· · ·

Gran Canariaa autoillen – etelärannikon helmiä

Gran Canariaa autoillen – etelärannikon helmiä -matkakertomuksessa keskitymme saaren etelärannikkoon. Käymme Playa del Inglesissä, Maspalomasissa (Meloneras) ja Moganissa eli ”kaikkien tuntemissa” kohteissa. Lisäksi esittelen lyhyesti Arguineguinin syystä, että hotellimme sijaitsi siellä.

(Tämä matkakertomus on päivitetty ja korjailtu 7.10.2021)

Tämä 26.9.-3.10.2016 toteuttamamme matka oli kuudes Gran Canarian matkamme. Joka kerta olemme kiertäneet saarta autoillen. Silti tuntuu, että maisemat unohtuvat ja sekoittuvat muihin saariin ja maihin. Koska olimme vuokranneet auton viikoksi, piti siitä ottaa kaikki irti. Kävimme joka päivä jossain.

PLAYA DEL INGLES JA MASPALOMAS

 

 

Maspalomasin dyynit on se pakollinen käyntikohde jokaisella reissulla. Alueen ilmasto on Gran Canarian saaren eteläosille tyypillisesti kuiva ja päivälämpötilat pysyvät talvellakin useimmiten yli 20:ssa celsiusasteessa. Maspalomasin alueen näkyvin maamerkki on 68-metrinen majakka El Faro de Maspalomas. Se sijaitsee dyynien ja laajan ostoskeskuksista ja hotelleista koostuvan Melonerasin alueen rajakohdassa. Alueella on laajat golfkentät ja bungalowalueet.

Tunnettu matkailukeskus Playa del Inglés on noin viiden kilometrin päässä Maspalomasin majakalta.

Nämä dyynit ovat mitä ilmeisimmin syntyneet vuosisatojen aikana Saharasta lentäneestä hiekasta. Tästä on noin 1 km rantaan ja jo nuo dyynit ylitettyään saa pienen aavistuksen siitä, mitä olisi vaeltaa Saharasta. Ei kuulu meikäläisen matkailutavoitteisiin se! Nyt oli ihan normikeli (noin 25 astetta) ja silti tuntui, että dyynien ylitys oli siinä ja rantoja pitkin tullaan takaisin.

Lienee käynyt aiemmista matkakertomuksista selville, että varpaistelu on meidän mielipuuhamme etelän lomilla. Sitä jaksaisi tehdä vaikka kuinka paljon. Mikä on iiihhanampaa kuin kävely viileässä rantavedessa?

Kanarialta löytyy kukkaloistoa vähän joka puolelta. Näitä ihmeköynnöksiä (bougainvillea) löytyy vähän joka nurkalta. Melkein kateeksi käy.

Tämän kuva on siltä reissulta, jonka teimme dyynien länsipäähän. Olimme kävelleet jo tovin ostoskeskuksissa ym. tutustuen myös uuteen Meloneraksen rantabulevardiin. Kuvan oton jälkeen otimme oluet ja vedet ja varpaistelimme pari kilometriä kohti Inglesiä ja samaa reittiä takaisin. Iiihhanaa! Taas tuli 15000 askelta täyteen sillekin päivälle.

Tässä lisää kävelyreittejä samaiselta rannikolta.

https://appamatkustaa.fi/kanarian-saarihyppely-2017-osa-7-gran-canaria-varpaistelua-rannoilla/

 

ARGUINEGUIN

 

Arguinequin on kalastajakylä Anfi-hotellista pari kilometriä itään. Siellä oli pakko käydä testaamassa jokin kalaravintola. Eksyimme tähän kalasatamassa sijaitsevaan ravintolaan, joka oli hyvin tavallinen lounaspaikka. Tuntui olevan paikallisten suosiossa, joten odotukset nousivat tuossa kalustukseltaan hyvin vaatimattomassa paikassa:

Pakkohan se oli aloittaa simpukoilla… No, ei mikään gourmet-elämys. Kaloista on sanottava, että ihan perustavaraa, ilman mitään erityisiä makuja. Suolaa vähän laitettu, tuskin juuri muuta.

Hinta-laatusuhde kuitenkin kunnossa ja voisi olettaa, että tuoretta oli. Kannattaa käydä testaamassa. Kalamarit jäivät nyt väliin, mutta viereisissä pöydissä mustekalat kävivät kyllä kauppansa ja hyviltä näyttivät.

Tuolla kertaa majoituimme huikean hienossa Anfi-hotellissa, josta on matkakertomus tässä:

Gran Canaria – oodi hotelli Club Puerto Anfille

 

 

MOGAN – SE TOINEN ”PAKOLLINEN” KOHDE

 

Jokaisella Gran Canarian matkalla olemme poikenneet Moganissa eikä perinnettä voinut katkaista. Se on pieni kaunis kalastajakylä saaren länsirannikolla. Kalastusperinne jatkuu edelleen, mutta suurin elinkeino siellä lienee matkailu. Kuvat puhukoon puolestaan:

Kukkia, kukkia, vielä kerran kukkia. On se kaunis, viehättävä kaupunki!

Yhdessä porttikäytävässä seinät oli täytetty kohokuvioisin seinäveistoksin.

Mogan on paikkana sellainen, että siellä on kiva käväistä kävelemässä ja ruokailemassa. Viikkoa enkä edes useaa yötä haluaisi siellä välttämättä olla.

Löytyi sieltä pieni uimarantakin lomalaisten piristykseksi. Jostain syystä emme olleet noteeranneet tuota rantaa edellisillä kerroilla. Onko se tehty sinne vasta muutama vuosi sitten vai olemmeko keskittyneet liikaa kauniiseen keskustaan? Muut saa selittää…

Tässä postaus samoilta seuduilta ja vähän muualtakin Gran Canarialla:

Gran Canarian etelärannikko, Las Palmas ja muita autoilukohteita

Vuoden 2016 Gran Canarian matkamme muut osat löytyvät täältä:

https://appamatkustaa.fi/gran-canariaa-autoillen-pohjoisrannikon-parhaita-2/

Gran Canariaa autoillen – vuoristo ja upea Roque Nublo

 

 

Samankaltaiset artikkelit

6 Kommenttia

 1. Kyllä se Moganin pieni uimaranta on ollut olemassa…v. 1995 poikani, silloin 12v., astui kahlatessaan merisiilin päälle. Meilläkin oli auto vuokralla ja matkan piti jatkua…kipu pojan jalassa oli kova, arvottiin matkan jatkumisen ja lääkärin välillä, mutta onneksi kipu meni ohi. Rannan taakse on sen jälkeen rakennettu; silloin se oli pelkkä vihreää niittyä.

  1. Niinhän se on Hannele, että ihmisen valikoivalla tarkkaavaisuudella on suuri merkitys. Alussa kiinnosti kaunis kaupunki ja viime reissulla avautuivat silmät myös muulle alueelle. Varpaistelu on kuitenkin meidän lempiharrastuksemme.

 2. Joo, itsekin muistan tuon Moganin pienen uimarannan vuosien takaa. Playa del Inglesistä ja Maspalomasista on jäänyt mieleen todella kova tuuli melkein aina, kun siellä olimme. Se teki kokemuksesta hieman epämielyttävän, kun hiekkaa oli pöllysi ympäriinsä. Vaikuttavan näköiset dyynit kyllä ovat.

  1. Nuo rannat ovat toistensa vastakohtia. Mogan pieni ja vähätuulinen, Maspalomas suuri ja ajoittain lähes myrskyinen. Monet kerrat on yritetty saada hiekan murusia pois silmistä ja taisteltu tuulta vastaan. Dyynien ylittäminen kyllä antaa edes hitusen aavistusta siitä mitä olisi liikkua Saharassa.

 3. Kiva oli taas kerran, pitkän koronatauon jälkeen katsella kuvia ja kertomuksiasi. Ollaan lähdössä jouluksi bahia feliziin. Usein on käyty noilla paikoilla ja rannoilla. Kiitos nojatuolivisiitistä. Toivottavasti tää koronamatkailu onnistuu niin meillä kuin teilläkin. Hyvää syksyä. Eeva-Liisa ”kansakoulukaverisi”

  1. Hienoa, että viitsit lueskella matkakertomuksiani. Se innostaa kirjoittamaan niitä lisää, kun te muut matkailijatkin luette niitä. Itse palaan niihin viimeistään silloin, mikäli palaan samoille seuduille. Tuolla Bahia Felizissä emme ole koskaan asuneet, mutta viimeksi kävelimme sinne hotelliltamme. https://appamatkustaa.fi/kanarian-saarihyppely-2017-osa-7-gran-canaria-varpaistelua-rannoilla/
   Saas nähdä tulee siellä nurkilla kävellyksi tulevalla reissulla. Olimme varanneet jälleen Melia Tamarindoksen viikoksi, mutta päättivät panna se remonttiin ja jouduimme vaihtamaan hotellia. Hyvää syksyä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *