Elämysmatka Seinäjoelle oli tunteiden vuoristorataa

Nyt voimme kokemuksen syvällä rintaäänellä sanoa, että elämysmatka Seinäjoelle oli tunteiden vuoristorataa. Saimme kutsun mennä katsomaan Seinäjoen kaupunginteatteriin uutuusnäytelmää ”Patruunatehdas” ja yöpymään Original Sokos Hotel Vaakunaan. Teatteriesitys, illallinen, vierailu Patruunatehtaan museossa ja muistomerkillä yhdistettynä sukutapaamiseen tekivät matkastamme täydellisen onnistuneen. Nyt jos joskus voi sanoa, että saimme elämyksiä kaikille aisteille!

HUOMAA lopussa oleva SENIORI-alennus Seinäjoen Sokos-hotelleihin!

Teimme kesällä edellisen teatterimatkamme Seinäjoelle ja huomasimme siellä mainoksen tästä Patruunatehdas-näytelmästä.

Elämysten Seinäjoki kutsuu nauttimaan

Kuten edellä aukeavassa postauksessa käy ilmi, otimme tavoitteeksi käydä katsomassa Patruunatehtaan osin siksikin, että sen museossa oleva kuva 40 arkusta muistuttaa meille omat häämme. Astuimme noita samoja portaita ulos Lapuan tuomiokirkosta 28.9.1974.

 

Patruunatehdas-näytelmä koskettaa syvältä

Tämän matkamme pääsyy oli päästä näkemään ja kokemaan Patruunatehdas-näytelmä. Saimme Seinäjoen kaupunginteatterista kutsun tulla katsomaan sitä ja otimme kutsun mielellämme vastaan. Ajatuksena oli, että jaan tuntojamme ja kokemuksiamme uudella postauksella. Haluan, että mahdollisimman moni saa tämän kautta infoa näytelmästä ja voi sitten miettiä onko se hänen juttunsa.

Seinäjoen kaupunginteatteri on 4 minuutin kävelymatkan päässä Original Sokos Vaakuna-hotellista, jossa yövyimme.

Koska teatteriesityksessä ei saa kuvata, nappasin tämän kuvan aulassa. Katselijat ohjataan näytelmän tunnelmaan muutamalla paljon kertovalla bannerilla.

Kävimme väliajalla kahvittelemassa ja meille oli laitettu pöydälle Lapuan Sanomien lehti vuodelta 2016. Se on onnettomuuden 40-vuotismuistojuhlaan tehty erikoispainos, jossa käsitellään onnettomuuden syitä ja seurauksia.

Jotain symboliikkaa on siinä, että kahvipöytämme ikkunasta aukeaa Seinäjoen kuuluisin nähtävyys, 65 m korkea Lakeuden Risti –kirkko.

Jukka Kontkasen ottama esityskuva on kopioitu Seinäjoen Kaupunginteatterin kuvapankista.

Kahvipaussin jälkeen, 2. näytöksen alku oli lamaannuttavan upea. Äidin surua kuvaava monologi taustamusiikkeineen eli muiden näyttelijöiden rytmisoittimilla toteuttamalla oivalluksella meni syvälle tunteisiin. (ks. kuva yllä)

Lainkuuliaisena teatterissa kävijänä en ottanut kuvia esityksen aikana, mutta tämän muiston ikuistin loppukumarrusten aikana.

Tästä aukeavat näytöksen traileri ja teosesittely

Jos vieläkin epäröit, katso täältä Sohvakriitikon arvioita yms.

Summa summarum: Käykää katsomassa!

Vierailu Patruunatehtaan tapahtumapaikalla

 

Joskus asiat rullaavat omalla painollaan, suunnittelematta. Mammun äidin syntymästä olisi kulunut 100 vuotta muutaman päivän kuluttua näytelmän esittämisestä. Niinpä saimme sovituksi, että sisarukset tapaavat seuraavana päivänä Lapualla ja käyvät Kaarina-mumman haudalla. Mitä se toi mukanaan, ei ole sattumaa vaikka ei ollutkaa sovittua.

Mammun Martti-veli halusi viedä meidät syömään ja oli valinnut yllättäen lounaspaikaksi Patruunatehtaan paikalle kunnostetussa Lapuan Kulttuurikeskuksessa toimivan ravintolan. Huomasimme tapaavamme sisarukset puolisoineen tragedian tapahtumapaikalla, jossa on Patruunatehdas-museo, kaupunginkirjasto, taidemuseo ym. Hyvin olivat Martti ja Kaarina paikan valinneet.

Ravintola Iso Prässi on rakennettu vanhaan tehdasmiljööseen, jossa käytöstä poistetut koneetkin pääsevät rekvisiitaksi upeiden tiiliseinien ympäröimään lounaspaikkaan.

Alasaarelaasia puolisoineen lounastelemassa.

Patruunatehtaan museo

Kulttuurikeskukseen on rakennettu Patruunatehtaan toiminnasta kertova museo, jossa kertoillaan tehtaan noususta ja tuhosta.

Museossa on varsin kattava näyttely Lapuan Patruunatehtaasta.

Tällaisesta pienestä latauskoneesta kaikki sai alkunsa. Toisessa kerroksessa oli 700 kg ruutia. Sieltä sitä pudotettiin pientä kourua pitkin latauskoneelle. Syystä tai toisesta käsittelyvaiheessa tuli jotain kipinä ja pum! 40 ihmistä kuoli tuona huhtikuisena aamuna klo 7.30 maissa.

Näytelmässä kerrotaan mitä tehtiin ja tekemättä jätettiin ennen räjähdystä. Tositarinasta jäi mielikuva, että räjähdys olisi voitu välttää, jos… Turha on enää jossitella, mutta nuo 40 uhria olivat aivan turhia.

 

Lapuan kulttuurikeskus

Lapuan kulttuurikeskuksessa on myös muuta nähtävää.

Se on myös erinomainen taidenäyttelyiden pitopaikka.

Kirjaston edestä löytyy mm. Kari Ovaskan taidetta, jota on ilmeisesti muuallakin kulttuurikeskuksessa.

(Jos joku osaa sanoa tämän patsaan nimen, kertokaa kommenttiosiossa. En saa selvää kuvan tekstistä.)

Lounasravintolaa vastapäätä on Lapuan Taidemuseo.

 

Patruunatehdas näkyy myös Lapuan hautausmaalla

Olimme tietystä syystä todenneet jo aiemmin, että patruunatehdas näkyy myös Lapuan hautausmaalla.

Alasaaren sisarukset Äiti-Kaarinan haudalla kunnioittamassa hänen 100-vuotissyntymäpäiväänsä. Taustalla näkyy Patruunatehtaan muistomerkki.

Lapuan Patruunatehtaan räjähdyksessä menehtyneiden kunniaksi kuvanveistäjä Timo Suvanto teki  tämän vaikuttavan teoksen Yhteinen Tuska, jossa on 40 ristiä.

Räjähdyksessä menehtyneiden nimet löytyvät patsaan viereen laitetusta laatasta.
Kuvanveistäjä Timo Suvanto on Lauri Suvannon (kuvassa oikealla) serkku.

Kuten yllä oleva tarina kertoo, Lapuan Patruunatehdas kietoutuu monella tavalla paitsi tähän elämyslomaseemme, Alasaaren suvun elämään. Pisteenä i:n päällä voin paljastaa, että Lauri oli jonkin aikaa Paukulla suunnittelijana hieman räjähdyksen jälkeen…

 

Original Sokos Hotel Vaakuna majoitti meidät vierailumme aikana

 

Otsikoin tämän artikkelin, että ”Elämysmatka Seinäjoelle oli tunteiden vuoristorataa”. Toisenlaisia tunteita saimme kokea yöpyessämme Original Sokos Hotel Vaakunassa. 

Keskityn tässä lyhyessä esittelyssä lähinnä huoneistoon ja Talriikki-ravintolaan. Lopussa virallinen esittelyvideo, joka kertoo kaiken mitä jätin kertomatta 🙂

Suite oli miellyttävä kokemus

Meitä kohdeltiin hyvin, kun saimme huoneluokan korotuksen peräti suiteen saakka. Harvemmin meitä on sellaisiin päästetty vaikka yövymmekin useita kymmeniä öitä joka vuosi hotelleissa. Majoitusvuorokausia tulee vuosittain 50-100 eli kuulumme asuntosäästäjien veljeskuntaan.

Kyllä siinä loksahtivat mammun ja apan suut auki, kun astuimme suiteen. Korotus tuli yllättäen kuin se faksi silloin aikoinaan eräälle ministerille.

Muutama vuosi sitten valmistuneen remontin yksi ohjenuora oli pohojalaasuus sisustuksessa. Huoneiden kalustamisessa on käytetty paljon maakunnan yritysten tuotteita ja palveluita. Hattuni nousee noille valinnoille ja toteutukselle.

Kelpasi sitä tuollaisessa hotellihuoneessa yhden yön viettää.

Makuuhuonekin oli tyylikkäästi sisustettu ja sen vieressä on vielä erillinen muutaman neliön pukeutumishuone.
Sauna kuuluu ilman muuta suite-huoneiston varustuksiin.

Talriikki on suosikkiravintoloitamme

Olimme vuoden 2021 marraskuussa myös yötä Vaakunassa, kun kävimme katsomassa musikaalin ”Evita”. Lähdimme sinne katsomaan ja kuuntelemaan miten ystävämme Reeta Vestman selviää pääosassa. Tiesimme jo ennakkoon, että todella hyvin, mutta musikaalin jälkeen saatoimme todeta, että erinomaisesti.

Lumoava ”Evita” tyttärensä kanssa Seinäjoen kaupunginteatterin musikaalin jälkeen.
Pyysimme Reetan silloin kanssamme illalliselle esityksen jälkeen ja onnistuimme saamaan hänet seuraksemme.

Tuon musikaali-illan illallinen Talriikissa oli jäänyt hyvällä tavalla mieleemme myös sen tärkeimmän eli ruoan vuoksi ja siksi halusimme ruokailla siellä myös tällä kertaa.

Tässä pari kuvaa Talriikin ravintolasalista:

Tässä alla pari kuvaa tyylikkäästä Galleria-kabinetista, jonka viinikaappi herättää kunnioitusta monipuolisella valikoimallaan.

 

Ruoastaan ravintola tunnetaan

Päivän yksi kohokohdista oli päästä syömään Talriikkiin.

Huomiota herätti heti se, että hinnat ovat ravintolassa varsin kohtuulliset. Jos shampanjan saa alle 12 eurolla ja kuohuviini maksaa hyvässä ravintolassa 7,80 €, voi puhua jo edullisista hinnoista. Aloitimme kuohuvalla, mutta meidän oli pakko maistaa listan ulkopuolelta S-ryhmän erikoisuutta. Sillä on valikoimassa EKO-merkkisiä viinejä, joten päätimme maistaa sitä ihan nimen vuoksi. Mieskuorokvartettimme nimi on EKO, joten tuosta kuoharista tuli tästä lähtien must-juomani, jos sellaista on saatavilla. Hyvää oli!

Valkosipulietanat ovat heikkouteni, joten pakkohan niillä oli aloittaa päivällinen. Huomasin palatessani edellisen Talriikki-kokemuksemme kuviin, että olin sortunut silloinkin samaan annokseen.
Mammu on hyvien sosekeittojen perään, joten miksipä ei. Hyvää oli sekin. Sen verran sain maistaa minäkin.
Jos tarjolla on tuoretta alueen kalaa, mammu valitsee sen. Niin kävi jälleen.
Minä sen sijaan valitsin jälleen paikallista Atrian sisäfilettä ihan kannatuksen (ja maun) vuoksi 🙂

Sitten alkoikin vatsikko ollakin jo niin täynnä, että päätimme siirtää jälkiruoan teatterin jälkeen.

Tässä olemme jo tulleet yömyssylle. Tarkoituksemme oli ottaa vielä jälkiruokaa, jota emme ehtineet syödä ennen musikaalia ja olimme varanneet jo pöydänkin sitä varten. Päädyimme lopulta ottaa jälkiruokajuomaksi naapuripitäjän Kyrö Distilleryn kansainvälisestä voittajaginistä Kyrö Napue Ginistä valmistetun Gin & Tonicin. Hyvä päätös hyvälle päivälle.
Meille tarjoili sekä ennen, että jälkeen musikaalin ihastuttava Micro. Hän on aivan erinomainen asiakaspalvelija. Hän tarjoili ja palveli erinomaisesti ja selvitti muun työn ohessa vielä erään hybridiauton paikalliseen lataamiseen liittyvän ongelman. Jos teillä käy säkä saada hänet tarjoilijaksenne, kysykää mistä tuo nimi tulee 🙂 Kiitos Micro, vielä kerran!

Ilta alkoikin olla pulkassa. Lähdimme nauttimaan suitestamme. Minä kävin vielä saunassa, kun sellainen kerta sattui olemaan huoneistossamme.

Aamiainen Talriikissa aloitti toisen elämyspäivän

Hyvin nukutun yön jälkeen kävimme vielä aamiaisella todetaksemme, että se oli ihan S-ryhmän hotellien hyväksi havaitsemamme tason mukainen.

Jälleen halusin selvittää mitä paikallista löytyy Vaakunan aamiaiselta. Leipäpuolella sitä oli ja tietysti paikallista pannaria eli ropsua.

Koska emme ehtineet tutustuta hotelliin kunnolla tiiviin aikataulumme johdosta, päätän oikaista ja hyödyntää Vaakunan omaa tuotantoa. Tässä vielä ammattilaisen tekemä esittelyvideo Vaakunasta. En voi olla toteamatta, että muuten hyvä video on pilattu todella ärsyttävällä musiikilla. Vaihtakaa please! Tilatkaa vaikka joltain pohojalaaselta muusikolta kunnon tunnuslaulu hotellille, jotta videota viitsii katsoa toisenkin kerran. Sorry tämä kriittinen arvio!

Tervetuloa Seinäjoen Vaakunaan! – sokoshotels.fi

Senioreille alennetut hinnat Sokos-hotelleihin Seinäjoella

Huomatkaa, että Seinäjoen molempaan Sokos-hotelliin on nyt alennushinnat senioreille. Seniorihinnat ovat seuraavat:

Original Sokos Hotel Lakeus 90€

Original Sokos Hotel Vaakuna, Seinäjoki  95€

Hinnat koskevat seniori-ikäisiä ja eläkeläisiä.

Hintaan sisältyy:

  • Majoitus 1-2 hengen Standard-luokan huoneessa
  • Maittava buffet-aamiainen
  • Asiakassauna ma-to klo 17-22

Varaukset suoraan verkkosivuilta www.sokoshotels.fi

Varauskoodi: SENIOR

Lisätietoa: https://www.sokoshotels.fi/fi/tarjoukset/tarjous/seniorihinnat-sokos-hotelleissa/025692749_419607

 

Lopuksi

Suurenmoiset kiitokset Seinäjoen kaupunginteatteri ja Original Sokos Hotel Vaakuna vieraanvaraisuudestanne ja elämystarjonnastanne. Olemme jo katselleet esityskalenteria sillä silmällä, että joskohan tulisimme seuraavaksi katsomaan näytelmää ”Äitiä ikävä”, joka on arkkipiispa Eero Huovisen kirjan pohjalta tehty. Olemme molemmat kuunnelleet sen äänikirjana ja nyt kiinnostaa kovasti miten se on toteutettu?

Toivon, että pystyit tällä artikkelilla todistamaan edes hivenen miksi elämysmatka Seinäjoelle oli tunteiden vuoristorataa. Sellaiset ovat fiilikseni edelleen.

Comments

  1. Tuo Patruunatehtaan museo kuulostaa todella mielenkiintoiselta. Tarjottiinko siellä muuten myös opastettuja kierroksia? Kivalta näyttää muuten myös tuo Talriikki ruokineen.

    1. En usko, että siellä on opastettuja kierroksia. Pitänee selvittää. Ajatuksenani on tehdä ehkä vielä Lapualle oma reissu ja tutustua sen muihinkin nähtävyyksiin. Nyt ei ollut aikaa muuhun.
      Talriikissa olemme nyt ruokailleet pari kertaa ja menemme taatusti taas joskus. Oikein suositeltava ruokapaikka.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.