· · ·

Viisumivapaa risteily Pietariin (by Keijo Vikman)

Sain Moby SPL-varustamolta kutsun lähteä mukaan risteilylle, jonne oli tulossa 15 median edustajaa. Ryhmämme koostui lähinnä eri lehtien toimittajista ja bloggareista. Tavoitteena oli tutustua viisumivapaaseen laivamatkaan, jossa paluu tapahtuu 72 tunnin sisällä saapumisesta Pietariin.

Sain onnekseni ottaa mukaan kuvaajaksi ja asiantuntijaksi Italiassa ja Venäjällä yhteensä yli 20 vuotta asuneen ystäväni Keijo Vikmanin. Tässä hänen näkemyksensä matkasta.

Kiitos matkaseurasta ja -kertomuksesta Keke!

(Tämä matka tehtiin yhteistyössä Moby SPL:n kanssa)

Appa matkustaa edelleen, mutta tällä kerralla minä pääsin siivelle – tai oikeastaan aalloille.

Vieraskynä:  Keijo Vikman

Kuvat: Asko Leppilampi ja Keijo Vikman

Lähdimme Askon kanssa maistelemaan viisumivapaata risteilyä Pietariin. Italialainen laiva ja venäläinen kohde. Molemmat maita, joissa olen asunut ja joiden kieltä, kulttuuria, ruokaa ja elämää olen jakanut yli 20 vuotta. Miltähän tällä kerralla maistuisi…?

 

Testissämme viisumivapaa risteily Pietariin

 

Helsingin Länsisatamaan saavuimme sovittuna aikana ja vastassa oli jo matkan johtaja sekä joukko toimittajia, kuvaajia ja bloggaajia, joiden kanssa viettäisimme seuraavat kaksi yötä Princess Anastasia-laivalla sekä välipäivän Pietarin kaupungilla nähtävyyksiä katsellen. Pikaisen esittelykierroksen jälkeen meidät ohjattiin passintarkastukseen ja laivalle. Tähän asti kaikki hyvin.

Laivassa jokaiselle annettiin pieni, mutta ihan riittävä ikkunallinen hytti.

Kierros laivalla osoitti, että laivalla oli tehty kunnon remontti ja yhteiset tilat vaikuttivat viihtyisiltä.

Ensimmäinen ihastukseni laivalla oli baarissa kauniisti viulua soittanut Maria. Piti istahtaa kuulemaan ja samalla Askon kanssa toivottamaan toisillemme hyvää matkaa Proseccon kera.

Päivälliselle meidät ohjattiin Napoli Mia –ravintolaan, jossa ystävällisenä isäntänä toimi Moby SPL:n Suomen johtaja Ronald Forssell. Jännää, miten venäläinen vieraanvaraisuus ja italialainen keittiö yhdistyivät päivällisellämme. Ruoka oli hyvää, mutta ei erinomaista. Onneksi hyvä seura kruunasi päivällisen. Jotakin jäi vielä uupumaan ja siksi tilasinkin lopuksi Limoncelloa Askolle ja itselleni.

Iltaohjelma Columbus-yökerhossa oli loistava. Pääosin venäläiset tanssijat, soittajat ja laulajat esittivät tunteellisen rakkauskertomuksen, jonka kokonaisuus jäi kyllä kieltä osaamattomilta ymmärtämättä, mutta oli se hyvä joka tapauksessa. Asko tykkäsi kovasti voimakkaan äänen omaavasta laulajattaresta; minä edelleen Mariasta viuluineen. Viihdyttävä reilu tunti, minkä jälkeen tanssia halukkaille.

Nukkumaan mennessäni huomasin harmikseni, että hytissä oli vain yksi pistorasia. Toinen suuri puutos oli se, ettei laivalla ollut toimivaa WiFiä.

 

Päiväretki Pietariin osana Moby SPL:n viisumivapaata risteilyä 

 

Päivä Pietarissa alkoi tulliselvityksillä, jonka me läpäisimme priority-matkustajina sujuvasti. Suosittelenkin lämpimästi priority-statuksen ostamista, joka ei ole kallis.

Palatsiaukion ja koko Pietarin kuuluisin nähtävyys on Eremitaasi, jonka jätimme tällä kertaa väliin ajan puutteen vuoksi.

Minulle ennestään tuttu Pietarin kaupunki otti meidät vastaan kauniina ja mielenkiintoisena. Hyvä opas toi sisältöä sekä historiasta että nyky-Pietarista. Tietenkin tällainen kaupunkiajelu tuo esiin vain pintasilauksen valtavasta näkemisen ja kuulemisen arvoisesta kaupungista. Suosittelen pysähtymistä yhdeksi tai kahdeksi yöksi, minkä 72 tunnin viisumivapaus sallii. Pysähdyspaikkana voisi olla vaikkapa Pribaltiskaja hotelli, missä meille tarjottiin erinomainen lounas. Kyllä oli kaikki muuttunut siitä, kun yli 40 vuotta sitten vietin viikonlopun Leningradskaja hotellissa. Sama rakennus, mutta eri historian tilanne.

Vapaa-aikana Asko pääsi laulamaan Laulajien sillalle Laulajien talon edessä ja…

… minä tervehtimään piispaa Marian kirkolle.

Iisakin kirkon restaurointi sujuu kuulemma yhtä hitaasti kuin aikoinaan sen rakentaminen.

 

Tutustuminen Princess Anastasiaan jatkui

 

Laivaan palatessa tullin- ja passien tarkastukset sujuivat taas nopeasti. En olisi uskonut Venäjällä…

Laivassa saimme vielä yhden hienon kokemuksen: vierailun komentosillalla. Italialaisen päällystön rento meininki hyvin kapeassa kanavassa kohti varsinaista Suomenlahtea tarvitsi asiallisen venäläisen luotsin. Hyvin selvisimme!

Päivällinen tarjoiltiin laivan Buffet-ravintolassa, joka tasoltaan oli mielestäni Ruotsinlaivojen tasolla. Kylmiä eturuokia tuli maisteltua taas niin, että lämmin pääruoka ei enää maistunut. Näin minulle käy aina laivalla.

Iltaohjelma oli tällä kerralla kansainvälinen. Suurelta osin samat esiintyjät, mutta ei samalla tunteella. Italialainen mieslaulaja osasi kyllä ottaa yleisönsä, ja uutena esiintyjänä nuori kitaristi valloitti taidollaan.

 

Mitäkö olen mieltä viisumivapaasta risteilystä Pietariin?

 

Suosittelenko matkaa? Kyllä suosittelen, sillä moneen kertaan kolutut Tukholma ja Tallinna eivät pysty tarjoamaan lähellekään niin monipuolista ja mielenkiintoista kohdetta, kuin Pietari tarjoaa. Viisumivapaus tuo itäisen naapurimme huomattavan lähelle. Kannattaa suosiolla hankkia kaupunkikierrospaketti, joista pidempi pitää sisällään myös tutustumisen Talvipalatsin  taidenäyttelyyn, Eremitasiin.

Buon viaggio con Princess Anastasia!

Keke

 

Kiitos Kekelle matkaseurasta ja hienosta postauksesta!

Tässä vielä oma kirjoitukseni laivamatkasta.

https://appamatkustaa.fi/apan-testissa-viisumivapaa-risteily-pietariin-kannattaako-lahtea/

Tällaisena koin Pietarin parhaat palat:

https://appamatkustaa.fi/pietari-muutamassa-tunnissa-opastettu-kierros-testavana/

Lopuksi vielä ruokabloggari Alexanderin näkemys Pietarin matkastamme.

https://appamatkustaa.fi/pietarin-matka-alexanderin-silmin/

 

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *