· · ·

Madeiran korkein kävelyreitti Pico do Arieiro – Pico Ruivo kannattaa kokea

Madeira on yksi kauneimpia saaria, mitä maa päällään kantaa. Meillä on ollut mahdollisuus käydä siellä muutaman kerran emmekä ole saaneet vieläkään tarpeeksemme sen kauneudesta ja eläkeläisille sopivasta ilmastosta. Tässä matkakertomuksessa esittelen Madeiran korkeimman kävelyreitin Pico do Arieiro – Pico Ruivo, joka kannattaa kokea, jos kuntoa on riittävästi.

Maisemat tuolla noin 5 tunnin vaelluksella olivat todella upeat, korkeuserot huomattavia ja onneksemme retkemme kävelyvauhti kohtuullinen. Nautimme todella! Oppaamme Alvora oli varsinainen vitsiniekka. Hän piti mukavasti humoristista tunnelmaa yllä koko vaelluksen ajan. Tämä vaellus oli huikea reissu, kuten kuvistakin voi päätellä. Olisikohan tuo ollut paras vaelluksemme koskaan? No, ainakin toiseksi paras!

(Tämä retro-matkakertomus on korjattu ja päivitetty 6.5.2021.)

Osallistuimme tällä vuoden 2009 Madeiran matkallamme noille reissuille niin tyypilliseen viikko-osake-esittelyyn ja tutustuimme uuteen, huippuhienoon RCI-kohteeseen, johon palasimme sitten seuraavana vuonna RCI-pistejäsenenä viikoksi. Saimme kiitokseksi esittelyyn osallistumisesta maksuttoman retken, jota lähdimme ”kärsimään”.

 

Madeiran korkein kävelyreitti Pico do Arieiro – Pico Ruivo kannattaa kokea

 

Pientä kärsimystä oli odotettavissa, sillä reitti oli kohtuullisen vaativa. Silti Madeiran korkein kävelyreitti Pico do Arieiro – Pico Ruivo kannattaa kokea. Kauniit maisemat, hyvä opas ja seura sekä kävelystä saatu hyvä mieli olivat kuitenkin loistelias palkinto ahertamisesta ja voimme suositella vilpittömästi tuota retkeä jokaiselle, joka jaksaa kulkea muutaman tunnin ylös alas ja välillä tasaistakin. Luoja ei ole säästellyt kauneutta ripotellessaan palasia kohdalleen Madeiran luonnossa.

Madeiralla on lukuisia erinomaisia kävelyreittejä, joista korkeimmalla kulkee tämänkertainen valintamme Pico do Arieiro – Pico RuivoOppaassa reitti on määritelty vaikeaksi (kävelyaika 5 h ja reitin pituus 13 km) ja kokemuksesta voimme nyt todeta, että nuo lukemat pitivät paikkansa!

Lähdimme liikkeelle pikkubussilla, joka kuljetti meidät kohti Madeiran korkeinta kohtaa.
Matka reitille Pico do Arieiro – Pico Ruivo kulkee ajoittain pilvien yläpuolella.
Saimme jo matkalle aavistuksen siitä mitä tuleman pitää.

 

Vaelluksemme alkoi Pico do Arieirolta

Pikkubussi jätti meidät Pico do Arieirolle ja odotteli meitä sitten vaelluksen toisella päässä Pico Ruivolla.

Pico do Arieirolla kaunis sää saatteli meitä matkaan.
Olimme tulleet sinne usealla autolla, joten käskynjaolla väkeä oli tämän verran. Oppaamme Alvaro rohkaisi väkeä liikkeelle. Patikointi alkakoon.

Tavoitteenamme oli vaeltaa Madeiran saaren korkeimmalle huipulle Pico Ruivolle, joka kohoaa 1 862 metrin korkeuteen. Matkalle annettiin jokaiselle sauva käteen, sillä reitti kulki ajoittain kohtuullisen hankalissakin paikoissa.

Jo ensimmäiset metrit antoivat mielikuvan siitä mitä tulemme kokemaan. Huikeaa!

Reitti kulki ylös-alas-ylös-alas…

Enpä tiedä mihin kaikkeen Alvaro oli varautunut kantaessaan tuota isoa rinkkaa selässään? Varmaan sillä kaikella oli jokin merkitys.

Kaikeksi onneksi reitit oli merkattu hyvin ja rakennettu turvalliseksi.

Välillä oli mahdollisuus huilata ja ihailla satumaisen kauniita maisemia.

Ihan huonokuntoisena ei tuolle reitille kannata lähteä.

En halua edes ajatella millainen tuo kokemus olisi ollut huonolla säällä? Saattavat varmaan perua matkan tai muuttaa reittiä sään mukaan? En tiedä.

 

Satumaisen kauniit Madeiran vuoret lumoavat kulkijan matkalla saaren korkeimpaan kohtaan Pico Ruivolle

 

On siinä vielä taivalta edessä. Reilut puolet reissusta takana ja matka jatkuu vieläkin korkeammalla kohti Pico Ruivoa. Onneksi on paras mahdollinen seura mukana.

Eihän näihin Pico Ruivon maisemiin voi kyllästyä.

Voi sitä värimaailmaan ja luonnon kauneutta. Tässä kuvakavalkadissa aavistus siitä, millainen reitti oli.

Jaksaa jaksaa… Alvoro kannusti joukkojaan hyvillä tarinoilla ja opastuksella.

Sellaista se oli.

Lapuan flikka ei tainnut olla ihan mukavuusalueellaan etenkin, jos ajattelee että Lapualla Simpsiön pientä mäen nyppylääkin sanotaan vuoreksi 🙂

Olen niin ylpeä rakkaasta mammustani.
Pannapa tuohonkin äkkinäinen 🙂

 

Vaellus läpi subtrooppisen metsän eli Laurisilvan 

Matkalla pääsimme näkemään ensimmäistä kertaa eläissämme, miltä näyttää subtrooppinen metsä eli Laurisilva. 

Laurisilva on subtrooppista metsää, jota tavataan nykyisin pirstaleina MadeirallaAzoreilla ja paikoin Kanariansaarilla, etenkin La GomerallaTertiäärikaudella laurisilva peitti liki koko Välimeren seudun. Metsän puusto on ikivihreää.[1] Kanariansaarten nykyisten laurisilva-metsien tärkeimmät puulajit ovat laakerikasvien heimoon kuuluvat kanarianlaakeri (Laurus azorica), makaronesianavokado (Persea indica), apollonlaakeri (Apollonias barbujana) ja kanarianviherlaakeri (Ocotea foetens).[2] 

Luonnon taidenäyttelyä Laurisilva-metsässä.

Kanervat kasvavat Madeiran subtrooppisessa metsässä hieman suuremmaksi kuin meillä Suomessa.

Tässä vaiheessa matka alkoi jo olla loppusuoralla.

 

Pico Ruivon huippu häämöttää

Sitten oli edessä vielä yksi puserrus eli nousu Pico Ruivon huipulle.

Onneksi metrejä ei ollut enää paljon, mutta nousua kyllä.

Hymy oli herkässä tuntikausien vaelluksesta huolimatta, tai juuri siksi?

Miten voi joku näyttää noin kauniilta ja raikkaalta yli 10 km vaelluksen jälkeen?
Tasan eivät käy onnen lahjat. Ettäkö minäkö väsyksissä?
Me teimme sen!
Ei se väsy hymyä kuitenkaan hyydyttänyt.  Päinvastoin!
En ollut ainoa väsynyt tuossa porukassa. Hyvä me!

Tämä ökkömönkiäinen tuli himoitsemaan eväitämme.

Edessä oli enää matka autoille. Välillä kuljimme pilvessä.

Sinne se jäi! Upea vaellus, josta kiitokset Luojalle ja upealle oppaallemme Alvarolle.

 

Lisävinkkejä Madeiralle

Olemme käyneet Madeiralla usealla eri vaelluksella lähinnä levadareiteillä. Ne ovat omalla tavallaan hienoja, kuten tästäkin matkakertomuksesta voi päätellä. Esittelemme alta aukeavassa matkakertomuksessa mm. Rabacalissa sijaitsevan 25 vesiputouksen erinomaisen kauniin levadareitin.

Madeira on upea kohde! Tässä saat monta hyvää vinkkiä!

Silti suosittelemme, että menkää katsomaan Pico Ruivoa!

 

Tästä löydät oppaan tälle Pico Ruivon reitille:

Tässä vielä erään matkaajan upea näkemys samaisesta reitistä. Tuollaista se oli ja me selvisimme siitä! Ei Askompaa!

Samankaltaiset artikkelit

4 Kommenttia

    1. Tänään kävimme tuolla samalla reitillä, mutta tunnelit olivatkin suljettu 1. lukuunottamatta ja jouduimme palaamaan takaisin. Paluu olikin sitten todella kova rutistus, sillä portaita riitti. Kaunis sekin kokemus, mutta Lauri Silvat ym. jäivät tällä kertaa näkemättä. Pakko myöntää, että ikä oli jo tehnyt tehtävänsä ja viimeiset korkeat nousut ottivat todella voimille.

  1. Olen juuri Madeiralla ja nämä postauksesi ovat olleet todella hyödyllisiä ja mielenkiintoisia. Kiitos kun olet näitä kirjoittanut! Toivottavasti myös jatkossa 🙂

    1. Mahtava juttu Jenna, että postauksistani on hyötyä. Juuri siitä syystä ne on tehty ja on hyvä, että olen onnistunut 🙂 Lisää on tulossa Madeiralta ja muualta. Seuraavaksi esittelen erinomaisen kävelyreitin saaren itäosassa, myöhemmin kävelemme kaupunkilevadalla etc. Nauttikaa kauniista saaresta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *