· ·

Nessebarin vanhakaupunki Bulgariassa yllätti positiivisesti

Yksi Bulgarian kulttuurikohteista on Mustanmeren rannalla sijaitseva Nessebarin vanhakaupunki. Se nousi suosikkilistalleni muutamien näkemieni blogi- ym. kirjoitusten johdosta osin siksikin, että se sattui olemaan kohtuullisen lähellä Pomoriessa sijaitsevaa majapaikkaani. Näistä syistä Nessebar oli pakko käydä katsomassa. Samalla  pääsin vilkaisemaan Bulgarian suomalaisittain tunnetuimman kohteen Sunny Beachin kuuluisat varpaistelurannat.

Tämän matkakertomuksen pääviesti on, että Nessebar yllätti minut todella positiivisesti. Suurin yllätys lienee se, etten osannut odottaa mitään sellaista mitä näin. Joskus on parempi, ettei selvitä liikaa vaan heittäytyy seikkailuun.

Syy siihen, että yleensäkin lähdin tälle matkalle oli TOP10-matkojen uskomattoman hyvä tarjous, josta ei voinut kieltäytyä. Jos All inclusive -matka lentoineen yhdelle maksaa hieman yli 300 €, olisi hullua jättää tarjous käyttämättä, kun kalenterissa sattui olemaan tilaa 🙂  Yleensähän hinta yksin matkustavalle on paljon korkeampi kuin jos 2 majoittuu samaan huoneeseen. Nyt näin ei ollut, joten vaikka vaimoni ei halunnut lähteä mukaan, hinta ei ollut esteenä omalle ”reppureissulleni”.

Ennakkokäsitykseni Bulgariasta olivat täynnä epäilyksiä, joten odotukset eivät olleet korkealla. Olin kuullut niin paljon huonoja uutisia varastelevista kansalaisista, epäsiisteydestä, bilepaikoista yms., että kannattikohan edes lähteä reissuun 🙂

Lähdin kuitenkin liikkeelle ennakkoluulottomasti #nollatilanteesta” hankkimaan omat kokemukseni. Tästä matkakertomuksesta voit lueskella ja katsella miten kaiken koin.

 

Matkustaminen Nessebariin

 

Koska jouduin keskeyttämään tämän matkan jo 3 päivän jälkeen, halusin kokea mahdollisimman paljon pienessä ajassa. Aamupäivän olin jo vaellellut Pomorien keskustassa, josta löytyy erillinen matkakertomus.

Kun iltapäivä meni Nessebarissa ja Sunny Beachillä. kertyi tuona päivänä askelmittariin yli 20 000 lukema.

Tällaista kuvassa näkyvää rakennelmaa oli odotettavissa, kun nousee bussista…

Matka Nessebariin taittui bussilla, tottakai. Bulgarian noilla kulmilla on riittävän hyvät bussiyhteydet joka paikkaan. Eikä tarvitse maksaa itseään kipeäksi, sillä tiketti Pomoriesta Sunny Beachille maksoi 3 levaa eli noin 1,5 €.

Tämän kuvan pääviesti on, että Bulgaria on viinintuottajamaa. Uusi satokausi oli juuri pääsemässä vauhtiin. Taustalla näkyvät keltaiset rypsipellot kertovat, että kesän tulo oli 3.5.2019 jo paljon pidemmällä kuin Suomessa.

Vanhaan kaupunkiin saavuttaessa tulijat ottaa vastaan St. Nicolas Statue

 

Nessebarin vanhakaupunki

 

Nessebarin vanhakaupunki  on Unescon maailmanperintökohde. Sen rakentaminen alkoi 500-luvulla. Valinnan ymmärtää helposti, kun lähtee kiertelemään tuolla kirkkojen ja niiden raunioiden luvatulla saarella. (Nykyisen yhdistetty mantereeseen keinoketoisella kannaksella.)

Heti, kun astuu bussista ulos. suu loksahtaa ihastuksesta. Tämä portti johdattaa Nessebarin vanhaan kaupunkiin.

 

Tähän pronssiveistokseen on kuvattu Nessebarin kartta ja tärkeimmät nähtävyydet.

Vanhan kaupungin rakennukset ovat nykyisin paljolti tämän näköisiä. Matkamuistomyymälöitä löytyy lähes ”enemmän kuin laki sallii” 🙂

Church of the Holy Archangels Michael and Gabriel

Tämä arkkienkelien Mikaelin ja Gabrielin kirkko hallitsee kaupungin keskustaa. Jossain toisessa tietolähteessä mainittiin, että tämä onkin Pantokrator-kirkko. 

Liekö rakkaalla lapsella monta nimeä? Muut saavat selittää, joten kerropa miten on? Onko kyseessä sama paikka?

Kiven ja puun liitto.

Ajauduin ensimmäisenä kohti rantaa. Siellä oli ymmärrettävästi ravintola poikineen.

Kuvankauniit näkymät odottivat askeltajaa, kun laskeuduin Mustanmeren rantaan.

Kevät oli makeimmillaan. Unikot ja muut kasvit olivat täydessä loistossaan. Rantaravintoloiden ”armada” odotti matkailijoita. Kaunis oli tuo rantabulevardi.

Jotenkin nuo monenkirjavat tuolit istuivat tuohon maisemaan paremmin kuin hyvin.

Ihan houkutteli istahtamaan, mutta en vielä malttanut.

Niemen kärjestä löytyi tällainenkin maalle nostettu hyvin palvellut, toista elämää aloittanut ravintolalaiva.

Ravintoloita, hotelleja, taloja, leikkipaikka, …

Viehätti se!

Perinteitä noudattaen…

Kiersin koko saaren rantabulevardia pitkin. Taustalla näkyy Sunny Beach.

Basilica of the Mother of God Eleusan rauniot ovat niemen pohjoisrannalla, vastapäätä Sunny Beachin rannikkoa.

Church Dormition of Theotokos, jonka sisätiloissa ei saanut kuvata, valitettavasti. Kun klikkaat edellä olevaa linkkiä, näet sentään yhden kuvan sisätiloistakin.

Kapeita kujia riittää…

Church of Saint Sophia

Pyhän Sofian kirkon rakentaminen on osoitus osaamisesta jo 500-luvulla. Pannapa tuohonkin äkkinäinen latomaan noita tiilejä. Niskaan tulisivat ne!

Kirkon vieressä on ikivanha juomavesipiste.

Vanha lähde

 

Pikavisiitti Sunny Beachille

 

Aamupäivän vaeltelu Pomoriessa ja parituntinen Nessabarissa alkoivat vaikuttaa niin, että teki mieli lähteä suoraan hotelliin. En voinut kuitenkaan antaa periksi, sillä se saattoi olla ainutkertainen matka tuolle rannikolle. Niinpä hyppäsin bussin, maksoin 1,3 levaa ja siirryin Sunny Beachille. Koska missasin juuri edellisen bussin olisi saattanut olla järkevämpää kävellä pari kilometria päästäkseen monta kilometria pitkän varpaistelurannan toiseen päähän. Näytti olevan vähän samankaltaista siinä osassa kuin Kalajoen Hiekkasärkkien dyyneillä.

Koska olin odottanut vajaa puoli tuntia, menin niin pitkälle kuin pääsin. Se osoittautui virheeksi, sillä ranta on pitkä ja bussi kohti Burgasia lähti juuri sieltä lähimpänä Nessebaria olevasta päästä. No, tulihan kävellyksi taas.

Taustalla näkyy Nessebarin vanha kaupunki. Todistetuksi tuli, että varpaistelurantaa riittää. Voisi sinne joskus mennä pidemmäksikin aikaa. Vaikea kuvitella, että siellä olisi hirveää tungosta, mutta voi olla että onkin? Kommentoi, jos tiedät. (Vilkaisin yhtä Wikipedia-kuvaa ja taitaa olla, että olen täydellisen väärässä?)

Sunny Beach oli niin täynnä toinen toistaan suurempaa ja komeempaa hotellia, kasino, ravintoloita ym. rakennuksia että… Näki, että se on tehty turisteja varten. Kuvat jäivät ottamatta, sillä Nessebarin jälkeen sellainen ympäristö ei kolissut.

Kilometreja tuli tuona päivänä mukavasti ja 20 000 askelta meni rikki selvästi. Kävelin RIU-hotellin kohdalta vajaan kilometrin päässä olevalle bussiasemalla, nousin bussiin numero 10, maksoin 3 levaa ja 45 minuutin kuluttua olin hotellilla valmiina All inclusiveen kuuluvalle illalliselle.

Hyvä päivä oli se!

 

Lisää matkakertomuksia…

 

Muut tältä pikavisiitiltä kirjoittamani matkakertomukset löytyvät täältä.

Pomorie – pala Rooman valtakuntaa Mustanmeren rannalla

Ja tässä vielä TOP10-matkojen valitsema hotelli, jossa matkat hinta-laatusuhde osoittautui TOP-kympiksi.

Bulgaria on mainettaan parempi: esittelyssä hotelli Via Pontica Pomoriessa

 

Tästä aukeaa lisäinfoa Nessebari kauniista kaupungista:

https://www.rantapallo.fi/bulgaria/nessebar/

 

Bloggaajaveli Rami kirjoittaa Nessebarista ym. näin:

Bulgarian aurinkorannikko – Nessebar, Sunny Beach ja Sozopol

 

Samankaltaiset artikkelit

10 Kommenttia

  1. Nessebarin vanhakaupunki on kyllä parasta osaa Bulgarian aurinkorannikkoa Sozopolin kanssa. Jos lähtisin uudellen sinne, minkä saatan hyvinkin tehdä, niin majoituksen ottaisin näistä jommasta kummasta paikasta. 🙂

  2. Vanha Nessebar on tosi kaunis. Tykkään historiallisista kohteista: raunioista, linnoituksista, ikivanhoista palvontapaikoista ja rituaaleista. Näitä kaikkia Bulgariassa riittää, mutta vaatii vähän tutkiskelua, että löytää niiden äärelle. Tänä vuonna Bulgarian Plovdiv on yksi Euroopan kulttuuripääkaupungeista, joka varmasti tuo kaivattua nostetta sille ”aidolle Bulgarialle”, jota moni ei vielä tunne.

    1. Kiitos Elina! Ainakin minulle Bulgaria on varsin tuntematon kohde, josta osa ennakkoluuloista karisi jo lyhyen vierailuni aikana. Kiitos Plovdiv-vinkistä.

  3. Olipa kiva lukea ja katsoa kuvia Nessebarista, ja niin positiivisia asioita. Varasin juuri halpamatkan Nessebariin ensi lokakuun alkuun, liekö vielä lämmintä silloin.

    1. Kiitos Maija. Luulen, että lokakuun alku on erinomainen aika matkustaa Mustanmeren rannalle. Ei enää tungosta, mutta ilmat hyviä ja meri lämmin.

  4. Hei! Näin näitä vinkkejäsi Nessebarista. Pakko sanoa että aivan ihana paikka vanhan kaupungin puoli maja paikka on puolessa välissä vanhan kaupungin ja sunny beachin välissä. Yhteen asiaan oon näin kiinnittänyt huomiota. Paljon on leikkipuistoja alueella lapsille. Kohteliasta ja ei nii tungettelevia ihmisiä mitä olisi voinut odottaa. Täällä ei tulla iholle tarjoamaan vaan rauhassa saa katella ja rauhallista tehdä ostoksia. Jopa huonommallakin englannin kielen taidolla pärjää täällä ilman sanakirjaa. Ja hellettä piissaa näin syyskuun lopulla sen 24-29asteen välillä.

    1. Sittenhän meillä on samantyyppinen kokemus Nessebarista. Ja kiitos majapaikkavinkistä. Mennään uudelleen…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *