Laulu-Miesten kesäkuoro konsertoi Pyhäsalmella ja Ylivieskassa

Laulu-Miehet aloitti uuden aikakauden sen 108-vuotisessa historiassa, kun sen piiristä koottu ensimmäinen kesäkuoro konsertoi Matti Hyökin johdolla Pyhäsalmella ja Ylivieskassa 6.8.2022. Molemmat konsertit olivat menestys sekä taiteellisesti että taloudellisesti. Kuoro lahjoitti lipputuloista saadut voitot Ylivieskan uuden kirkon urkujen rakentamiseen ja Ukrainan avustamiseen.

Tämän Laulu-Miesten ensimmäisen kesäkuoro syntyi, kun Amarone Brothers -kvartetti oli ties kuinka monetta kertaa laululeirillä Lauri Lehtikankaan luona Parkkimajärvellä Pyhäsalmella kesällä 2021. Tuo mainio porukka sai idean koota kuoron keskuudesta 4-kertaisen kvartetin konsertoimaan. Lare keräili joukkoa kasaan ja soitti myös Asko Leppilammelle, joka on kotoisin samalta seudulta Pohjois-Pohjanmaalta eli Ylivieskasta. Tuon puhelun aikana päätettiin, että samana päivänä pidetään konsertti myös Ylivieskassa.

Kesäkuoron koko määräytyi majoitus- ja ruokailupaikkojen mukaan, sillä vaikka Larella onkin kohtuullisen kokoinen paikka järven rannalla, seinät tulevat vastaan sielläkin. Isäntämme kokosi kesäkuoron ja puhui Matti Hyökin ympäri sitä johtamaan. Homma oli ohjelmistoa ja harjoituksia vaille valmis.

Kesäkuoro aloitti harjoituksen keväällä 2022 ja kokoontui muutaman kerran pienimuotoiselle laululeirille pääkaupunkiseudulle. Tässä osa porukasta koolla Esa Haapa-ahon johdolla.

 

Markkinointi käyntiin

 

Vaikka kesäkuoron tavoitteena ei ollutkaan kerätä rahaa, asetettiin tavoitteeksi kulujen kompensointi ohjelmatulojen avulla. Ja tokihan on mukavaa mitä enemmän kuulijoita kirkossa on, joten Lare ja Asko ottivat haasteen vastaan. Seurakunnat saatiin helposti mukaan etenkin, kun mahdolliset tulot luvattiin lahjoittaa Ylivieskan kirkon urkurahastoon ja Ukrainaan.


Saimme mukavasti palstatilaa paikallislehdissä ja myös verkkosivuilla, joten elimme toivossa, että saamme väkeä liikkeelle huolimatta kauniista kesäpäivästä.

 

Laulu-Leiri aloitti konserttiviikonlopun

 

Laulu-Leiri aloitti konserttiviikonlopun. Koko kuoro lähti liikkeelle talkoohengessä eli jokainen maksoi itse matkakulunsa. Lauri Lehtikankaan kotipaikka täyttyi jo perjantai-iltapäivällä laulajista, sillä porukka oli päättänyt, että laulamisen taso halutaan nostaa mahdollisimman korkealle tasolle. Jo pelkästään se, että kyseessä on Laulu-Miesten kesäkuoro, velvoitti. Toisaalta jokainen tiesi, että johtajamme Matti Hyökki on tule katsomaan mitään sormien läpi. Vain paras kelpaa!

Lare ja vaimonsa Virpi toivottivat meidät tervetulleiksi Parkkimajärven rannalle kauniiseen kotiinsa.
Hymy oli kesäkuorolaisilla herkässä pitkän ajomatkan jälkeen. Kippis ja tervetuloa!
Amarone Brothers antoi 1-tenorilleen Kidelle lahjaksi tämän vanhan grammarin, jota syntymäpäiväsankari pääsi testaamaan tuoreeltaan. Hyvin soivat vanhat Ylioppilaskunnan Laulajien ja Laulu-Miesten vinyylit tuolla herkulla!
Kukin taaplaa tyylillään…
Näitä ”kevyitä kenttälounaita” mahtui viikonloppuun sen verran, että nälkä ei ainakaan päässyt yllättämään.
Matti Hyökin vetämästä äänenavauksesta harjoituksiin kävi laulajien tie.

Amarone Brothers -kvartetti testaamassa kirkon akustiikkaa. Vasemmalta Esa Haapa-aho (2T), Jari Kiiski (1T), Ville Jaakonsalo (2B) ja Lauri Lehtikangas (1B)

Harjoituksia pidettiin sekä mökillä, että Pyhäsalmen kirkossa, jonne pääsimme harjoittelemaan heti perjantai-iltana.

Isäntämme Lare oli ennakoinut tulevan tilanteen ja päätti nukkua omassa yksiössään. Todennäköisesti tilan hiljaisin majapaikka 🙂
Meille muille siskonpeti oli paras peti, sillä sisko ei ollut paikalla.

Lauantai oli konserttipäivä

 

Parin kunnon harjoituksen jälkeen olimme valmiit lavalle.

Pyhäjärven kirkko

Nöyrät kiitoksemme Pyhäjärven kirkossa, joka on aikoinaan tehty samoilla piirustuksilla kuin Ylivieskan muutamia vuosia sitten tuhopoltettu kirkko. Oli siinä Ylivieskan pojilla nieleskelemistä, kun astuimme tuohon kirkkoon. Aivan kuin kotikirkkoon olisi tullut.
Tämä oli Laulu-;Miesten ensimmäinen vierailu Ylivieskan uudessa Pyhän kolminaisuuden kirkossa. Edellinen kirkko poltettiin pääsiäisenä vuonna 2016 ja uusi kirkko valmistui tasan 5 vuoden kuluttua.
Matti Hyökki esitteli jokaisen laulun erikseen. Tässä olemme Ylivieskan uudessa kirkossa, jonka urkurahasto sai avustusta, kiitos runsaslukuisen yleisön.

EKO-kvartetti Mikko Hintsala (2T), Antti Kinnunen (1T), Asko Leppilampi (2B) ja Teo Merras (1B).
Konsertin tuloista suurin osa lahjoitettiin urkuparvelle tulevien uusien urkujen rakennusprojektiin. (Tämä kuva ei ole konsertistamme.)

 

Konsertissa läheiset kohtaavat

Konserttien hyvä puoli on, että ne kokoavat myös sukulaisia ja tuttavia. Ylivieska kokosi muutamia läheisiä yhteen.

Pelkosen veljekset
Antti ja äiti
Mikon läheisiä
Asko kaappasi kainaloonsa äitinsä. Mukana myös ylivieskalaisten kuorojen Grand Old Man Jouko Hannula. Sain houkutelluksi heidät myös kukitushommiin.

Kiitollisin mielin kohtasin myös vanhoja koulu- ja urheilukavereita ym. tuttuja konsertissamme. Oli kovin kotoisa olo käydä Ylivieskan uudessa kirkossa. Toivottavasti palaamme koko kuoron kanssa, kun uudet urut ovat valmiit.

 

Karonkka kuuluu mieskuoroperinteisiin

 

Ylivieskasta oli reilun tunnin matka Parkkimajärvelle. Vuorossa oli päivän kohokohta, karonkka, joka on osa mieskuoroperinteitä.

Ihmispata maistui kaiken seikkailujen jälkeen. Keittovuorossa Ville, Teo, Kide ja Mikko.
Laululeirin isäntä Lare ja kokki Esa. Kiitos veljet!
Illallistunnelma oli syystäkin vapautunut. Hauskaa oli!
Karonkkalaulut jatkuivat myöhälle yöhön…

 

Pyhäsalmen Sanomissa oli tällainen arvio konsertistamme.

 

Suurenmoinen kiitos arvoisat laulajaveljet ikimuistoisesta viikonlopusta. Olimme tekemässä Laulu-Miesten historiaa järkätessämme sen yli 100-vuotisen historian ensimmäisen kesäkiertueen.  Pahoin pelkään, että tämä ei jää tähän!

 

Kuvat ja teksti

Asko Leppilampi, 2B

Laulu-Miesten sometiedottaja

Samankaltaiset artikkelit

2 Kommenttia

    1. Näin oli Mikko! Meillä on hieno harrastus ja loistoporukka. Hieno tunne tuli siitäkin, että saimme mukavat avustuspotit jaettavaksi.
      Näyttää vahvasti siltä, että ensi kesänä toistamme saman rumban. Miksipä ei, kun kaikki pelitti niin hienosti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *