskuun. Eli välttää kiinalaisten ja länsimaisen ja Bangkokilaisten omistamia ravintoloita ja majataloja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *