· · · · ·

Katinkullan parhaat ulkoharrasteet ja elämykset 3:lle sukupolvelle

(Kaupallinen yhteistyö Holiday Club Resorts Oy:n kanssa.)

Lähdimme tänä hellekesänä Katinkultaan muutaman vuoden paussin jälkeen tavoitteenamme testailla Katinkullan parhaita harrasteita ja elämyksiä. Tämä miellyttävä tehtävä on osa yhteistyöprojektia, jonka aloitin ottaessani vastaan Holiday Clubin brändilähettiläspestin reilu vuosi sitten.

Esittelen tässä postauksessani eri vaihtoehdoista sellaiset ulkoharrasteet, jotka innostivat meidän klaaniamme.  Viikkomme oli  jälleen täynnä upeita hetkiä. Tervetuloa aistimaan mitä tarkoittaa riemuloma Katinkullassa.

Holiday Club -elämykset alkoivat Katinkullasta vuonna 2003 eikä loppua ole näkyvissä, onneksi! Tämänkertaisella lomaviikolla ehdimme testailla useita elämyksiä, mutta monta jäi kokeilemattakin. Meitä oli nyt mukana ”ainoastaan” 14, sillä armeija ja työ ottivat veronsa.

 

Katinkullan parhaat ulkoharrasteet ja elämykset

 

Esittelen tässä 1. matkakertomuksessani Katinkullan parhaita ulkoharrasteita ja elämyksiä. Laitoin kohteet selkeyden vuoksi aakkosjärjestykseen.

 

Fresbeegolf  sopii kaikille

Fresbeegolfratoja löytyy yhä useammasta paikasta Suomessa. Katinkultaankin sellainen on rakennettu ns. vanhan eli alkuperäisen, kauniin asuinalueen ja sisääntulotien väliin.

9-reikäinen frisbeegolfrata on helpohko, ehkä vähän yksitoikkoinen kokonaisuus. Jokainen väylä on keskimäärin 80 m pitkä eikä niiden layouteilla ole suuria eroja.

Frisbeegolfiin ei tarvitse varailla teeaikoja (eli lähtöaikoja). Riittää, että menet paikalle ja alat heitellä. Ajoittain radan alussa joutuu jonottamaan, mutta lajin luonteeseen kuuluu, että sen jälkeen eteneminen sujuu suhteellisen jouhevasti. Vajaan 1 km mittaisen radan (väylien pituus 686 m) kiertämisessä ei kauan nokka tohise.

Olen pelannut frisbeegolfia muutaman kerran enkä ole perehtynyt sen heittotekniikkaan. Aluksi erehdyin heittämään peukalon ja parin sormen tekniikalla. Ainakin minulla lopputulos oli, että heitot jäivät naurettavan lyhyeksi. Koska pelasin yksin, käytin kahta kiekkoa. Kokeilin eri tekniikoita ja kas kummaa loppuvaiheessa kiekot alkoivatkin lentää. En tiedä oliko kehityssuuntani oikea, kun otin käyttöön kaikki sormet, mutta tehokas se oli. Hokasin jopa miten kierteen saa lähtemään oikealle, miten vasemmalle. Ensi kerralla opin varmaan lisää, etenkin jos saan seurakseni jonkun, joka osaisi vähän opastaa 🙂

VAROITUS!

Vaikka rata oli lyhyt, kuuma siinä tuli. Toki lämpöä oli noin 28 astetta, mutta silti. Ja se varoitus: Kun olet kiertänyt radan läpi ja heittänyt ”kahta kiekkoa”, saat taatusti kätesi kipeäksi. Meikäläisellä jopa hampaiden pesu tuotti vaikeuksia, kun ei meinannut saada kättä kääntymään oikeaan asentoon 🙂 Onneksi parissa päivässä homma alkoi taas toimia.

 

Golfista on tullut 3 sukupolven perheemme suosikkilaji

Katinkulta Golfissa on kaksi 18 väylän rataa. Championship-tason Nuas-kentälle pitää varata lähtöaika. Se kannattaa tehdä ajoissa, sillä kenttä on kesäaikana täynnä. Pelioikeuden omaavat Katinkullan asukit saavat tehdä varauksen viikkoa aikaisemmin ainakin, mikäli tarvitsee koko lähdön käyttöönsä. Tenetin 9-reikäinen kenttä toimii palloränniperiaatteella samoin kuin 9-reikäinen par 3-kenttä Vuokatti.

Kyllä se on todettava, että golfista on tullut 3 sukupolven perheemme suosikkilaji. Jokaisella 16 hengen joukkueessamme on greencard suoritettuna. Kaikki eivät haluenneet kuitenkaan tällä kertaa golfata, sillä kilpailevia lajeja oli paljon ja golfiin pitää varata 5-6 tuntia aikaa. Me innokkaimmat pelasimme kolme kierrosta viikon aikana ja tarkoitti käytännössä noin 18 tuntia viikon lomasta. Ehkä liiankin paljon?

Katinkulta Golf
Tämä nelikko Mikko, Eemil, Antti ja Asko lähti kiertämään kenttää heti 1. päivänä.

Katinkulta Golf

Anne, Aada ja Fiona muodostivat kovan naistrion.

Vuosituhannen hellekesä piti huolen, ettei kukaan jäänyt kylmäksi. Onneksi minulla oli mahdollisuus käyttää golfautoa. Perimmäinen syy tuohon poikkeusjärjestelyyn oli, että tammikuussa tenniksessä kipeytynyt akillesjänteeni ei ollut vieläkään kunnossa enkä uskaltanut kävellä yli 10 km matkaa. Tässä säätilanteessa tuo auto oli loistojuttu.

Golfkentät kiemurtelevat aina välillä järven rannalla. Taustalla Nuasjärvi. Kuten mailavalinnasta voi päätellä, en tällä kertaa lyönyt bunkkeriin.

 

Grillaus kuuluu kesään

Mitäpä olisi kesä ilman grillausta ja yhteisiå ruoanlaitto- & ruokailuhetkiä. Klaanimme on omaksunut tavan, että kukin perhe hankkii ja laittaa vuorollaan ruoat. Päävastuu on aina jollakin, mikä tarkoittaa, että vastuuhenkilöt valitsevat ruoan ja ovat pääkokkeja, mutta muut auttavat valmistuksessa, kattauksessa ym.

Maiju ja Mikko päättivät tarjota hampurilaisia ja sekös väkeä ilahdutti. Takuuvarma nakki tuo purilainen!

Grillimestari työssään…

Antin vuorolla oli tarjolla tortilloja.

 

Järviuinti ja varpaistelu olivat helleviikon helmet

Koska olimme liikkeellä heinäkuisena viikkona 2021, jolloin helleraja ylittyi joka päivä, järviuinti ja varpaistelu olivat viikon helmet.

Omistusviikkoasuntomme sijaitsee kokemustemme mukaan Katinkullan parhaalla alueella eli Hiekkaniemessä. Siitä on pikkumatka upealle hiekkarannalle, joka tuli tutuksi viikon aikana. Kävimme uimassa Nuasjärvessä useita kertoja päivässä, kuumista huoneistoista johtuen jopa öisin.

Katinkullan sinällään erinomaisissa asunnoissa on yksi puute eli niissä ei ole ilmalämpöpumppua. Yksi tuuletin asuntoa kohden ei riitä, kun huoneistoissa on useita makuuhuoneita ja jopa pari kerrosta. Tähän asiaan pitää saada muutos ja yritänkin ajaa ILP-asiaa eteenpäin seuraavissa yhtiökokouksissa.

Nuasjärven hiekkaranta on upea kokonaisuus vaikkei se sovellukaan upottavuutensa vuoksi varsinaiseen lempiharrastukseemme varpaisteluun.

Erilaiset nostot ja pyramidit kuuluvat klaanimme naisten repertuaariin tilanteessa kuin tilanteessa. 7-henkisen pyramidin jätän häveliäisyyssyystä tällä kertaa kotialbumeihin.

Voi näitä ihania hetkiä!

Näimme eräänä iltana varsinaisen ihme-ja-kumma-ilmestyksen, kun Nuasjärven pyöriäinen näyttäytyi uintireissullamme. Veikkaamme, että pyöriäistä voi nähdä tuolla aikaisintaan kesällä 2022, joten tämä video on legenda jo syntyessään:

 

Koripallo sopii kaikille

Vanhimman alueen uimarannan tuntumassa on mahdollisuus koripalloiluun. Tällä kertaa nuoret kävivät pelailemassa ja kuvat jäivät ottamatta. Siksi kuva vuosien varrelta, kun kaikki oli vielä niin pientä -:)

Tämä kuva on vuodelta 2014, jolloin armeijan vuoksi tältä matkalta pois jäänyt pyöränkuljettaja Rasmus oli 13 vuotta. Joosa ja Eemil pääsivät onneksi nytkin mukaan.

Mölkkyä voi pelata lähes missä vaan

Mölkky on urheilulaji, jossa lahtelaiset taitavat järjestää jopa maailmanmestaruuskilpailuja.

Me tyydyimme järjestämään parikilpailuja, jossa voitto ei ollut niin tärkeä kuin kaksoisvoitto. Että ketkäkö voittivat? Kuka sen muistaa?

 

Omatekoisista videoista on tullut klaanillemme tärkeä juttu

Sen jälkeen, kun nuorisomme on ikääntynyt sopivasti, ovat videokoosteet nousseet merkittävään rooliin lomillamme. Yksi jos toinen meistä videoi ja moni hallitsee kaiken maailman realsit yms., joten koosteita syntyy.

On ilo seurata nuorten tik-tokkailua. Tekemisen riemu ja upeat lopputulokset saavat sivustaseuraajat hyvälle mielelle.

Tyttärentyttärestä Aadasta on kehittynyt klaanimme editoijaguru. Siitä esimerkkinä tämä uusin kooste tästä matkastamme.

Kolmen sukupolven riemuloma Katinkullassa (video)

Lisää Aada koosteita aimmilta lomiltamme voit ihailla täältä:

Holiday Club Saimaa 2019 -videokooste

Holiday Club Saimaa 2020 – videokooste

 

Pyöräily mahdollistuu huoneistokohtaisten pyörien avulla

Jokainen Holiday Club Katinkullassa lomaillut tietää, että muihin kuin hotellin asuntoihin kuuluu vakiovarusteena pari pyörää. Meillä niitä oli käytössä nyt peräti 6, kun huoneistoja oli kolme.

Kun pyöristä ei ollut parempaa kuvaa, kelvatkoon tällainen ajoneuvokuva 🙂 Autojen kanssa ei ole väliä kunhan se on saksalainen.

Superpesis on Sotkamon lahja lomalaisille

 

Olemme käyneet viimeisimpien vierailujemme aikana aina katsomassa Superpesiksen otteluita mikäli sellainen sattuu olemaan tarjolla. Satuin huomaamaan golfkentällä, että Sotkamon Jymyllä olisi peli tiistai-iltana. Kyselin klaaniltamme löytyisikö sieltä kiinnostusta pesäpalloon. Kyllä löytyi!

Otin yhteyttä entiseen huippupesäpalloilijaan, ex-rehtorikollegaani, Sotkamon nykyiseen kunnanjohtajaan ja kysyin löytyisikö häneltä muutama lippu peliin. Mika yllätti kutsumalla meistä osan peräti VIP-telttaan ja järjesti vielä muutaman pääsylipun.

Vierailu VIP-teltassa

Saimme kokea uuden elämyksen päästyämme vierailemaan VIP-teltassa. Kävi ilmi, että kuka tahansa voi ostaa VIP-paketin, johon kuuluu ruokailu juomineen ennen peliä, pelinjohtajien haastattelu sekä kahvi- ja juomatarjoilu pelijaksojen välissä.

Teltassa oli tarjolla kinkkukiusausta, salaattia ja leipää sekä juomia niin paljon kuin haluaa juoda.

Testijoukkomme antoi todella hyvät pisteet etenkin kinkkukiusaukselle ja koko VIP-tuotteelle.

Ottelun kuuluttaja kävi haastattelemassa molempien joukkueiden pelinjohtajia ruokailun yhteydessä. Saimme sen vaikutelman, että sarjataulukon peräpäässä lymyilevä 3 Suomen mestaruutta lyhyehkön uransa aikana voittanut Kiteen Pallo 90 oli pääsemässä vauhtiin. Se aikoi yllättää kärkipäässä roikkuvaan kaikkien aikojen menestyneimmän, peräti 19 mestaruutta voittaneen pesäpallojoukkueen Sotkamon Jymyn.

Peli alkaa perinteisesti aina hutunkeitolla, jossa määritellään kumpi joukkue aloittaa sisällä (lyömässä) ja kumpi ulkona (kiinni ottamassa). Jymy voitti perinteisen hutunkeittokisan, jossa ylempää pesäpallomailasta kiinni saanut joukkueen kapteeni pääsee valitsemaan aloituspaikan. Jymy valitsi ulkopelialoituksen. (PS. Linkistä aukeaa ”maailman pisin” hutunkeitto, jossa Sotkamon nykyinen pelinjohtaja Jani Komulainen taiteilee Sotkamolle voiton 🙂 Siitä käy ilmi kuinka tärkeänä sen voitto koetaan.)

Ottelua oli saapunut helteisessä kesäillalla seuraamaan parituhatpäinen yleisöjoukko. Turvaväleistä pidettiin kohtuullisen hyvää huolta.

Kävi ilmi, että pesistiiimimme jäsenistä peräti neljä oli ensimmäistä kertaa katsomassa Superpesiksen ottelua.

Ottelu eteni varsin tasaisesti. Kitee voitti yllättäen ensimmäisen jakson ja Sotkamo odotetusti toisen. Molemmille oli tulossa vähintään yksi sarjapiste. Ratkaisu meni ns. supervuoroon, jossa enemmän juoksuja lyönyt joukkue voittaisi pelin ja saisi kaksi pistettä. Kitee aloitti sisällä ja teki peräti 3 juoksua. Peli näytti olevan ratkaistu, sillä sellaisen juoksumäärän saaminen yhdessä vuorossa on erittäin vaikea tehtävä.

Sotkamo tuli lyöntivuoroon, täytti kentän ja vuoroon tuli Sotkamon superjokeri Roope Korhonen. Minulla oli aavistus, että nyt kannattaa ottaa videokamera esiin…

Niin siinä sitten kävi, että yksi lyönti ratkaisi voiton supervuorossa Sotkamolle 4-3. ja koko pelin jaksoin 2-1. Huh mikä peli.

Kun kyselin tiimiltämme mitä pitivät pelistä, kaikki olivat innoissaan. Pesäpallo sai uusia ystäviä ja veikkaan, että jatkossakin heidät nähdään Sotkamon Jymyn peleissä.

Suuri kiitos Sotkamon kunta ja Sotkamon Jymy!

 

Tennistä voi pelata ulkonakin

Holiday Club Katinkullan hotellin vierestä löytyy ulkotenniskenttiä.

Tyydyimme tällä kertaa katselemaan tennistä kaukaa, sillä tammikuinen tennisharjoitukseni päättyi akillesjännevammaa, joka haittaa vieläkin kävelyä. Padel ja pickleball sopivat paremmin meikäläiselle, kun ei tarvitse mennä niin kovvaa…

 

Vaellukset kuuluvat hyvään lomaan

 

Katinkullassa ja Vuokatissa riittää ulkoilumahdollisuuksia vuoden ympäri! Voit hiihtää, vaeltaa tai maastopyöräillä. Hiihtolatujen ja vaellusreittien aukiolotilanne vuoden ympäri löytyy täältä >>

Koska vaellukset kuuluvat hyvään lomaan, olemme ottaneet Katinkullassa tavaksi nousta autolla Vuokatinvaaran huipulle ja tehdä siellä pieniä kävelyretkiä.

Vaaran huipulla on riittävän isoja parkkipaikkoja, joiden vieressä on hyvä opastaulu kävelyn suunnittelua varten.

Valitsimme meille tutuksi tulleen polun, jonka varrelta löytyy kaunista katseltavaa. Lammen reunoilla kukkivat lumpeet ja Luojan luoma vesitaideteos ”kaatunut puu” tekivät vaeltajiin suuren vaikutuksen.

Eino Leinon polun varressa noin 500 m päässä parkkipaikasta on pari kaunista lampea, jotka kannattaa käydä katsastamasa. Polun varrella ensimmäiset hillatkin olivat kypsymässä.

Jälkimmäisen lammen rannalla on kota, jossa voi paistella makkaraa tms.

Ulkona on toinen nuotiopaikka, mutta hellekesällä sinne ei saanut laittaa tulta.

Palasimme takimmaiselta lammelta takaisin ja lähdimme kurkkaamaan Kainuun kauniita vaaramaisemia. Lähimmän lammen rannalta lähtee pitkät ja jyrkähköt portaat vaaran laelle.

Nämä rinteiden nimet hauskuuttivat meitä jo silloin, kun lapset olivat pieniä. Aada ja Joosa ovat mukana jo ylemmässä vuonna 2007 otetussa kuvassa. Arvatkaa kuka esittää alakuvassa mitäkin rinnettä 🙂

Taustalla näkyy kaunis Sotkamon kunta ja pesäpallokentän edessä oleva hietikko.

 

Muita ulkoharrasteita Katinkullan alueelta

 

Katinkullasta löytyy harrasteita, jotka eivät tällä kertaa mahtuneet repertuaariimme syystä, että aika loppui kesken.  Alla lyhyt esittely muista ulkoharrasteista, joita löytyy Katinkullan alueelta ja/tai sen läheisyydestä.

Fatbike

Sähköpyöriä (fatbike) voi vuokrata linkistä avautuvasta osoitteesta

Futisgolf

Katinkulta Golfin Vuokatti par-3 -kentän yhteydestä löytyy kaikille avoin futisgolf-rata, jonka reitin varrella on 9 maalia eli halkaisijaltaan 52 cm reikää. Radan kokonaispituus on 1088 m. Pelaamaan pääse Vuokatti -kentän golfkierroshinnaston mukaan. Kysy lisää Caddiemasterilta R-kioskin yhteydestä!

Ratsastus, islanninhevosvaellukset

Lähde kokeilemaan islanninhevosvaellusta kauniisiin metsämaisemiin! Reittivalikoimissa riittää eri pituisia ja tasoisia vaihtoehtoja, joten aiempaa ratsastuskokemusta ei välttämättä tarvita.

Seikkailusaari

Holiday Club Katinkullan asuntoalueella sijaitsee uudistettu seikkailusaari. Aluekartan saat vastaanotosta ja nettisivuilta. Seikkailusaari on kaikkien asiakkaidemme käytössä maksutta sulan maan aikana.

Vuokatti Safaris

Vuokatti Safaris tarjoaa ikimuistoisia elämyksiä kaikkina vuodenaikoina, esimerkkejä:

 • speedboat safari
 • melontaretki
 • poroajelu
 • revontuliseikkailu
 • kalastussafari
 • mönkijäsafari

Vuokatin Seikkailupuisto

Vuokatin Seikkailupuisto on monipuolinen kiipeilypuisto koko perheelle! Seikkailupuistosta löytyy myös Suomen haastavin seiskarata, jossa kaikista hurjapäisimmät pääsevät testaamaan taitojaan.

 

Sisäharrastukset sopivat myös kesäajalle

Ei kannata unohtaa näitä:

Katinkullan sisäharrastuksissa on valinnanvaraa kolmelle sukupolvelle

Samankaltaiset artikkelit

6 Kommenttia

 1. Huippukivalta kuulostava aktiiviloma teillä! Fresbeegolfia en itse olekaan ikinä kokeillut enkä kyllä varsinaisesti golfiakaan, mitä nyt hieman käynyt lyömässä. Pitäisi joskus ottaa asiakseen ottaa lajia vähän haltuun. Ja todella kauniilta näyttävät kuvat tuon patikointireitin varrelta!

  1. Kiitos kuvapalautteesta. Kyllä Vuokatinvaaralla riittää ihmeteltävää ja ihasteltavaa. Teille eräihmisinäkin siellä on sopivia kohteita, kun samoilee Eino Leino -polulla ym. reiteillä, jota sieltä löytyy useita. Eikä noissa Kainuun maisemissakaan ole valittamista.
   Golf on sinällään vaarallinen laji, että siihen jää helposti koukkuun. Ja aikaahan se vaatii paljon. Itse pelailen nykyisin melko vähän, sillä se sopii huonosti yhteen mökkeilyn kanssa. Aika ei riitä molempiin.

  1. Suuri kiitos palautteestasi Aila! Lämmittää tuollainen ja auttaa jaksamaan jatkossakin kirjoitella näitä ja muita juttuja. Suuri toiveeni on, että lukijat hyötyisivät postauksistani ja saisivat niiden avulla vinkkejä lomiensa ja matkojensa suunnitteluun.

 2. Mahtavan monipuolinen loma ollut teillä – ja aina yhtä iloista porukkaa! 🙂
  Itse olen kokenut Vuokatin vasta yhden kerran talvella, joten joskus täytyy poiketa myös kesäaikaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *