· ·

San Sebastian – Baskimaan helmi Espanjan pohjoisrannikolla

Olimme kuulleet, että Espanjan pohjoisrannikolla lähellä Ranskan rajaa sijaitseva San Sebastian olisi Baskimaan helmi. Oli siis välttämätöntä pysähtyä sinne pariksi päiväksi katsomaan, pitivätkö ennakkohuhut paikkansa.  Nyt voimme todistaa, että kyllä! Tuonne Baskimaan itsehallintoalueen viehättävään kaupunkiin voisi palata vielä uudelleenkin.

San Sebastian, baskimaan kielellä Donostia, on kuuluisa upeista rannoista, mutta myös kansainvälisistä elokuvajuhlistaan. joita siellä on vietetty vuodesta 1953 lähtien.

Meihin kolahti upean rannan lisäksi vanha kaupunki, jonka rakennukset tekivät pohjanmaan tyttöön ja poikaan vaikutuksen. Aivan upeaa oli katsella myös Urgull-vuorelta alas rantakaupunkiin. Siellä oleva Castillo de la Mota ja valtava Jeesus-patsas kuuluvat kaupungin must-paikkoihin.

San Sebastian tuli mukaan matkamme kohteeksi syksyllä 2016 vähän niinkuin vahingossa. Olimme ottaneet yhdensuuntaisen lipun Kanarialle ja mietimme miten Fuerteventuralta pääsisi edullisesti Suomeen. Kun sopivan hintaista lippua ei löytynyt, päädyimme koukkaamaan Bilbaoon syystä, että ”kun halvalla sai”. Siinä oli meille hyvä mahdollisuus toteuttaa pitkäaikainen haaveemme tutustua Ranskan rannikkoon. Eläkeläisille on kaikki mahdollista. Tutustuttuamme rannikon valikoimiin ja mietittyämme sopivia kohteita, vastaan tuli San Sebastian, jota Baskimaan helmeksi kehutaan. Siispä sinne.

Matkamme edellinen eli Bilbao-osuus löytyy tästä alta:

Maailman kaunein Guggenheim-museo sijaitsee Bilbaossa

Köröttelimme paikallisjunalla Bilbaosta San Sebastianiin. Odotusarvomme maisemien ja matkan suhteen olivat korkeammalla mitä tarjonta. Noin parin tunnin matka meni rettekästi lueskellen ja ajoittain myös maisemia ihmetellen. Joitain väläyksiä kauniista vuorenrinteistä oli tarjolla, mutta pääasiassa matka oli seisahtelua ja köröttelyä. Ei mikään elämys.

 

Kaksi yötä kolmen hinnalla ja seuraavan yön majapaikka puuttuu!

 

Matkalla aloin tarkistaa mihin hotelliin olemmekaan menossa ja missä se on. Huomasin kauhukseni, että olin 1. kertaa eläissäni tehnyt päällekkäisbuukkauksen ja vielä sunnuntaiksi, kun nyt oli lauantai. Ja mikä pahinta, kummassakaan ei ollut peruutusoikeutta. Päästyämme perille koputtelimme toiveikkaana 1. kämpän ovea, mutta se oli huoneistohotelli, jossa ei ollut ketään paikalla. Menimme hotelli Zaragozaan ja vastaus oli sama: Koska huoneet on varattu välittäjän kautta, ei peruutus ole mahdollista.

Olin tehnyt suuren mokan siksikin, että viikonloppuisin San Sebastian on täynnä. Vastaanottovirkailija soitteli vielä toiseen paikkaan, mutta turhaan. Ei auttanut itku markkinoilla vaan meidän piti lähteä etsimään yöpaikkaa. Meitä onnisti, sillä viereisessä korttelissa olevassa 3 tähden hotellissa oli yksi huone vapaana, tosin aika suolaiseen 137 € hintaan. Hotelli oli hyvällä paikalla ja oikein siisti parvekkeellinen huone. Olimme yllättäen saaneet 2 yötä kolmen hinnalla, mutta sellaista sattuu, etenkin eläkeläisille.

 

San Sebastian – Baskimaan helmi Espanjan pohjoisrannikolla

 

Emme jääneet surkuttelemaan kohtaloamme vaan lähdimme katsomaan San Sebastiania. Seikkailumme hotellirintamalla oli kestänyt sen verran kauan, että pimeys alkoi jo laskeutua. Rantabulevardi oli täynnä väkeä. Kävelimme rantaa pitkin vanhaan kaupunkiin ihmettelemään sen elämän menoa. Väkeä riitti sielläkin. Suositut tapaspaikat olivat tupaten täynnä, joten ajauduimme siistiin italialaisravintolaan pizzalle.

Iclesia San Vicente vanhassa kaupungissa

Tämä taidokas kitaristi viihdytti kansaa kumpanakin iltana, kun käppäilimme rannalla.

Artzain Onaren katedraali eli San Sebastianin kateedraali kaupungin sydämessä on sen merkittävimpiä nähtävyyksiä.

Näkymä Zaragoza-hotellimme parvekkeelta, noin 200 m rannalta.

Paras rantakausi oli lokakuun alussa jo ohi.

Taustalla kaupungin must-paikka, Urgull vuori, Castillo de la Mota ja Jeesus-patsas. Sinne lähtee jyrkkä kävelytie vanhan kaupungin nurkasta.

Keskellä kellertävänä näkyvä rakennus on kaupungintalo ja kirjasto.

Noin 20-asteinen sää ei tällä kertaa saanut meitä houkutelluksi varpaistelemaan.

Nousu- ja laskuvesi-ilmiö on Atlantin rannalla merkittävä.

On niin näköönen 🙂

 

Nousu Urgull-vuorelle, Castillo de la Mota ja valtava Jeesus-patsas

 

 

Matka mutkittelevaa polkua Urgull-vuorelle on jokaisen hikisenkin askeleen veroinen. Ihme, etteivät peri pääsymaksua edes linnaan & näkötorniin.

Valtavan kokoisen Jeesus-patsas on upea nähtävyys.

Urgull-vuori ja näkymä sieltä lumosi meidät sen verran, että tästä kuvasta tuli vähäksi aikaa jopa Facebook-sivujemme potretti.

Nautimme todella ja se näkyy kuvastammekin. Apalla on hyvä olla ihanan mammun rinnalla, kuten huomaatte.

Linnavuoren reunalta löytyi kahvila, jossa oli pakko käydä testaamassa alueelle niin kuuluisaa siideriä. Hyvää oli! Kaatotekniikan johdosta pulloihin on kehitelty erikoisen näköinen korkki, joka helpottaa korkealta kaatamista.

 

Vaeltelua San Sebastianin vanhassa kaupungissa

 

Nälkähän se näykkii vaeltajaa, joten ei kun ruokapaikkaa etsimään. Emme juurikaan luota Tripadvisorin ravintolaluokitteluun syystä, että sitä on niin helppo manipuloida. Kävimme kuitenkin tällä kertaa testaamassa yhden, kun sattui sopivast hollille.

Vanhan kaupungin suosikkiravintoloihin kuuluu Bar Sport (sijalla 2/614). No, suuri yleisö tietää. Sanotaanko, että ”ei huono”.

Varmistajatyyppeinä kävimme tarkistamassa tämän Maria Christina Zubia -sillan päässä, joen toisella puolella olevasta matkakeskuksesta, että mistä paikallinen Oui-bussimme lähtee. Sillä ei ole kovin merkittävää asemaa tuossa ympäristössä, joten varmistus kannatti.  Löytyihän se laituripaikka kyselmällä.

Illan pimentyessä kävimme jättämässä hyvästit kauniille rantabulevardille. Aamulla siirryimme laukkuja vetäen bussiasemalle ja sieltä 5 euron biletillä Biarriziin Ranskan puolelle. Baskialue ulottuu sinnekin…

Kiitos San Sebastian. Luulen, että tapaamme! Se oli yksi viehättävimpiä kaupunkeja, joita on tullut kolutuksi.

 

Täältä tullaan Ranska!

 

Matkamme jatkui Ranskan puolelle. Mitä siellä koimme, selviää näistä alla olevista matkakertomuksistani.

Biarritz on kuninkaallisten lomapaikka

Ranskan Biarritz: Airbnb ei ole meidän juttumme, valitettavasti!

https://appamatkustaa.fi/ranska-bordeaux/

 

Ellet ole vielä käynyt tykkäämässä Facebook-sivustoa ”Appa matkustaa”, tee se nyt. Saat tuoreeltaan tiedon uusista matkakertomuksista.

Samankaltaiset artikkelit

Yksi kommentti

  1. San Sebastianista on meilläkin hyvät muistot. Ja hyvin muistin myös Bilbaon ja San Sebastianin välisen automatkan: Eipä juuri mitään nähtävää. Kiitos, oli mukava fiilistellä teidän kanssanne vanhoissa muistoissa, samoja paikkoja ja maisemia koluttiin. Me kyllä majoituimme tapamme mukaan jossain halvassa hostellissa, jossa ei nukkumisen kannalta ollut mitään valittamista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *