· · ·

Matkustusopas Aurinkorannikolle

Aurinkorannikolla asuu talvisin noin 30 000 suomalaista, joista vakituisesti noin 5000. Kun alueella vierailee vuosittain turisteja noin 100 000 lienee paikallaan laatia ”Matkustusopas Aurinkorannikolle”. Tein tämän viimeisimmän helmikuussa 2024 tapahtuneen matkamme innoittamana. Jos löydät tästä artikkelista korjattavaa, kerro se minulle.

(Teimme tämän matkamme osittaisessa yhteistyössä Norwegianin kanssa.)

Ylivoimaisesti suosituin tapa matkustaa Aurinkorannikolle on matkata lentäen. Reilun neljän tunnin suora lento on oikeaan aikaan hankittuna kohtuuhintainen, mutta paikkojen täyttyessä hinnat nousevat eli kysynnän ja tarjonnan laki toimivat tuossakin asiassa. Itse pyrin varaamaan lennot yleensä heti, kun ne tulevat myyntiin. Elleivät hinnat miellytä, laitan tekoälyn töihin eli hintavahdin, joka ilmoittaa alentuneista hinnoista. Tässä muutamia vinkkejä edullisten lentojen etsimiseen:

Monet useaksi kuukaudeksi Costa del Solille lähtevät matkaavat omalla autolla ja nauttivat samalla matkan varrella maisemien lisäksi mielenkiintoisista kohteista. Matkan voi innokas ajaja tehdä kolmessa päivässä, jos istumalihakset kestävät. Matkaa kertyy ajaen minimissään 4400 km ja pelkkä ajoaika on noin 50 tuntia.

Mielenkiintoinen, mutta yhtä hidas matkustusvaihtoehto on myös juna-bussi-yhdistelmä. Rome2Rio-sovelluksen mukaan matka kestää reiteistä riippuen 40-80 tuntia ja maksaa 300-600 €. Samanlaisia aikamääriä ilmoittaa myös Google Maps. Mikäli haluaisit matkustaa ilmastoystävällisesti maata pitkin julkisilla, liity Facebook-ryhmään ”Maata pitkin matkustavat” ja kysele sieltä kokemuksia apua juna- ja bussireittien kartoittamiseen.

Pohdimme tuota julkisilla kulkemista vaihtoehtona, kun lähdemme vuoden kuluttua jälleen Aurinkorannikolle. Tekemämme selvityksen mukaan siirtymään kannattaisi varata aika vähintään viikko ja pysähdyspaikat suunnitella tarkkaan ajatuksella, että ”olemme koko ajan lomalla ja nautimme nähtävyyksistä”. Näyttää siltä, että tuo elämys täytyy kokea erikseen vaikka niin, että hankkii Interrail-lipun, jolla esim. seniorit matkustavat 7 päivän ajan Euroopassa rajattomasti 292 €:lla. Nyt alkaa jo kiinnostaa… 😉

Jos kuitenkin valitset nopeimman tavan eli lentoreitin, hyvä vaihtoehto on yhteistyökumppanimme Norwegian, joka on satsannut viime aikoina valtavasti mm. päästöjen vähentämiseen. Norwegianin tavoitteena on olla kestävä valinta matkustajille vähentämällä ja kierrättämällä muovijätettä, edistämällä kestävien lentopolttoaineiden käyttöä ja pyrkimällä vähentämään asiakkaiden hiilidioksidipäästöjä 45 prosenttia vuoteen 2030 mennessä Pariisin ilmastosopimuksessa asetetun 1,5 °C:n tavoitteen mukaisesti.. Lisää yhtiöstä ja sen ilmastopolitiikasta tässä artikkelissa:

Toinen päivittäin suoria lentoja Malagaan tekevä yhtiö on Finnair. Lisäksi on useita vaihtoehtoja, joissa ei liikennöijät lennättävät matkustajia esim. yhden pysähdyksen taktiikalla. Valikoimaa voi katsella esim. Skyscannerin kautta.

Mikäli olet matkustanut Malagaan julkisilla kulkuneuvoilla, suosittelemme joukkoliikennettä, joka on Aurinkorannikolla pilkkahintaista, ainakin toistaiseksi. Nopein (ja tällä hetkellä edullisin) liikkumismuoto on juna. Rautatieasema sijaitsee 100 metrin päässä terminaalin pääuloskäynnistä. Pääteasemilla on ystävällisiä virkailijoita, jotka opastavat lippujen ostossa. Myös kanssamatkustajat auttavat mieluusti. Kertalipun hinta lentokentältä Fuengirolaan on vajaat kolme euroa.

Suosittelen kuitenkin ostamaan heti alussa kortin, jolla voit ainakin huhtikuun loppuun saakka matkustaa rajattomasti. Myös nuo kortit saa kätevästi automaatista tavalla, jota esittelen tarkemmin alta aukeavasta artikkelistani.

Oli vaikea edes uskoa, kun luimme Fuengirola.fi-lehdestä, että Renfe-junilla voi matkustaa 10 eurolla rajattomasti väliä Fuengirola – Malaga sekä Malaga – Alora. Siinä tarjouksessa toteutuu vanha sanonta ”Mitä enemmän reissaat, sitä enemmän säästät!” Homma on nimittäin niin, että jos matkustat junalla tiettynä aikana (tällä hetkellä huhtikuun 2024 loppuun mennessä) vähintään 16 kertaa, maksamasi kymppi palautetaan tilillesi. Vaikka et matkustaisi 16 kertaa, sijoitetun pääoman eli 10 euroa saa takaisin jo 4 matkan jälkeen. Ja huomaa, että tuo juna kulkee myös lentokentän kautta!

Tätä kirjoittaessani ei ole vielä vahvistettu jatkuuko tuo tarjous seuraavan 4 kk aikana, kuten nyt on käynyt jo useamman jakson ajan. Valittavana on myös Media Distancia eli keskipitkän matkojen lippu joka maksaa 20 €. Katso sen reitit Renfen sivuilta.

Lue lisää tästä ainutlaatuisesta mahdollisuudesta sekä matkustajakortin hankkimisesta tästä artikkelistani:

Tässä vielä aikataulu Malagasta Fuengirolaan. Sieltä löytyy myös lentokenttä (Aeropuerto).

Tässä vielä toinen vinkki. Kävele johonkin Tabacos-kaupoista/kioskeista ja hanki pilkkahintainen bussikortti!

Tämän yllä näkyvän bussikortin hinta on 1,80 €. Voit ladata lippuun haluamasi summan ja ajella sen jälkeen paikallisbusseilla niin, että käytät korttia kuljettajan vieressä olevan maksulaitteen päällä. Kortilla voi maksaa useamman matkustajan, joten yksi kortti riittää, kun yhdessä kuljetaan.

Yksittäisiä lippuja voi ostaa kuljettajalta rahalla/pankkikortilla. Jos sen hinta on esim. 1,55 €, tuolla kortilla maksettaessa hinnaksi jää tuolla samalla matkalla 40 senttiä. Hinnat vaihtelevat hieman matkan pituudesta riippuen. Saat maksettuasi mukaan kuitin, josta näkyy paljonko kortille jäi vielä saldoa. Lisää rahaa voit tankata siihen noissa Tabacos-kaupoissa.

Tässä vielä Malagassa asuvan toimittajan/bloggaajan tietoa Malagan julkisesta liikenteestä, nähtävyyksistä yms.

Málagan julkinen liikenne | Tripsteri

Edellä näkyvästä aikataulusta voit päätellä millä asemalla sinun kannattaa jäädä pois. Juna pysähtyy kaikilla asemilla ja ne ovat melko lähellä eli 1-5 min. junamatkan päässä toisistaan.

Mikäli junan pääteasema on Fuengirola, pitää sinun leimata itsesi matkalipulla/kortilla ulos samalla tavalla kuin pääsit sisään lentokentällä (ja päinvastoin, kun menet lentokentälle). Kaikilla väliasemilla noita portteja ei ole. Väliasemilta noustessasi matkalipun/kortin leimaaminen tehdään pylväässä. Onnistuneen leimaamisen merkkinä pieneen näyttöön tulee muutama vihreä piste. Asemilla on automaatteja, joista voit ostaa myös kertalippuja.

Mikäli saavut bussilla, on sen pääpysäkki (Terminal Fuengirola) noin 100 m päässä rautatieasemalta (Train Station Fuengirola) rantaan päin. Sinne kannattaa suunnistaa, mikäli olet jatkamassa matkaa länteen tai pohjoiseen (mm. Marbella, Estebona, Mijas), sillä rautatie ei niihin enää ulotu.

Taksit ovat Espanjassa edullisia, joten pienet matkat kannattaa tehdä niillä ellei patikointi ole mieleen. Me emme taksia käyttäneet, sillä jalkamme toimivat ainakin toistaiseksi riittävän hyvin. Niinpä otimme Google Mapsin esiin ja etsimme reitin noin 600 metrin päässä sijaitsevaan huvivenesatamaan, jossa valitsemamme Leonardo Hotel Fuengirola Costa Del Sol sijaitsee. Tässä kartta tuosta matkasta:

(Osittainen yhteistyö Leonardo Hotel Costa del Solin kanssa.)

Olimme sopineet Helsingin Matkamessuilla Leonardo hotellien markkinointipäällikön kanssa, että käymme tutustumassa heidän uudistettuun hotellinsa Fuengirolassa. Niinpä voit tutustua tuohon upeaan hotelliin tästä alta aukeavasta artikkelista. Kannattaa testata!

Olen kirjoittanut melkoisen määrän artikkeleita, joissa esittelen Andalusian parhaita kohteita. Jotta sinulla, arvoisa lukijamme, olisi mahdollisimman helppo työ suunnitella matkaasi Andalusiaan, laitan postaukseni luettavaksi. Ne löytyvät tästä linkistä:

You searched for andalusia – Appamatkustaa

Andalusian parhaat kohteet pähkinänkuoressa löytyvät mm. tästä:

Kiitos mielenkiinnostasi Malagan seutua kohtaan. Toivottavasti sait tästä artikkelista joitain vinkkejä tuleville matkoillesi Andalusiaan. Me ainakin innostuimme alueesta niin paljon, että palaamme viimeistään vuonna 2025 Aurinkorannikolle. Varasimme ensi vuodelle kolmeksi viikoksi majoituksen tästä Benalmadenassa sijaitsevasta hotellista.

Samankaltaiset artikkelit

4 Kommenttia

  1. Pitäis varmaan joskus ihan nostalgian vuoksi palata Aurinkorannikolle. Asuin nimittäin vuonna 2011 Fuengirolassa, eikä ole sen koommin tullut käytyä siellä. Siitä kuitenkin alkoi mun hillitön halu kierrellä ja nähdä maailmaa ☺️

    1. Ehkäpä kannattaa käydä katsomassa miten alueet ovat muuttuneet. Benalmadena on uudempi ja siistimpi alue. Siksi päätimme varata sieltä seuraavan reissumme majoituksen peräti kolmeksi viikoksi. Emme taida olla koskaan majoittuneet samassa hotellissa noin kauan, mutta hinta ja laatu kohtasivat ja voimme nyt kokeilla. Suora, nopeahko lento ja kohtuullisen mukavat säät olivat myös hyvä syy valita Aurinkorannikon.

  2. Tässä oli näppärästi hyviä vinkkejä yhdessä paketissa. Tuollainen autolla matkustaminen kiinnostaisi muuten joskus kokeilla. Pitää vain varata siihen riittävästi aikaa. Yleensä tulee vuokratttua auto vasta kohteesta.

    1. Niinpä Mikko! Uskon, että kokeilemme taas maata matkustamista jossain vaiheessa. Lasten ollessa pieniä teimme sitä useina kesinä 1980-90-luvuilla, mutta nyt ovat systeemit muuttuneet. Luulen, että omalla autolla liikkuminen olisi ensisijainen tavoite, mutta kyllä myös interrail kiinnostaa. Bussit eivät ole meidän juttu sillä mammu ei ole bussimatkaajia pahoinvoinnin vuoksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *