· · ·

Pärnu on mieluisa yllätys naapurissamme

Pärnu on mieluisa yllätys naapurissamme. Tällainen kokemus meille jäi vierailtuamme siellä pari kertaa saman kesän aikana. Meistä tuli kertaheitolla Pärnun ystäviä vieraillessamme siellä toukokuussa 2016. Ihastuimme rivieramaiseen hiekkarantaan, sen rannalla sijaitsevaan Hedon Spa -hotelliin ja vanhan kylpyläkaupungin kauniisiin puistoihin. Vaikutuksen tekivät myös rakennukset, joiden kirjo oli erittäin runsas. Kesäkaupunki näytti, että estetiikkaa voi saada aikaan myös ilman kaupunkiarkkitehtien valvovaa silmää.

Hyvä puoli on sekin, ettei tarvitse matkustaa kovinkaan kauaa, kun löytää itsensä täysin erilaisesta miljööstä, mihin olemme Suomessa tottuneet. Erittäin suuri suositus tuolle kauniille kylpyläkaupungille, jonne matkustaminen on paitsi nopeaa, edullista. Annan tässä matkakertomuksessa hyviä vinkkejä budjettimatkustamiseen, erinomaisten hotellisuosituksen ja myös muutaman ravintolavinkin.

Pääset tämän matkakertomukseni avulla nojatuolimatkalle tuohon ihastuttavaan pikkukaupunkiin, joka elää täysillä 3-5 kk vuodessa eli kesällä. Postaukseni runsaine kuvineen antavat yleiskuvan siitä, miksi intouduimme vierailemaan siellä pari kertaa samana kesänä.

Päätimme tästä matkasta syyskuussa 2015, jolloin olimme katsomassa Tallinnassa Faust-oopperaa. Huomasimme, että alkaneen kauden lippuja myydään 30 % alennuksella. Sehän sopi meille eläkeläisille. Varasimme joulun alle liput Pähkinänsärkijään ja toukokuulle 2016 Joutsenlampeen ja Toscaan. Jälkimmäiseen houkuttelimme myös ystävämme Heikkiset Suomen Turuust. Edessä oli todellinen Tallinna-vuosi, johon onneksi sopi muutakin.

Olin tuolla samaisella reissulla bongannut meille nimikkohotellin ja –huoneen Savoy Boutique hotellista ja sinne tein nytkin varauksen kolmeksi yöksi jo hyvissä ajoin. Matkan varasin Tallinkin tarjouksista noin kk ennen lähtöä 12 € menohintaan. Aikeissa oli ottaa auto mukaan, mutta se ajatus jäi lopullisesti varjoon kuultuani jossain sivupöytäkeskustelun, että Tallinnasta pääsee edullisesti bussilla Pärnuun. Otin asiasta selvää ja kyllä: Matka luksusbussilla maksoi tuolloin vuonna 2016  2 € ja kesti vajaat 2 tuntia.

Suunnitelma oli valmis ja enää tarvitsi puhua hallitus ympäri. Kysyin vaimoltani, että voisimmeko lähteä viettämään syntymäpäivääni Pärnuun ja tuo veto meni läpi 1. käsittelyssä. Pärnussa olimme poikenneet aiemmin vain kerran matkalla Välimerelle, mutta muuten se oli kyntämätön kaski meille. Varasin liput ja aloin katsella hotellia. ”Asko-Toursin” toimintatapoihin kuuluu perusteellinen hinta-laatusuhteen ristiintaulukointi. Usea vierailu eri sivuille ja sen avulla mielikuvan luominen Pärnusta johti siihen, että varasin Hedon Spa & Hotellista  superior-huoneen parhaalta paikalta.

 

Matka Tallinnan kautta Pärnuun

 

Yllätin 65-vuotissyntymäpäiväni kunniaksi vaimoni laivan kannella kauniina aurinkoisena aamuna piccolo-pullolla kuohuvaa.

Oli enemmän kuin hienoa skoolata matka alkaneeksi Silja Europan 11. kerroksessa Tuomiokirkon kupeessa. Ei Askompaa #eläkeläiselämää.

Kuvan keskellä olevan punatiilisen kerrostalon alakerroksen tässä päädyssä asustelee veljeni Jukka perheineen.

Suomenlinna puolestaan on serkkuni Maarit Lallin kotipesän paikka. Moikkeli Maarit!

 

Express-bussilla Pärnuun

Silja Europa ei turhaa kiirehtinyt. Olimme 3,5 tunnin kuluttua Tallinnassa. Kävelimme linja-autoasemalle noin parin km päähän klo 12.30 lähtevään bussiin. Lipussamme luki paikat 5 ja 6. Odotimme löytävämme itsemme paikallisen Onnibussin kyydistä, mutta vielä mitä. Istahdimme Express-luksusbussiin, jossa jalkatilaa oli riittävästi isollekin ihimiselle ja lentokoneista tuttu näyttöruutu odotti uusine elokuvineen ym. matkaajaa. Meihin iski ällikkä.

Parin tunnin jälkeen oli tullut katsotuksi toisella silmällä Everest-elokuvaa toisella lehtiä. Olin jättänyt kuulokkeet kotiin ja huomasin vasta paluumatkalla, että niitä olisi voinut ostaa 1,5 € hintaan kuljettajalta. No, virolaistekstityksen ja kuvan avulla juoni aukesi riittävästi ja se elokuva on silmäilty.

Pärnuun saavuttuamme talutimme matkalaukkumme linja-autoasemalta meren rannassa sijaitsevaan Hedon Spa hotelliin. Hellekeli piti huolen, että lämmintä piisasi kävellessämme läpi kauniin Pärnun kylpyläkaupungin.

Suuri plussa sille, että tuossa 40000 asukkaan pikkukaupungissa kunneioitetaan puistoja ja vehreyttä. Oli lähes mykistävää kulkea läpi puistojen upeita lehtipuukujia pitkin.

 

Hedon Spa hotelli oli positiivinen yllätys

 

Olemme tottuneet viime vuosina hyviin hotelleihin. Ikä tuo mukanaan ”yllättäviä” tarpeita. Siksi valitsimme majapaikaksi parhaan hotellin, mitä nettimatkatoimistojen kautta löysimme. Pääsimme tosin vielä parempaan hintaan oltuamme yhteydessä suoraan hotelliin. Hedon Spa osoittautui hyväksi valinnaksi.

Kaupungin suunnasta lähestyttäessä aukeaa kaunis kylpylänäkymä. Astuimme sen ovesta sisään ja kuljimme kylpylän läpi hotellin kauniiseen, todella modernin tyylikkääseen aulaan.

Hedon Spa & Hotel on 2014 valmistunut, vanhan, mutta uudistetun mutakylpylän kylkeen rakennettu moderni kaunistus.

Silmä lepäsi jokaisessa yksityiskohdassa…

… ja molemmat aukenivat lautasen kokoisiksi astuessamme 3. kerroksessa sijaitsevaan huoneeseemme 312. Tyylikäs huone, jonka parvekkeelta aukesi näkymä merelle, oli loistava syntymäpäivälahja vanhuuseläkkeelle juuri siirtyneelle ”nuorelle” miehelle.

Kelpasi siinä aloitella Pärnun loma.

Merimieskassiin oli pyyhe pakattu valmiiksi rantakävelyä varten. Hedon Spa -hotelli muisti syntymäpäiväsankaria pienellä makealla lahjuksella.

Aurinkoinen terassi oli sopiva päiväkahvin paikka.

Hotellivieraat saavat hyvän aamiaisen kuohuviineineen alueen yhdessä suosikkiravintoloista. Koko Hedon Spa  -hotellin ainoa kehittämiskohde on aamiaispaikan miljöö. Pienillä yksityiskohdilla nyt tylsältä vaikuttavan ympäristön saisi näyttämään paljon viihtyisämmältä. Onneksi aamiaiseen kuuluva kuohuviini paikkaa hieman tilannetta. Aamiaisten jälkeen teimme olomme mukavaksi ja siirryimme juomaan cappuccinot ulos mukaville sohville/tuoleille.

Hedon Spassa on sauna, turkkilainen sauna, muutamia lämminvesialtaita hierovine suihkuineen ja niskasuihkuineen. Ulkona oli pieni 50 cm syvyinen allas lähinnä kastautumista varten. Ympärillä oli lepotuoleja auringon ottoon ja rentoutumiseen. Omalla tavallaan kiva kokonaisuus.

Olin toisena matkapäivänämme varannut itselleni pohjois-afrikkalaisen hieronnan. Marjatta jätti sen nautinnon väliin ja uppoutui e-kirjansa pariin. Olen todella tyytyväinen, että sain hänet lukemaan iPadilta kirjoja, sillä nyt niitä paperisia ei enää tarvitse kuljettaa mukana ja sähköisiä riittää…

Kävin nauttimassa tunnin hennosta, 49€ maksaneesta hieronnasta ruusuntuoksuisella arganöljyllä sillä seurauksella, että koko hotellihuoneessamme oli sen jälkeen erinomainen tuoksu. Aamulla lähti 36€ arvoinen öljypullo mukaamme.

Hinta/laatu on hedonistinkin mielestä erittäin hyvä tuossa hotellissa.

 

Pärnun Rivieran upea monen kilometrin varpaisteluranta

 

Ei mennyt aikaakaan, kun olimme mieliharrastuksemme varpaistelun parissa viereisellä rannalla.

Pärnussa on hienohiekkaista, matalaa varpaistelurantaa, jossa saa kävellä varmaankin satoja metrejä rannasta poispäin merelle ilman, että pää ei pysyisi pinnalla. Nyt tosin pidättäydyimme testaamasta sitä suuntaa. Kävelimme sen sijaan ihanan lämpimässä vedessä edestakaisin kilometrin molempiin suuntiin. Kesän ensimmäinen (?) hellepäivä oli yksi syntymäpäivälahja, jota on vaikea panna paremmaksi.

Kävimme juomassa vichyt tunnin kävelymme lopuksi hotellimme viereisessä rantakahvilassa. Aivan kuin olisi ollut etelässä lomailemassa. Vähät sitä tuntee lähiympäristöä. No, Kalajoen hiekkasärkillä on samaa fiilistä hellepäivänä kuin Pärnun kuuluisalla rannalla. Hieno kokemus oli tuo.

 

Pärnu on mieluisa yllätys naapurissamme

 

 

Lähdimme etsimään ruokaravintolaa. Päädyimme osin Tripadvisorin palautteiden perusteella pienen kiertelyn jälkeen 300 m päässä keskustaan johtavan kadun varressa sijaitsevaan Villa Wessetin terassille. Varmistimme laatupuolta vielä suomalaisseurueelta, joka oli ollut Pärnussa noin 20 kertaa. Päätimme testata ravintolan kuultuamme, että se on heidän vakiopaikkojaan.

Marjatta tilasi lohiannoksen (14 €) ja minä naudan sisäfileen (21 €). Kun annokset tulivat, saimme molemmat kalaa. Mainittuani asiasta tarjoilija huomasi virheensä ja lupautui vaihtamaan annokseni. Se näytti kuitenkin niin herkulliselta, että lupasin syödä sen. Pyysin tosin, että hän toisi minulle maksuttoman valkoviinin kyytipojaksi ja se kyllä onnistui. Pinot Grigio olikin piste i:n päälle syödessämme mainiota kala-annosta, jossa oli erilaisia kastikkeita ja maistuvia kasviksia. Erinomainen hinta-laatusuhde tuossa ruoassa. Maksoimme yhteensä 36€ mainiosta illallisesta paikassa, jota voi suositella. Pinot Noir meni siinä mukavasti jälkiruokaviininä 😉

Seuraava päivä näyttäytyi yhtä lämpimänä ja aurinkoisena.

Pienen luku- ja lepotuokion jälkeen lähdimme tutustumaan Pärnun vanhaan kaupunkiin. Osin kauniin säänkin avittamana meille vahvistui käsitys, että sinne palaamme. Alla olevat kuvat vahvistavat muistojemme paikkansa pitävyyden.

Matkalla vanhaan kaupunkiin kohtaa toinen toistaan viehättävämpiä huviloita.

Ilusalong eli kampaamo on taatusti tuoreempi kuin rakennus, jossa se sijaitsee.

Tällaisiin hökkeleihin olemme törmänneet lähinnä Tallinnassa 25 vuotta sitten.

Tämäkin kahvila vetää puoleensa jo ulkonäöllään.

Kevät ja alkukesä ovat mielestämme parasta vuodenaikaa johtuen kauniista väreistä, jotka luonto on loihtinut, jälleen kerran.

Näitä puistoja riittää Pärnussa. Kannattaa käydä!

Arkkitehtonista sekamelskaakin löytyy…

Tämän kävelykadun varrella on tuossa Marjatan takana Pärnun ravintoloiden ykkösmesta Lime Lounge, jos Tripadvisorin arvioitsijoihin voi luottaa. Miten on? Sen voit lukea seuraavasta Pärnun matkakertomuksestamme, jossa terassi on puhjennut kukkaan.

Vihreyden lisäksi kaupungin kävelykadut vanhoine kirjavine rakennuksineen teki lähtemättömän vaikutuksen. Kiertelimme kaupunkia ristiin rastiin, kurkkailimme kirkkoihin ja kahviloihin, kävimme ostamassa puseron ja housut etc.

Tässä Nikolai-kadulla sijaitsevassa Eliisabethin kirkossa oli kahdet urut.

 

 Steffani pizzeria lienee Pärnun suosituin ruokapaikka?

 

Reilun parin tunnin kiertelyn jälkeen menimme syömään kaupungin ykköspaikkaan Steffani pizzeriaan. Se sijaitsee Eliisabeth-kirkon naapurissa Nikolai-kadulla.

 

Viihtyisän pienen talon terassi oli saatu kukoistamaan värikkäillä orvokeilla, joita oli paljon! Punaisen tuvan värimaailma hiveli muutenkin silmiä. Kerrassaan mainio paikka!

Ravintola oli aivan täynnä ja sen hintatasokin oli positiivinen yllätys. Pizzat maksoivat noin 8 €, olutta sai 3 kahden hinnalla, joten hintaan 5,80€ sai kolme puolen litran tuoppia. Pakko myöntää, että emme juoneet kaikkea ja toisesta pizzastakin lähti puolet jääkaappiimme.

Kerrassaan hienon ruokailukokemuksen jälkeen kävelimme lepäilemään hotelliin. Teimme siellä vielä varpaistelukävelyn rannassa. Tuuli oli kääntynyt länteen, joten uiminen ei houkutellut. Tyydyimme tekemään 2 km kävelyn, jonka jälkeen edessä oli taas lukuhetki.

Aamiaisen jälkeen kävelimme linja-autoasemalle ja vaihdoimme maisemaa. Sää oli muuttunut lähes kylmäksi ja pakotti vetämään puseron tiukasti kiinni. Matka luksusbussissa sujui rettekästi ja olimme Tallinnassa ennen kuin huomasimmekaan. Siellä oli satanut, joten sää oli lähes kylmä.

Tämän toisen peräkkäisen Pärnu matkamme saldo oli otsikon mukainen eli että ”Pärnu on mieluisa yllätys naapurissamme”.

Innostuimme Pärnusta niin paljon, että menimme sinne jo reilun 4 kk kuluttua uudelleen. Tuon Pärnun matkamme kertomus löytyy täältä:

Pärnu on erinomainen rantamatkailukohde kaikenikäisille

Seuraavat kolme päivää Tallinnassa olivat erinomainen kokemus. Siitä kannattaa lukea lisää täältä:

 

Tallinnan ruokapaikkoja ja Savoy Boutique hotellia testaamassa

 

Samankaltaiset artikkelit

8 Kommenttia

 1. No joo, minä osaan orientoitua tuohon, koska itsekin vietän #eläkeläiselämää. Se onkin ensimmäinen kerta, kun kunnolla elän itselleni. Siksitoisekseen, olen pian tuolla ja vieläpä LuxExpressillä, sillä matkustan Pärnun kautta Vilnaan ja takaisin. Tulee sekin koettua. Kesällä olin sikäläisellä Onnarilla eli Superbussilla Riiassa.
  Joo, no, Pärnu on just tuollainen, täynnä värikkäitä puutaloja. Tulee mieleen Hanko.

  1. Jep. Ei ollut viimeinen Pärnun reissuni minulle. Ja voin tosiaan lämpimästi suositella tuota hotellia. Hyvää Vilnan matkaa. Se onkin minulle oudompi paikka. Kerran ajoimme siitä läpi ja poikkesimme vilkaisemassa matkalla Keski-Eurooppaan. Laitahan postauksia ja suosituksia Vilnasta

 2. Moikkeli! Me käytiin pari vuotta sitten kans Pärnussa ja ihastuttiin! Ja just nuo vehreät puistotiet oli kyllä ihastuttavat. Ranta-alue upea, ihan kuin olisi ollut kauempanakin ulkomailla. Me ei asuttu ihan niin hulppeasti kuin te, mutta ihan rannan kupeessa kuitenkin. Siitä oli hyvä vaappua rantaan, mä viimeisilläni raskaana ja mies jalkansa rikkoneena. 😀

  Meidän Pärnu-tarinan voi lukea täältä:
  Pärnu – Rantaloma Viron parhailla rannoilla

  1. Kiitos kirjoituksesta. Samanlaisia ajatuksia paikasta tuntuu olevan kuin eläkeläiselläkin. Meillä eivät edes lapsenlapset eivät olleet mukanamme tuomassa tuota lapsinäkökulmaa. Hedon Spa & Hotel on kyllä ihan hyvä kohde hinta-laatusuhteeltaan. Suosittelen lämpimästi.

 3. Olen käynyt Pärnussa useampaan kertaan ja yhtä monta kertaa yllätyn siitä, että noinkin lähellä Helsinkiä on tuollainen paikka. Ihana! Toivottavasti eivät vain pura niitä puutaloja pois, ”hienomman” asutuksen tieltä.

  1. Niinpä. Ne ”pitsitalot” ym. tuovat kaupunkiin oman ainutlaatuisen ilmeensä. Ja onhan se Ranta isolla R:llä, joka on se kiva juttu.

  1. Moi Jukka! Hinta oli tuolloin 125 €/yö aamiaisineen. Nehän vaihtelevat kysynnän ja tarjonnan mukaan ja syyskyyn alussa ovat edullisempia kuin kesällä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *