· ·

Käytännön vinkkejä Agadiriin

Tämä Agadiriin suuntautunut matkamme oli toinen kerta, kun pääsimme käymään siellä ja Marokossa. Tein Agadirin hienohiekkaisista rannoista erillisen postauksen ja nyt on muun kaupungin vuoro. Annan tässä matkakertomuksessani käytännön vinkkejä Agadiriin ja samalla koko Marokon matkailuun liittyvää käytännön tietoa sekä luon pienen katsauksen varpaistelulomamme kohteeseen Agadirin keskustaan. Oman kokemuksemme mukaan sinne mennään ennen kaikkea rannan vuoksi. Hyvänä kakkosena tulee golf eikä tennistäkään kannata unohtaa.

Jos haluat saada käytännön vinkkejä Agadirin varpaisteluparatiisiin, lue tämä postaus.

(päivitetty/editoitu 21.1.2020)

Marokko (= läntinen kuningaskunta) on nykyisin kohtuullisen suosittu matkailukohde. Eniten Suomesta vieraillaan Marrakechissa, jonne on ollut suorat lennot jo pitkään. Myös me lensimme sinne vuonna 2014. Teimme silloin kierroksen Marrakech – Agadir – Essauoira. Hurahdimme tuolla matkalla Agadirin upeisiin hiekkarantoihin niin paljon, että pakkohan sinne oli palata.

Tämä oli siis toinen vierailumme Agadirin huikeaan rantapaikkaan. Nyt oli aika laittaa homma rauhassa uusiksi osin siitä syystä, että Norwegian aloitti sinne suorat lennot (180 €/meno-paluu).

Aloitimme matkamme meille niin perinteisellä tavalla matkamme eli menimme hyvissä ajoin nauttimaan loungen antimista. Kuohuviini kuuluu aina asiaan eikä kevyt lounaskaan tee pahaa, kun edessä on pitkä lentomatka.

 

Käytännön vinkkejä matkustamiseen Agadirissa

 

Saavuimme Marokkoon vajaan 6 tunnin lentomatkan jälkeen. Reissulla on aina syytä jaloitella sen verran, että veri kiertää jaloissa. Pakollisella kävelykierroksella kyselin stuertilta onko hänellä kokemusta miten Agadirissa kannattaa liikkua lentokentältä kaupunkiin. Ei ollut, mutta hän opasti minut marokkolaisen, Suomen kansalaisuuden saaneen ”Simon” juttusille. Simo oli menossa kotimaahansa parin kuukauden lomalle perheensä kanssa ja kertoili auliisti asioista. Taksi on kuulemma paras vaihtoehto ja se maksaa 20 euroa. Eurot kelpaavat hyvin maksuvälineeksi, kuten nykyään lähes kaikkialla.

Siinä kävi sitten niin, että ystävällinen Simo halusi tarjota meille kyydin kaupunkiin. Hänen pari veljeään olivat tulossa perhettä vastaan, joten tilaa kuulemma oli. Lopulta homma hoitui niin, että vastassa olikin 3 henkilöautoa ja yksi lavapakettiauto, jonne mahtui perheen valtava tavaramäärä.

Simo, tyttärensä ja veljensä veivät meidät hotelliimme (josta teen vielä erillisen matkakertomuksen). Suuri kiitos erinomaisesta avusta Simo!

Hotellimme sijaitsi varsin keskeisellä paikalla rannan tuntumassa, ehkä parhaalla mahdollisella.

Tämä rannalta löytynyt kartta antaa hieman osviittaa rannasta ja sen ympäristöstä. Satama on vasemmalla. Souk oikealla ylhäällä.

Tämä varpaisteluparatiisi on noin 6 km pitkä, jonka jälkeen sitä jatkuu ja jatkuu… Valitettavasti yleisöllä ei ole asiaa edemmäksi, sillä jatkoalue on kuninkaalle varattu loma-alue, jonne ei pääse.

 

Satama-alue

 

Tässä pari kuvaa viehättävästä satama-alueesta. Alimman kuvan taustalla näkyy linnoitus, joka on suosittu vierailukohde Agadirissa. Noin 4 km taksimatka sinne ja takaisin maksaa 10 euroa.

Agadirin symboli, vuoren rinteessä olevat kolme sanaa ovat marokkolaisille tärkeitä:

Jumala, Isänmaa, Kuningas

Tarkempi kuvaus satama-alueesta ja rannasta löytyy tästä:

Agadirin ranta on huippupaikka varpaistelulle

 

Käytännön vinkkejä Agadirin keskustaan: Souk El Had- The Sunday Market – 

 

Tässä tulee sitten lupaamiani käytännön vinkkejä Agadiriin. Kävelimme yhtenä päivänä Agadir Souk El Had- The Sunday Marketiin, joka sijaitsi reilun 3 km päässä hotellistamme. Taksimatka oranssin punaisilla keskustatakseille olisi maksanut 2,5 euroa, mutta me halusillemme kuntoilla ja tutustua kaupunkiin. Nuo pienet taksit saavat ajella ainoastaan keskustassa. Lentokentälle kuljetaan isommilla autoilla. Outo sääntö, mutta … No, nuo pikkutaksit olivat osin sellaisen näköisiä, että ihme, kun vielä kulkevat 🙂

Kävelymatka soukiin kannattaa kokea. Matkan varrella on aidattu kuninkaallinen tennisclub ja kuninkaallinen palatsi, jonne ei tavallinen pulliainen pääse. Ehkä tennistä pelaamaan, mutta tuskin palatsiin. (Paluumatkalla kyselimme Palais Royalista taksikuskilta. Hän ilmoitti, ettei siellä olisi mitään rakennusta. Tätä on vaikea ymmärtää siitä vartijamäärästä, joka alueella oli.  Muut saa nyt selittää!??) No, taksikuskin englanti oli melkein yhtä huonoa kuin meikäläisen ranska, jota maassa puhutaan kaikkialla johtuen siitä, että Marokko on ollut joskus Ranskan alusmaa.

Muutoin kävelymatkalla näkee sitä aidompaa Agadiria. Pääostoskatu lienee Avenue Hassan II, joka kannattaa myös kävellä.

Valtaisan kokoisen souk-alueen pääportti on mereltä katsoen alueen takana (idässä).

Pääportin vieressä on (todennäköisesti) kaupungin suurin moskeija.

Souk on valtavan kokoinen. Veikkaukseni on (en alkanut mitata), että se on 300 x 500 m kokoinen. Siellä myydään lähes kaikkea, paitsi autoja ja taloja 🙂 Myyntipaikkoja on yli 2000.

Jos jossain, niin soukissa, myydään Marokon ruoanlaiton pyhintä astiaa tagine-pataa. Oli pakko ostaa tuollainen edellisen reissun jälkeen Suomesta. Hyväksi havaitsimme, vaikka olikin ”vaan” suomalaista laatutuotetta (mm. Kultakeramiikka tekee niitä). Suuri suositus!

Hedelmiä myytiin järkyttäviä määriä. Tyttäreni Anne kysyi nähtyään tuon alimmaisen kuvan, että onko tuo hedelmien keskellä seisova mies elävä? Kyllä oli! Siinä hän veteli tupakkaa, kuten alempaa aukeavasta videostamme voi todeta 🙂

Oliivi on Marokon syödyimpiä ruokia. Se näki myös soukissa. Näitä myyntipisteitä oli paljon!

Kuvattavaa soukissa olisi riittänyt vaikka kuinka, mutta kannattaa katsoa Youtubesta videoita, joissa pääsee melkein paikan päälle näkemään mitä ihmeellisyyksiä siellä on. Voi sanoa, että vaikka mitä!

Ehkä vielä suurempi souk-alue (?) löytyy Marrakeshissa, jossa olimme 4 vuotta aiemmin. Siellä meinasi eksyä.

Pieni Agadir-opas

 

Kokemus Agadirin hellimishoidoista

 

Tässä vielä lisää käytännön vinkkejä Agadiriin, jos haluaa helliä itseään. Olihan sitä pakko käydä myös hierojalla, kun pääsee käsiteltäväksi Marokon ylpeydellä argan-öljyllä. Taksi vei hotellilta 3 km päähän ja toi parin tunnin kuluttua takaisin. Hinta 2 tunnin hieronnasta oli ainoastaan 35 euroa.

Vastaanottotila oli täynnä argan- ym. öljyjä, voiteita, … Varsinainen naisten paratiisi.

Minut ohjattiin 3. kerrokseen, jossa sain jalkaani kertakäyttöiset pikkuhousut sekä kylpytakin. Eteeni tuotiin lämmintä vettä, jossa liottelin jalkojani 10 min. Samalla oli mahdollisuus juoda teetä rauhoittavan, mutta yksitoikkoisen rentoutumismusiikin soidessa hiljaa taustalla. Se muutaman soinnun musiikki alkoi kyllä tulla korvista ulos 2 tunnin kuluttua. Aivan kuin mielikuvitusta ei saisi käyttää rentoutumismusiikin säveltämisessä.

Hierontapöytä odotti käsiteltävää… Olin noin 1,5 tuntia miellyttävässä hieronnassa, jossa öljyä ”paloi” runsaasti. Olihan se rentouttava tuokio, mutta luvattu osittainen kalifornialainen hieronta hukkui muun nautinnon joukkoon. Eivät tainneet lihakset pehmetä ainakaan hieronnasta. Öljyn vaikutusta en tiedä. Sen tiedän, että tuoksu lähti mukaan kotimatkalle paidassa, jonka vedin päälleni lähtiessäni hieronnasta.

Sitten vielä teetarjoilu ja taksilla hotelliin.

”Hieromalaitosta” vastapäätä oli erikoinen näky eli paikallinen lihakauppa. Siellä käsitellään vähän kuolleempaa lihaa. Ei taitaisi mennä Suomen terveysviranomaisilta läpi tuollainen ruhojen säilytys lämpimässä säässä.

Eipä tullut kuvatuksi kaupungilla juuri mitään. Hotelliamme vastapäätä oli pienimuotoinen eläintarha, josta bongasimme nämä vuorikiipeilyn ammattilaiset.

Tarkempaa tietoa Agadirista saat tämän Pienen matkaoppaan avulla.

 

https://www.pienimatkaopas.com/matkakohteet/agadir/

Lisää käytännön vinkkejä ja kokemuksia Agadiriin ja Marokkoon

 

Tässä vielä lopuksi käytännön vinkkejä Agadiriin

 • Lentokentälle tullessa ja lähtiessä pitää täyttää maihintulokortti ennen passin tarkastusta.
 • Marokossa on valtava määrä väkeä töissä joka paikassa. Esim. lentokentän passintarkastuksessa oli lähes 20 virkailijaa hommissa.
 • Sama kokemus tuli hotellissa. Siellä oli hirveä määrä työntekijöitä. Siivoojia, tarjoilijoita, laukunkantajia, vartijoita, animaattoreita, keittiöhenkilökuntaa, … Mahtavaa, että kansa työllistetään mieluummin kuin annetaan olla vaan! Hyvä Marokko!
 • Matka kentältä kaupunkiin kannattaa tehdä taksilla (20-25 €)
 • Etenkin ranta-alue pidettiin hyvin siistinä. Kuusi kilometriä pitkällä rannalla ei löytynyt roskia juuri lainkaan.
 • Valitettavasti tuo siisteys ei levinnyt sitten muuhun kaupunkiin. Siellä oli nähtävissä paljon köyhyyttä eikä roskistakaan välitetty kuten rantabulevardilla.
 • Taksit ovat halpoja. Esim. reilun 3 km matka hotellilta soukiin maksaa 2,5 €. Euron kelpaavat edelleen.
 • Ruoka on älyttömän halpaa ravintoloissa. Tosin meillä oli all inclusive, joten emme testanneet sen laatua muualla kuin hotellissamme, jossa se oli hyvää ja vaihtelevaa.
 • Ranta on niin loistelias, että muualla ei juuri halunnut liikkua.
 • Mahdollisuudet golfin ja tenniksen pelaamiseen ovat Agadirissa hyvät.
 • Hotelleja on paljon. Suosittelen rantahotellia.
 • Marokko on Ranskan entinen siirtomaa. Liekö se syynä, että vieraista suurin osa on ranskalaisia ja kieli sen mukainen. Esitteet ym. olivat ranskaksi. Englannilla pärjää, mutta saksalla paremmin. Virallinen kieli on kuitenkin arabia.

 

Teen vielä yhden jutun tältä matkalta eli esittelen hotellin. Lisäksi jotain videopätkää on odotettavissa.

 

Tässä vielä  vidokatsaus Agadirin rannoille:

Varpaistelua Agadirin paratiisirannalla Marokossa (video)

 

Edellisen matkamme Agadiria koskeva kertomus löytyy täältä:

Marokon Agadirissa on upea ranta

Samankaltaiset artikkelit

2 Kommenttia

 1. Käykö eurot siis kaikkialla, vai suositteletko rahan vaihtamista? Kuukauden päästä ollaan lähdössä 🙂

  1. Moi Markus! Sellainen perstuntuma minulle jäi, että euroilla pärjää oikein hyvin. Ota kolikoitakin mukaan, kaiken varalta. TUosta on taas sen verran aikaa, että vanhalla hämärtyy asiat, kun maita ja reissuja tulee niin paljon joka vuosi. En muista vuosikausiin vaihtaneeni rahaa Suomessa. Hätätilassa saa aina myös luottokortilla seinästä/pankista, mutta en muista vaihtaneeni tuolla reissulla valuuttaa. Hyvää matkaa. Mekin piipahdamme siellä risteilyyn liittyen ensi kuussa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *