· · ·

Pärnu on erinomainen rantamatkailukohde kaikenikäisille

Viron paras varpaistelupaikka löytyy Pärnusta, jossa on useita kilometrejä pitkä hienohiekkainen ranta. Tuo vanha, kaunis kylpyläkaupunki elää 3 kuukautta vuodessa turismilla ja vetäytyy sitten  palvelemaan huomattavasti harvalukuisempaa kävijäkuntaa, jotka nauttivat ensisijaisesti kylpyläpalveluista.

Jos olet suunnittelemassa matkaa Pärnuun, kannattaa lukea tämä postaukseni. Matkustaminen sinne on puoli-ilmaista, kun löytää oikeat konstit. Majoituspaikkana matkakertomuksessani esiteltävä hotelli on erittäin hyvä  vaihtoehto. Esittelen tässä myös 3 Tripadvisorin listojen kärkiravintolaa. Miten listaus ja omat kokemuksemme kohtasivat, selviää tästä postauksesta?

Kävimme toukokuussa 2016 juhlimassa synttäreitäni Pärnussa, Viron rantaparatiisissa. 

Pärnu on mieluisa yllätys naapurissamme

Pärnu teki meihin silloin sen verran hyvän vaikutuksen, että sain houkutelluksi ravintoloitsijasiskoni Tarjan ja huippukokkimiehensä Matin hyvän kesäkauden päätteeksi pienelle lomalle. Kalajoen Hiekkasärkillä sijaitseva Suomen parhaiden ravintoloiden joukkoon kuuluva Ravintola Pihvitupa parantaa kuin sisäfile juoksuaan ja oli tehnyt yhden parhaista kesistään kautta aikojen. Hyvä kello kauas kuuluu…

Tämän matkamme suurin yllätys oli, että Tarja sai houkutelluksi tuolloin 94-vuotiaan isä-Veikon ja ikinuoren silloin 83-vuotiaan Kaino-äitimme mukaan vastoin kaikkien vedonlyöntitoimistojen veikkauksia. Sillä yksärillä olisi tehnyt isot rahat! Soutaa-huopaa viikkojen jälkeen Tarja oli hankkinut heille kaikille lentoliput, joten pakko oli Veskankin lähteä mukaan. Huh huh! Mutta meillä oli mammun kanssa omat reittimme.

 

Omatoimimatka Pärnuun junalla, raitsikalla, laivalla ja bussilla

 

Suosituin tapa vierailla Pärnussa lienee eläkeläisiä ym. täyteet buukatut bussit, joissa matkailijat ovat lähteneet täyden palvelun virkistymatkalle. Niin vanhoja eläkeläisiä emme kuitenkaan vielä olleet, joten käytimme omaa, ainoastaan meille matkoja suunnittelevaa eristyismatkatoimistoa ”Asko Toursia”. Sen järjestämä osuus toimi tällä kertaa yhdistelmällä juna-laiva-bussi. Z-juna vei meidät ylikiireisen maanantaipäivän jälkeen Helsinkiin, jossa hyppäsimme pienen raitsikka-ajelun jälkeen Länsisatamassa Baltic Queenin suojiin. Olin napannut meille risteilyn 11 eurolla. Hintaan kuului luonnollisesti hytti, joten nukuimme yön Tallinnan satamassa ennen maihinnousua.

Onneksi yläkerran isäntä oli järjestänyt meille hyvän sään, joten pääsimme nauttimaan luonnon kauneudesta. Ilta-aurinko hemmotteli meitä, mutta samaa ei voi sanoa laivan Grilliravintolan ruoka-annoksista.

Sisäfilepihvi oli jo annoksena hintaansa nähden ala-arvoinen. Kala-annos menetteli, mutta oli taatusti laitimmainen kerta, kun lähdemme gourmeilemaan tuohon paattiin. Jotain kertoo ravintolan tasosta sekin, että ehdimme tuskin skoolata viinilasien kera, kun ruoat jo tulivat. Voi herran pieksut mikä paikka. Kiertäkää kaukaa! Jos olette reissussa tuolla laivalla, kokeilkaa ainakin jotain muuta ravintolaa. Sorry vaan palautteesta ravintolalle, mutta heille kävi, että ”sitä saa mitä tilaa”. Meille ei.

Tallinnaan päästyämme kävelimme verkkaisesti kohti linja-autoasemaa, joka sijaitsee vajaan 2 km päässä satamasta.

Pysähdyimme viehättävään kahvilaan aamiaiselle.

Edellisellä matkallamme olimme ihastuneet LuxExpress-busseihin sekä hinnan, että laadun vuoksi. Bussimatka alkoi klo 11, maksoi 4 euroa ja perillä Pärnussa olimme klo 12.50.

Siskoni Tarja ja miehensä Matti olivat ehtineet Pärnuun jo edellisenä päivänä. He tulivat hakemaan meidän hotelliimme.

Vastaanottokomitea kasvoi päästyämme Hedon Spa & Hotelliin. Isäni ja äitini olivat reippain mielin mukana. Oli aika siirtyä skoolaamaan Tarjan ja Matin sviittiin Askon nimipäivän kunniaksi.

Paljon onnea vaan, paljon onnea vaan, paljon onnea Asko, paljon onnea vaan!

 

Majoituspaikkana suosikkimme Hedon Spa & Hotel

 

Kylpylähotelli Hedon Spasta tuli suosikkimme kertaheitolla tullessamme sinne ensimmäistä kertaa syntymäpäivänäni toukokuussa. Oli hauska sattuma, että saavuimme sinne tällä kertaa nimipäivänäni. Se ei ollut sattuma, että tulimme takaisin, koska paikka teki meihin vaikutuksen, kuten edellisen reissun matkakertomuksesta voi lukea.

Tämä kertomus täydentää hieman tuossa alussa esille nostamaani edellistä matkakertomusta, jossa on esitelty upea hotellimme ympäristöineen paljon tarkemmin. Tuon hotellin vuoksi palasimme näin pian.

Olimme laittaneet toiveen, että meillä olisi jälleen merinäkymä ja se toteutui tälläkin kertaa vaikkei ihan yhtä hyvin. Kolmas kerros oli parempi kuin toinen.

Tämän kuvan ”varastin” edellisestä reissusta, sillä nyt sisäkuvat rajoittuivat pariin skoolauskuvaan Tarjan ja Matin sviitistä.

Olimme varailleet tätä matkaa olemalla yhteydessä hotellin suomalaiseen johtajaan Sari Sopaseen. Hän tuli tervehtimään meitä ja tarjosi drinkit ensitapaamisemme kunniaksi.

Sari on innokas ratsastuksen harrastaja. Hän esittelikin illalla tallia, jossa hänen hevosensa on syystä, että Tarjalla ja Matilla taisi olla suuri innostus kysellä myytäviä hevosia. He ovat aivan ”hevoshulluja” koko perhe. Nähtäväksi jää, johtaako se tutustuminen vielä jopa hevoskauppoihin. ”Pahalta” ainakin kuulosti, sillä hintataso oli kuulemma selvästi halvempi kuin Suomessa. Alkoholi ei siis olekaan ainoa tuote, jota Virosta saa halvemmalle kuin Suomesta.

Sari on tiiminsä kanssa luonut Hedon Spa -hotellista erinomaisen kohteen, jota voi vilpittömästi suositella kaikille Pärnun kävijöille. ”Tyylikkyys” on avainsana kuvaamaan kaikkea, mitä siellä kohtaa.

Hedon Span kylpyläosasto on kunnostettu täydellisesti ja odottaa nautiskelijoita. Kävimme koko porukka siellä torstaina pohjois-afrikkalaisen hemmotteluhoidon lumoissa. Marjatta osti sieltä jälleen öljyä, jolla tuo hieronta tehtiin. Niin lumoava on sen tuoksu.

Olemme tottuneet siihen, että 5 tähden hotelleissa on kuohuviiniä aamiaisella eikä Hedon Spa tehnyt poikkeusta. Tuossa pienessä suuressa asiassa on ”se juttu”, kun haluaa nauttia lomasta täysin siemauksin. Tuo hotelli on hedonistien paikka!

 

Pärnu lienee Viron paras kesäkaupunki

 

Pärnu on erinomainen rantamatkailukohde kaikenikäisille. Voi jopa väittää, että se on Viron paras, tai ainakin kuuluisin kesäkaupunki.

Pärnun kaupunki elää 3 kuukautta vuodessa ”kulta-aikaa”. Kesän jälkeen kaupunki hiljenee. Toukokuusta syyskuuhun on se aika, jolloin sinne kannattaa mennä. Mikäli haluaa yöpyä halvemmalla, on hyvä huomioida, että touko- ja syyskuussa hotellien hinnat ovat merkittävästi edullisempia eivätkä säätkään välttämättä ole huonoja.

Teimme joka päivä kävelyretken kaupungille, josta hotellista on noin kilometrin matka kaunista reittiä. Sen varrelle on hienoja taloja ja puistoja. Kävimme vilkaisemassa mm. paikallista kirkkoa, jossa oli poikkeuksellisesti kahdet urut.

Aikamiespoika ja äitinsä tutustumassa Pärnuun viehättävään vanhaan kaupunkiin.

Pärnun kaupungin informaatiopiste sijaitsee tämän kauniin oven takana.


Maria Magdalena kilta, jossa on kolmessa kerroksessa paikallisten käsitöiden taitajien ateljeet.

Kiertelimme vielä porukalla kaupunkia ihmetellen.

 

Tripadvisorin ravintolasuositusten testaamista

 

Testi 1: Kahvila Lime Lounge

Koska olimme ravintoloitsijoiden kanssa liikkeellä, päätimme testailla hieman paikallisia ravintoloita.

Kävimme tustumassa mm. todella viehättävään kahvilaan Lime Loungeen. Tarja oli bongannut sen Tripadvisorista kaupungin ykkösravintolana (1/106) ja halusi pienen benchmarkaustuokion. Eikä syyttä! Ihastuimme sen terassin kauniiseen koristeluun.

Ikinuori äitini, 83 vuotta!!!

Pikkusiskoni Tarja-Tuulikki ja miehensä Matti halusivat testailla kahvilan juomia, joista alkoholiton mohito oli sellainen yllätys, että sitä on pakko kokeilla kotonakin. Limen lisäksi juomasta löytyi omenamehua, tuoretta minttua murskattuna sekä runsaasti murskattua jäätä. Nam nam!

Kuvat puhukoon puolestaan: istuimme kauniiseen ympäristöön 🙂

Summa summarum:

Oma kokemukseni on, että Lime Loungen nostaminen Tripadvisorin listalla kaupungin ykkösravintolaksi ei vakuuttanut satunnaista matkaajaa. Kyseinen paikka on enemmänkin kahvila. Persoonallinen sisustus (mm. punainen WC-sisustus) luo oman leimansa, samoin kauniisti kootut juomat ja jälkiruoat, joita lähinnä Tarja testaili, nostavat sijoitusta. Ehkä nuoriso ”jyrää” arvioinneissa täälläkin (Kuten myös Tallinnassa). Silti tuo kahvila, ja etenkin sen terassi, on oivallinen paikka lepuuttaa vanhan kaupungin kiertelyssä väsyneitä jalkoja. Kannattaa kokeilla!

Testi 2: Pizzaravintola Steffani

Pizzaravintola Steffani on Tripadvisorin mukaan sijalla 2/106 Pärnun ravintoloista. Ihastuimme siihen edellisellä reissulla ja veimme väkemme sinne syömään. Ei ollut pettymys nytkään, vaikka emme päässeetkään ruokailemaan kauniilla kukkaisterassilla. Päiväsaikaan se olisi ollut erittäin ok, mutta illan hämärtyessä kylmä tuuli ajoi meidät sisätiloihin.

Ravintoloitsijapariskunta teki tuossakin ravintolassa parastamista vaikkei pizza kuulukaan Pihvituvan valikoimiin. Aina he uutta jotain benchmarkattavaa kekkasivat.

Ei ole syyttä Steffani Pärnun paras pizzapaikka. Vai mitä Matti & Marjatta?

Maistui se pizza äidillekin.

Ja isäukon suu meni maireaksi viimeistään silloin, kun jäätelöannos kannettiin pöytään. Äitee pääsi jaolle…

Summa summarum:

Nostamme tämän ruokailukokemuksen kaikilla aisteilla parhaaksi Pärnussa kokemistamme ravintoloista. Hinta ja laatu kohtaavat viehättävässä miljöössä. Sinne menemme jatkossakin.

 

Testi 3: Ravintola Edelweiss

Ravintola Edelweiss oli Tripadvisorin listalla sijalla 4/106. Sitä jäimme hieman ihmettelemään. Ehkä hinta-laatusuhde on saanut suuren yleisön antamaan pisteet sille, mutta silti??? Kun olimme Marjatan kanssa jo häipyneet Riikaan, seurueemme muut mokomat menivät sinne uudelleen 🙂

Veikkaukseni mukaan Isä-Veikko oli mieltynyt paikan viininleikkeisiin yms. ja saanut muiden päät käännetyksi. Tai sitten heidän ”piti” mennä sinne tavatakseen lastemme pikkuserkun Eijan, joka sattui samaan ravintolaan kurssikavereittensa kanssa. Oli kuulemme perinne mennä joka vuosi Pärnuun. Taisi olla jo yli kymmenes reissu.

Summa summarum:

Tuossa ravintolassa saa kohtuuhinnalla ihan kelvollista sapuskaa. Kannattaa se käydä testaamassa. Ja jos sukulaistyttömme 10 vuoden kokemuksen jälkeen käy siinä ravintolassa, kai siinä on se jokin, joka meille vaan ei auennut.

 

Parturisuositus ja kohti Riikaa

Minilomamme Pärnussa alkoi olla lopussa. Olimme päättäneet nähdä tällä visiitillä muutakin.

Laitimmaisena päivänä meikäläinen meni Sari Sopasen suosittelemaan parturiin. Soittelin Heili Eerikulle (p.+37255974482), joka suostui vapaapäivänään lähtemään töihin. Sain 20 eurolla häneltä erittäin miellyttävän päähieronnan, tukanpesun ja -leikkuun. Voin suositella.

Marjatan ja minun Pärnun osuus päättyi hierontoihin kylpylässä keskiviikkoiltana. Torstaina kävelimme linja-autoasemalle ja siirryimme bussilla Riikaan. Siitä erillisessä matkapäiväkirjassa…

https://appamatkustaa.fi/riika-latvian-kaunis-paakaupunki/

Kiitos Pärnu! Varmaan jälleen joskus tullaan.

Tästä voi luikauttaa suoraan viralliseen Pärnuun:

Pärnun matkailusivusto

Ellet ole vielä käynyt tykkäämässä Facebook-sivustoa ”Appa matkustaa”, tee se nyt. Saat tuoreeltaan tiedon uusista matkakertomuksista.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *