· · ·

Lahden alueen parhaat luontokohteet

Lahden alueen parhaat luontokohteet alkoivat kiinnostaa yhä enemmän, kun elinpiirimme kutistui merkittävästi. Maailmanmatkaajatkin joutuvat nyt katselemaan matkailukohteita huomattavan suppealta alueelta. Tämän ehkä pitkäaikaisenkin elämänmuutoksen positiivinen puoli on, että olemme oppineet tuntemaan entistä paremmin kauniin Lahden alueen retkeilykohteita.

Tässä postauksessa tutustumme Lahden ympäristön luontopolkuihin ja sauvakävelymaastoihin. Käymme Lapakistossa, joka on Nastolan lahja Lahdelle, huikea paikka, jossa ei ole tungosta vaikka väkeä riittää. Lisäksi mittailemme Vierumäen parasta luontopolkua, vaellamme kauniiden Tiilijärvien ympäri Hollolassa ja piipahdamme Linnaistensuolla sekä Kiiliäisvuorella.

Videokuvamateriaali näihin esittelyihin on napattu instagrampäivityksistäni. En siis videoita kuvatessani ajatellut lainkaan, että niistä tulisi postausaineistoa. Päätin kuitenkin hyödyntää materiaalin, sillä niistä saa kuitenkin jonniinmoisen kuvan siitä, mitä mikin paikka pitää sisällään.

Lahden alueen parhaita luontokohteita on merkitty karttaan sinisellä merkillä.

Lapakisto on Lahden alueen paras luontokohde, vai onko?

 

Lahden alueen paras luontokohde on kokemustemme mukaan Lapakisto (yllä olevassa kartassa Villähteen yläpuolelle oleva merkki).

Pysäköintialue on kartan vasemmassa reunassa. Olemme muutaman reissumme aikana tutustuneet vasta sen yläpuolella oleviin polkuihin, jotka ovat tehneet meihin vaikutuksen. Polkuja siis riittää, joten ei ihmekään, ettei alueella tarvitse juurikaan väistellä vastaantulijoita.

Mitäpä olisi hyvä retkialue ilman hyviä nuotiopaikkoja?

Toivottavasti innostutte Lapakistosta, kun näitte tuon videon? Ellette, katsokaa täältä lisää:

Lapakisto

https://www.nastola.fi/vapaa-aika/luontonahtavyydet/lapakisto/

Luontopolkumies on tehnyt tällaisen jutun Lapakistosta.

https://luontopolkumies.blogspot.com/2018/05/lapakiston-retkeilyreitit-nastolassa.html

 

Vierumäki kuuluu ehdottomasti Lahden alueen parhaiden luontokohteiden joukkoon 

 

Minulle Vierumäki tuo mieleen ensisijaisesti ne urheiluleirit, joilla olen saanut olla siellä 1960-luvusta lähtien joka vuosikymmenellä.

Tämän Valkjärven rannalla on tullut nuorena vietetyksi useampia miellyttäviä iltanuotiohetkiä, oltu uimakurssilla yms. Jostain syystä minulle on jäänyt mieleen erään leirimme vetäjän huomautus ”Askon kansainvälisestä makkaranälästä”. Mitähän hän sillä tarkoitti? 🙂

Olemme polkuilleet Vierumäellä useassa paikassa, mutta tämän kevään suosikki on ollut tuo pidempi, noin 4 km luontopolku. Upeampaa kokonaisuutta on vaikea löytää mistään. Se kulkee koko ajan lampien reunamilla, nousten välillä korkeille Salpausselän harjun kukkuloille. Parasta mahdollista sauvakävelymaastoa!

Tässä muutama tunnelmapala Vierumäeltä:

Kaikki muutkin Vierumäen ulkoilureitit on lueteltu täällä tarkasti, joten terve menoa luontoon:

https://vierumaki.fi/ulkoilu-ja-luonto/ulkoilureitit

 

Järvien kierros on Hollolan lahja Lahden alueelle

 

Kuntapäättäjiä pitää kiittää siitä, että rakentavat toinen toistaan upeampia retkeilyreittejä. Yksi niistä on Hollolan Salpakankaan kuntakeskuksessa sijaitseva kolmen Tiilijärven ympäri kiertävä noin 7 km pituinen luontopolku ”Järvien kierros. Sen varrelle mahtuu kaunista kangasmaastoa, suon ylitys pitkospuita pitkin, upea ”Tilkin kurkistus” Tiirismaan mäeltä ym.

 

Lisätietoa järvien kierroksesta täältä:

Järvien kierros

Toisen bloggaajan ”Luontopolkumiehen” näkemys antaa tarkempaa lisätietoa kierroksesta.

https://luontopolkumies.blogspot.com/2019/10/jarvien-kierros-hollolassa.html

 

 

Linnaistensuon luontopolku kuuluu Lahden keskusta-alueen parhaisiin kävelymaastoihin

 

Linnaistensuon luontopolkuun tutustuimme ensimmäistä kertaa korona-aikana katsellessamme mitä sauvakävelypaikkoja Lahden alueelta löytyy. Kävimme siellä eräänä kylmänä keväisenä päivänä lähes palelemassa. On se kummaa, kun kotipihalla aurinko porottaa, ei tuule ja on lämmin. Kun pääsee suolle, tuulee vähintäänkin riittävästi, aurinko painuu pilven taakse ja on kylmä? Muut saavat selittää.

Huonosta säästä huolimatta Linnaistensuolla kannatti käydä. No, sauvoista ei ollut kovasti hyötyä, sillä kapeahkoilla pitkospuilla niille ei ollut paljoa käyttöä. Polun molemmissa päissä kyllä.

Linnaistensuon luontopolku

Linnaistensuon luontopolku sijaitsee noin 7 km päässä Lahden keskustasta. Sen molemmissa päissä on parkkialue. Autolla liikuttaessa pitää varautua siihen, että joutuu kävelemään samaa reittiä takaisin, mikä on tässä tapauksessa ihan hyvä juttu. Suo on kaunis katsella ja hyvällä säällä siellä nauttii varmuudella olosta ja elosta.

Tässä vielä lisää Linnaistensuon luontopolusta:

Linnaistensuo

 

Lehmukset tekevät Kiiliäisvuoresta arvokkaan luontotyyppikohteen

 

Kiiliäisvuori tuli mukaan tähän esittelypostaukseen lukijavinkistä monien muiden vinkkien myötä. Päätimme käydä katsomassa kaikki kohteet, joita lukijat olivat kehuneet. Aloitimme noin 7 km päässä olevasta, Alasenjärven rannalla sijaitsevasta näköalapaikasta.

Kiiliäisvuorelle pääsee parhaiten Vuorenrinteentieltä, noin 500 päässä tien alkupäästä. Polku lähtee oikealla peltoaukealla olevan vedenottamon jälkeen vasemmalle metsän reunasta.

Kiiliäisvuorelle on muutaman sadan metsin nousu miellyttävää polkua pitkin.

Kiiliäisenvuorelta aukeaa upea näkymä Alasenjärvelle. Kiiliäisenvuoren kävelyreitti on aiemmin kiertänyt muutaman kilometrin luontopolun, mutta nykyisin sen on katkaistu uuden asuinalueen rakentamisen johdosta.

Tältä videolta saa jonkinlaisen kuvan siitä millaisesta luontokohteesta on kyse:

Palokärkikö on hakenut ravintoaan tämän kannon sisuksista?

Noin 200 metrin päässä lähtöpaikalta on pieni savivesinen puro, josta vasemmalle lähtee aikaisemman kiertoreitin toinen pää. Sitä kannattaa kävellä ainakin pari kilometriä erämaista luontoa ihaillen ja palata takaisin autolle.

Tässä vielä lintuilijan näkemys Kiiliäisvuoren linnustosta:

https://lintuilua.blogspot.com/2011/06/kiiliaisvuori.html

Taitaa olla lintubongailijoiden suosiossa tuo alue?

https://phly.fi/files/8615/7021/3597/Kiiliaisvuori.pdf

 

Tätäkään kohdetta ei kannata unohtaa:

Pulkkilanharjun kaunis luontopolku

Eikä tätä:

Aurinkovuoren kaunis maisema lumoaa

Täällä lopuksi koostetta:

Lahden seudun luonto

 

 

MIKÄ LUONTOKOHDE TÄSTÄ PUUTTUU?

Olisin enemmän kuin tyytyväinen, jos vinkkaat minulle kohteen, jonka lisäisit tähän luetteloon. Minne meidän kannattaisi mennä vaeltamaan? Kerro siitä tämän artikkelin perässä kommentointiosioissa tai laita vinkki osoitteeseen asko@leppilampi.com 

 

Mikäli ulkoilu ja kävely kiinnostavat, kannattaa vilkaista myös aiempaa postaustani, jossa esittelen Lahden keskustan parhaat kävelypaikat.

Iloisia kävelyretkiä!

Lahden keskustan parhaat kävelymaastot

Samankaltaiset artikkelit

7 Kommenttia

 1. Hei Asko!

  Koska aloittelimme koronan alkuvaiheessa lähiseudun luontokohteissa käymisen, ajattelin, että varmaan olette alkaneet saman homman ja niinhän siinä kävi. Tutustutaan. Täällä päin on monta linnavuorta mm, Hakoinen ja Rapola sekä monia muita. Hakoinen kai suljettu.
  Erityisen kaunis on Someron lähde, Turkhaudan ja Turengin välillä. Tietysti kylmän kukat
  juuri nyt Leppäkoskella ja Tuuloksessa. Tikankontit alkavat kukkia myöhemmin, Märkiön grilliä ( Lohjalle päin ) vastapäätä metsään ja tallustelua pari km. Jos autolla, puomi auki, voi jäädä sen taakse takaisin tullessa. Toinen harrastus on ollut ajella 50 km säteellä pikkuteitä, joita ei ole ennen koskaan ajeltu. Eväitä mukaan. Terv. Ryttylän kova kaksikko.

  1. Kiitos vinkeistä veli Mikko! Täytyypä laittaa nuo muistiin. Sitähän voitaisiin jossain vaiheessa kohdata ”yllättäen” molemmissa päissä ja käydä vähän parantamassa maailmaa 🙂 Kyllä tästä vähitellen syntyy hyvä listaus alueiden parhaista paikoista. Voikaa hyvin!

   1. Jep, jep. Eilen kohteena Hangastenmäen linnavuori, aivan Hakoisten lähellä.
    Vaatimattomampi, kivinen, sammaleinen. Rinteellä laaja lehtipuumetsä. Näkymät eivät kovin ihmeellisiä, Janakkalan kirkko näkyy. Tänään Hatlammensuolla Riihimäellä. Upeaa suomaisemaa. Paljon erilaisia polkuvaihtoehtoja ja pitkospuitakin kilometrin verran. Suositus.
    Aallot taas

 2. Nämä voisivatkin olla kivoja kohteita vierailla, vaikka työpäivän jälkeen. Kaikki olivat niminä tuttuja, mutta en ole käynyt vielä missään. Erityisesti tuo Linnaistensuo on kyllä ollut pidempään mielessä.

  Listalla voisi olla myös Pesäkallio, vaikka reitti siellä onkin vähän haastavampi, mutta on luonnoltaan monipuolinen.

  1. Niinpä Mikko! Ja tuo Pesäkalliokin on kokematta. Ehkä tänään?

 3. Olipa hyvä kirjoitus Lahden alueen luontokohteista parin vuoden takaa. Pitääpä käydä Linnaistensuolla, Tiilijärvellä ja Kiiläisvuorella tänä kesänä.

  1. Kiitos Aleksi! Ei kun menox vaan! Kyllä noita hyviä paikkoja löytyy meidän kulmilta. Mukavia patikointeja ja hyvää kevään jatkoa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *