Espanjan Andalusia – Rondan lumoava vanhakaupunki

Rondan vanha kaupunki on ns. must-kohde, mikäli lomailu kohdistuu Espanjan Andalusiaan. Sen ”uusi” vanha silta lienee Aurinkorannikon kuvatuimpia kohteita.

Olimme ottaneet Rondan kohteeksi tälle matkallemme emmekä pettyneet, Tuosta kauniilla korkealla jyrkänteellä sijaitsevasta kaupungista on huimat näkymät kauas laaksoon ja vuorille. Tervetuloa katsomaan miksi Ronda on niin suosittu!

(Artikkelia korjattu 25.4.2021)

Olimme viettäneet muutaman yön kiintopisteessämme Macdonald Dona Lola -hotellissa. Aiempi tämän matkamme kohde-esittely löytyy tämän matkakertomuksen lopusta.

 

Julkisillakin kannattaa liikkua Andalusiassa

 

Koska meillä ei ollut tällä kertaa vuokra-autoa, hyppäsimme aamulla paikallisbussiin, matkasimme Marbellaan ja jatkoimme sieltä toisella bussilla Rondaan. Bussit lähtevät Marbellan linja-autoasemalta. Määränpäässä bussi- ja rautatieasema ovat noin kilometrin päässä Rondan vanhasta kaupungista ja jyrkänteestä, joka tekee Rondasta Rondan.  Hyvänä kulkuvaihtoehtona pidetään myös BlaBlaCaria.

Matka bussilla Marbellasta on kimurantti reitti, jossa kyytiläisenä ehtii nauttia erittäin kauniista maisemista huomattavasti paremmin kuin kuskina. Siispä, valitkaa edullinen joukkoliikenne.

Mikäli kuitenkin valitset vuokra-auton, jätä autosi vanhan kaupungin ulkopuolelle, sillä sieltä on lähes mahdotonta löytää parkkipaikkaa.  Sain Rondassa asuvalta Janittalta (josta kiitos) tällaisen viestin:

Parkkipaikkoja on runsaasti, jos tietää, mistä etsiä. Maanalaisia parkkihalleja löytyy keskustasta useita (myös läheltä härkätaisteluareenaa). Suurin Martinez Astain on lähellä juna-asemaa Avenida de Malagan päässä, jota pitkin yleensä saavutaan Rondaan ja josta myös pääkadun kävelykatuosuus alkaa. Ilmaisia parkkipaikkoja löytyy helposti, jos jaksaa kävellä parisataa metriä enemmän.

Suomalaiset Janitta ja Jussi pitävät Rondassa majapaikkaa Mountain Paradise Ronda, joka kannattaa laittaa muistiin. Ehkäpä siellä voisi joskun käydä majoittumassa? Tuosta linkistä aukeaa myös Rondan kartta.

Valkoinen Rondan kaupunki näyttäytyi bussin ikkunasta tällaisena.

… ja vielä lähempänä tällaisena.

 

VINKKI:

Rondaan pääsee junalla Malagasta. Sen lisäksi sieltä on huikean kaunis (kuulemma) junareitti länsirannikolle Algericasiin. Hotelliltamme järjestettiin nimittäin päivän matkoja niin, että bussi vie rannikolle ja sieltä edestakainen junamatka Rondaan. Olisimme ehkä kokeilleet, jos aika olisi sallinut, mutta toisaalta päivä Rondassa on ehdottomasti hyvä valinta.

 

Rondan vanhakaupunki on ennakkomaineensa veroinen kaunistus

 

Bussi- ja rautatieasemalta on noin kilometrin kävely, jotta pääsee ihailemaan Rondan kuuluisaa kallioseinämää ja sieltä avautuvaa maisemaa.

Nyt aletaan jo olla lähellä nähtävyyksiä…

Ja sieltähän se aukeni. Tämänkin takia tänne tultiin.

On siinä se jokin! Käveleskelimme vuoren rinnettä oikealla jonkin matkaa ja palasimme sieltä kohti vanhaa kaupunkia.

Tämä syreeniä muistuttava kukka koristi kauniisti härkätaisteluareenan muuria.

Härkätaistelulla on Rondassa vahvat perinteet. Sen nykysäännöt on kuulemamme mukaan kehitetty tässä kauniissa kaupungissa. Taustalla kaupungin Rondan areena, jossa edelleen järjestetään näytöksiä kerran vuodessa. Sain paikalliselta suomalaiselta viestin (kiitos Janitta!), että tuo perinne on ollut feria-viikonlopun lauantaina, mutta siirrettiin vuonna 2019 tuota katolisten juhlaviikonloppua seuraavan viikonlopun lauantaille, jotta majoituskapasiteetti riittäisi paremmin.

Tämän lähemmäksi areenaa emme nyt menneet.

Ovathan nämä härkätaistelijat aikansa sankareita.

Mutta parempi on, että härkiä ei rääkätä enää muinaiseen tapaan.

Areenan vieressä on puisto, jossa oli kukinta-aika parhaimmillaan.

Tunnelmakuvia puistosta musiikin kera saat, kun katsot matkakertomukseni perästä aukeavan videon. Veikkaan, että kannattaa!

Sitten olikin aika jatkaa matkaa kohti vanhaa kaupunkia, jossa ovat ne kuuluisat sillat ja huikean korkea rotko.

Rondan vanhakaupunki lumoaa

 

Tämä vanhalta näyttävä siltä on se kaikkein kuuluisin ”uusi silta”.

Tämä lienee Rondan kuvatuin kohde?

Rotkon pohjalla 120 m alempana virtaa pieni joki vieden vuoristosta kirkasta vettä mereen, otaksuisin.

Kelpasi siinä Leppi-Veskan pojankin ihmetellä luonnon kauneutta.

Vaikka kuva ei sitä kerro, ihmettelijöitä riitti tungokseen asti.

Andalusia ja Rondan alue on kuuluisa etenkin makeista viineistään. Pakkohan niistä paria oli maistaa, etenkin kun maisemat antoivat oman miellyttävän panoksensa makuelämukselle. Oloroso ja Perdo Ximenez eivät jääneet  lasiin. Hinta taisi olla noin 3 euroa/lasi.

Sitten oli aika lähteä katsomaan vanhaa kaupunkia, joka on maalattu erään talon seinään.

Tämän rakennuksen ja maalauksen alkuhistoria taitaa ulottua lähes 1000 vuoden päähän?

Lisää Rondasta voit lukea esim. tästä linkistä:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ronda

 

Vanhaa arkkitehtuuria löytyy monessa muodossa Rondasta

 

Olimme jo tulleet vakuuttuneeksi, että olemme saapuneet varsin mielenkiintoiseen, kiehtovaan paikkaan.

Seuraavaksi oli aika tarkistaa se tosi vanha silta 1500-luvulta.

Tässä vähän taustatietoa vanhasta sillasta.

Reissumme ainoa selfie 🙂

Olihan siellä nähtävissä monenlaista historian siipien havinaa…

Kirkon aukio.

 

Vierailu viinikellarissa kannattaa

 

Bongasin jostain kirjasta, että vanhassa kaupungissa on vanha viinikellari, jossa viinin valmistuksella on pitkät perinteet. Sen verran tykkäämme viineistä, että olihan se pakko käydä katsomassa.

Se tutustumiskierros osoittautui erinomaiseksi valinnaksi. Saimme 5 eurolla/hlö opastuksen, kierroksen ”viinitilalla” sekä kunnon maistiaiset.

Pihalle oli lavastettu väline, jossa viinirypäleet murskattiin valmistumaan lopputuotteeksi.

Tämä rouva antoi meille riittävän oppitunnin viinin valmistuksen ydinkohdista.

Pääsimme myös kurkkaamaan vanhaan viinikellariin.

Museokierroksen aikana pääsimme myös tutustumaan viineistä löytyviin tuoksuihin ja kasveihin/eläimiin, joihin ne pitäisi osata yhdistää. Mielenkiintoinen kokemus, jossa Marjatta bongasi heti väärin koodatun tuoksun. Meni vaihtoon se 🙂 Marjatassa olisi ainesta viinin maistajaksi.

Kierroksen jälkeen alkoi maistelutuokio, jossa asiakas sai päättää milloin kiintiö tulee täyteen. Maltoimme sentään jatkaa matkaa ihan kohtuullisen maistelun jälkeen. Suut makeana kiertelimme vielä jonkin aikaa kaupungilla.

Ruokailun jälkeen oli aika suunnata bussiasemalle. Matkasimme jyrkkää, mutkittelevaa vuoristotieto Marbellaan ja sieltä edelleen toisella bussilla hotelliin. Matkaan kului jälleen vajaat pari tuntia eli kiire ei noilla kulmilla saa olla.

Päivä oli erittäin onnistunut, joten voimme suositella lämpimästi. Ja koska julkisilla liikkuminen on Espanjassa niin edullista, suosittelemme bussia/junaa tuolle matkalle, ehdottomasti.

Tässä vielä eläväisempi kuvaus tuosta loisteliaasta Ronda-kokemuksestamme.

 

Ronda – Andalusian antiikkinen helmi Malagan kupeessa (VIDEO)

Ja se lupaamani hotelliesittely:

Macdonald Dona Lola – RCI-hotelli Aurinkorannalla

Jos haluat saada viestin heti, kun ne julkaistaan, käy tykkäämässä FB-sivustoa ”Appa matkustaa”. Uusia kirjoituksia tulee vähintään 2/viikko eri puolilta maailmaa.

Comments

 1. Ronda on upea! Kävin siellä sateisena syyspäivänä ja synkästä taivaasta huolimatta kaupunki oli upea – ja haluaisinkin palata sinne aurinkoisena ja lämpimänä ajankohtana. Minun sadepäivän Rondasta voi lukea blogistani: https://www.vagabondablogi.fi/andalusian-ronda/.

  1. Toivottavasti pääset Terhi sinne kauniina, lämpimänä päivänä. Pitääpä vilkaista mitä koit.

 2. Viehättävän näköinen kaupunki! Päivämatka taitaa olla juuri sopiva Rondaan?

  Katsoin kauhuissani tuota yhtä taloa, joka on rakennettu aivan jyrkänteen reunaan uuden sillan läheisyyteen. Huh.

 3. Jep Marika! Ehtii siinä käydä muuallakin. Jutussa mainitsemani junamatkaretki voisi olla hieno kokemus. Junareitti kulkee mm. tämän huikean Kuninkaan polun ohi.
  https://appamatkustaa.fi/kuninkaan-polku-caminito-del-rey-on-huippukokemus-andalusiassa/
  Onhan siinä talo hienolla paikalla 🙂 Sortumisvaaraa ei taida hirveämmin olla, sillä onhan se jököttänyt siinä jo jonkin aikaa 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.