· ·

Maailman suurin ostoskeskus Dubai Mall on osa velkarahalla rakennettua Dubai Worldia

Arabiemiraatit muodostuu seitsemästä emiirikunnasta. Dubai on niistä tunnetuin siitä syystä, että se on lähtenyt tosissaan taistelemaan turistien rahoista ennakoiden samalla tulevan tilanteen eli sen, että öljyä ei riitä loputtomiin. Dubai on ottanut selkeäksi tavoitteeksi olla ykkönen maailmassa kaikessa mahdollisessa silläkin ehdolla, että emiirikunta on korviaan myöten veloissa velkarahalla rakennetun Dubai Worldin johdosta, lähes konkurssinpartaalla. Pahimmillaan se voisi horjuttaa koko maailman taloutta. Tässä kirjoituksessa pistäydytään maailman suurimmassa ostoskeskuksessa Dubai Mallissa.

Matkasimme Dubain Downtowniin hotellimme Sheraton Sharjahin (linkistä aukeaa erillinen kirjoitus) maksuttomalla shuttle-kuljetuksella. Valitettavasti tuosta yllä olevasta kuvasta ei tullut kovin laadukas, mutta haluan laittaa sen tuohon osoittaakseni mitä liikenne on tällä hetkellä Arabiemiraateissa. Sharjahin ja Dubain välillä kulkeva moottoritie on osa 12-kaistaista Šeikki Zayedin moottoritietä (Sheikh Zayed Road), joka kulkee lähes koko emiraatin läpi.

Jo ensisilmäyksellä näimme maailman korkeimman rakennuksen Burj Khalifan (828 m) sekä maailman suurimman ostoskeskuksen Dubai Mallin, 110 ha:n alueen, jossa on yli 1200 liikettä ja sata ravintolaa. Kaikki merkkiliikkeet ja pari huvipuistoakin löytyy alueelta.

Oven eteen pysäköidyistä autoista voi päätellä jotain…

… eikä vastaanottokomiteakaan ollut kukatahansamattimeikäläinen.

Mutta mutta… Ei se tähän lopu. Heti tuloaulassa esiteltiin seuraava vaihe Dubai Creek Tower.

Jonnekin Dubai Creekin merenlahden maisemiin kohoaa seuraava unelma, jonne esittelyvideon perusteella tulee ties mitä.

Yritin udella minkä korkuinen tästä rakennuksesta on tulossa? Vastaus oli hyvin ympäripyöreä: yli 1100 metriä!!! Jäämme odottamaan tuota ihmettä. Muutaman vuoden kuluttua homman pitäisi olla kasassa.

Tämä kaunotar tuli vastaan jollain Dubai Mallin sadoista käytävistä. Yritin kysellä millä välirahalla kauppa syntyisi meidän Bemariin, mutta ei se neuvottelu johtanut kaupan syntyyn, ainakaan vielä 🙂

Kolmas maailmanennätys on Dubai Mallissa oleva akvaario, jonka akvaarioseinä on 32 m leveä ja 8 m korkea eli maailman suuri ja vettä 10 miljoonaa litraa, eli enemmän kuin missään muussa akvaariossa.

Kaloja on 33 000, joista 400 erilaisia haita ja rauskuja. Etenkin tuo Ku Klux Klan -rausku on varsin sympaattisen näköinen olio.

Nämä sukeltajat ovat varsin vaikuttavan näköinen vesiputoustaideteos.

Koska kilpailevassa ostoskeskuksessa Emirater Mallissa on laskettelukeskus, pakkohan tänne oli rakentaa luistinrata.

Ostoskeskuksessa on erittäin laaja souq-alue, jolla kosiskellaan paikallista väkeä.

Ja tottahan sinne on ollut pakko hankkia Jenkeistä dinosauruksen luuranko.

Mitäpä olisi itseään kunnioittava ostoskeskus ilman Galleries Lafayettea?

Lafayetten edessä oli valokuvanäyttely vedenalaisesta elämästä. Oli pakko ottaa kuva kuvasta, jotka olivat merenalaiseen kuvaamiseen erikoistuneen valokuvaaja Ali Bin Thalithin hienoja otoksia.

Tässä ostoskeskuksessa olivat edustettuina kaikki huippumerkit omilla liikkeillä. Erikoista oli, että yhden kerroksen pitkä käytävä oli täynnä noiden samojen huippumerkkien lastenvaateliikkeitä, kenkä- ja lelukauppoja ym.

Yläkuvassa näkyy kiinalaisosaston kattoa. Sen alla toimintaa sen sisältä. Tämä nainen näytti miten tehdään viimeisen päälle maukasta teetä. Kovin oli monimutkainen operaatio.

Noilla samoilla kulmilla oli myös lentokonesimulaattori, jossa lentäjät tutustuttivat uusimmalla lentokonemallilla lentämisen ihmeellisyyksiin.

En ottanut tällä kertaa enempää kuvia liikkeistä yms., sillä ne eivät poikkea oleellisesti minkä tahansa nykyaikaisen ostoskeskuksen ilmeestä. Kerroksia oli 4 (tai 5?) ja käytäviä lukematon määrä. Kuvittele mitä mahtuu 110 hehtaarin alueelle ja revi siitä. 1 100 000 neliömetriä on aika paljon.

Dubai Mall on niin käsittämättömän suuri, että sen läpikävelemiseen ei kaiken järjen mukaan riitä päivä. Olemme käveleskelleet siellä 4 kertaa ja tuntuu, että olemme siitä huolimatta nähneet vasta osan. Voihan Dubai!

Dubain ihmeellisyyksiin pääsee tutustumaan edellisen reissumme matkakertomuksien avulla. Ne löytyvät täältä:

MATKAKERTOMUKSIA DUBAISTA

http://leppilampi.matkabloggaajat.fi/category/arabiemiraatit/arabiemiraatit_dubai-arabiemiraatit/

 

 

 

 

 

 

 

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *