· · ·

Elämysten Seinäjoki kutsuu nauttimaan

Omien kokemustemme myötä voimme jälleen kerran todeta, että elämysten Seinäjoki kutsuu nauttimaan. Meillä oli vuorokauden mittainen vierailu, johon mahtui elämyksiä kaikille aisteille. Aloitimme Törnävän kesäteatterista, jossa esitettiin Suomen kantaesityksenä Broadway-musikaalia Murhan ja rakkauden käsikirja herrasmiehille. Majoituimme Original Sokos Hotel Lakeudessa. Söimme pitkän kaavan illallisen hotellin ravintolassa Matador. Ehdimme myös harhailemaan pohojalaasten mentaliteettiin istuvassa valtavankokoisessa 7 hehtaarin viihdekeskuksessa Ideaparkissa etsiessämme automyymälää, ihmettelemään koeajolla lakeuden valtavia liikenneympyröitä, sukuloimaan yms. Hotellihuoneestamme saimme ihailla Seinäjoen tunnetuinta rakennusta Lakeuden ristiä, jonka 65 m korkea kellotorni on alueen korkein rakennus. Samaisesta ikkunasta näkyy Jouppilan vuori. Niin, vuori! Kuinka korkeita se sitten on, selviää tästä artikkelista samoin kuin se, kumpi on korkeampi Jouppilan vain Lapualla sijaitseva Simpsiön vuori. Onneksi mittelöön tarvittiin puukon sijaan vain Googlea.

Broadway-musikaali Murhan ja rakkauden käsikirja herrasmiehille

 

Jos olen ihan rehti, meidät innosti tälle vierailulle ennen kaikkea Broadway-musikaali Murhan ja rakkauden käsikirja herrasmiehille ja sen näyttelijät. Olimme käyneet vajaat pari vuotta aiemmin katsomassa, miten ystävämme Reeta Vestman selviää musikaalista Evita.

Hän oli tuossa loisteliaassa musikaalissa niin hyvä, että meidän oli pakko päästä katsomaan ja kuuntelemaan häntä jälleen.  Se, että pääosassa oli toinen ystävämme Mikael Saari kotikaupungistamme Lahdesta, helpotti päätöstämme entisestään. Kattauksen kermapuoli oli kunnossa.

Ajelimme aamulla Lahdesta Seinäjoelle ja saavuimme hyvissä ajoin ennen päivänäytöstä Törnävän saarelle, jossa kesäteatteri sijaitseen. Ohitimme loppusuoralla pesimishotelli Sorsanpesän, jossa vietimme hääyömme syyskuussa 1974. Totesimmekin, että pitäisiköhän käydä pesimässä siellä taas parin vuoden kuluttua, kun vietämme kultahäitä? Se jää nähtäväksi.

Törnävän kesäteatteri sijaitsee Seinäjoen kaupungin läpi virtaavan Seinäjoen saaressa, joten kannattaa varata aikaa käveleskelyyn sen kauniissa puistossa.

Alueella sijaitsevat myös Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseoTörnävän kartano sekä Törnävän kirkko. Saaresta löytyy myös pieni uimaranta sekä kuvassa näkyvä rakkaudensilta!

Autojen pysäköintipaikalta näkyy vuonna 2016 rakennettu komea, katettu katsomo. Sitä jäimme ihmettelemään, että minkä vuoksi näyttämötilaa ei ole katettu? Tälle ihmetykselle tuli katetta, kun kyselimme asiasta esityksemme jälkeen ja kuulimme, että usean esityksen aikana oli satanut ja satoi vähän tuonakin päivänä. Meitä se ei niinkään haitannut, mutta näyttelijöitä kyllä. Ei ole kivaa kastella kenkiään märällä lavalla ja palella sitten esityksen jälkeen märissä vaatteissa.

Eiköhän sovita, arvon pohojalaaset päättäjät, että ensi kesänä katetaan myös näyttämöalue? Ei kai laihialaismentaliteetti sentään vaikuta Seinäjoelle saakka? Teillähän ei ole elämä koskaan ollut rahasta kiinni 🙂

Lippumyymälä ja kesäkahvila sijaitsevat kesäteatterin toisella puolella, joten kulku sinne tapahtuu noin 300 metrin päästä parkkipaikalta.

Ohjelmalehtinen kuuluu lipun hintaan, joten nappaa se mukaan lippumyymälän tiskiltä vaikka olisitkin ostanut sähköisen lipun.
Esityksen taltiointi oli kielletty, mutta venytin omaatuntoani sen verran, että sain edes pari kuvaa tätä artikkelia varten. Toivottavasti en saa syytettä nyt, kun julkaisen pari salakuvaa. En videoinut 🙂
En voinut vastustaa kiusausta valokuvata, kun ystävämme Reeta Vestman ja Mikael Saari sattuivat samaan aikaan nousemaan lavasteiden toiseen kerrokseen.
Näytöksen päätyttyä loppukumarruksien aikana uskalsin kuvata vapaasti, luvanvaraisesti. Näyttelijäkaarti selvisi hienosti, mutta Reetan ja Mikaelin lisäksi haluan nostaa esille etenkin maailman nopeimman vaatteiden vaihtajan Tuomas ”Tume” Uusitalon (kuvassa oikealla), joka teki varmaan roolien vaihtajan Pohjanmaan ennätyksen. Tämä herskyvän hienosti roolinsa läpi vienyt näyttelijä vaihteli rooliasuja sekunneissa syystä, että hän esitti peräti 8 eri roolia ja vaihtoja oli paljon enemmän. Saikohan hän myös 8-kertaisen palkan? Upea suoritus Tume!

No, tuohon palkkajuttuun sen verran, että roolien määrän perusteella lähes jokaiselle näyttelijälle olisi pitänyt maksaa moninkertainen palkka, sillä yhdellä jos toisella oli esityksen aikana monta roolia 😉

Musikaali oli nautittava kokemus

Seuraavat tekstit olen lainannut Seinäjoen kaupunginteatterin sivuilta:

Robert L. Freedmanin kirjoittama ja Steven Lutvakin säveltämä musikaali A Gentleman’s Guide to Love and Murder sai kantaesityksensä 2012 Yhdysvalloissa ja Broadway-avauksensa vuotta myöhemmin. Tarina perustuu Roy Hornimanin romaaniin, jonka pohjalta 1949 valmistunut musta komedia on listattu 100 parhaimman brittielokuvan listalle. Broadwaylla näytelmä kahmi kymmenen Tony-ehdokkuutta vuonna 2014 ja se palkittiin parhaana musikaalina, parhaasta ohjauksesta, parhaasta pukusuunnittelusta sekä parhaasta käsikirjoituksesta.

Murhan ja rakkauden käsikirjan ohjaa Mikko Kouki. Sen on suomentanut edelliskesien musikaalien tapaan Mikko Koivusalo.

Päärooleissa laulavat ja näyttelevät Mikael Saari ja Tuomas ”Tume” Uusitalo. Muissa rooleissa loistavat Linda HämäläinenReeta VestmanKatriina Sinisalo, Helena Puukka, Marika Huomolin, Sonja Pajunoja AnttiLJ PääkkönenJulius Martikainen ja Arne Nylander.

Kuten yllä olevasta videopätkästäkin käy ilmi, tuossa riemastuttavassa musikaalissa sattuu ja tapahtuu. Näyttelijät selviävät osuuksistaan hienosti. Ohjaus toimii mainiosti, puvustus ja lavastus ovat hienoa kesäteatteritasoa. Näytelmän aikana ei ehdi pitkästyä vaan se pitää hyppysissään koko esityksen ajan.

Väli- ja jälkihöyryjä

Halusin haastatella Seinäjoen kaupunginteatteri myynti- ja markkinointipäällikköä Marjo Tammista ja onnistuin siinä.

Esityksen väliaikatarjoilu tarjoillaan viereisessä paviljongissa. Marjo Tamminen kertoi, että he ovat halunneet tarjoiluun kesäteatterimeininkiä niin, että kahvit tarjoillaan Airamin termoksessa eikä posliinikupit istu kokonaisuuteen. Kun kahvi on hyvää, se maistuu myös pahvimukeista. Ihan hyvä valinta. Ehdimme jutella Marjon kanssa noin puolen tunnin paussin aikana monenlaista. Tulevaisuuttakin raotettiin ja siitä kerron myöhemmin tässä artikkelissani.

Yleisölle ilmoitettiin, että näyttelijöitä on mahdollisuus käydä moikkaamassa esityksen jälkeen. Olimme tuosta tietämättämme sopineet jo ennakkoon treffit Reetan ja Mikaelin kanssa.

Syystäkin Marjo Tamminen peukuttaa Reeta Vestmanille kiitokseksi. Reetan lavasäteily ja taiturimainen laulu toivat tunteet pintaan hänen tultuaan lavalle ensimmäistä kertaa ja päästäessään musiikaalitähtiäänensä valloilleen. Kansainvälinen suoritus ystävä hyvä! Tyttö, sinä olet tähti!
Sain kaapatuksi myös Mikael Saaren syliini. Tutustuimme noin 10 vuotta aiemmin, kun houkuttelin hänet solistiksi Lahden mieskuoron joulukonserttiin. Ystävyytemme alkoi silloin.
Mikael paljasti, että oli ollut melkoisen haasteen edessä saadessaan nuotit eteensä. Laulut ovat osin todella vaativia jo haastavien sävelkulkujen vuoksi, mutta vaikeusaste nousee vielä toisella tasolle syystä, että säveltäjä on päättänyt laittaa hirveän määrän tekstiä laulettavaksi äänen nopeudella. Keisasi Joseph II olisi varmaan sanonut että ”too many notes”, kuten hän arvioi Mozartin sävellystä Ryöstö seraljista.

‘Too many notes, dear Mozart, too many notes’ is what Emperor Joseph II supposedly said after the first performance of the Entfuhrung aus dem Serail in Vienna’s old Burgtheater. Mozart’s reply was: ‘Just as many as necessary, Your Majesty.’

No, tässäkin tapauksessa nuotteja oli juuri oikea määrä ja Mikael selvitti taiturimaisesti myös nuo vaativat kohtaukset. Hienoa Mikael!

Muutenkin on annettava korkeat pisteet laulajille, jotka selvisivät erinomaisesti vaikeista päällekkäin rakennetuista lauluosuuksistaan. Hyvin harjoitit lauluporukkaa Jussi Vahvaselkä!

Kiitollisin mielin hyvästelimme mammun kanssa ystävämme ja lähdimme kohti seuraavia elämyksiä. Kiitos Mikael, Reeta ja koko tuotanto- ja näyttelijäkaarti. Jatkoon!

Meillä on nyt kokemusta kahdesta musikaalista Seinäjoella ja molemmat olivat hyviä. Sen vuoksi meitä kiinnosti mitä jatkossa seuraa. Koska Patruunatehtaan räjähdys vuonna 1976 kosketti meitä niin läheltä (mammu on Lapualta), kiinnostuimme siitä kertovasta näytelmästä Patruunatehdas, jonka ensi-ilta on syyskuussa 2022. Sinne varmaan sitten seuraavaksi?

Toinen kiinnostava näytelmä on emerituspiispa Eero Huovisen omaelämänkerrallinen näytelmä Äitiä ikävä, jonka kantaesitys on Seinäjoen kaupunginteatterissa ja ensi-ilta 29.10.2022.

Äitiä ikävä on henkilökohtainen ja herkkä, riipaisevan kaunis muistelmateos, jossa Huovinen palaa lapsuutensa maisemiin ja 34-vuotiaana kuolleen äitinsä muistoon. Kaipauksen taival on pitkä. Nyt Huovinen on 78-vuotias, ja hänellä on yhä äitiä ikävä. Voiko äidin löytää uudelleen, ja jos voi, helpottaako ikävä koskaan?

Musikaalejakin on luvassa ja ohjelmistoa kannattaa katsoa täältä:

Ohjelmisto – Seinäjoen kaupunginteatteri (seinajoenkaupunginteatteri.fi)

Huomeaa, että ensi kesän Xanadu-musikaalin liputkin ovat jo myynnissä.

 

Majoittuminen ja ruokailu Original Sokos Hotel Lakeudessa

 

Teatteriesityksen jälkeen olikin vuorossa majoittuminen ja ruokailu Original Sokos Hotel Lakeudessa, joka oli meille entuudestaan tuntematon majapaikka. Edellisellä reissulla majoituimme lähellä sijaitsevassa Original Sokos Hotel Vaakunassa, josta meille jäi hyvät muistot, etenkin sen Talriikki-ravintolasta.

Illallistimme Reeta Vestmanin kanssa Evitan jälkeen Talriikissa ja nautimme niin ruoasta kuin seurasta.

Odotuksemme olivatkin korkealla edellisen reissumme jälkeen niin hotellin kuin ravintolan suhteen. Mihin pystyisivät Lakeus ja Matador? Mistähän tuo nimi muuten juontaa?

Original Sokos Hotel Lakeus sijaitsee Seinäjoen keskustassa Aalto-keskuksen vieressä, lähellä Matkakeskusta.
Huoneemme sijaitsi vastikään uudistetussa 7. kerroksessa.
Ylimpien kerrosten huoneet on kunnostettu keväällä 2022. Hyvältä näyttää.
Värimaailma on myös meidän mieleen.

Kylpyhuoneessa on myös pieni sauna.
Tällainen pieni koivupussi oli miellyttävä pieni-suuri yllätys saunojalle.

Matador-ravintola matkaajien testissä

Olimme varanneet pitkän päivän illaksi pöydän hotellin omasta Matador-ravintolasta. Nimi herätti ja herättää edelleen ihmetystä. Miten Seinäjoella on tuon niminen ravintola? Ehkä joku joskus kertoo. Jos tiedät, kerro asiasta vaikka k0mmenttipalstan kautta.

Istuttuamme pöytään huomasimme, että olemme sentään Pohjanmaalla. Kauhavalla on Iisakki Järvenpään puukkotehdas ja sen huomaa Seinäjoella saakka. Kannattaakin kannattaa lähitilojen tuotteita 😉

Matadorin ruokalista aikaansai paljon mukavampia ajatuksia ja tunteita, sillä se oli kirjoitettu osin Etelä-Pohjanmaan murteella. Kannattaa vilkaista.

À la carte | Lakeus Matador Seinäjoki | Raflaamo.fi

Vedimme illallisen läpi pidemmän kaavan mukaan. Marjatta aloitti härkäcarpacciolla. Ei siksi, että hän olisi sitä halunnut, mutta ihan minun vuokseni tilasi, jotta saisin maistaa myös sitä. Rakas oot!
Ihan hyvä oli tuo alkupala.
Otin alkuruoaksi valkosipulietanoota ja valkosipulivuolukermaa. Muuten hyvää, mutta valkosipulia oli laitettu niin paljon, että se tuntui vielä seuraavanakin päivänä ”luissa ja ytimissä”. Ehkä vähempikin olisi riittänyt. Ensi kerralla taidan kokeilla niitä Lakeuren etanoota eli etanoota voisoosissa.
Pippuripiffi on valmistettu  erään tuntemani huippukokin mukaan siitä ainoasta ja oikeasta eli Atrian takuumureasta naudan sisäfileestä. Lisäksi siinä on eteläpohojalaasittain valkosipulikermaperunoota, juureksia ja pippurisoosia.
Marjatta tilasi parilootua lohta, keitinperunoota, hernepyreetä, kasviksia ja talon voisoosia.
Suklainen mascarponekaakku sisältää paahdettua valkosuklaata, itse tehtyä marenkia ja vadelmakastiketta.
Uunijäätelön sisältä löytyi kauramurua, tyrniä ja suolaista kinuskia.
Myös aamiainen tarjoiltiin ”Mataroorissa”. Se oli ihan hyvä ja vaihteleva, mutta vieläkin enemmän olisimme toivoneet alueen omia tuotteita. Esim. paikallinen paahdettu mysli oli sitä itteään… Paikallisuus ”myy” ainakin meille.

Meille on jäänyt matkabloggaamisesta vähän ”päälle ” sellainen, että haluamme kysellä hotellista ja kertoilla omia kokemuksiamme niin hyvässä kuin pahassa ja saada aineksia artikkelien kirjoittamiseen. Meillä oli erinomainen reflektiokeskustelu Original Sokos Hotel Lakeuden palvelupäällikön Piia Rinta-Keturin kanssa. Siitä jäi hyvä mieli, puolin ja toisin. Ehkäpä vielä tapaamme 🙂

Suuri kiitos erinomaisesta palvelusta ja mukavasta elämyspaketista koko hotellin henkilökunnalle!

 

Summa summarum

Meillä on nyt pari hienoa kokemusta Seinäjoelta. Keihään kärkenä ovat olleet Seinäjoen kaupunginteatteri ja Sokos-hotellit. Odotamme, että ehtisimme jatkossa tutustua Seinäjokeen ja sen lähialueisiin kaikessa rauhassa. Ensimmäisellä kerralla tutustuimme pikaisesti Aalto-keskukseen eli Lakeuden ristiin ja kirjastoon. Siitä kokemuksesta kirjoittelen kuvineen myöhemmin. Tällä kertaa kävimme etsimässä meille uudempaa autoa. Pääsimme niissä merkeissä pyörähtämään julmetun suuressa Ideaparkissa, joka ei ole enää tästä maailmasta. Kyllä Etelä-Pohjanmaalla kaiken pitää olla niin suurta ja koriaa. Yllätys olivat myös ne julmetun suuret liikenneympyrät. Tuli vähän mieleen sama mentaliteetti kuin Dubaissa, että kaiken pitää olla suurinta ja kauneinta 🙂

Saimme reissumme aikana hieman vinkkejä muistakin Seinäjoen mielenkiintoisista kohteista, mm. taide- ja kulttuurikeskus Kalevan navetasta, jonne suuntaamme seuraavalla kerralla. Saattaa olla, että palaamme noille seuduille jo parin kuukauden kuluttua ja jälleen teatteriin. Ehkä silloin pääsemme tutustumaan myös johonkin kolmanteen hotelliin ja ravintolaan. Kiinnostusta uusiin kohteisiin meillä kyllä riittää…

Niin. Lupasin kertoa kumpi on korkeampi Jouppilan vuori vai Lapualla sijaitseva Simpsiön vuori. Googlasin, että seinäjokelaiset korottavat 118 m korkeaa vuortaan jatkuvasti. Syytä onkin, sillä Simpsiön vuori on 132 m meren pinnan yläpuolella ja 100 m ympäröivän lakeuden yläpuolella. Mutta Jouppilan vuorella on sentään peräti 4 hyppyrimäkeä (K25-, K10-, K4- ja K17 -mäet).

 

LISÄVINKKEJÄ SEINÄJOELLE

löydät mm. näiden linkkien kautta:

Suomen nähtävyydet koet myös Seinäjoella (visitseinajoki.fi)

Erinomaisen katsauksen Seinäjoen alueesta löydät täältä bloggaajakollegan sivustolta Kerran elämässä.

Seinäjoki – koe nämä Seinäjoella

PS.

Nämä herrat Antti Helin ja Ville Palonen ovat tehneet erinomaisen matkaoppaan, johon kannattaa tarttua:

Suomi – 321 kohdetta kotimaassa – Kerran elämässä (kerranelamassa.fi)

 

 

Samankaltaiset artikkelit

2 Kommenttia

  1. Seinäjoella ja sen lähiseudulla olisi mukava käydä muutaman päivän reissulla tutustumassa alueen nähtävyyksiin, mutta eipä ole Seinäjoella tullut käytyä alueen asuntomessujen jälkeen. Täältä käsin sen sijainti on nimittäin vähän hankala täältä käsin eikä siellä muuten oikein tule ajettua.

  2. Onhan se Mikko niin, ettei tuonne eikä muuallekaan tule lähdetyksi, ellei siellä ole liian houkuttelevaa nähtävää ja koettavaa. Minuakin kiinnostaa tutustua alueen elämyksiin paremmin ja olen jopa kontaktoinut mahdollisesta yhteistyöstä sinne päin. Haluan itsekin ottaa selville miksi sinne kannattaa lähteä. Eihän tuo 4 tunnin ajelu ole mikään mahdoton matka täältä Lahdesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *