· · · ·

Elämysmatkakohteena vuoden 2022 majoitusliike Hotelli Alma Seinäjoella

Emmepä majapaikkaa varatessamme arvanneet, että elämysmatkakohteemme Hotelli Alma Seinäjoella valittaisiin vuoden 2022 majoituskohteeksi. Se sai tuon tunnuspalkinnon pari päivää vierailumme jälkeen Finnish Travel Galassa emmekä edes ehtineet äänestää 🙂 Kokemuksiemme jälkeen emme lainkaan ihmettele, että noin kävi. Onnea Alma ja almalaiset!

Syynä tähänkin Pohjanmaan matkaamme oli, että Seinäjoen kaupunginteatteri syytää jatkuvasti mielenkiintoista katsottavaa. Tämänkertaisen vierailumme teemana oli ”Äitiä ikävä”, emerituspiispa Eero Huovisen kirjan pohjalta dramatisoitu aikamatka äidin lyhyeksi jääneeseen, esikoispojallekin tuntemattomaksi jääneeseen elämään.

(Osittainen yhteistyö Hotelli-Ravintola Alman kanssa.)

Tämä oli neljäs elämysmatkamme Seinäjoelle vuoden aikana. Yhteiset nimittäjät ovat joka vierailullamme olleet Seinäjoen kaupunginteatteri, jokin hotelli, erinomainen illallinen ja miellyttävä kokonaiselämys.

Toinen elämyksemme liittyi tälläkin matkalla hotelliin ja illalliseen. Saimme tutustua Hotelli-ravintola Almaan, joka on yksityisomisteinen kulttuuriteko, varsin positiivinen yllätys.

 

Vuoden 2022 majoitusliike Hotelli Alma

(Artikkelikuva on lainattu Hotelli-Ravintola Alman kotisivuilta.)

Vaikea sanoa olisimmeko katsoneet maja- ja illallispaikkaamme erilaisten suurennuslasien kautta, jos olisimme tienneet, että olimme vuoden 2022 matkailuvaikuttaja Hotelli-Ravintola Almassa. Joka tapauksessa olimme positiivisen yllättyneitä näkemästämme ja kokemastamme alusta lähtien.

Hotelli-Ravintola Almassa yhdistyvät vanha ja uusi. Vasemmalla on vanhaan Valtion Rautateiden vesitorniin saneerattu hotellirakennus, jossa hotellihuoneita ja yksi sviitti. Seuraavana on kokonaisuuden ainoa uudisrakennus sviitteineen ja oikealla vanha rautatieläisten talo, jossa sijaitsee nykyisin hotellihuoneita ja ravintola. Näiden takana oleva punaiseksi maalattu Pollarin talo näkyy kansikuvassa. Se sijaitsi aiemmin Seinäjoen ydinkeskustassa, kunnes hotelliyrittäjä päätti ostaa sen, siirrättää osaksi Alma-konseptia ja tehdä siitä kokous- ja juhlatilan. Yläkertaan hän saneerasi pari sviittiä.

Lyhyt katsaus Alman taustaan

Alma tarkoittaa joillain kielillä sielua ja joillain omenaa. Nämä eivät ole tässä tapauksessa innoittaneet hotelli-ravintolan nimeämiseen, kuten ei myöskään kukaan Alma -niminen ihminen. Tämä Alma juontaa juurensa 1800-luvun lopulla Kristiinankaupungissa rakennettuun laivaan, jonka nimi oli Alma. Yrityksen  toimintaan nimi on tullut Café Alman myötä vuonna 2002.

Hotelli-Ravintola Alma on kokonaisuus, jota voi kutsua ”pohojalaaseksi” kulttuuriteoksi. Sen taustalta löytyy autonasentaja ja entinen kansanedustaja Petri Pihlajaniemi.  Hän ostaa hylättyjä rakennuksia Pohjanmaalla, ideoi niille käyttöä ja panee saneeratun rakennuksen poikimaan rahaa, jotta voisi taas ostaa ja kunnostaa uusia rakennuksia.

Hotelli-Ravintola Alman sivuilta käy ilmi, että Petri Pihlajaniemi synnytti Alma-konsernin Kristiinankaupungissa perustamalla sinne vuonna 2001 Ravintola Veturitallin ja kohta myös Cafe Alman. Sitten syntyi Hostel Alma, Hotelli Alma ja vuonna 2005 nimeksi tuli Oy Alma Group Hotels Ab.

Vuonna 2006 Pihlajaniemi perusti Seinäjoelle Hotelli-Ravintola Alman, jonka sen nykyiset yrittäjät Heidi ja Juha Ylikoski ostivat samana vuonna.

Miten projekti eteni Seinäjoella, käy ilmi tästä historiakatsauksesta:

Historia kohtaa nykypäivän – Hotelli Alma, Seinäjoki (hotelalma.fi)

 

Staycation Ravintola-Hotelli Almassa

 

Meillä oli mahdollisuus kokea vuorokauden elämysloma (staycation) Ravintola-Hotelli Almassa. Tässä vähän kuvausta kokemuksistamme:

Alman vastaanotto sijaitsee Uuden Torni ala-aulassa. Siinä on hienosti noudatettu koko kompleksin yleisilmettä tiilipintoineen.  Yrittäjä Heidi Ylikoski toivotti meidän tervetulleeksi ja kertoili hieman Alma-kokonaisuudesta.

 

Tämä käytävä yhdistää uuden hotellin vanhaan sujuvasti. Vanha, kaunis antiikkipiano on virittämistä vaille käyttövalmis.
Uuden Tornin ylimmässä kerroksessa on kaksi sviittiä, joiden nimet liittyvät Alma Groupin historiaan eli Kristiinankaupunki ja Seinäjoki.

Käyttöömme oli varattu Seinäjoki-sviitti, jossa olisi mielellään viihtynyt pidempäänkin.

Sviitin makuuhuoneesta on käynti lasitetulle parvekkeelle.

Lasitetun parvekkeen takaa pilkottaa Pollarin talon katto.
Hauska pienoisveturi on hyvä muisto Seinäjoen (alkuaan Östermyran) aseman historiasta. Se avattiin vuonna 1882, kun Pohjanmaan rata saavutti Seinäjoen.
Suuri kattoterassi on vähän paremmalla säällä erinomainen vilvoittelupaikka saunan jälkeen.
Upea kylpyhuoneosasto kruunaa sviittikokonaisuuden.

Koska vuorokauden aikana on mahdotonta tutustua kuin yhteen huoneistoon, esittelen muita huoneistoja Alman sivuilta löytämieni linkkien avulla:

Päärakennuksen jugend -tyylin huoneet – Hotelli Alma, Seinäjoki (hotelalma.fi)

Uniikit hotellihuoneet vanhassa vesitornissa – Hotelli Alma, Seinäjoki (hotelalma.fi)

Seinäjoen uusimmat hotellihuoneet – Hotelli Alma, Seinäjoki (hotelalma.fi)

Tässä Pollarin talon matka Ylistarosta Seinäjoelle osaksi Almaa.

Pollarin taloon kokoustiloja ja sviittejä – Hotelli Alma, Seinäjoki (hotelalma.fi)

Kuten linkkien takaa voi päätellä, Hotelli-Ravintola Almasta löytyy jokaiselle jotain. Aivan upea kokonaisuus. Onneksi olkoon Alman luojat!

 

Gourmet-kokemus rautatieläisten talossa Ravintola Almassa

 

Lähes jokaiselta lomalta jää mieleen jokin ruokailukokemus, hyvä tai huono. Olemme ruokailleet tämänkin vuoden aikana kymmenissä ravintoloissa eri maissa, mutta harvassa ovat hyvät kokemukset, valitettavasti. Onneksi Ravintola Alma pystyi tarjoamaan meille lähes gourmet-kokemuksen. Tämä on jo toinen sellainen Seinäjoella, sillä vastaavanlaisia ruokailuelämyksiä on meille tarjonnut myös S-ryhmän Ravintola Talriikki, jonka esittelin edellisessä Seinäjoki artikkelissani.

Käydään elämystelemässä Ravintola Almassa.

Vanhasta rautatieläisten talosta alkoi Alma-tarina Seinäjoella. Ei ollut ihan näin hienossa kunnossa se, kun Petri Pihlajaniemi iski siihen silmänsä.

Yhdyskäytävää pitkin pääsee vanhalle puolelle, jossa tulee vastaan historian hiipien havinaa. Kaunista katseltavaa.

Ainakaan puitteista ei jää kiinni ruokailuelämys Ravintola Almassa. Kuvissa näkyvä sali on toiminut 1900-luvun alusta lukemattomien rautatieläisten järjestämien juhlien ym. pitopaikkana. Nyt se on erinomainen juhlapaikka kaikenlaisille tapahtumille.

Elämysiltamme gourmet-menuu

Päätimme kuvata mitä nautimme illan aikana. Elämysiltamme gourmet-menu nähtävänä alla kuvien kera.

Varoitus: Näiden kuvien katselu voi saada aikaan ylimääräistä syljen eritystä.

Sienitartar, paahdettua artisokkaa ja vichysoisse keittoa.
Voissa paistettua turskanposkea, kylmää palsternakkapyrettä, kyssäkaalia, piimäkastiketta ja tyrnisiirappia.
Kotimaista benella siikaa, paahdettua sitruunaperunaa, kasviksia, sandefjordkastiketta ja ruohosipuliöljyä.
Atrian Hienointa Pihvilihaa, takuumureaa naudan sisäfilettä, sinappi-pippurikastiketta, röstiperunakakkua ja kauden kasviksia (L, G
Financier mantelikakkua, kurpitsakaramellia ja hapankermaa.
Helsingin Meijeriliikkeen Linnunlaulu-valkohomejuustoa, hunajaa ja paahdettuja pinjansiemeniä, Juustoportin Paprika -juustoa ja viikunahilloketta, Peltola Blue-sinihomejuustoa ja päärynää.

Kokonaisuutena voimme todeta, että illallinen oli jopa yllättävän hieno ruokaelämys.

TARJOUS APPA MATKUSTAA -LUKIJOILLE

Suurenmoinen kiitos Ravintola Almalle, sen upealle tarjoilijalle Tommille ja erinomaisille kokeille. Koimme elämyksen ja nyt jaamme kokemuksen. Kiitoksena ja muistona tuosta ikimuistoisesta illasta olen neuvotellut teille muillekin mahdollisuuden kokea tuo elämys. Jokainen ravintolassa a la carte -listalta illallisen tilaava asiakas saa koodilla ”appa matkustaa” maksuttoman kuohuviinin (tai jonkin alkoholittoman juoman) tai 10 % alennuksen illallisen loppulaskusta.

 

Olen käynyt useiden eri tahojen kanssa parin viime vuoden aikana keskustelua erilaisten elämyspakettien rakentamisesta eri yrittäjien välillä. Nyt törmäsin Alman sivuilla sellaisiin ja yllätyin positiivisesti. Yes! Noita löytyy! Tässä Alman tarjoamia majoituspaketteja:

Staycation- ja majoituspaketit – Hotelli Alma, Seinäjoki (hotelalma.fi)

 

Vuoden majoitusliike 2022 on Hotelli Alma

Elämyskokemuksiamme pureksiessamme ja tätä juttua tehdessämme saimme kuulla, että Hotelli Alma valittiin vuoden 2022 majoitusliikkeeksi. Hotelli kiittää äänestäjiään ja asiakkaitaan tarjoamalla kakkukahvit perjantaina 11.11.2022 klo 14-17.

 

Onnittelumme ja kiitos Hotelli-Ravintola Alma!

 

Kantaesitys ”Äitiä ikävä” on aikamatka Eero Huovisen lapsuuteen

 

Tämänkin matkamme pääsyy liittyy Seinäjoen kaupunginteatteriin. Olimme saaneet kutsuliput juuri ensi-iltansa saaneeseen kantaesitykseen. Teatteriesitys ”Äitiä ikävä” on aikamatka Eero Huovisen lapsuuteen. Hivenen sitä ihmettelee kirjoittaja Huovinen myös, että miten voi miehellä olla lähes 80-vuotiaana äitiä ikävä? Se dilemma aukeaa, kun on lukenut/kuunnellun kirjan tai katsonut tämän näytelmän.

Äitiä ikävä – Seinäjoen kaupunginteatteri (seinajoenkaupunginteatteri.fi)

Mikäli haluat tutustua näytelmän taustoihin, katso tämä Eero Huovisen haastattelu:

Mahtaako näyttelijä Esa Ahonen tehdä elämänsä roolin näytelmässä ”Äitiä ikävä”? Paljon on pitänyt oppia vuorosanoja, kun hän esittää emerituspiispa Eero Huovista tämän kirjoittaman kirjan pohjalta tehdyssä näytelmässä. Oli mahtavaa seurata millä antaumuksella Ahonen näyttelee. Hyvä Esa!

Hienosti selvisivät rooleistaan myös Eeron äiti ja isä Inka Reyes ja Jussi Jätinvuori sekä kolmea roolia esittänyt Mia Vuorela. Jos tykkäät kirjasta, tykkäät myös näytelmästä. Olimme kuunnelleet kirjan ja odotimme jännityksellä miten siitä voi tehdä näytelmän?

Ohjaaja Pauliina Salonius luki, näki ja teki mahdottomasta mahdollisen. Onneksi olkoon Seinäjoen kaupunginteatteri! Teillä osataan.

Tässä Tero Hautamäen näkemys näytelmästä ”Äitiä ikävä”. (Ilkka-Pohjalainen-lehti 2.11.2022)

 

Lipputarjous Appa matkustaa -blogin lukijoille:

Tällä Appamatkustaa –koodilla voit lunastaa liput Äitiä ikävä – näytelmän valittuihin esityksiin 28,50€ ( norm 34€). Edun saa aktivoimalla kampanjakoodin ja lunastamalla liput osoitteesta:
https://seinajoenkaupunginteatteri.lippu.fi/

AKTIVOI KAMPANJAKOODI NÄIN:

 1. Siirry verkkokauppaan osoitteessa seinajoenkaupunginteatteri.lippu.fi
 2. Klikkaa ”Aktivoi kampanjakoodi”
 3. Syötä kampanjakoodi Appamatkustaa
 4. Nyt näet listalla ne esitykset, joihin alennus on käytettävissä.
 5. Siirry esityksen paikkavalintaan klikkaamalla ”Liput”.
 6. Valitse paikkasi ja siirrä ostoskoriin.
 7. Valitse toimitustapa, esim. pdf-lippu sähköpostiisi (1,50 €/ tilaus)
 8. Kirjaudu sisään verkkokauppaan suorittaaksesi ostoksen loppuun. Mikäli et ole käyttänyt verkkokauppaamme aikaisemmin, rekisteröidy uutena käyttäjänä

 

Elämysmatkoja Seinäjoelle

 

Olemme tehneet elämysmatkoja Seinäjoelle heinäkuusta 2022 nyt kolme kertaa. Jokaisella kerralla innostavana tekijänä oli teatteri. Heinäkuussa lähdimme katsomaan musikaalia Törnävän kesäteatteriin ja sen kokemukset voi lukea alla olevasta artikkelista. Majoituimme Original Sokos Hotel Lakeudessa.

Elämysten Seinäjoki kutsuu nauttimaan

Saimme tuolla reissulla innoituksen lähteä katsomaan kantaesitykseen tulevaa Patruunatehdasta syyskuun lopussa. Se reissu olikin sitten tunteiden vuoristorataa. Majoituspaikkanamme oli tuolloin Original Sokos Hotel Vaakuna.

Elämysmatka Seinäjoelle oli tunteiden vuoristorataa

Samankaltaiset artikkelit

2 Kommenttia

 1. Tepä olette käyneet paljon Seinäjoella viime aikoina! Tykkään kovasti muuten noista tiiliratkaisuista, näyttää usein todella tyylikkäältä. Ja kieltämättä tuo menu näyttää ja kuulostaa herkulliselta!

  1. Niinpä Mikko. Siellä on ollut niin mielenkiintoisia esityksiä, että miksipä ei? Toisaalta mammu sattuu olemaan kotoisin Lapualta, joten…
   Minullekin kelpaavat nuo tiiliseinät myös tuollaiseen uuteen rakennukseen, sillä vesitorni taisi ratkaista uuden hotellin pinnat ym. Sitä sanotaan tyylikkyydeksi 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *