Kallahdenharjun luonnonsuojelualue Helsingissä kuuluu Natura 2000-alueisiin

Koronapandemian puhjettua löysimme monia upeita luontokohteita ja vaellusreittejä. Yhdellä ekskursiolla meille selvisi mm. se, että Kallahdenharjun luonnonsuojelualue Helsingissä kuuluu Natura 2000-alueisiin.

Suuri suosituksemme on vierailla tuolla kauniilla niemellä, josta ainakaan Kehä III:n pohjoispuolella ei ole kukaan kertonut mitään. No, minä kerron. Tervetuloa luontoretkelle luonnonsuojelualueelle.

Kallahdenharjun luonnonsuojelualue sijaitsee Itä-Helsingissä Vuosaaressa kauniissa viskistyskäytössä olevassa Kallahdenniemessä.  Se on erinomainen henkireikä ja ulkoilualue etenkin lähistön asukkaille, mutta toki muillekin. Niemellä sijaitsee paitsi Kallahdenharjun luonnonsuojelualue myös muutama muu suojeltu luontokohde, sekä suosittu uimaranta. Niemi kuuluu kokonaisuudessaan Helsingin Natura 2000 -alueisiin. Kallahti – Wikipedia

Kallahdenharjun luonnosuojelualue alkaa heti pysäköintipaikan vierestä.
Kallahdenniemellä on erinomaisia uintimahdollisuuksia.
Kuntoilemaanhan sinne lähdettiin, joten auto parkkiin ja menoksi. Tosin niemen päästä löytyy myös parkkialue, jos haluaa mennä uimaan ja ihailemaan toista luonnonsuojelualuetta.

Kallahdenniemen uimaranta

Noin 2 km päässä Kallahden uimarannalta lähes niemen kärjessä on suosittu retkeilyalue ja uimaranta.

Siirtymäreitti luonnonsuojelualueen läpi on miellyttävää kävellä. Matkan varrella on jonkin verran asutusta ja Kulttuurikeskus Sofia.

Kelpaa sitä mennä päiväpiknicille tuolle alueelle. Tilaa riittää ainakin alkukeväästä 🙂

Uimaranta-alueella on mahdollisuus suosikkiharrastukseemme varpaisteluun, mutta se näytti olevan myös suosittu kitesurfingkohde syystä, että siellä hiekkaranta syvenee hitaasti, mutta varmasti.

 

Kallahden rantaniityn luonnonsuojelualue ja upea niemen nokka

 

Kallahdenniemellä on kaksi luonnonsuojelualuetta: edellä mainittu Kallahdenharju ja uimarannan läheisyydessä oleva Kallahden rantaniitty. Niemen päämetsätyyppi on kuiva kangasmetsä, mutta rannoilla kasvaa myös mm. kuusta, koivua ja tervaleppää.

Uimarannan vieressä sijaitseva kaunis rantaniitty on jo sinällään vierailun väärtti.

Joutsenetkin olivat hyväksyneet tuon aluee pesimäpaikaksi, joten kai siinä on se jokin.

Parhaat ja kauneimmat paikat ovat kuitenkin vasta edessä. Kannattaa ehdottomasta kävellä niemen nokkaan ihailemaan upeita kallioita ja luontoa.

Liekö täällä ainoa suomalainen kuningatar, sillä Kallahdenniemen kärjessä sijaitsee upea piknic-paikka, jonka nimi on Kuningatar. Korjatkaa, jos ymmärsin jotain väärin katsoessani Google Mapista tuota aluetta ja löytäessäni tuon Kuningatar-paikan.

Kuningatarniemen nokasta löytyi vanhoja rakennuksia ja arvelimme, että siellä on varmaankin ollut jonkin firman tai yhteisön kesänviettopaikka? Kuka osaisi selittää? Kommentoi tämän jutun perään niin muokkaan tarinaa siltä osin.

Lisää infoa Kallahdenniemestä 

Tämän videokoosteen avulla voit käydä vielä kävelemässä Kallahdenniemessä ja aistimassa, että kannattaisiko tuolla käydä.

 

Bloggaajakollegani Aila ja Juha ovat tehneet mainion jutun samaisesta alueesta:

Kallahdenniemi | Aila ja Juha

Aila ja Juha kertovat lisää Kuningattaresta yms. ja poikkeisivat myös Kulttuurikeskus Sofiassa.

Lisää Kallahdenniemen luonnosuojelualueista voit lukea täältä:

Kallahdenniemi – harjuinen niemi ja vedenalainen särkkä | My Helsinki

Kallahdenniemen harju ja rantaniityt, Helsinki – Retkipaikka

 

Muita vaelluskohdevinkkejä

Koronavuoden alussa innostuimme vaeltamaan enemmän kuin koskaan, kun muita ihmisiä piti vältellä viimeiseen saakka. Sen ansiosta julkaisimme muutamia muitakin kohdesuosituksia lähinnä kotikaupunkimme Lahden ympäristöstä. Vinkkinä siellä Kehä III:n eteläpuolella asuville, että sieltä on täsmälleen sama matka tänne kuin täältä sinne, joten tervetuloa! Tässä muutamia loistovinkkejä:

Lahden alueen parhaat luontokohteet

Lahden keskustan parhaat kävelymaastot

Pulkkilanharjun kaunis luontopolku

Aurinkovuoren kaunis maisema lumoaa

 

 

Comments

  1. Tämä olikin ihan tuntematon paikka itselleni, mutta ei näytä lainkaan hassummalta! Helsingin seudulla ei oikein ole Nuuksiota, Porkkalanniemeä ja Sipoonkorpea lukuun ottamatta tullut luontokohteissa käytyä. En oikein tiedä miksi, sillä helppoa näitä olisi yhdistää muihin Helsinki-reissuihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.