· · · ·

Millainen on Ruotsin suosituin laskettelijoiden, vaeltajien ja kylpijöiden kohde?

Kävimme maaliskuussa 2022 näkemässä millainen on Ruotsin suosituin laskettelijoiden, vaeltajien ja kylpijöiden kohde? Esittelen tässä artikkelissa kokemuksiamme ja näkemyksiämme tavoitteena antaa lukijoille vinkkejä ja suosituksia Åren lomaparatiisista.  Yhteenvetona voin todeta, että se on hyvä kohde kaikkina vuodenaikoina.

(Kaupallinen yhteistyö Holiday Club Resorts Oy:n kanssa.)

Pääsimme osana Holiday Clubin brändilähettiläspestiämme tutustumaan Ruotsin ehkä parhaimpaan laskettelukeskukseen. Majapaikkanamme ollut Holiday Club Åre on erittäin suosittu kylpylä, joten se sopii erityisesti lasketteleville lapsiperheille.

 

Holiday Club Åre sijaitsee huippupaikalla

 

Holiday Club ja Åren kunta tekivät 2000-luvun alussa huippusopimuksen, kun kunta luovutti hotellille maa-alueen järven rannalta rautatieaseman vierestä.

Holiday Club Åre
Piirroskuvassa hotelli vasemmalla ja noin 100 huoneistoa alhaalla keskellä.
Holiday Club Åre
Tämä kävelysilta yhdistää hotellin ja rautatieaseman.

Tontille ei muuta mahdukaan kuin nykyinen 250 huoneen hotelli ja sen viereen rakennetut villas-tyyppiset noin 100 huoneistoa.

Meillä oli mahdollisuus ihailla kauniita järvi- ja tunturimaisemia hotellin parvekkeellisesta huoneistosta n:o 310. Suurimmasta osasta huoneita on näkymä tuohon länteen avautuvaan maisemaan, jonka valo- ja värimaailma elää vuorokauden ja vuoden vaihtelujen mukaan. Kerrassaan mainio kokemus.

Holiday Club Åre
Taustalla keskellä näkyy maailman cupin pujottelurinne iltavalaistuksessa.

Holiday Club Åre
Hotellin rannalla oleva avanto oli kohtuullisen ahkerassa käytössä.
Holiday Club Åre
Parvekkeellinen hotellihuone on kohtuullisen tilava. Jääkaappiin sopii enemmänkin juomaa ja sen vierestä löytyy myös kahvinkeitin.
Holiday Club Åre
Holiday Club Åren hotellin aula on valtaisan kokoinen. Sieltä löytyy mm. tämä viihtyisä takka ja muita mukavasti sisustettuja istumaryhmiä.

 

Hotellin ravintolat Grow ja O´Learys testissä

Ruokailimme viikon aikana hotellin kahdessa ravintolassa. Vuorottelimme päivittäin à la carte ravintola Grown ja Suomessa tutuiksi käyneen O´Learysin välillä.

Holiday Club Åre
Paikallinen  Junkö-kaviaari eli mätitahna oli kyllä maistamisen arvoista.

Grown a´la carte -listalla oli muutamia vaihtoehtoja alku-, pää- ja jälkiruoissa.

Holiday Club Åre
Todella suuri pääravintola Grow toimii myös aamiaisravintolana.

Hotelli oli todella täynnä vierailumme aikana ja se näkyi myös aamiaisella. Kaikki sujui kuitenkin ripeästi kiitos kolmen identtisen tarjoilupisteen. Loistojuttu olivat tarjottimet, joita asiakkaat myös käyttivät. Väki palautti ne 99 %:sti tarjoiluvaunuihin, joten pöydät vapautuivat välittömästi seuraavien käyttöön eikä häiritseviä jonoja syntynyt. Toivoisi, että kaikissa Suomen kohteissa olisi käytössä sama käytäntö ja kokemuksemme mukaan niin ei ole, valitettavasti. Pakko vielä todeta, että ruotsalaiset osaavat käyttäytyä. Erityiskiitos menee upealle tarjoilijahenkilöstölle. Tuo yllättävän nuori porukka osasi asiansa ja siitä jäi hyvä mieli.

O´Learys

 

O´Learys on Suomen kohteista tutuksi käynyt sporttihenkinen hampurilaisravintola, jonka liha- ja kala-annokset tekivät meihin ehkä jopa paremman vaikutuksen kuin alakerran Grow, jonka rauha ja tyylikäs tunnelma olivat ainakin senioreille mieleen.

Holiday Club Åre
Takimmaiselle lautasella oleva grillattu lohi kertoo jo ulkonäöllään, että osu ja uppos. Pakkohan sitä ole maistella myös hampurilaisia.

Hotellin ravintolatarjonnasta jäi ihan hyvä maku kaikilla aisteilla.

 

Harrastusmahdollisuudet hotellissa ja lähialueella

 

Kylpylämaailma

Hotelli on rakennettu oleilua ja viihtymistä varten. Kylpylä muistuttaa paljon Holiday Clubin suomalaisia huippupaikkoja.

Isolta allasalueelta löytyvät tärkeimmät nautiskelupaikat sokkeloisine altaineen, poreammeineen, hierovine allassuihkuineen ym.

Hotellin asukkaille tarjottuun harrastuskirjoon kuuluu myös tällainen shurffilautajooga. Helpon näköistä hommaa sekä vetäjälle että jooghaajille.

Etenkin talvella on houkuttelevaa luikerrella lämmitetyssä altaassa pienehköstä aukosta ulos ihailemaan tähtitaivaasta aivan kuin suureen huljuun, jossa voi nautiskella vaikkapa vesisuihkujen aikaansaamasta kokovartalohieronnasta. Asiakkaan näkövinkkelistä tuo ulko-osasto kaipaisi pientä pintaremonttia, sillä laatat ovat saaneet yläreunoistaan hieman ”kipeää”.

Erillismaksusta kylpylässä pääsee nauttimaan myös saunamaailmasta, jossa on muutamia erilaisia saunoja. Yhteissaunominenkin onnistuu, sillä kansa saunoi siellä uimapuvuissaan pyyhkeiden toimiessa lähinnä hygieniavälineinä.

Kuntosali

 

Hotellissa on erinomainen, uudehkoilla laitteilla varustettu suuri kuntosali, jossa voi pyöräillä ja juoksumattoilla kaunista järvimaisemaa ihaillen.

Holiday Club kuntosali
Kuntosali on suuri. Siellä on nykyaikaiset laitteet ja tilaa hengittää. Tässä salin toinen puolisko.

Kuntoilumaailman kokonaisuuden täydentävät erillinen spinning-huone ja joogatilat.

Keilahalli ja minigolf

Muita harrastusmahdollisuuksia ovat mm. keilahalli, sisällä oleva minigolfrata ja pöytäsuffleboard.

Lasten harrastustilat toimivat myös kerhona

Monipuolisen harrastusmaailman pisteenä i:n päälle on lasten peli-/harrastustila.

Lasten harrastusmaailma lienee pienten lasten vanhempien lempipaikka, jonne lapset voi pukata leikkimään ammattitaitoisten ohjaajien opastuksella pientä maksua vastaan vaikka pidemmäksikin aikaan viihtymään.

Veikkaan, että vanhemmat ovat vähintäänkin tyytyväisiä voidessaan jättää lapset hetkeksi erittäin virikkeiseen hoitopaikkaan, josta lapsia saattaa olla vaikea saada poistumaan. Sen verran houkuttelevan näköinen tuo ympäristö on. Ja välipalaakin oli tarjolla.

100 huoneistoa täydentää majoitustilat

Holiday Club Åresta löytyy lisäksi noin 100 huoneistoa, jotka on tehty samanlaisiksi kuin villas-huoneistot Suomessa.

Huoneistot alkavat noin 200 m päässä hotellista.

Tuli vähän sellainen tunne kuin olisi kotiin mennyt, sillä huoneistot on todennäköisesti tehty samoilla piirustuksilla kuin Suomessa uudet villas-asunnot. Tyyliä ja mukavuutta on noissa erinomaisesti varustetuissa huoneistoissa.

 

Laskettelu, murtomaahiihto ja vaellus

 

Laskettelu-, hiihto- ja vaellusmahdollisuudet ovat Åren alueella parasta A-ryhmää.

Åren rinnekartat (skistar.com)

Rinteitä ja hissejä riittää niin paljon, että kaikkien niiden läpikäyntiin menee helposti monta päivää. Samalla kortilla voi lasketella lähialueen muissakin laskettelukeskuksissa.

Holiday Club Åre
Åren keskustaan on matkaa muutama sata metriä.
Keskustassa sijaitsevalle Bergbahnalle on matkaa hotellista alle puoli kilometriä.

Viereisen rautatieaseman edestä voi hypätä puolen tunnin välein eri rinteisiin kulkeviin shuttle-busseihin, jotka ovat maksuttomia laskettelu-, hissi- tai murtomaahiihtokortin lunastaneille.

Alue, jossa on mm. alppihiihdon maailmancup-rinne on todella laaja ja siellä on kymmeniä hissejä.

Murtomaahiihto maksaa Åren alueella

Varsin erikoinen juttu Ruotsissa on, että joudut ostamaan noin 10 €/pv maksavan kortin voidaksesi hiihdellä hyväkuntoisilla murtomaaladuilla Åren alueella. Lähimmät ovat muutaman kilometrin säteellä sijaitsevissa Björnenissä, Ullådalissa ja Duvedissa.

Holiday Club Åre
Tässä esimerkkejä hiihtohinnoista. Netin kautta saa jonkinlaisia eläke- ym. alennuksia, jotka ovat edullisempia kuin tässä listassa.

Järven jäälle oli tehty 5 km pitkä latu, jossa sai vipeltää maksutta. Se olikin hyvä paikka hiihdellä tuohon vuoden aikaan, sillä hankikeliä riitti joka puolella.

Tällaista näkyä ei ole aiemmin tullut vastaan murtomaahiihdossa. Lipukkeella portti auki ja menoksi.

Björnen alueen ladut näkyvät tässä. Maksullisuus takasi, että ladut ovat hyvässä kunnossa, mutta niinhän ne ovat esim. kotikaupungissamme Lahdessa vaikka kaikki on ilmaista.

Vålådalenin suosittu leirikeskus on hiihdon mekka

Noin tunnin ajomatkan päässä Södra Årefjällenissa on mm. Vålådalenin leirikeskus, jossa voi majoittua.

Päiväseltään siellä voi käydä hiihtämässä vaikka ”Lahdessa” tai ”Sapporossa” näiden kuuluisien hiihtokeskusten mukaan nimetyillä laduilla.
Kannattaa käydä testailemassa noita upeita latuja.

Leiripäivän paras hetki on saunominen kotasaunassa ja heittäytyminen ihmispataan koko porukan kanssa.

Tässä tarkempaa tietoa noista seuduista ja siellä tarjotuista harrastusmahdollisuuksista ym.

Södra Årefjällen (SÅF) (ottsjo.se)

Löydät erinomaiset oppaat hiihtelyyn ja vaelteluun tästä osoitteesta:

Åre – skidresa och skidsemester med skidåkning i världsklass! – SkiStar

 

Muuta nähtävää Åren  alueella

 

Talvinen viikko Åressa ei anna vielä kovin perusteellista kuvaa Åren alueesta. Edellä esiteltyjen hiihto- ja laskettelu ym. harrastusten sekä hotellin esittelyn lisäksi ehdimme käväistä parissa paikassa.

Ruotsin korkein vesiputous Tännforsen on varsin erikoinen nähtävyys

Noin puolen tunnin päässä Holiday Clubin hotellista Norjaan päin sijaitsee nähtävyys, jota ei kannata jättää väliin etenkään talvella.

Ruotsin korkein vesiputous Tännforsen on 37 m korkea komea ilmestys.

Vaikka olemme nähneet paljon korkeampia vesiputouksia eri puolilla maailmaa, tämän näkeminen talvella teki erityisen vaikutuksen. Jääseinämä putouksen taustalla muodostaa ainutlaatuisen näkymän, jota voi ihmetellä pitkään väsymättä.

Gruvområdet on ”ikivanha” kuparikaivoskylä

Gruvområdet on 15 km päässä Åresta. Sinne pääsee hiihtämällä Björnenin hiihtokeskuksesta tai autolla. Tämä 1700-luvulla perustettu vanha kylä on ollut kuparikaivostoiminta-aikana 1900-luvun alkuun saakka 600 asukkaan vilkas kylä.

Nykyään kylässä ei ole enää monta savua. Tämä Bergstugan ravintola oli elämää täynnä nytkin, mutta muuten seudulla ei näkynyt juuri ketään. Tosin kauniin sään vuoksi väki istui ulkona ja nautti puhkeavan kevään auringosta.

Tässä 8-kulmaisessa rakennuksessa on ollut 1860-luvulta lähtien vesivoimalla toimiva hihnapyörävetoinen kone, jolla nostettiin kuparimalmia kaivoksesta.

Maaliskuussa 2022 seudun kaunein nähtävyys on luojan luomaa taidetta.

Åren pieni suklaapuoti

Alueen suosituimpia nähtävyyksiä on Björnessä, muutaman kilometrin päässä Åren kylästä sijaitseva pieni suklaatehdas puoteineen.

Suklaat tehdään pienessä suklaatehtaassa kaiken kansan silmien alla.
Tuotevalikoima on varsin monipuolinen ja houkuttelevasti esillä.

 

Loppupäätelmä

 

Holiday Club Åre sopii kaikenikäisille matkaajille ympäri vuoden. Murtomaahiihdon vankkumattomina ystävinä suosimme jatkossa enemmän Holiday Clubin kotimaan kohteita talvisaikaan, mutta kesällä ja syksyllä haluaisimme mieluusti päästä joskus vaeltelemaan Åren ja Södra Årefjällenin maisemiin.

Laskettelevat lapsiperheet ovat taatusti innoissaan tuosta kohteesta. Etelä-Suomesta matkakin on kohtuullinen. Yölaivalla Tukholmaan ja noin 8 tunnin (n. 600 km) auto-ajelu on helpohko tapa päästä rinteisiin. Ellei halua liikkua laajemmalle alueella Åressa, vaihtoehtona on myös noin 7 tunnin junamatka tai lento Tukholmasta.

 

Lisäinfoa Holiday Clubin sivulta

Talviulkoilijan Åre | Holiday Club | Holiday Club (holidayclubresorts.com)

 

 

Samankaltaiset artikkelit

8 Kommenttia

 1. Joitain vuosia sitten minun olisi pitänyt lähteä laskettelureissulle Åreen, mutta jostain syystä tuo matka silloin peruuntui. Vai mahtoiko olla niin, että päädyttiinkin silloin Lappiin… Kiva olisi joskus Åressa käydä, ja tuo Tännforsen on kyllä todella upean näköinen.

 2. Onpa todella hieno tuo vesiputous! Tyylikäs hotellikokonaisuus kyllä ja juuri hiljattain Holiday Club Saimaalla vierailleena on hauska vertailla paikkoja. Kiva idea, että noita tuttuja ravintoloita löytyy eri paikoista ja konsepti on majoitustenkin osalta yhtenäinen.

  1. Jep! Monenlaisia on tullut maailmalla nähneeksi, Islannissa ja Norjassa suurimmat. Tuo vajaan 40 m putous oli kyllä näkemisen arvoinen kevättalvella juuri sen jääseinämän vuoksi. Kannattaa kyllä harkita Årea. Minä haluaisin mennä seuraavan kerran vaeltamaan noille seuduille.

 3. Åre on käynyt vuosikausia mielessä, mutta vielä ei oo sinne tullut lähdettyä. Olikin kiva lukea yleispostaus Åresta, jotta hahmottui vähän enemmän minkälainen paikka ja sen ympäristö onkaan.

  1. Kiitos Elina. Se oli mielessäni, kun kirjoitin eli että Åre välittyisi lukijoille kokonaisuutena. Minulle se on ollut tähän mennessä tuntematon kokonaisuus vaikka olemmekin kerran ajaneet siitä ohi.

 4. Ollaan juuri Saariselän holiday Clubin Villassa. Hyvin on samannäköinen tilaratkaisu.
  Mielenkiintoista tuo latumaksu. Koskakohan Suomessa. Täällä on tällä hetkellä vapaaehtoisuuteen perustuvia maksuja.

  1. Niin ovat samasta piirrospajasta muotoutuneet kämpät ja sehän on järkevää.

   Kyllä se Sari tulee meillekin tuo latumaksu vielä jossain vaiheessa tai toivottavasti ei. Voipi käydä, että hiihtäjät äänestävät suksillaan, jos sellaista aletaan kokeilla. Onneksi meillä on vaihtoehtoja niin paljon, että aina löytyy maksutontankin latua. Etenkin Lapissa noita maksukylttejä näkyy ja ymmärtäähän sen. Ei ole halpaa touhua pitää latuja kunnossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *