· ·

Ceský Krumlov – kaunis UNESCOn suojelukohde Tsekin tasavallassa

(Tämä risteily toteutettiin yhteistyössä Kristina Cruisesin kanssa.)

Unescon maailmanperintökohde Ceský Krumlov Tsekissä oli Tonavan risteilymme viimeinen tutustumiskohde ennen saapumistamme matkamme päätepisteeseen Passauhun Saksassa. Ceský Krumlov osoittautui kauniiden rakennusten kaupungiksi, jota hallitsee suuri linna-alue. Linja-autoreitti Linzistä kulki läpi kauniiden böömiläisten maisemien, joten puitteet onnistuneelle retkelle olivat olemassa. Silti kaikki ei mennyt ihan putkeen.

Saavuimme viikon reissumme 6. vuorokauden aamuyöllä Itävallan Linziin, joka jäi meiltä tällä kertaa näkemättä. Opaslappunen väitti, että siellä kannattaisi mennä vanhalla raitiovaunulla ihailemaan maisemia Pöstlingsbergistä. En tiedä kuinka moni ryhmästämme kävi siellä, sillä meillä oli edessä matka muille maille eli Tsekkiin. Toisaalta muiden kaupunkikulkemista taisi rajoittaa se, että satoi koko päivän. Voihan nenä!

Retki rajan yli Tsekin Ceský Krumloviin (erillismaksu)

 

Lähdimme toiseksi viimeisenä matkapäivänä aamiaisen jälkeen bussilla 1,5 tunnin ajomatkan päähän Ceský Krumloviinjoka on UNESCOn maailmanperintökohde. Matka läpi kauniiden Böömin metsien olisi ollut paljon vaikuttavampi ellei satanut koko päivän. 

Maisemat olivat kauniita, mutta kukapa sitä sateella viitsii kuvailla. Kun saavuimme Moldau-joelle (Vltava), oli pakko aukaista kamera. Tämä pieni joen alku on padon toisella puolella.

Toisella puolen tietä alkoi tsekkien böömiläinen lomaparatiisi, joka keskittyy leveän Moldaun molemmille puolille. Opas laittoi tuossa vaiheessa Smetanan ”Moldaun” soimaan. Se oli hyvä veto!

Pakollisen pissatauon jälkeen (kaikesta oppaiden pitääkin huolehtia!) oli aika mennä sateenvarjon alle suojaan ja lähteä tutkimaan maailmanperintökohdetta.

Linnaan mennään perinteisesti vallihaudan yli eikä tämä Ceský Krumlov ollut poikkeus. Nyt oli vartijaksi pantu varsin erikoinen tapaus eli karhu.

”Karhusillan” ylitettyämme saavuimme linnan pihalle.

Linnan sisäpihojen seinät ovat todella kauniita.

Näitä paremman väen kulkuväyliä oli tehty osin siksi, ettei tarvitse kulkea kirkkoon ym. rahvaiden näkyvissä, kertoili opas (jos oikein muistan 🙂 ).

Sillalta aukesi kaunis näkymä vanhan kaupungin ylle.

Ja meillä kaikilla oli niin mukavaa… 🙂

Transit-tiimimme muut jäsenet kaupungin edessä.

On sitä aikoinaan kiinnitetty paljon huomioita kaupungin yleisilmeeseen. Erilaisille taiteilijoille on riittänyt hommia. Hyvä niin!

Herra Mozart on ollut kova poika matkustamaan. Lähes joka kaupungista löytyy jotain, joka muistuttaa, että W.A.M. kävi siellä.

Tästä voi päätellä milloin tätä kaupunkia on rakennettu.

Moldau-joen sivuhaaran yhdeltä sillalta löytyi tällaisia muistomerkkejä.

Tästä valtavasta kuvamäärästä on helppo päätellä, että olen heikkona kauniisiin vanhoihin rakennuksiin. Kiva, että jaksat selata niitä läpi. Minä niin tykkään tällaisista, että vaikea on niitä skipatakaan täältä.

Frans ja paikallisoppaamme ohjasivat meidät sitten läpi sokkeloisten katujen vanhaan kaupunkiin ruokailemaan. Noilla kujilla piti varoa, ei taskuvarkaita vaan sitä, että saa sateenvarjon piikistä silmäänsä. Ahdasta oli.

 

Grillattua porsasta ja valkosipulikeittoa leivän sisältä

 

Kohtuullisen pitkän kostean kävelyn päätteeksi meidät vietiin syömään tällaiseen ravintolaan:

Meille oli varattu pöydät sieltä missä tapahtuu, eli…

… pääsimme eturivin paikoille näkemään mitä tuleman pitää. Pääruoaksi oli tarjolla sikaa, joka grillattiin hiilloksella ”kaiken kansan nähden”.

Kävin ”soittamassa isoäidille” ja kurkkimassa samalla ravintolaa, joka oli sisustettu varsin viehättävästi.

Ruokailu alkoi leivän sisään kauhotulla valkosipulikeitolla, tai niin ainakin olivat odotusarvoni. Valitettavasti minulla oli niin hyvät kokemukset vastaavasta annoksesta kera sipulikeiton aikoinaan Budapestissa, että tämä annos floppasi minun arvioni mukaan. Mutta varmasti m0ni muu tykkäsi, joten olkoon mielipiteeni mitätön. Se siitä!

Riemu sen sijaan repesi, kun pääruoka tuotiin eteemme.

 

Vetivät nuo annokset suut hymyyn Leealla ja Reimallakin. Syystä!

Meille tarjoiltiin varsinaiset kaloriannokset, joista ei puuttunut rasvaa eikä muutakaan 🙂 Totuttuamme Swiss Diamond -laivan herkkuihin tämä kävi lähinnä erilaisesta hauskasta kokemuksesta. On kyllä myönnettävä, että kunnolla grillatusta porsaan polvesta löytyi varsin maukkaitakin paloja luun vierestä rasvan alta. Mmm… Varsinainen terveyspommi, sikseen!

 

Omatoimista kiertelyä ja pitkä kahvituokio Team Transitin hyvässä seurassa

 

Ruokailun jälkeen kukin sai vaellella missä halusi. Olisimme huonosta säästä johtuen olleet valmiit vaikka aikaistamaan lähtöämme ja pysähtyneet mielellään vaikka tulomatkalla ohittamassamme Outlet-kylässä, mutta emme kehdanneet alkaa sorkkia hyväksi havaittua ohjelmaa. Meillä oli nyt runsaasti aikaa.

Teimme ”pakollisen kirkkovisiitin”, jonka jälkeen koimme, että vanha kaupunki on päällisin puolin nähty. joten etsimme kivaa kahvilaa ja löysimme.

Olimme sopineet treffit tämän keskusaukiolla olevan patsaan juurelle, joten valitsimme sen edustalta konditorian, joka istui tarpeisiimme. Paikka oli ihan täynnä, mutta yksi seurue oli tekemässä lähtöä ja vinkkasi asiasta meille ystävällisesti. Kävi ilmi, että he olivat Uudesta Seelannista, joten pakkohan Apan oli vääntää juttua siitä kauniista maasta, etenkin kun se on kohteenamme vuoden 2021 alussa. Ei ratkennut vieläkää kisa kumpi ompi parempi etelä- vai pohjoissaari? Pakko on siis varata viikko molempiin.

Tuo todella viehättävä kahvila oli meille erinomainen paikka päivittää kokemuksia ja jatkaa tietovisojamme, joissa Juha ja Raija olivat varsinaisia mestareita kysymysten keksijöinä. Me muut saimme loistaa upeiden vastausten löytäjinä. Hauska tiimi tuo Team Transit.

 

Summa summarum

 

Ceský Krumlov on kaupunki, joka kannattaa rekisteröidä omalla kovalevylle siltä varalta, että liikkuu joskus noilla kulmilla tai harkitsee kiertelyä siellä. 

Linzistä Itävallasta on matka sinne noin 70 km. Heti Tsekin rajan ylittämisen jälkeen on Outlet center Studanky, joka saattaisi olla hyvä lisä Kristina Cruisesin retkivalikoimaan joko erillisenä retkenä tai osana tätä retkeä. Tunnin piipahdus siellä olisi ollut kiva kokea.

Paluumatkalla ajoimme vähän pidempää, mutta nopeampaa reittiä, moottoritietä pitkin.

Voimme suositella tätä retkeä, kun lähdette Kristina Cruisesin Tonavan risteilylle, jonka esittely löytyy täältä:

Kristina Cruisesin jokilaivaristeily Tonavalla oli huippukokemus

 

 

Samankaltaiset artikkelit

4 Kommenttia

  1. Kävin lukemassa tämän nyt 🙂 tuttuja maisemia ja noista rakennuksista mäkin niin tykkäsin, vanhoja kauniita taloja. Ja näköala kaupunkiin yli punakattoisten talojen jäi niin mieleen. Totta tuo, että aika pieni paikka ja nopeasti nähty 🙂

    1. Niinpä Elina. Tuo on sellainen päiväretkikohde, joka kyllä jättää hyvän jäljen mieleen. Haluaisin joskus poiketa tuolla kauniilla säällä 🙂

  2. Cesky Krumlov on todella ihastuttava kaupunki. Kerran on siellä käyty. Voisi mennä uudelleenkin. Ajankohta oli juuri ennen pääsiäistä, vuotta en muista, mutta on siitä ehkä jo 10 vuotta. Oltiin ryhmämatkalla. Hotelli oli Mlyn eli mylly. Sijainti joen varrella. Lennot oli kait Wieniin.

    1. Kiitos kommentista Raija! Hämmästyttävän hyvin muistat jopa hotellin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *