· ·

Tallinnassa raitiovaunulla ristiin rastiin, mm. Telliskivelle

Käymme Tallinnassa vähintään kerran vuodessa. Vuoden 2015 syyskuussa toteutuneen matkan syynä olivat lähinnä halvat hinnat (matkat ja majoitus 60€/hlö) sekä ehtymätön uteliaisuutemme uusiin paikkoihin ja kokemuksiin. Uusi tuttavuus meille oli vanhaan teollisuuskiinteistöön tehty trendipaikka Telliskivi. Siellä on paljon pienehköjä putiikkeja ja ravintoloita. Myös erittäin suosittu katukirpputori on kasvanut tuohon viehättävään miljööseen. Osana ”eläkeläiselämää”  ajelimme myös Tallinnan raitsikkalinjat läpi ja kävimme oopperassa katsomassa Faustin.  Erilainen matka tällä kertaa…

Syyskuisen Tallinnan matkamme historia juontaa muutaman viikon päähän, kun kävimme Marjatan sisarusten ja siippojen yhteisellä matkalla Saarenmaalle ja Hiidenmaalle. Laivaostosten kylkiäiset toimivat jälleen ja nyt meillä oli siis kasassa menopaluuliput siten, että menomatka maksoi meiltä yhteensä 10 € ja paluumatka 16 €. Kun Asko Tours järjesti vielä hotellihuoneen Tallink Express –hotellista hintaan 42,50 €/yö, oli matka pakko toteuttaa.

Olimme ottaneet tämän halpismatkan yhdeksi tavoitteeksi ajella julkisilla ympäri Tallinnaa. Majoittauduimme hotelliin klo 15 maissa ja lähdimme saman tien etsimään ensin ruokapaikkaa ja sitten korttia, jolla voisi ajella julkisilla kulkuvälineillä rajattomasti ympäri Tallinnaa. Haimme A-terminaalin R-kioskista 2 € kortit, joihin latasimme 3€ maksaneen oikeutuksen ajella julkisilla 24 h. Aloitimme matkustelun välittömästi. Hyppäsimme bussiin ja siirryimme Viru-hotellin viereiseen matkakeskukseen. Haimme oopperan lipunmyyntipisteestä liput Faustin-oopperaan seuraavaksi illaksi.  Hyvä, että haimme, sillä saimme lähes viimeiset paikat, jotka olivat permannon viimeisellä rivillä ylimääräisillä tuoleilla. Hinta oli noin 19€/lippu!

Käyskentelimme hetken vanhassa kaupungissa ja kävimme aleostoksilla Gantin myymälässä.  Sitten siirryimme bussiin, joka kuljetti meidät Rocca Al Mare –ostoskeskukseen. Sade oli jo alkanut, joten sateenvarjo ja sadeviitta olivat tarpeelliset lisävarusteet. Kiertelimme valtaisan suuressa ostoskeskuksessa aikamme, ostamatta mitään 🙂 Tunnin vaeltelun jälkeen menimme juomaan piccolopullon Proseccoa toisessa kerroksessa sijaitsevan kirjakaupan erittäin viehättävään kahvilaan, jonka olimme bonganneet edellisenä kesänä (kahvila sijaitsee Prisman päällä). Sitten sateen läpi bussipysäkille ja kämpille.

 

Raitsikka-ajelu – Tallinnan Hop-on, Hop-off 

Mitä enemmän ajelet, sitä enemmän tienaat 🙂

Hyvin nukutun yön jälkeen aamiaiselle, vähän lueskelua ja sitten kaupunkia katselemaan raitsikalla. Tallinnassa on 4 linjaa, joilla matkustamalla saa hyvän kuvan kaupungista.

Ajelimme kunkin linjan päähän ja vaihdoimme siellä toiseen linjaan, jolla taas päähän ja vaihto. Näin olimme haravoineet kaikki linjat vajaassa parissa tunnissa ja maailmankuva avartunut merkittävästi 🙂 Raitsikat osoittautuivat loistavaksi tavaksi liikehtiä, sillä niitä kulkee tiheään tahtiin ja ne ovat nopeampia kuin bussit. Lähes ilmaista liikuskelua kannattaa hyödyntää.

Jätimme ensimmäisen ja viimeisen linjan eli numeron 2 kesken ja hyppäsimme pois rautatieaseman jälkeisellä pysäkillä eli Telliskivellä. Tavoitteemme oli etsiä F-hoone ja samassa korttelissa olevat pienet designliikkeet, joista olimme saaneet vihiä lehdissä ja internetissä. Aurinko helli meitä sopivasti. Eksyimme ensin isolle torille, jossa myytiin kirpputoritavaraa ja kaikenlaista romua ym. vanhojen hallien seinämillä. Alueella oli myös suurehko vihannes- ja hedelmätori, josta olisi saanut esim. tyrnejä 5 € kg, mutta jätimme ostamatta. Tarkistimme varsinaisen kohteemme navigoimalla puhelimen kartan avulla ja siirryimme Telliskivelle.

 

Telliskiveen tutustumassa

 

Tallinnan uudehko vetonaula Telliskivi osoittautui todella viehättäväksi pienine liikkeineen ja kahviloineen & ravintoloineen. Kiertelyn jälkeen istahdimme lasilliselle viiniä hyvin viehättävään pieneen sisustusliikkeen kahvilaan.

Mahtava hetki mukavan musiikin lomassa. Kiitos!

Tämä valokuva piti ikuistaa ihan vaan sen vuoksi, että poika oli siinä kuin ilmetty lastenlapsemme, yksi kuudesta.

Haimme eräästä putiikista metallisen nuottitelineen sijoitettavaksi työhuoneeseeni. Oletamme, että se sopii sinne oikein hyvin. Vuorokausilipustamme alkoi aika olla lopussa, mutta pääsimme vielä raitsikalla hotellimme. Veimme telineen sinne ja lähdimme syömään intialaiseen ravintolaan.

Päädyimme Bollywoodiin, jota internetissä oli kehuttu. Se sijaitsee Pikk 31:ssä. Ravintola oli ”ihan jees”, mutta mitään ajatuksia paluusta sinne joskus toiste ei syntynyt. Revi siitä sitten johtopäätös!

 

Kävimme välillä hotellissa ja lähdimme sitten kohti oopperataloa.

Edessä oli tämän reissumme kohokohta eli ooppera Faust. Emme olleet koskaan sitä nähneet eikä meillä ollut mitään odotuksia. Olimme kuulleet paikallisilta, että ainakin solistit olisivat korkeaa tasoa. Odotettavissa oli siis hintaansa nähden korkealuokkaista taidetta.

 

Viron kansallisooppera Estonia ja ”Faust”

 

Olimme Viron kansallisooppera Estoniassa hyvissä ajoin ja päätimme aloittaa nautiskelun juomalla lasit valkoviiniä kera lohileivän. Lueskelimme samalla netistä Faustin tarinaa. Saimme selville, että kyseessä on Goethen kirjoittaman murhenäytelmä, jonka pääosassa ovat lääkäri Faust ja paholainen Mefistofeles sekä Faustin rakastettu Margareta. Charles Gounodin säveltämän oopperan kantaesitys oli Pariisissa vuonna 1859. Suomessa se kantaesitettiin vuonna 1876.

Väliajalla ”kippis”!

Illan aikana kävi ilmi, että solistit ovat todella maailmanluokkaa. Mefistona lauloi virolaisten oma poika Ain Anger, joka tuli paikalla vierailijana Wienin valtiollisesta oopperasta. Tuolla upealla bassolla oli kokoa ja näköä ja laulukin sujui. Margaretana loisti tsekkiläinen sopraano Marie Fajtova. Permannon viimeiselle riville keskelle sijoitetut lisätuolit osoittautuivat hyvin paikoiksi, sillä jalkatilaakin tuli riittävästi, kun laittoi tuolin seinää vasten. Esitys kesti väliajan kanssa noin 3 tuntia, mutta aika ei käynyt pitkäksi. Musiikki oli kaunista koko ajan ja lavastukset toimivat mainiosti. Huh mikä kokemus!

 

Lisää oopperalippuja ja Savoy hotelli

 

Perjantaina viivyttelimme hotellissa puoleen päivään saakka, sillä laiva lähtisi vasta klo 18. Jätimme laukut säilytykseen ja lähdimme vanhaan kaupunkiin ostamaan uusia oopperalippuja. Olin laittanut yhden kuvajaisen Facebookiin viinihetkestämme. Liisa-tätini bongasi sen ja pyysi hakemaan hänelle ja ystävälleen liput Tosca-oopperaan. Sehän sopi meille mainiosti, sillä olimme menossa sinne joka tapauksessa. Ostimme myös itsellemme liput Pähkinänsärkijä-balettiin 18.12. sekä Joutsenlampeen ja Toscaan toukokuun lopussa. Toscaan hankimme liput myös Heikkisen Kaijalle ja Paulille, joiden kanssa on tarkoitus katsella sitä ennen Taikahuilu Turussa 6.2.2016. On siis kulttuuria luvassa… Ihmettelimme hieman lippujonojen pituutta keskellä kirkasta päivää, mutta asia selvisi, kun avasimme suumme: Tallinnan oopperassa myytiin parin viikon ajan kaikkien tulevien näytösten liput 30 % alennuksella. Koska ostimme peräti 10 lippua, alennus oli aika oivallinen yllätys.

Jatkoimme kävelyharjoituksia vanhaan kaupunkiin. Marjatta halusi käydä Ivo Nikkolon kaupassa eikä suotta: mukaan tarttui sekä housut että takki mukavilla alennuksilla!

Kävimme tutustumassa mm. Savoy-hotelliin, sillä olin iskenyt silmäni siihen nettisivuja ja hotellivaihtoehtoja plaratessani.

Söimme ensin sen Mekk-ravintolassa yhden parhaimmista kalakeitoista koskaan: maitoon tehty savulohikeitto maistui jostain syystä ylihyvältä ja sen pehmeys meinasi viedä kielen mennessään. Ravintolan tyylikäs ympäristö sai myös meiltä paljon pisteitä.

Kysyin lounaan jälkeen mahdollisuutta vilkaista jotain huonetta. Se järjestyi niin, että hotellin johtaja lähti näyttämään huoneita ja esitteli muutenkin hotellia. Ei huono! No, hyvä palvelu johti siihen, että pyysin häneltä tarjouksen joulukuiselle reissullemme. Parin päivän kuluttua sainkin sähköpostiini viestin, jossa hän lupasi huoneen kuohuviinillä parastetulla aamiaisella hyvään hintaan. Lupailin, että jos kuljetus järjestyy kohtuuhintaan, tulemme heille. Kävimme hänen kanssaan muutaman viestin kirjeenvaihdon, jonka seurauksena tapasimme joulukuussa mennessämme katsomaan jouluaiheista Pähkinänsärkijät-balettia ja jälleen toukokuussa… Siitä tuli meille vähän kantapaikka 🙂

Kävimme vielä tekemässä perinteisen kierroksen Viru-keskuksen kaupoissa. Ostettavaa ei juuri löytynyt, mutta tulipahan nähdyksi. Käveleskelimme hyvissä ajoin hotelliimme hakemaan laukut ja sitten Viking XPRS-laivaan. Kotimatka alkoi. Huomasimme, että laivasta löytyi osasto, jossa voisi viettää 2,5 tunnin matkan virvokkeita, kahvia yms. napostellen 10 € lisämaksua vastaan. Pannaan merkille!

Tämä oli yksi niistä lukuisista Tallinnan matkoista, joita teemme vähintään yhden joka vuosi. Jos parin yön matkan ja majoituksen hinnaksi muodostuu alle 60 €/hlö, sitä voineen sanoa edulliseksi: Asko Tours järjestää, toin vain apalle ja mammulle!

Tässä linkki muihinkin Tallinnan postauksiin.

https://appamatkustaa.fi/category/eurooppa/viro/tallinna/

 

Ellet ole vielä käynyt tykkäämässä Facebook-sivustoa ”Appa matkustaa”, tee se nyt. Saat tuoreeltaan tiedon uusista matkakertomuksista.

Samankaltaiset artikkelit

Yksi kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *