· · ·

Tallinna: Noa-ravintola ja Toompean mäki pikapyrähdyksinä

Olimme kuulleet monelta taholta suosituksia, että kannattaa käydä syömässä Noa-ravintolassa, joka sijaitsee noin 9 km Tallinnasta. Tällä kertaa olimme jopa varanneet pöydän ennakkoon, joten pakkohan se oli testata. Tästä jutusta käy ilmi, olisiko sinne kannattanut mennä ja jos, niin miksi?

Kun pikapyrähdyksemme pääkohteet Hilton Tallinn Park ja Noa oli testattu, meille jäi vielä sopivasti aikaa kierrellä Toompean mäellä vanhassa kaupungissa. Jostain syystä tuo kaunis alue oli jäänyt meiltä vähän unholaan viime reissuillamme. Kannatti paikata tilanne!

Bussiterminaali sijaitsee Viru-keskuksen alakerrassa. Lähtevien bussien laiturien vieressä sijaitsee R-Kioski, josta kävimme lataamassa rahaa bussikortteihimme, jotka ostimme pari vuotta aikaisemmin. Odotustilassa on selkeät taulut, joista näkee lähtevien bussien aikataulut. Nousimme bussiin, vingutimme kortteja ja havaitsimme, että kortilta katosi 1,20 eu.

Reitti Meriväljaan kulkee osin kaunista rantatietä. Illalla sen kauneus korostui vähitellen laskeutuvat auringon myötä. Reilun puolen tunnin matkaamisen jälkeen ravintola Noa näkyy vasemmalla puolella tien alkaessa kääntyä oikealle. Siinä on korkea aika painaa summeria, sillä pysäkki on 200 m päässä.

 

Ravintola on arkkitehtuuriltaan modernin näköinen rakennus ja sijaitsee kauniilla paikalla meren rannassa.

Ajoituksellisesti ilta on paras aika mennä syömään, sillä mikäpä on parempaa kuin illallistaa ja katsella auringon laskua. Jos pääsee valitsemaan, kannattaa ottaa pöytä ravintolan eteläsiivestä, jotta näkee auringon laskua loppuun saakka. Vaikka olimme varanneet pöydän hyvissä ajoin, sitä ei oltu varattu meille valmiiksi vaan jouduimme odottelemaan jonkin aikaa. Sinällään se sopi mainiosti, sillä meillä oli aikaa katsella ympärillemme. Tosin valinnan varaa ei ollut pöydissä, sillä paikka oli kokolailla täysi.

Katseltuamme aikamme ympärillemme, meille vapautui paikat. Auringonlaskun puolelle se ei onnistunut, mutta kohtuulliset kumminkin. Palvelu pelasi nopeasti eli ruokalista ilmestyi eteemme saman tien. Tilasimme 0,75 l kuplivaa vettä ja lasit viiniä. Sitten alkoi ruokien valinta. Menu oli sikäli erikoinen, että siellä on vain 4 eri hintaluokkaa eli 7, 14, 21, ja 28 eu. (Tätä kirjoittaessani lista oli muuttunut ja hinnat sen mukana eli 6,12,18,24 ja 30 eu).

Leipä tuli hauskassa laatikossa. Tilasin alkupalaksi kampasimpukat, joka oli maistamistamme ruokalajeista maukkain. Niiden mukana tuli herkullista friteerattua nuudelia.

Päivän kalana oli meriahven (sea bass), joka oli niin ruotoinen, että syötävää ei ollut ainakaan liikaa. Yrttejä oli riittävästi ja joukossa valkosipulin paloja liian kanssa.  Ei kiva, kun viimeisenä satuin puraisemaan yhtä niistä. Maistui pitkään se eikä niin mukavalta.

Marjatan valitsemassa kampelassa oli kaikki syötävää ja makukin ehkä parempi kuin ahvenessa. Emme vaikuttuneet ruoasta, emme.

Kävelimme illallisen jälkeen auringon laskiessa läheiselle bussipysäkille ja siirryimme hotelliimme.

 

Toompean mäki on Tallinnan parasta osaa

 

Vaikka käymme keskimäärin pari kertaa vuodessa Tallinnassa, Toompean mäki oli jäänyt muutamalla kerralla väliin. Nyt meillä oli sopivasti aikaa ennen iltalautan lähtöä, joten päätimme käydä siellä.

Toompean mäellä on vanhoja kauniita rakennuksia ja muutama kirkko. Kuvassa oikealla näkyvä ortodoksikirkko kannattaa käydä katsomassa. Ymmärrettävistä syistä luterilainen kirkko ei tavanomaisuudessaan herätä suuria intohimoja. Luterilaisilla kirkoilla ei ollut helppoa elämää Viron ollessa Neuvostoliiton alaisuudessa. Taisivat toimia ajoittain kaikkea muuta kuin kirkkoina. Suomalaiset ystävät yrittivät avustaa seurakuntia pitämään kirkot edes jonkinlaisessa kunnossa. Raamatut olivat silloin kiellettyjä kirjoja, mutta ei se estänyt suomalaisia salakuljettamasta niitä kristityille veljille ja siskoille. Mutta ei siitä sen enempää.

Toompean mäellä sijaitsee useita suurlähetystöjä. Se on erittäin viehättävä alue, josta löytyy useita kivoja kahviloita.

 

Taustalla näkyvät Tallinnan pilvenpiirtäjät.

Näkymä Toompean mäeltä satamaan päin. Alla Tallinnan vanhan kaupungin keskusta Raatihuoneineen, joka jää talojen taakse. Tämä näköalapaikka lienee Tallinnan suosituin lajissaan. Ehdottamasti must-paikka!

Toompean mäellä on kolme näköalapaikkaa. Toiselta laidalta aukeaa näkymä etelään rautatieasemalle ja kaupungin uuteen suosikkiin, Telliskivelle. Sinne on vanhalle teollisuusalueelle rakennettu viehättävä alue ravintoloineen, kahviloineen, putiikkeineen ja kirpputoreineen. Varsin boheemi tunnelma, joka kannattaa käydä kokemassa. Telliskivestä ym. tässä toisen reissumme postauksessa:

https://appamatkustaa.fi/2018/04/07/tallinna-syyskuu-2015/

Tallinna pähkinänkuoressa aukeaa tästä videosta, jonka latasin netistä Tallinnan24-sivustolta. Nautinnollista videomatkaa:

 

 

Tähän loppuun vielä postaus, jossa esittelen upean Hilton-hotellin, tuon reissumme yöpymispaikan:

https://appamatkustaa.fi/2018/04/03/hilton-tallinn-park-miellyttava-kokemus/

 

Jos Tallinna kiinnostaa, siitä löytyy lisää artikkeleita täältä:

KAIKKI TALLINNAN POSTAUKSENI OVAT TÄMÄN LINKIN TAKANA

https://appamatkustaa.fi/category/eurooppa/viro/tallinna/

Samankaltaiset artikkelit

3 Kommenttia

  1. Me olemme myös ostaneet R-kioskilta liikenteen kantakortin ja siihen sitten ostamme aikaa . Jos ollaan päiväristeilyllä silloin tuo 1 vrk. Kätevästi voi liikkua raukoilla kun useimmiten käydään Kadriorgissa olevassa Kumussa.

    1. Tuota kantakorttia itsekin lataamme. Kiitos Kumu-vinkistä. Pitääkin tutustua siihen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *