Matkaopas Aurinkorannikon parhaisiin paikkoihin (by Appa ja Chat GPT) PÄIVITETTY 7.10.2023

Tästä postauksestani aukeaa Pieni matkaopas Aurinkorannikon parhaisiin paikkoihin. Andalusiassa, Espanjan etelärannikolla sijaitseva Malaga ja sen ympärillä oleva Aurinkorannikko on joidenkin matkatoimistojen tilastojen mukaan tällä hetkellä suosituin suomalaisten lomakohteista. Siellä asustelee vuosittain kymmeniä tuhansia suomalaisia. Eikä yhtään ihme, sillä tuolle pienehkölle alueelle mahtuu nähtävyyksiä ja toimintaa vauvasta vaariin, jokaiselle jotakin.

Päivitin tämän tammikuussa 2020 tekemäni postauksen syystä, että olen innostunut tutustumaan Chat GPT:hen. Halusin verrata luetteloitamme ja tulos  on luettavissa alta. Ei Askompaa!

(Päivitetty 7.10.2023)

Olen tehnyt Aurinkorannikolle suuntautuneilta matkoiltamme muutamia matkakertomuksia, joissa esittelen alueen parhaita nähtävyyksiä. Viimeksi kävimme siellä marraskuussa 2019 ja tein jälleen muutamia uusia postauksia käymistämme kohteista. Toivottavasti näistä vinkeistä on teille hyötyä, kun suuntaatte matkanne tuolle kauniille loma-alueelle.

Tässä koosteessa esittelemäni matkakertomukset sijoittuvat yhtä lukuunottamatta eteläiselle osaa Andalusiaa eli käytännössä Aurinkorannikolle.

 

Huomaa, että alta aukeaa matkakertomuksia lukuisiin paikkoin. Klikkaa ”laatikoissa” olevia kuvia ja juttu aukeaa. Niistä löytyy paljon hyviä vinkkejä, kun suunnittelet matkaa Aurikonrannikolle. 

 

Pieni matkaopas Aurinkorannikon parhaisiin rannikkokaupunkeihin

 

Benalmadena on tämän hetken ”kuumin” suomalaiskaupunki

 

Benalmadena on viime vuosina noussut ehkä Aurinkorannikon suosituimmaksi suomalaiskohteeksi. Pääset lukemaan matkakertomuksen klikkaamalla alla oleva kuvallista linkkiä.

Aurinkorantojen Benalmadena on suomalaisten suosiossa

 

Estepona on todella viehättävä kaupunki upeine rantoineen

Ajelimme eräänä sateisen päivänä marraskuussa 2019 tutustumaan Esteponaan. Se teki meihin niin hyvän vaikutuksen, että varasimme välittömästi sieltä muutamaksi yöksi majapaikan seuraavalle Andalusian matkallemme.

Onko Estepona Andalusian paras rantapaikka?

Marbella on rikkaiden ja kuuluisuuksien kohtaamispaikka Aurinkorannikolla

Costa de Solin hienostokaupunki Marbellassa on havaittavissa historian siipien havinaa. Vaikka Marbellaa sanotaan hienostokaupungiksi, se ei tehnyt meihin tällä kertaa erityisempää vaikutusta. Veikkaan, että syy oli yksinkertainen. Olimme viettäneet huhtikuussa 2018 päivän Rondassa, joten oli virhe pysähtyä illan suussa Marbellaan, kun oli jo valmiiksi saanut ähkyn upeista nähtävyyksistä. Meillä oli edelliseltä kerralta valoisampi kuva Marbellasta, mutta nyt emme innostuneet. Pitää ottaa joskus uusiksi päivän ainoana tutustumiskohteena.

Pikapyrähdys Marbellaan oli vaivan väärtti

Seuraavalla matkallamme marraskuussa 2019 poikkesimme varsinaiseen suihkuseurapiirisatamaan, Marbellan itäpuolella sijaitsevaan Puerto Banukseen. Hienoa siellä oli käveleskellä, mutta jotenkin tunsimme olevamme väärässä paikassa.

Puerto Banus on Marbella suihkuseurapiirin kohtaamispaikka

 

Maakunnan pääkaupunki Malaga ei ole Costa de Solin matkailumagneetti

Malagan maakunnan pääkaupunki Malaga on yksi suomalaisten suosikkikohteista vuonna 2019.  Se ei ole tehnyt meihin Marbellan tavoin mitään erityista vaikutusta. Jotenkin se on aina jättänyt meidät ”kylmäksi”. Emmekö löydä sitä?

Malaga – Picasson syntymäkaupunki lienee Aurinkorannikon suurin, muttei kaunein

Picasson museota,  katedraalia ja Teatro Romanoa lukuunottamatta emme ole löytäneet sieltä mitään ihmeellisiä elämyspaikkoja. Yllä aukeavassa matkakertomuksestani olevien linkkien kautta pääset kurkkaamaan mitä muuta siellä kannattaa käydä kurkkaamassa:

Tässä yksi matkaopas Malagaan:

Malagan matkaopas

 

Mikä vetää suomalaisia Costa del Solille?

 

Tässä vielä tämän osuuden loppuun pieni juttu Fuengirolasta, jossa kävimme aistimassa miten tuhannet suomalaiset elävät vuodesta toiseen. Mikä heitä siellä kiehtoo. Muutamassa tunnissa näkee ainoastaan jäävuoren huipun, mutta ainakin omat suunnitelmamme ja haaveemme saivat vahvistuksen. Nyt tiedämme miten lomailemme lähivuosina. Yksi hyvä syy viettää aikaa Costa del Solilla löytyi ainakin. Tapasimme nimittäin useita tuttujamme lyhyen ajan sisällä. Vaikutti siltä, että alueella on paljon mukavaa yhteisöllistä pöhinää 🙂

Aurinkorannikolla (Costa del Sol) on kymmenien tuhansien suomalaisten talvehtimispaikka

 

Pieni matkaopas Aurinkorannikon parhaisiin paikkoihin vähän matkan päässä rannikolta

 

Caminito del Rey kuuluu Aurinkorannikon huippukohteisiin

 

Tunnin ajomatkan päässä rannikolta sijaitsee uskomattoman hieno vaelluskohde, jonne kannattaa suunnata 7 km helpolle kävelylle.

Kuninkaan polku (Caminito del Rey) kuuluu ehdottomasti Andalusian huippukokemuksiin

Caminito del Rey (Kuninkaan polku) on Andalusian uusi vetonaula – VIDEO

El Torcal de Antequera yllätti positiivisesti

 

El Torcal de Antequera on kuin pala dolomiitteja erikoisen kalliomuodostelmansa johdosta.

El Torcal de Antequera – Andalusian Dolomiitit kannattaa kokea

 

Malagan vuoristo on erinomainen vaelluskohde kauniine maisemineen

 

Eipä olisi tullut mieleenkään, että 10 km päässä Malagasta on tuollainen luonnonpuisto!

Malagan vuorten luonnonpuiston maisemat lumoavat

 

Mijas Pueblo on yksi Aurinkorannikon kauneimmista kaupungeista

 

Mijas sijaitsee 7 km päässä suomalaisten suosimasta lomaparatiisista Fuengirolasta. Sinne on helppo siirtyä paikallisbussilla parin euron hintaan.

Mijas Pueblo – Aurinkorannikon (Costa del Sol) kaunis helmi

Matkakertomuksestani aukeavien kuvien avulla saa riittävän hyvän käsityksen siitä miksi Mijas kannattaa ottaa vähintäänkin päiväretkikohteeksi mikäli asustelee Costa de Solissa. Mijasin historia ulottuu Rooman valtakunnan ajalle ja tuo aikakausi näkyy vieläkin. Tuon pikkukaupungin kehitys suosituksi turistikohteeksi alkoi varsinaisesti 1950-luvulla.

Mijaksen historiasta kannattaa lukea esimerkiksi tästä Wikipedia-kirjoituksesta:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Mijas

 

Ronda on must-kohde Costa del Solilla

 

Aloitan yhdestä must-kohteesta eli kauniista Rondan kaupungista (ks. sijainti yllä olevan kartan keskikohdasta). Sinne kannattaa mennä julkisilla kulkuvälineillä eli bussilla tai junalla. Itse matkasimme bussilla Marbellasta, mutta esim. Malagasta kannattaa harkita junaa. Vuokra-auton käyttökin on ihan ok, mutta ihan lähiseudulla on haastavaa löytää parkkipaikkaa. Hinta-laatusuhteeltaan julkiset vievät ainakin meidän pisteemme.

Espanjan Andalusia – Rondan lumoava vanhakaupunki

Tässä vielä videokooste samaiselta matkaltamme:

Ronda – Andalusian antiikkinen helmi Malagan kupeessa (VIDEO)

 

Frigliana, Nerja, Sevilla, Tarifa ja Gibraltar ovat päivämatkan päässä 

 

Tämän matkan teimme jo vuonna 2011. Se on ensimmäisiä matkakertomuksia, joita olen tehnyt itsellemme, kotikoneelle, vain meitä varten. Nostin sen sieltä kuitenkin tänne sivustooni havaitessani, että tästäkin saattaa olla hyötyä lomamatkojen suunnittelijoille.

Tässä mittavassa matkakertomuksessa teemme pitkän automatkan Andalusiassa ja pääsemme näkemään toinen toistaan kauniimpia kaupunkeja. Aloitamme kiertueen eräästä alueen kauneimmista kaupungeista, valkoisesta Friglianasta. Sieltä teemme pikapyrähdyksen Nerjaan ja käymme vielä Gibraltarissakin. Täältä löytyy myös ensikosketuksemme elitistiseen Marbellaan ja katselemme hieman sen keskustaa. Lopussa esittelen vielä tuolloisen RCI-hotellimme ja vedän yhteen koko reissun.

Espanjan Andalusian auringon alla: Frigiliana, Nerja, Marbella ja bonuksena Gibraltar

Toinen vuoden 2011 reissumme matkakertomus vie meidät Sevillan kautta Gibraltarinsalmen yllätyspaikkaan Tarifaan. Noista upeista rannoista meillä ei ollut hajuakaan ennen tätä automatkaa. Kannattaa panna merkille!

Andalusiaa autoillen: Sevilla ja Tarifan yllätysrannat

 

Chat GPT:n valitsemat parhaat kohteet

 

Chat GPT on tullut voimakkaasti auttamaan meitä ja tuntuu siltä, että mitä vaikeampi kokonaisuus, sitä varmemmin kannattaa kysyä siltä. Niinpä tein sille kysymyksen ”Mitkä ovat Aurinkorannikon parhaat matkailunähtävyydet?” 

Tässä sen vastaukset, joissa on kohtuullisen paljon yhtäläisyyksiä minun listaani:

Aurinkorannikko, joka sijaitsee Espanjan etelärannikolla, on tunnettu upeista hiekkarannoistaan, lämpimästä ilmastostaan ja monipuolisista matkailunähtävyyksistään. Tässä joitakin suosittuja matkailukohteita Aurinkorannikolla:

 1. Costa del Solin rannat: Aurinkorannikko on tunnettu upeista rannoistaan, kuten Marbellan Playa de la Fontanilla, Fuengirolan Los Boliches, ja Torremolinosin Playa de la Carihuela.
 2. Alhambra-palatsi, Granada: Alhambra on historiallinen palatsi- ja linnoituskompleksi Granadassa, joka on maailmanperintökohde ja yksi Espanjan tunnetuimmista historiallisista nähtävyyksistä.
 3. Sierran vuoristoalueet: Aurinkorannikolla on upeita vuoristoalueita, kuten Sierra Nevada, joka tarjoaa mahdollisuuksia vaellukseen, hiihtoon ja muihin ulkoilma-aktiviteetteihin.
 4. Malagan vanhakaupunki ja Picasso-museo: Malagan vanhakaupunki on täynnä historiallisia rakennuksia, kirkkoja ja kapeita katuja. Picasso-museo on myös suosittu nähtävyys taiteen ystäville.
 5. Puerto Banús, Marbella: Puerto Banús on hieno satama- ja huvivenesatama Marbellassa, jossa voi ihailla upeita veneitä, shoppailla luksusliikkeissä ja nauttia gourmet-ravintoloista.
 6. Ronda: Ronda on kaunis vuoristokaupunki, joka tunnetaan upeista rotkoistaan, historiallisista rakennuksistaan ja perinteisestä andalusialaisesta tunnelmastaan.
 7. Selwo Aventura, Estepona: Selwo Aventura on laaja eläintarha Esteponassa, jossa voi nähdä erilaisia eksoottisia eläimiä ja nauttia safarikokemuksesta.
 8. Nerjan luolat: Nerjan luolat ovat vaikuttava luolajärjestelmä Nerjan kaupungissa, joka tarjoaa upeat luonnonmuodostelmat ja historian havinaa.
 9. Mijas Pueblo: Mijas Pueblo on perinteinen valkoinen andalusialainen kylä, joka tarjoaa kauniita näkymiä ja tunnelmallisen ympäristön.
 10. Gibraltar: Vaikka Gibraltar ei olekaan Espanjan alueella, se sijaitsee lähellä Aurinkorannikkoa. Gibraltarilla voit vierailla The Rockissa, tutustua historiallisiin nähtävyyksiin ja ihailla upeita maisemia.

Näiden lisäksi Aurinkorannikolla on monia muita kiinnostavia paikkoja ja aktiviteetteja, kuten golfkenttiä, vesipuistoja, gastronomisia elämyksiä ja perinteisiä festivaaleja.

Onpa hienoa havaita, että meillä on samanlaiset mieltymykset hyvien monien kohteiden suhteen. Tuosta Chat GPT:n listasta löytyy joitain sellaisia, joissa emme ole käyneet. Granadaan ja Alhambraan olimme jo menossa hotellivarauksia myöten, kunnes korona tuli väliin. Sierran vuoristoalueet ja Selwo Aventura ovat myös käymättä. Olemme jo päättäneet lähteä Malagan alueelle vuoden vaihteen jälkeen, joten ehkäpä silloin korjaamme nuo puutteet. No, todennäköisesti eläintarha jää väliin.

 

Minne jatkossa Andalusiassa? Auttakaa matkaajia!

 

Mitä muuta Andalusiassa on, missä meidän ja muiden kannattaa ehdottomasti käydä tai mitä kokea?

Olisin kiitollinen, jos kirjoittaisit noista kohteista tässä alla olevaan kommenttikenttään. Voit myös laittaa oman blogikirjoituksesi tai linkin johonkin artikkeliin tms. meidän kaikkien luettavaksi. Täällä ne ovat sitten kaikki samassa ”pankissa”. Kiitos avusta!

 

HUOM!

KANNATTAA LUKEA KOMMENTTIPALSTA, SILLÄ SIELLÄ ON ERINOMAISIA LISIÄ NÄIHIN YLLÄ OLEVIIN TÄYDENNYKSEKSI.

 

Sitten vielä pieni varoituksen poikanen, kun noihin joihinkin kohteisiin tarvitsee kuitenkin autoa:

 

Autonvuokrauksen ihmeellinen maailma – Ole tarkkana!

 

Meidät löytää myös Facebook-sivulta Appa matkustaa. Käy tykkäämässä sitä niin saat aina tiedon, kun uusi matkakertomus ilmestyy.

Comments

 1. Pirjo Holma says:

  Granada, Alhambra nyt ainakin.

  1. Asko Leppilampi says:

   Kiitos! Nämä tuntuvat olevan monen suosikkeja. Pitää tutkia yhteyksiä vao onno syytä vuokrata auto?

 2. Marja-Liisa Neuvonen-Rauhala says:

  Malaga oli kyllä meidän mieleen muutama vuosi sitten. Näimme paljon mielenkiintoista, mm. kirkollisia pyhimyskulkueita, mielenosoituksia, elämää. Tykkäsimme kaupungista, bodegoista, museoista.
  Vierailimme myös Granadassa ja Alhambrassa, joka on ihan must. Upeampaa paikkaa saa hakea. Heinäkuussa oli tosin kuuma, mutta kannatti. Edelleen käymistä odottaa Cordoba, ja myös Ronda. Sevillaakin pitäisi tutustua enemmän. Lomapaikkana Rota ja Cadiz Costa se Luzilla päihittää milloin tahansa Costa de Solin. Kannattaa muistaa myös Jerez.

  1. Asko Leppilampi says:

   Kiitos Marja-Liisa. Annoit hyviä vinkkejä. Onneksi meillä on sitten 2 vkoa aikaa tutustua Andalusiaan. Otan noista selvää.

  1. Asko Leppilampi says:

   Suuri kiitos!!! Enpä muista kuulleeni tuosta paikasta. Laitetaanpa listalle.

 3. Auvo Nieminen says:

  Hei,
  Aika paljon samoja reittejä on tultu kuljettaa. Sevilla on mainio kohde. Me menimme sinne Malagasta junalla. Se oli kätevää. Ei tarvinnut parkkipaikkoja etsiä. Hyvä majapaikka on Melia Sevilla, joka on lähellä espanjalaista aukiota. Semana Santan aikaan väkeä oli runsaasti ja kirkko oli yhden päivän suljettuna.
  Linnaan kannattaa ottaa opastettu kierros jonon ohi netistä.
  Torre del Oron luota lähtee mukavat jokiristeilyt.
  Käyhän Alhambra katsomassa Granadassa ( ehkä samalla vaeltelua Sierra Nevadan rinteillä ) ja Cordobassa. Kyllä siellä katsottavaa riittää. Itse seuraavalla kerralla käyn Cordobassa, jossa en ole käynyt. Monet myös kehuvat rannikkoa Nerjasta pohjoiseen Almunecariin saakka. Almeriasta löytyy myös kohde, jossa italolänkkäreitä kuvattiin.

  1. Asko Leppilampi says:

   Suuri kiitos veli Auvo! Hyviä vinkkejä. Ei tule olemaan vaihtoehdoista puute, kun suuntaamme tuonne syksyllä pariksi viikoksi.

 4. Hyviä vinkkejä!
  Tässä on yksi postaukseni yleisesti Espanjasta. Ehkä ensi reissulla voitte suunnata Jáeniin ja siitä sitten samalla Unescon Baezaan ja Úbedaan. Itse tykästyin Jáeniin niin että sinne pitäis päästä uudelleen. Alueella on myös yllättävän vähän muita matkailijoita.

  Ja jos tykkäsit Rondasta, niin kannattaa joskus kun suuntaatte keskelle Espanjaa käydä myös Cuencassa. Sen jälkeen Ronda on ihan njääh 😉 https://www.rantapallo.fi/kaksu/2019/01/21/uusia-tuulia-espanjan-lomille-vinkit-alue-alueelta/

  1. Asko Leppilampi says:

   Suurenmoinen kiitos Katja! Jopas löytyy nähtävää lisää ja paljon Andalusiankin alueelta. Mahtavaa, että olet kolunnut monta muutakin hienoa paikkaa. Eivät lopu hyvät kohteet Espanjassa, eivät 🙂

 5. Hyviä kohteita kaikki, itse tykkään kovasti erityisesti Mijasista ja Rondasta. Alhambra tietysti aivan spesiaali, ja Caminito del Rey kannattaa kyllä kokea!
  Meidän perheelle Andalusia on tosi tuttu ja rakas paikka jo 25 vuoden ajalta, ja siellä varsinkin Esteponan pikkukaupunki rannikolla Marbellasta länteen.
  Tässä oma postaukseni Esteponasta:
  https://www.boardingtime.net/eurooppa/estepona-aurinkorannikon-herttainen-helmi/

  1. Asko Leppilampi says:

   Niinpä Jenni! Samat kiinnostuksen kohteet tuntuu meillä olevan eikä ihme. Kävimme Esteponassa katselemassa sen ihastuttavia kukkien täyttämiä katuja. Rakastuimme siihen niin, että varasimme heti ensi lokakuulle talon vanhasta kaupungista muutamaksi yöksi. Fantastinen paikka ja upeille hiekkarannoille 5 min kävely.

 6. Anneli says:

  Almuñécar ehdottomasti. Siistiä, rauhallista, upeaa rantaa kilometritolkulla, ihastuttava vanha kaupunki ja linna. Edulliset hinnat.

  1. Asko Leppilampi says:

   Kiitos vinkistä Anneli. Enpä ole aiemmin kuullutkaan tuosta paikasta.

 7. Aila says:

  Andalusia on niin täynnä niin paljon muutakin. Huh, olisi todella paljon lisättävää ja lisävinkkejä, mutta ehkäpä kirjoitan joskus oman samanlaisen. Omalla listallani kun on niin paljon sellaisia pienempiä kohteita, jotka ovat ihan muuta kuin jotkut Sevillat, Rondat ja Malagat ja esim. Granadassa on todella paljon muutakin nähtävää kuin tuo Alhambra. Me kävimme viikonloppumatkalla Granadassa, jolloin yhden päivän käytimme suunnilleen siihen, mutta sitten palasimme Granadaan kahdeksi viikoksi, jolloin oli aikaa kävellä siellä sun täällä. Taidanpa laittaa edes nuo Granadapostaukseni tähän, niin voit suunnitella, missä muualla kävelet kuin Alhambrassa. Viimeinen niistä kuvaa pääsiäisviikkoa Granadassa ja sisältää paljon asiaa pääsiäiskulkueista :
  https://www.rantapallo.fi/ailajajuha/granada-kierros-kirkkoja-puistoja-aukioita-ja-historiaa/
  https://www.rantapallo.fi/ailajajuha/granadan-tunnelmaa-vanha-kaupunki-sacromonte-ja-albaicin/
  https://www.rantapallo.fi/ailajajuha/pari-paivaa-granadassa-alhambra-ja-albaicin/
  https://www.rantapallo.fi/ailajajuha/paasiaisviikko-granadassa/

  1. Aila says:

   Ja vielä, jos haluat lueskella lisää meidän kohteista, niin esim. Blogit.fi sivustolta löytyy hakusanoilla Setenil de las Bodegas ja Cuenca, joista jo saitkin mainintoja. Ja myös esim. Nerja, Comares, Casares…

  2. Asko Leppilampi says:

   Kiitos Aila, kun laitoit noita linkkejäsi tähän mukaan. Sitä toivoinkin. Suosittelen, että tee ehdottomasti kooste omista suosituksistasi, sillä teillä on Aurinkorannikolta valtava määrä hyviä juttuja. Enpä tunne ketään, joka olisi ”kolunnut” niitä paikkoja enemmän kuin te.

 8. Satu says:

  Kiitos vinkeistä! Joka vuosi siellä matkaavalta olikin jäänyt Malagan luonnonpuisto ihan huomiotta!
  Cadizia suosittelen myös. Grazaleman vuoristo myös ihan ehdoton. Siellä useampia hienoja kaupunkeja. Sekä vähän toisella suunnalla Iznajar!

  1. Asko Leppilampi says:

   Ollos hyvös Satu! Ja kiitoksia uusista vinkeistä!Kyllä siellä nähtävää riittää.

 9. Caminito del Rey on paikka, jossa ilman muuta haluaisin päästä käymään. Muutenkin varsin mainioita vinkkejä noille paikoille. Paljon kiinnostavaa nähtäväähän tuolla olisi, katsotaan, jos sitä ehtisi noille paikoille lähtemään, tänä vuonna se ei kuitenkaan ole mahdollista.

  1. Suuri suositus tuo Andalusian alue ja teille eritoten Caminito del Rey. Veikkaan, että Malagan Vuoret ovat myös teidän juttunne.
   https://appamatkustaa.fi/malagan-vuoren-luonnonpuiston-maisemat-lumoavat/
   Unohtamatta
   https://appamatkustaa.fi/el-torcal-de-antequera-andalusian-dolomiitit-kannattaa-kokea/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *